Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναστολή της λειτουργίας

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί κάνουν 24ωρη απεργία. Το απόγευμα θα συζητηθεί στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Σε αναστολή της λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ψυχιατρεία απ' την επιχορήγηση της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Χτες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί μέσα από μαζική συνέλευση αποφάσισαν τη σημερινή 24ωρη απεργία. Ετσι, σήμερα στο ΨΝΑ θα γίνονται δεκτά μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Επίσης, οι γιατροί ζήτησαν απ' τον εισαγγελέα να μη στείλει σήμερα παραγγελίες για εξετάσεις, που αφορούν αναγκαστικές νοσηλείες.

Το θέμα της περικοπής της μισθοδοσίας των ψυχιατρείων θα απασχολήσει σήμερα και τη Βουλή, στην οποία θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, που κατέθεσε προχτές προς τον υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, αν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ψυχιατρεία, αν θα προχωρήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε όλες τις δομές του τομέα ψυχικής υγείας καιστη νομοθετική κατοχύρωση των νέων δομών αποκατάστασης που έχουν δημιουργηθεί, καθώς και στη σχετική χρηματοδότησή τους.

Πίσω, προς τα άσυλα

Ο Ελληνικός Κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (ΕΚΠΕΨΑ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι "συνέπειες της διακοπής χρηματοδότησης των δημόσιων ψυχιατρείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό είναι δραματικές τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτά όσο και για τους ασθενείς, οι οποίοι θα αναγκαστούν επιστρέψουν στο άσυλο" και τονίζει: "Μια δεκαετής μεταρρυθμιστική προσπάθεια κινδυνεύει καθώς έληξαν τα προγράμματα του κανονισμού 815 και δεν εντάχτηκαν στον εθνικό προϋπολογισμό".

Ο ΕΚΠΕΨΑ δηλώνει ότι ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ, συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις και ζητά απ' την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τα δημόσια ψυχιατρεία απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυξήσει τα κονδύλια των κοινωνικών δαπανών. "Είναι καιρός η Πολιτεία να εκπονήσει μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με αντίστοιχους οικονομικούς πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό μια συνεκτική στρατηγική για τη σταδιακή μέχρι την τελική κατάργηση του ασύλου ως μείζον κοινωνικό στίγμα στην εποχή μας", τονίζει ο ΕΚΠΕΨΑ.

Τέλος, ο ΕΚΠΕΨΑ επιφυλάσσεται να ενημερώσει το Προεδρείο της Παγκόσμιας Εταιρείας, με στόχο τη λήψη πρωτοβουλιών για τη γνωστοποίηση του προβλήματος σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ