Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ναι" στη χορήγηση των αντιβιοτικών

Απόφαση που ανατρέπει την εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη περί χορήγησης ορισμένων νεότερων αντιβιοτικών, μετά τη διεξαγωγή αντιβιογράμματος, εξέδωσε το Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας (ΑΕΣΥ).Η απόφαση του ΑΕΣΥ, η οποία είναι αμετάκλητη, προβλέπει:

  • Την ευαισθητοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών στη μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.
  • Τη συνταγογράφηση όλων των αντιβιοτικών μόνο από τους γιατρούς, ενώ ο φαρμακοποιός είναι υπεύθυνος να εκτελεί τη συνταγή του γιατρού.
  • Οτι ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα να μη χορηγεί αντιβιοτικά που έχουν αναγραφεί σε συνταγή γιατρού.
  • Οτι ο φαρμακοποιός δεν είναι δυνατόν να ελέγχει την αιτιολόγηση της αναγραφής από τους γιατρούς ενός αντιβιοτικού,αλλά οφείλει να εκτελεί την ιατρική συνταγή.

Η απόφαση του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη απαγόρευε στους φαρμακοποιούς να χορηγούν στους ασφαλισμένους κινολόνες και κεφαλοσπορίνες "τρίτης γενιάς", αν η ιατρική συνταγή δε συνοδευόταν από αντιβιόγραμμα. Η έκδοση του αντιβιογράμματος γίνεται σε 2-3 μέρες και μόνο σε δημόσια ή πανεπιστημιακά Νοσηλευτικά Ιδρύματα ή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Η απόφαση είχε προκαλέσει την αντίδραση συνταξιούχων, ασφαλισμένων, γιατρών και φαρμακοποιών, καθώς σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχει η νοσοκομειακή υποδομή για την έκδοση του αντιβιογράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ