ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναστολή της λειτουργίας

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί κάνουν 24ωρη απεργία. Το απόγευμα θα συζητηθεί στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Σε αναστολή της λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ψυχιατρεία απ' την επιχορήγηση της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Χτες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί μέσα από μαζική συνέλευση αποφάσισαν τη σημερινή 24ωρη απεργία. Ετσι, σήμερα στο ΨΝΑ θα γίνονται δεκτά μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Επίσης, οι γιατροί ζήτησαν απ' τον εισαγγελέα να μη στείλει σήμερα παραγγελίες για εξετάσεις, που αφορούν αναγκαστικές νοσηλείες.

Το θέμα της περικοπής της μισθοδοσίας των ψυχιατρείων θα απασχολήσει σήμερα και τη Βουλή, στην οποία θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, που κατέθεσε προχτές προς τον υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, αν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ψυχιατρεία, αν θα προχωρήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε όλες τις δομές του τομέα ψυχικής υγείας καιστη νομοθετική κατοχύρωση των νέων δομών αποκατάστασης που έχουν δημιουργηθεί, καθώς και στη σχετική χρηματοδότησή τους.

Πίσω, προς τα άσυλα

Ο Ελληνικός Κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (ΕΚΠΕΨΑ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι "συνέπειες της διακοπής χρηματοδότησης των δημόσιων ψυχιατρείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό είναι δραματικές τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτά όσο και για τους ασθενείς, οι οποίοι θα αναγκαστούν επιστρέψουν στο άσυλο" και τονίζει: "Μια δεκαετής μεταρρυθμιστική προσπάθεια κινδυνεύει καθώς έληξαν τα προγράμματα του κανονισμού 815 και δεν εντάχτηκαν στον εθνικό προϋπολογισμό".

Ο ΕΚΠΕΨΑ δηλώνει ότι ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ, συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις και ζητά απ' την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τα δημόσια ψυχιατρεία απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυξήσει τα κονδύλια των κοινωνικών δαπανών. "Είναι καιρός η Πολιτεία να εκπονήσει μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με αντίστοιχους οικονομικούς πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό μια συνεκτική στρατηγική για τη σταδιακή μέχρι την τελική κατάργηση του ασύλου ως μείζον κοινωνικό στίγμα στην εποχή μας", τονίζει ο ΕΚΠΕΨΑ.

Τέλος, ο ΕΚΠΕΨΑ επιφυλάσσεται να ενημερώσει το Προεδρείο της Παγκόσμιας Εταιρείας, με στόχο τη λήψη πρωτοβουλιών για τη γνωστοποίηση του προβλήματος σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς.

1Η ΙΟΥΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
Αγωνιστικά στη μάχη η "Πανεπιστημονική"

"Πάνοπλη" από θέσεις, προτάσεις και αγωνιστικότητα, η "Πανεπιστημονική Δημοκρατική Κίνηση",δίνει τη μάχη των εκλογών που θα γίνουν την 1η Ιούνη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων.

Η "Πανεπιστημονική" στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, οργανώνει Ολομέλεια την Παρασκευή 23 Μάη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

Επίσης έδωσε στη δημοσιότητα την εκλογική Διακήρυξή της με την οποία επισημαίνει ότι "η κατάσταση των εργαζομένων Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και η εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια σκιαγραφείται με τα πιο μελανά χρώματα, το ίδιο και η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση. Η στήριξη του επιστημονικού δυναμικού που εκπροσωπεί ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, η στοιχειώδης αντίσταση στη χειροτέρευση των όρων εργασίας και των επαγγελματικών του δικαιωμάτων (χειροτέρευση βέβαια που αγγίζει το σύνολο των εργαζομένων), είναι έξω από τις προτεραιότητες του παρόντος ΔΣ".

"Σήμερα", επισημαίνει σε άλλο σημείο της Διακήρυξης η "Πανεπιστημονική", "οι θέσεις της επιβεβαιώνονται με το πιο δραματικό τρόπο:

- Αποδεικνύεται ότι ο ηγετικός ρόλος στους συλλόγους των "φίλων" της ΕΕ και του "εκσυγχρονισμού", συμβαδίζει με την εχθρότητα απέναντι σε κάθε διεκδίκηση.

- Αποδεικνύεται ότι τίποτα θετικό δεν μπορούν ν' αποκομίσουν οι συνάδελφοι από ένα σύλλογο - φάντασμα ο οποίος περιέργως αυξάνει (!!! ) το παγκόσμιό του κύρος, αλλά χάνει κάθε κύρος μέσα στην πλειοψηφία των μηχανολόγων - ηλεκτρολόγων γιατί γίνεται φανερό ότι το σύνολο των ενεργειών του έχει άλλους αποδέκτες".

Τι θέλουμε

"Ανεξάρτητα από το συνειδητό κατήφορο που έχουν επιλέξει οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ, ΔΚΜ κλπ. συνεπικουρούμενες απ' τη σημερινή ΔΗΚΙΜ - Η - τονίζει η "Πανεπιστημονική" - θεωρούμε χρέος μας ν' απευθυνθούμε στους συναδέλφους που συνειδητοποιούν την ανάγκη για αγωνιστική διέξοδο, να καταθέσουμε τη δική μας διέξοδο. Θέλουμε Σύλλογο που:

  • Να παλεύει μαχητικά για τη βελτίωση της θέσης των συναδέλφων μηχανικών, εργαζομένων και ανέργων.
  • Να πρωτοστατήσει στη συσπείρωση όλων των συναδέλφων για λύση στο ασφαλιστικό και την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92.
  • Να παλεύει για την καλυτέρευση των συνθηκών και όρων εργασίας στη βιομηχανία.
  • Ν' αντισταθεί στο ξεπούλημα του φιλέτου των ΔΕΚΟ, αποδεικνύοντας σ' όλο τον ελληνικό λαό την απάτη.
  • Να αμφισβητεί το ρόλο που η ΕΕ επιφυλάσσει για τους Ελληνες εργαζομένους".

Και η Διακήρυξη της "Πανεπιστημονικής" καταλήγει: "Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μηχανολόγων - ηλεκτρολόγων, πρέπει να ακουστεί σ' αυτές τις εκλογές. Ζητάμε με την ψήφο σου να δυναμώσεις τη μοναδική αγωνιστική παράταξη στο σύλλογο. Ζητάμε κυρίως τη δική σου μαχητική παρουσία για να ενωθεί η δική μας φωνή με τη φωνή όλων των εργαζομένων που αγωνίζονται".

Απεργούν σήμερα οι ταχυδρόμοι

Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι ταχυδρόμοι της Αθήνας και του Νομού Αττικής, στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και περιθωριοποίηση του δημόσιου ταχυδρομείου. Σήμερα κάνουν τη δεύτερη 24ωρη απεργία και το ίδιο θα επαναλάβουν στις 4-5 Ιούνη, ύστερα από την άρνηση κυβέρνησης και διοίκησης των ΕΛΤΑ να αντιμετωπίσουν στην πράξη τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Οργανισμό.

"Είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, αφού η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες αιχμής έχει σαν συνέπεια την κακή εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων", επισημαίνει το Σωματείο Ταχυδρόμων και προσθέτει: Ολες οι διοικήσεις "αδυνατούν" να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανισοκατανομής του προσωπικού, ανταποκρινόμενοι όχι στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και της αποστολής των ΕΛΤΑ, αλλά στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ρουσφετιού.

Και ενώ τα ΕΛΤΑ βουλιάζουν κάτω από το βάρος της κακοδιαχείρισης και των ελλειμμάτων, γεγονός που πριμοδοτεί τη δραστηριότητα των ιδιωτικών εταιριών του κλάδου, το πρόγραμμα για τον "εκσυγχρονισμό" τους, στο οποίο η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Πληροφορίες φέρουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να μη δίνουν το "πράσινο φως" στην εκταμίευση των 36 δισ. δραχμών, αν πρώτα δεν αντιμετωπιστεί το θέμα του συμβούλου ανάπτυξης. Στις επόμενες μέρες, για το πρόβλημα αυτό ο γγ Επικοινωνιών Χ. Ιωαννίδης θα έχει συνάντηση με στελέχη της 16ης Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο

Η ελλιπής παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους κατοίκους της Τρίπολης διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο του Γ. Νάνου,στελέχους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών" (ΔΕΥ) και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, τονίστηκε η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα, στο χώρο των πλυντηρίων, απασχολούνται δέκα άτομα. Πριν λίγο καιρό, ήταν 18 εργαζόμενοι, αλλά η διοίκηση προχώρησε σε μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλους χώρους του νοσοκομείου και ο αριθμός μειώθηκε. Ακόμη, στην Αιμοδοσία υπάρχει μόνον ένας γιατρός μόνιμος, δεν υπάρχει κλιματισμός κι ας είναι ένας χώρος όπου γίνεται χρήση ευαίσθητων υλικών.

Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, διαπιστώθηκε ότι είναι ανενημέρωτοι για τις επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας και τις επιπτώσεις που θα έχουν σε εργαζόμενους και ασθενείς. Η επιθυμία τους να ενημερωθούν ήταν έντονη, αλλά και η δυσφορία τους με την αδράνεια του σωματείου εργαζομένων. Η ΔΕΥ κάλεσε τους εργαζόμενους να αναπτύξουν την πάλη τους, ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια δίνουν έδαφος στην κυβέρνηση για την επιδείνωση της κατάστασης στους χώρους εργασίας.

ΗΣΑΠ
Αποφασίζουν σήμερα

Κανονικά γίνονται σήμερα τα δρομολόγια στον "ηλεκτρικό σιδηρόδρομο" και τα "πράσινα" λεωφορεία, μετά τη λήξη της χτεσινής 6ωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ.

Σήμερα στις 9 π.μ. θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ, με προσανατολισμό ν' αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για αύριο (6ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 5 μ.μ.) και να υπογράψουν με τη γενική διεύθυνση της Επιχείρησης τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 1997. Στην απόφαση για την αναστολή των κινητοποιήσεων οδηγούνται οι πλειοψηφίες στις ηγεσίες των Σωματείων, μετά τις χτεσινές συναντήσεις με τον υφυπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών και το γενικό γραμματέα Εθνικής Οικονομίας. Στις συναντήσεις αυτές, η νέα πρόταση των εκπροσώπων της κυβέρνησης, είναι η υπογραφή διετούς ΣΣΕ, με αυξήσεις, περίπου στο ποσοστό που έχουν υπογράψει στις άλλες ΔΕΚΟ (στο όριο της επίσημης εισοδηματικής πολιτικής). Η πρόταση αυτή κρίνεται ικανοποιητική από τις ηγεσίες των Σωματείων και για το λόγο αυτό προσανατολίζονται στην αναστολή των κινητοποιήσεων και στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ