Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"METPA" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΦΟΥΣ
Κλιμακωτό ωράριο και περιορισμός ... συγκεντρώσεων!

Την ίδια στιγμή, αραχνιάζει στα συρτάρια κάθε ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τη στιγμή που το νέφος εξακολουθεί να χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου στην πρωτεύουσα, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι "λυδία λίθος" για την καταπολέμησή του είναι η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου - το μόνο, ίσως, μέτρο από το περιβόητο "πακέτο Αττική SOS", το οποίο δεν έχει πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων από τους ίδιους που το εξάγγειλαν! Μάλιστα, η κυβέρνηση, με πρόσχημα το νέφος, σκοπεύει να φέρει ως θέμα στον υποτιθέμενο κοινωνικό διάλογο - τουλάχιστον, όπως άφησε να εννοηθεί χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης - τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, επειδή δήθεν προκαλούν κυκλοφοριακό έμφραγμα! Να σημειώσουμε ότι σχετικές απόπειρες και εξαγγελίες είχαν γίνει και πέρσι, αλλά τελικά η κυβέρνηση δεν τόλμησε να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Τώρα, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο παιχνίδι των πιέσεων προς την κατεύθυνση αυτή και άλλες οργανώσεις, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση...

Χτες το πρωί, πάντως, ύστερα από νέα σύσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη με εκπροσώπους των εργαζομένων, των επαγγελματιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε ομόφωνα η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου και φέτος, αλλά μόνο από τις 2 Ιούνη μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Ο υπουργός, βέβαια, σε δηλώσεις του, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου ολόκληρο το χρόνο, κάτι που θα συζητηθεί με τους φορείς - όπως είπε - το Σεπτέμβρη. Επίσης προανάγγειλε την εφαρμογή του μέτρου και σε άλλες πόλεις, αρχίζοντας από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε, επίσης, ότι το μέτρο του δακτυλίου θα σταματήσει και φέτος από την 1 μέχρι τις 20 Αυγούστου, ενώ επίσης θα ισχύσει ξανά η απαγόρευση της τροφοδοσίας των καταστημάτων, μέσα στα όρια του μικρού δακτυλίου, από τις 7.30 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αυστηρή αστυνόμευση για την τήρησή του.

Το ωράριο

Να υπενθυμίσουμε ότι το κλιμακωτό ωράριο, που θα ισχύσει το καλοκαίρι, είναι το εξής:

  • Στις 7 π.μ. θα προσέρχονται στην εργασία τους όσοι εργάζονται σε Δημόσιους Οργανισμούς και επιχειρήσεις, στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
  • Στις 7.45 π.μ. θα πιάνουν δουλιά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και τα θυγατρικά νομικά πρόσωπα.
  • Στις 7 π.μ. θα ανοίγουν σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνοι, είδη οικοδομών, χρώματα - σιδηρικά, ιχθυοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, βαφεία - καθαριστήρια και αρτοποιεία.
  • Στις 9 π.μ. θα ανοίγουν εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα, ειδών ένδυσης - υπόδησης, χρυσοχοεία, καλλυντικά, βιβλιοπωλεία, δισκάδικα, και καταστήματα ηλεκτρικών, υαλικών κ.ά.
Το νέφος στο ...ύψος του

Την ίδια ώρα, πάντως, που αποφασιζόταν η ισχύς του κλιμακωτού ωραρίου, το νέφος έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 11 το πρωί στα 324 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200, ενώ το όζον στη Λυκόβρυση έφτασε στα 206 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Και το χειρότερο, βέβαια, για τους Αθηναίους, είναι ότι η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και σήμερα, αλλά ίσως και ολόκληρη τη βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο υπουργός στα μικρόφωνα, το νέφος στα ύψη (1997-06-06 00:00:00.0)
"Ξορκίζουν" το νέφος με ...κλιμακωτό ωράριο! (1997-05-20 00:00:00.0)
Νέφος και ζέστη ξαναχτυπούν την Αθήνα (1996-06-22 00:00:00.0)
Το νέφος είναι εδώ (1996-06-21 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων! (1996-05-09 00:00:00.0)
Μόνο ο ...Αίολος διώχνει το νέφος (1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ