Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Ο εισαγγελέας θα δώσει τη λύση;

Ψηλά τα χέρια σηκώνει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη λύση του προβλήματος και υπενθυμίζει απλά ότι οι παράνομες χωματερές έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει. Η ανακίνηση του θέματος χρησιμοποιείται και σαν εκβιασμός για όσους αντιδρούν στις νέες χωροθετήσεις

Σε εισαγγελική παρέμβαση για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, οι οποίες λειτουργούν στην Ανατολική Αττική, που αναμένεται να υπάρξει μέσα στις επόμενες μέρες, προσβλέπει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τέσσερις μήνες μετά το χρονικό όριο που είχε τεθεί από το υπουργείο προς τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής για το κλείσιμο των 18 ανεξέλεγκτων χωματερών, όριο που έχει ήδη ξεπεραστεί από τις 18 Γενάρη, το θέμα, ελπίζουν στελέχη του υπουργείου, θα βρει λύση, τελικά, όχι με πολιτική απόφαση - που έχει και πολιτικό κόστος - αλλά μέσα από το δικαστικό δρόμο.Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο από στελέχη του υπουργείου ότι η σχετική εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματός των παράνομων χωματερών, θα εκδηλωθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με χτεσινές δηλώσεις του αποποιήθηκε για άλλη μια φορά τις δικές του ευθύνες για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών στην Ανατολική Αττική, χρεώνοντας αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη διαιώνιση του προβλήματος. Μάλιστα, σε ερώτηση για το τι πρόκειται να γίνει μ' αυτές τις χωματερές, μέχρι να κατασκευαστεί - αν - "Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων" στην Ανατολική Αττική, απάντησε "ρωτήστε τους δημάρχους"... Ξεχνώντας προφανώς ότι η πολιτική που ακολούθησε την τελευταία τετραετία έχει επιδεινώσει επικίνδυνα το πρόβλημα, δημιουργώντας αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ετσι, το ερώτημα σχετικά με το πού θα πάνε τα σκουπίδια, αν κλείσουν οι χωματερές παραμένει αναπάντητο από τον υπουργό. Κατά τ' άλλα στις χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός χρησιμοποίησε ηχηρές εκφράσεις για: "την αθλιότητα των ανεξέλεγκτων χωματερών", ξεχνώντας ίσως πως είναι συνυπεύθυνος γι' αυτή την αθλιότητα, αφού η δραματική καθυστέρηση από τη δημιουργία ΟΕΔΑ και στη Δυτική και στην Ανατολική Αττική είναι αυτή που προκάλεσε, και προκαλεί, τη λειτουργία των παράνομων χωματερών.

Υπενθυμίζεται ότι παράνομες χωματερές λειτουργούν στην Ανατολική Αττική στις περιοχές: του Λαυρίου, των Καλυβίων, των Σπάτων, της Παλαιάς Φώκαιας, της Κρωπίας, του Μαρκοπούλου, της Αναβύσσου, της Κερατέας, του Μαραθώνα, της Σταμάτας, του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Καλάμου, του Πολυδενδρίου, των Αφιδνών, της Μαλακάσας, του Καπανδριτίου και του Αυλώνα.

Η χρονική στιγμή, τέλος, που επιλέχτηκε από τον υπουργό για την επαναφορά αυτού του θέματος στη δημοσιότητα, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις αντιδράσεις για την απόφασή του να προεγκρίνει τη χωροθέτηση των περιοχών του Αυλώνα, της Κερατέας και του Γραμματικού για τη δημιουργία εκεί νέων χωματερών. Κι αυτό για να πιέσει, αφ' ενός, τα συναρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Πολιτισμού να υπογράψουν την απόφαση και αφ' ετέρου να αμβλύνει τις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τρεις αυτές περιοχές. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Αυλώνα και Κερατέας και ο κοινοτάρχης Γραμματικού τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής για το θέμα και περιμένουν την κοινοποίηση της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ