ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 1997
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιμένουν αγωνιστικά

Οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης και του προέδρου της ΟΙΥΕ

Τη στάση της κυβέρνησης, που ενώ αρχικά δεσμεύτηκε να δώσει αύξηση στις καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, στη συνέχεια αρνήθηκε, επειδή έκαναν... κινητοποιήσεις,καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων.Καταγγέλλουν επίσης την "απαράδεκτη και προσβλητική" στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Αγ. Φραγγόπουλου,απέναντί τους.

Η κυβέρνηση έθεσε ως όρο για την καταβολή αύξησης 8% συν ένα μισθό,να σταματήσουν οι καθαρίστριες τον αγώνα τους για αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους από σύμβαση έργου σε σύμβαση αορίστου χρόνου."Και σαν να μην έφταναν τα ψέματα και οι απειλές που εισπράξαμε, ρίξανε λάσπη στο σωματείο μας για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Πως το σωματείο μας ήταν εμπόδιο που δεν πήραμε την αύξηση", τονίζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του.

Σχετικά με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι καθαρίστριες τονίζουν ότι "μας έβριζε και μας έδιωχνε από την Ομοσπονδία σαν να ήταν σπίτι του, ήταν εκτός εαυτού"! Επίσης, του καταλογίζουν ευθύνες για τον τρόπο που ενημέρωσε τα άλλα σωματεία και για την αντιμετώπιση των μορφών αγώνα τους, καθώς και γιατί αρνήθηκε να τους δώσει τον κατάλογο με τα σωματεία πανελλαδικά, ώστε να υπάρχει άμεση γραμμή επικοινωνίας.

Το σωματείο καταγγέλλει τη στάση του προέδρου, ζητά να μην εκπροσωπείται από αυτόν, τουλάχιστον στην Αττική, και ζητά από την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας να πάρει θέση και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει στον πανελλαδικό συντονισμό των σωματείων και να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο Παιδείας ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα των συμβάσεων.

Οι καθαρίστριες ζητούν, επίσης: Να πληρωθούν τους δυο καλοκαιρινούς μήνες αφού έχασαν την αύξηση. Κυβερνητική δέσμευση για να ξαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες την επόμενη χρονιά. Κοινή υπουργική απόφαση για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος.

Στο "αμήν" και η ΣΟΦΤΕΞ!

Πιο κοντά, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι "λύσεις" της εκκαθάρισης ή της πτώχευσης. Ξανά σύσκεψη σήμερα...

Προς την επιλογή της διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ,φαίνεται ότι γέρνει πια η "πλάστιγγα" της κυβέρνησης. Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η χτεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς οι τελευταίες εμφανίζονται να αρνούνται οποιαδήποτε χρηματοδότηση της εταιρίας. Σήμερα θα γίνει και νέα σύσκεψη, ωστόσο - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες απ' το υπουργείο - οι επιλογές για την τύχη της εταιρίας είναι: "Η ειδική εκκαθάριση ή πτώχευση".

Μέσα σε λίγους μήνες, απ' την ανακοίνωση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίησή της, τον περασμένο Σεπτέμβρη, η εταιρία οδηγήθηκε τεχνικά σε οικονομική"ασφυξία" και μαρασμό. Αν και πρώτη βιομηχανία στον κλάδο της, με το 40% της εγχώριας αγοράς καταναλωτικών προϊόντων και το 60% των εξαγωγών, σήμερα έχει φτάσει στο "αμήν". Οι μηχανές εδώ και δυο μήνες έχουν σιγήσει και μόνο μία λειτουργεί ακόμα.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η ιδιωτική εταιρία ΕΚΟΝ ΖΕΝΤΕΡ,που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ της ΣΟΦΤΕΞ, έναντι αδρής αμοιβής. Αυτό προβλέπει 676 απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές σε μια σειρά κατακτήσεις των εργαζομένων στο χώρο και κλείσιμο τμημάτων. Θέτει επίσης σαν όρο τη χρηματοδότηση της εταιρίας με 4,6 δισ. δραχμές με χρονικό περιθώριο τις 31 Μάη, προτείνοντας σε διαφορετική περίπτωση "σαν πλέον ελκυστική λύση" την εκκαθάριση!

Οι τράπεζες χτες φέρονται να αρνήθηκαν εκ νέου την οποιαδήποτε χρηματοδότηση της εταιρίας, με την ουσιαστική ευθύνη βεβαίως να βαραίνει την κυβέρνηση. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, στη σημερινή νέα σύσκεψη θα συζητηθούν δυο σενάρια. Αυτό της υπαγωγής της εταιρίας στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του νόμου 2000 ή αυτό της πτωχευτικής διαδικασίας.Να σημειώσουμε ότι μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ψηφίστηκε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή γενικά για τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις. Με την τροπολογία "πάγωναν" τα χρέη, ενώ υπήρχε άρθρο όπου δεν επιτρεπόταν για 12 μήνες η πτώχευση. Ωστόσο η τροπολογία είναι ασαφής, ενώ για να ισχύσουν οι διατάξεις της για τη ΣΟΦΤΕΞ, προϋπέθετε σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Χτες κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, επισήμαναν ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα, παρά την τροπολογία, της κήρυξης πτώχευσης.

Οι όλες εξελίξεις σηματοδοτούν ότι δρομολογείται απ' την κυβέρνηση το κλείσιμο της επιχείρησης, ικανοποιώντας τις επιθυμίες ανταγωνιστικών, αλλά και ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων που θέλουν την εξαφάνισή της απ' την αγορά και την εκμετάλλευση του τμήματος μόνο παραγωγής δημοσιογραφικού χαρτιού.

Στο μεταξύ η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, παίζοντας στο "γήπεδο" των κυβερνητικών επιδιώξεων, ματαίωσε την προγραμματισμένη συνέλευση των εργαζόμενων και αποφάσισε να στηρίξει ουσιαστικά τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας "κάτι παραπάνω" σε... κίνητρα!

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ενα βήμα πριν το "λουκέτο"!

Σε διαθεσιμότητα 180 εργαζόμενοι. Κλείνουν όλα τα παραγωγικά τμήματα πλην ενός! Εκτάκτως σε συνέλευση αύριο οι εργαζόμενοι. Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Στα πρόθυρα του "λουκέτο" βρίσκεται πλέον η μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ!Χτες, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Β. Βάβας,ανακοίνωσε στο σωματείο ότι τίθενται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα 180 εργαζόμενοι,δηλαδή οι μισοί από τουςαπασχολούμενους, ενώ η επιχείρηση διατηρεί ταυτόχρονα το "δικαίωμα" και για απολύσεις! Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της "Χαλυβουργικής" προδιέγραψε με σαφήνεια μια ραγδαία πορεία προς το κλείσιμο της επιχείρησης, αφού ανακοίνωσε ότι κλείνει το ελασματουργείο ψυχρής έλασης, σταματά και η τελευταία παραγωγή σιδήρου, καθώς, επίσης, και το τμήμα γενικών υπηρεσιών.Το μόνο που απομένει να λειτουργεί προς το παρόν, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είναι το ελασματουργείο θερμής έλασης,χωρίς οι υπεύθυνοι της εταιρίας να μπορούν να "εγγυηθούν τίποτα" ούτε γι' αυτό.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει έκτακτα η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, ενώ αύριο Παρασκευή, συνέρχεται η γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να αποφασίσει τις μορφές αντίδρασης στη θύελλα που ξέσπασε. Τον τελευταίο χρόνο η επιχείρηση συρρικνώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Αρχή έγινε με το κλείσιμο των ηλεκτρικών κλιβάνων πέρσι τον Απρίλη, από τα πιο σημαντικά τμήματα παραγωγής και ακολούθησαν σχεδόν όλα τα τμήματα παραγωγής σιδήρου. Από τους 850 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις αρχές του '96 έχουν απομείνει προς το παρόν 360. Τα μόνα τμήματα που είχαν απομείνει ήταν της ψυχρής και θερμής έλασης, αλλά και ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου που επανήλθε σε μερική λειτουργία.

Προβλήματα ανταγωνισμού επικαλείται ο εργοδότης για τη συρρίκνωση της επιχείρησης. Ωστόσο, από τα κέρδη της, έχει δημιουργήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρία νέα εργοστάσια στο εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Ελβετία). Ταυτόχρονα, η επιχείρηση έχει αρχίσει να μετατρέπεται σταδιακά σε εμπορική - εισαγωγική και καθημερινά στο λιμάνι που διαθέτει καταφτάνουν πλοία φορτωμένα με σίδερο από τα άλλα εργοστάσια, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Τουρκίας!

Μάλιστα, η πρώτη χαλυβουργία της χώρας οδηγείται σε κλείσιμο την ίδια περίοδο που κατασκευάζονται ή ετοιμάζεται να κατασκευαστούν τα "μεγάλα έργα", στα οποία καταναλώνονται και θα καταναλωθούν χιλιάδες τόνοι χαλυβουργικών προϊόντων.

Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση, καθώς σε αυτά τα έργα προτιμούνται οι εισαγωγές, ενώ έχει απορρίψει, με το πρόσχημα των "κοινοτικών πλαισίων" το αίτημα, ένα ποσοστό σιδήρου απ' αυτό που θα καταναλωθεί να προέρχεται απ' την εγχώρια βιομηχανία.

Πριν ένα μήνα, η εταιρία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά αλλαγές στο ωράριο εργασίας και συγκεκριμένα: Οι εργαζόμενοι στο τμήμα ψυχράς έλασης να εργάζονται τέσσερις μέρες τη βδομάδα και 10 ώρες την ημέρα. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή σιδήρου τρεις μέρες τη βδομάδα και 12 ώρες ημερησίως.

Στις αντεργατικές αυτές αποφάσεις της Χαλυβουργικής αντέδρασε το σωματείο και σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρία αναδιπλώθηκε προσωρινά. Τώρα, επανήλθε με διαθεσιμότητες και ουσιαστικά με προαναγγελία του "λουκέτου".

Σε οριακό σημείο η ΠΥΡΚΑΛ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι. Υπολειτουργεί η επιχείρηση. Εντονα τα οικονομικά προβλήματα. "Εργατική Ενότητα": Αναγκαίος ο ενιαίος δημόσιος φορέας αμυντικής βιομηχανίας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι και στα τρία εργοστάσια της ΠΥΡΚΑΛ,αντιδρώντας στην οικονομική και παραγωγική υποβάθμιση της εταιρίας, που έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Σε χτεσινή Γενική Συνέλευση του σωματείου του Υμηττού, εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ να κηρύξει δυο τετράωρες στάσεις εργασίας, στα πλαίσια των οποίων θα γίνουν πορείες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη Βουλή και στο μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια απόφαση έχει πάρει και το σωματείο της Ελευσίνας.

Στο μεταξύ μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης της συνέλευσης και την εξαγγελία κινητοποιήσεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,με χτεσινή επιστολή του, όρισε συνάντηση με τα σωματεία του χώρου για την επόμενη Τρίτη 3 Ιούνη, στο υπουργείο.

Η εταιρία αυτή την περίοδο υπολειτουργεί, αρκετές μηχανές είναι κλειστές και αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Οι μόνες δουλιές που υπάρχουν, αφορούν μικρές παραγγελίες κυρίως του '96, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για παραγγελίες του '97 με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΥΡΚΑΛ και κύρια το οικονομικό, αναφέρθηκε στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του σωματείου, Α. Αλεξανδρής,σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ζήσαμε το πρόβλημα προηγουμένως και θα το ζήσουμε κοντά στις άδειες, οπότε θα δημιουργηθεί πολύ έντονο οικονομικό πρόβλημα".

Ο Δ. Μπίτσικας, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, χαρακτήρισε τη συνέλευση "από τις πιο κρίσιμες, γιατί είναι καθαρά θέμα επιβίωσης της εταιρίας και πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας".

Ο Κ. Μοσχοβάκης, εκπρόσωπος της ΔΑΣΥΝ, επισήμανε ότι "αυτή η πολιτική που ακολουθείται εδώ και μια δεκαετία απέναντι στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να καταπολεμηθεί".

"Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική, αλλά ότι υπάρχει συγκεκριμένη και σκόπιμη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να χαθούν απ' την αμυντική βιομηχανία πάνω από 10.000 θέσεις. Είναι κατεύθυνση να απελευθερώσουν την ελληνική αγορά από καθετί παραγωγικό", επισήμανε ο Γ. Σκιαδιώτης,εκπρόσωπος της "Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας".Σημείωσε πως η ΠΥΡΚΑΛ βρίσκεται σε οριακό σημείο, υποβαθμισμένη οικονομικά και παραγωγικά και υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι ρεαλιστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν δώσουν 3% παραπάνω απ' τα συνολικά αμυντικά προγράμματα, για την ΠΥΡΚΑΛ αυτό θα σήμαινε άλλες 1.000 θέσεις εργασίας.Δεν τους λέμε να πάνε κόντρα στις ξένες πολυεθνικές, τα αφεντικά τους. Μπορούμε όμως με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε βελτίωση της κατάστασης". Καταφέρθηκε ενάντια στα σχέδια για μείωση του προσωπικού κατά 300 άτομα με τη μορφή των μετατάξεων και, τέλος, επανέφερε τη θέση (ομόφωνη απόφαση παλαιότερων συνελεύσεων) για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα αμυντικής βιομηχανίας.Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα δεν είναι τωρινά, επέκρινε τη στάση ανοχής της πλειοψηφίας του σωματείου και κατέληξε: "Δε δίνουμε συγχωροχάρτι στη στάση της πλειοψηφίας. Είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων και για την επιτυχία τους πρέπει να συμβάλουμε όλοι".

Αντεργατικές μεθοδεύσεις στο "Δημόκριτο"

Οι προθέσεις της Διοίκησης του ερευνητικού κέντρου "Δημόκριτος" να απολύσει τέσσερις συνεργαζόμενους ερευνητές και οι μεθοδεύσεις καταστρατήγησης εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σκοντάφτουν στην αντίδραση των εργαζομένων, όπως φάνηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη των ΔΣ των συνδικαλιστικών ενώσεων του χώρου.

Συγκεκριμένα, ενώ έχει εγκριθεί από τη ΓΓΕΤ η πρόσληψη 48 συνεργαζόμενων ερευνητών, στην πορεία η διοίκηση μείωσε τους προσληφθέντες σε 32 και τώρα προωθεί την απόλυση τεσσάρων από αυτούς, ή στην καλύτερη περίπτωση σχεδιάζει να μετατρέψει την εργασιακή τους σχέση σε σύμβαση έργου, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Ολα αυτά γίνονται με την επίκληση των οικονομικών προβλημάτων. Ομως, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τα χρήματα που έχουν προβλεφτεί από τον προϋπολογισμό επαρκούν για την πρόσληψη και των τεσσάρων συνεργαζόμενων ερευνητών, που απειλούνται με απόλυση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέληξαν σε ψήφισμα, όπου καταγγέλλεται "η προσπάθεια εκφοβισμού και χτυπήματος του συνδικαλιστικού κινήματος των συνεργαζόμενων ερευνητών". Υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη "να σταματήσουν οι προσπάθειες απόλυσης και να γίνει άμεση πρόσληψη των συνεργαζόμενων ερευνητών με συμβάσεις, σύμφωνες με το νόμο 1514, οι οποίες να ξεκινούν από την ημερομηνία που άρχισαν να εργάζονται στο Κέντρο".

Μετά το τέλος της σύσκεψης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών έκανε διάβημα στη διοίκηση του Κέντρου και ανέπτυξε τα αιτήματα των εργαζομένων. Ωστόσο, αντιμετώπισαν όχι μόνο την αδιαλλαξία, αλλά και τις απειλές ότι θα υποστούν τις συνέπειες όσοι είχαν την ιδέα να καλέσουν δημοσιογράφους στη σύσκεψη! Οι απειλές εκτοξεύτηκαν από τον αντιπρόεδρο του Κέντρου προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνεργαζόμενων Ερευνητών τον Μανόλη Γεργατσούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την είσοδο δημοσιογράφων στο "Δημόκριτο" απαιτείται έγκριση του προέδρου, κάτι το οποίο έγινε χθες έπειτα από έγγραφη αίτηση του Συλλόγου των συνεργαζομένων.

Επιμένουν αγωνιστικά

Οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης και του προέδρου της ΟΙΥΕ

Τη στάση της κυβέρνησης, που ενώ αρχικά δεσμεύτηκε να δώσει αύξηση στις καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, στη συνέχεια αρνήθηκε, επειδή έκαναν... κινητοποιήσεις,καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων.Καταγγέλλουν επίσης την "απαράδεκτη και προσβλητική" στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Αγ. Φραγγόπουλου,απέναντί τους.

Η κυβέρνηση έθεσε ως όρο για την καταβολή αύξησης 8% συν ένα μισθό,να σταματήσουν οι καθαρίστριες τον αγώνα τους για αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους από σύμβαση έργου σε σύμβαση αορίστου χρόνου."Και σαν να μην έφταναν τα ψέματα και οι απειλές που εισπράξαμε, ρίξανε λάσπη στο σωματείο μας για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Πως το σωματείο μας ήταν εμπόδιο που δεν πήραμε την αύξηση", τονίζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του.

Σχετικά με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι καθαρίστριες τονίζουν ότι "μας έβριζε και μας έδιωχνε από την Ομοσπονδία σαν να ήταν σπίτι του, ήταν εκτός εαυτού"! Επίσης, του καταλογίζουν ευθύνες για τον τρόπο που ενημέρωσε τα άλλα σωματεία και για την αντιμετώπιση των μορφών αγώνα τους, καθώς και γιατί αρνήθηκε να τους δώσει τον κατάλογο με τα σωματεία πανελλαδικά, ώστε να υπάρχει άμεση γραμμή επικοινωνίας.

Το σωματείο καταγγέλλει τη στάση του προέδρου, ζητά να μην εκπροσωπείται από αυτόν, τουλάχιστον στην Αττική, και ζητά από την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας να πάρει θέση και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει στον πανελλαδικό συντονισμό των σωματείων και να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο Παιδείας ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα των συμβάσεων.

Οι καθαρίστριες ζητούν, επίσης: Να πληρωθούν τους δυο καλοκαιρινούς μήνες αφού έχασαν την αύξηση. Κυβερνητική δέσμευση για να ξαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες την επόμενη χρονιά. Κοινή υπουργική απόφαση για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος.

Στο "αμήν" και η ΣΟΦΤΕΞ!

Πιο κοντά, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι "λύσεις" της εκκαθάρισης ή της πτώχευσης. Ξανά σύσκεψη σήμερα...

Προς την επιλογή της διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ,φαίνεται ότι γέρνει πια η "πλάστιγγα" της κυβέρνησης. Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η χτεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς οι τελευταίες εμφανίζονται να αρνούνται οποιαδήποτε χρηματοδότηση της εταιρίας. Σήμερα θα γίνει και νέα σύσκεψη, ωστόσο - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες απ' το υπουργείο - οι επιλογές για την τύχη της εταιρίας είναι: "Η ειδική εκκαθάριση ή πτώχευση".

Μέσα σε λίγους μήνες, απ' την ανακοίνωση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίησή της, τον περασμένο Σεπτέμβρη, η εταιρία οδηγήθηκε τεχνικά σε οικονομική"ασφυξία" και μαρασμό. Αν και πρώτη βιομηχανία στον κλάδο της, με το 40% της εγχώριας αγοράς καταναλωτικών προϊόντων και το 60% των εξαγωγών, σήμερα έχει φτάσει στο "αμήν". Οι μηχανές εδώ και δυο μήνες έχουν σιγήσει και μόνο μία λειτουργεί ακόμα.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η ιδιωτική εταιρία ΕΚΟΝ ΖΕΝΤΕΡ,που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ της ΣΟΦΤΕΞ, έναντι αδρής αμοιβής. Αυτό προβλέπει 676 απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές σε μια σειρά κατακτήσεις των εργαζομένων στο χώρο και κλείσιμο τμημάτων. Θέτει επίσης σαν όρο τη χρηματοδότηση της εταιρίας με 4,6 δισ. δραχμές με χρονικό περιθώριο τις 31 Μάη, προτείνοντας σε διαφορετική περίπτωση "σαν πλέον ελκυστική λύση" την εκκαθάριση!

Οι τράπεζες χτες φέρονται να αρνήθηκαν εκ νέου την οποιαδήποτε χρηματοδότηση της εταιρίας, με την ουσιαστική ευθύνη βεβαίως να βαραίνει την κυβέρνηση. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, στη σημερινή νέα σύσκεψη θα συζητηθούν δυο σενάρια. Αυτό της υπαγωγής της εταιρίας στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του νόμου 2000 ή αυτό της πτωχευτικής διαδικασίας.Να σημειώσουμε ότι μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ψηφίστηκε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή γενικά για τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις. Με την τροπολογία "πάγωναν" τα χρέη, ενώ υπήρχε άρθρο όπου δεν επιτρεπόταν για 12 μήνες η πτώχευση. Ωστόσο η τροπολογία είναι ασαφής, ενώ για να ισχύσουν οι διατάξεις της για τη ΣΟΦΤΕΞ, προϋπέθετε σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Χτες κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, επισήμαναν ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα, παρά την τροπολογία, της κήρυξης πτώχευσης.

Οι όλες εξελίξεις σηματοδοτούν ότι δρομολογείται απ' την κυβέρνηση το κλείσιμο της επιχείρησης, ικανοποιώντας τις επιθυμίες ανταγωνιστικών, αλλά και ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων που θέλουν την εξαφάνισή της απ' την αγορά και την εκμετάλλευση του τμήματος μόνο παραγωγής δημοσιογραφικού χαρτιού.

Στο μεταξύ η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, παίζοντας στο "γήπεδο" των κυβερνητικών επιδιώξεων, ματαίωσε την προγραμματισμένη συνέλευση των εργαζόμενων και αποφάσισε να στηρίξει ουσιαστικά τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας "κάτι παραπάνω" σε... κίνητρα!

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ενα βήμα πριν το "λουκέτο"!

Σε διαθεσιμότητα 180 εργαζόμενοι. Κλείνουν όλα τα παραγωγικά τμήματα πλην ενός! Εκτάκτως σε συνέλευση αύριο οι εργαζόμενοι. Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Στα πρόθυρα του "λουκέτο" βρίσκεται πλέον η μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ!Χτες, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Β. Βάβας,ανακοίνωσε στο σωματείο ότι τίθενται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα 180 εργαζόμενοι,δηλαδή οι μισοί από τουςαπασχολούμενους, ενώ η επιχείρηση διατηρεί ταυτόχρονα το "δικαίωμα" και για απολύσεις! Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της "Χαλυβουργικής" προδιέγραψε με σαφήνεια μια ραγδαία πορεία προς το κλείσιμο της επιχείρησης, αφού ανακοίνωσε ότι κλείνει το ελασματουργείο ψυχρής έλασης, σταματά και η τελευταία παραγωγή σιδήρου, καθώς, επίσης, και το τμήμα γενικών υπηρεσιών.Το μόνο που απομένει να λειτουργεί προς το παρόν, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είναι το ελασματουργείο θερμής έλασης,χωρίς οι υπεύθυνοι της εταιρίας να μπορούν να "εγγυηθούν τίποτα" ούτε γι' αυτό.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει έκτακτα η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, ενώ αύριο Παρασκευή, συνέρχεται η γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να αποφασίσει τις μορφές αντίδρασης στη θύελλα που ξέσπασε. Τον τελευταίο χρόνο η επιχείρηση συρρικνώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Αρχή έγινε με το κλείσιμο των ηλεκτρικών κλιβάνων πέρσι τον Απρίλη, από τα πιο σημαντικά τμήματα παραγωγής και ακολούθησαν σχεδόν όλα τα τμήματα παραγωγής σιδήρου. Από τους 850 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις αρχές του '96 έχουν απομείνει προς το παρόν 360. Τα μόνα τμήματα που είχαν απομείνει ήταν της ψυχρής και θερμής έλασης, αλλά και ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου που επανήλθε σε μερική λειτουργία.

Προβλήματα ανταγωνισμού επικαλείται ο εργοδότης για τη συρρίκνωση της επιχείρησης. Ωστόσο, από τα κέρδη της, έχει δημιουργήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρία νέα εργοστάσια στο εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Ελβετία). Ταυτόχρονα, η επιχείρηση έχει αρχίσει να μετατρέπεται σταδιακά σε εμπορική - εισαγωγική και καθημερινά στο λιμάνι που διαθέτει καταφτάνουν πλοία φορτωμένα με σίδερο από τα άλλα εργοστάσια, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Τουρκίας!

Μάλιστα, η πρώτη χαλυβουργία της χώρας οδηγείται σε κλείσιμο την ίδια περίοδο που κατασκευάζονται ή ετοιμάζεται να κατασκευαστούν τα "μεγάλα έργα", στα οποία καταναλώνονται και θα καταναλωθούν χιλιάδες τόνοι χαλυβουργικών προϊόντων.

Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση, καθώς σε αυτά τα έργα προτιμούνται οι εισαγωγές, ενώ έχει απορρίψει, με το πρόσχημα των "κοινοτικών πλαισίων" το αίτημα, ένα ποσοστό σιδήρου απ' αυτό που θα καταναλωθεί να προέρχεται απ' την εγχώρια βιομηχανία.

Πριν ένα μήνα, η εταιρία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά αλλαγές στο ωράριο εργασίας και συγκεκριμένα: Οι εργαζόμενοι στο τμήμα ψυχράς έλασης να εργάζονται τέσσερις μέρες τη βδομάδα και 10 ώρες την ημέρα. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή σιδήρου τρεις μέρες τη βδομάδα και 12 ώρες ημερησίως.

Στις αντεργατικές αυτές αποφάσεις της Χαλυβουργικής αντέδρασε το σωματείο και σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρία αναδιπλώθηκε προσωρινά. Τώρα, επανήλθε με διαθεσιμότητες και ουσιαστικά με προαναγγελία του "λουκέτου".

Σε οριακό σημείο η ΠΥΡΚΑΛ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι. Υπολειτουργεί η επιχείρηση. Εντονα τα οικονομικά προβλήματα. "Εργατική Ενότητα": Αναγκαίος ο ενιαίος δημόσιος φορέας αμυντικής βιομηχανίας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι και στα τρία εργοστάσια της ΠΥΡΚΑΛ,αντιδρώντας στην οικονομική και παραγωγική υποβάθμιση της εταιρίας, που έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Σε χτεσινή Γενική Συνέλευση του σωματείου του Υμηττού, εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ να κηρύξει δυο τετράωρες στάσεις εργασίας, στα πλαίσια των οποίων θα γίνουν πορείες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη Βουλή και στο μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια απόφαση έχει πάρει και το σωματείο της Ελευσίνας.

Στο μεταξύ μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης της συνέλευσης και την εξαγγελία κινητοποιήσεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,με χτεσινή επιστολή του, όρισε συνάντηση με τα σωματεία του χώρου για την επόμενη Τρίτη 3 Ιούνη, στο υπουργείο.

Η εταιρία αυτή την περίοδο υπολειτουργεί, αρκετές μηχανές είναι κλειστές και αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Οι μόνες δουλιές που υπάρχουν, αφορούν μικρές παραγγελίες κυρίως του '96, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για παραγγελίες του '97 με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΥΡΚΑΛ και κύρια το οικονομικό, αναφέρθηκε στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του σωματείου, Α. Αλεξανδρής,σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ζήσαμε το πρόβλημα προηγουμένως και θα το ζήσουμε κοντά στις άδειες, οπότε θα δημιουργηθεί πολύ έντονο οικονομικό πρόβλημα".

Ο Δ. Μπίτσικας, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, χαρακτήρισε τη συνέλευση "από τις πιο κρίσιμες, γιατί είναι καθαρά θέμα επιβίωσης της εταιρίας και πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας".

Ο Κ. Μοσχοβάκης, εκπρόσωπος της ΔΑΣΥΝ, επισήμανε ότι "αυτή η πολιτική που ακολουθείται εδώ και μια δεκαετία απέναντι στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να καταπολεμηθεί".

"Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική, αλλά ότι υπάρχει συγκεκριμένη και σκόπιμη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να χαθούν απ' την αμυντική βιομηχανία πάνω από 10.000 θέσεις. Είναι κατεύθυνση να απελευθερώσουν την ελληνική αγορά από καθετί παραγωγικό", επισήμανε ο Γ. Σκιαδιώτης,εκπρόσωπος της "Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας".Σημείωσε πως η ΠΥΡΚΑΛ βρίσκεται σε οριακό σημείο, υποβαθμισμένη οικονομικά και παραγωγικά και υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι ρεαλιστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν δώσουν 3% παραπάνω απ' τα συνολικά αμυντικά προγράμματα, για την ΠΥΡΚΑΛ αυτό θα σήμαινε άλλες 1.000 θέσεις εργασίας.Δεν τους λέμε να πάνε κόντρα στις ξένες πολυεθνικές, τα αφεντικά τους. Μπορούμε όμως με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε βελτίωση της κατάστασης". Καταφέρθηκε ενάντια στα σχέδια για μείωση του προσωπικού κατά 300 άτομα με τη μορφή των μετατάξεων και, τέλος, επανέφερε τη θέση (ομόφωνη απόφαση παλαιότερων συνελεύσεων) για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα αμυντικής βιομηχανίας.Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα δεν είναι τωρινά, επέκρινε τη στάση ανοχής της πλειοψηφίας του σωματείου και κατέληξε: "Δε δίνουμε συγχωροχάρτι στη στάση της πλειοψηφίας. Είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων και για την επιτυχία τους πρέπει να συμβάλουμε όλοι".

Αντεργατικές μεθοδεύσεις στο "Δημόκριτο"

Οι προθέσεις της Διοίκησης του ερευνητικού κέντρου "Δημόκριτος" να απολύσει τέσσερις συνεργαζόμενους ερευνητές και οι μεθοδεύσεις καταστρατήγησης εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σκοντάφτουν στην αντίδραση των εργαζομένων, όπως φάνηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη των ΔΣ των συνδικαλιστικών ενώσεων του χώρου.

Συγκεκριμένα, ενώ έχει εγκριθεί από τη ΓΓΕΤ η πρόσληψη 48 συνεργαζόμενων ερευνητών, στην πορεία η διοίκηση μείωσε τους προσληφθέντες σε 32 και τώρα προωθεί την απόλυση τεσσάρων από αυτούς, ή στην καλύτερη περίπτωση σχεδιάζει να μετατρέψει την εργασιακή τους σχέση σε σύμβαση έργου, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Ολα αυτά γίνονται με την επίκληση των οικονομικών προβλημάτων. Ομως, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τα χρήματα που έχουν προβλεφτεί από τον προϋπολογισμό επαρκούν για την πρόσληψη και των τεσσάρων συνεργαζόμενων ερευνητών, που απειλούνται με απόλυση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέληξαν σε ψήφισμα, όπου καταγγέλλεται "η προσπάθεια εκφοβισμού και χτυπήματος του συνδικαλιστικού κινήματος των συνεργαζόμενων ερευνητών". Υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη "να σταματήσουν οι προσπάθειες απόλυσης και να γίνει άμεση πρόσληψη των συνεργαζόμενων ερευνητών με συμβάσεις, σύμφωνες με το νόμο 1514, οι οποίες να ξεκινούν από την ημερομηνία που άρχισαν να εργάζονται στο Κέντρο".

Μετά το τέλος της σύσκεψης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών έκανε διάβημα στη διοίκηση του Κέντρου και ανέπτυξε τα αιτήματα των εργαζομένων. Ωστόσο, αντιμετώπισαν όχι μόνο την αδιαλλαξία, αλλά και τις απειλές ότι θα υποστούν τις συνέπειες όσοι είχαν την ιδέα να καλέσουν δημοσιογράφους στη σύσκεψη! Οι απειλές εκτοξεύτηκαν από τον αντιπρόεδρο του Κέντρου προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνεργαζόμενων Ερευνητών τον Μανόλη Γεργατσούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την είσοδο δημοσιογράφων στο "Δημόκριτο" απαιτείται έγκριση του προέδρου, κάτι το οποίο έγινε χθες έπειτα από έγγραφη αίτηση του Συλλόγου των συνεργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ σε διαδήλωση μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ

Στο κλείσιμο, διά της συρρίκνωσης, οδηγείται η "Χαλυβουργική"

Συμβολική παρουσία...

Η συμβολική περικύκλωση της Βουλής, από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, χτες το απόγευμα στα πλαίσια της "πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης ενάντια στην ανεργία", εξελίχθηκε σε συμβολική παρουσία λίγων δεκάδων συνδικαλιστών, οι οποίοι επέδωσαν το σχετικό ψήφισμα στα κόμματα της Βουλής. Εκδηλώσεις για το ίδιο θέμα έγιναν χτες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συντονιστή τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Οι λιγοστοί συγκεντρωμένοι άπλωσαν δύο πανό κοντά στην είσοδο της Βουλής, φώναξαν ορισμένα συνθήματα και μοίρασαν φυλλάδια.

Στο ψήφισμά τους σημειώνονται τα αιτήματα για αναθεώρηση της ΟΝΕ, ειδικό κεφάλαιο για την απασχόληση στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αύξηση των δαπανών για την κοινωνική προστασία, ενίσχυση της απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα...

Διάβημα στη ΓΣΕΕ

Διάβημα στη ΓΣΕΕ πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών 27 σωματείων του Πειραιά,που την περασμένη βδομάδα είχαν πραγματοποιήσει πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο και τον γγ της οργάνωσης Γ. Μαυρίκο και επέδωσε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου "Στέφενσων" και γγ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης, αναφέρθηκε στα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, τονίζοντας ότι "μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση. Η στάση της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ και η συμμετοχή της στον κοινωνικό διάλογο, σημείωσε, δε βοηθά στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης".

Ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σημείωσε ότι "η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμμετέχοντας στο διάλογο δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση", ενώ πρότεινε να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ στο Πέραμα και να ασχοληθεί με τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν την πόλη.

Με την πρόταση συμφώνησε και ο Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος υπεραμύνθηκε του "κοινωνικού διαλόγου".

- Το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Ν. Αττικής, "Ο Προμηθέας" με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το στημένο "διάλογο" και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αφαίρεση των κατακτήσεών τους.

Σύσκεψη σωματείων στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ.-

Τα σωματεία εργαζομένων στην "Αλουκάνκο" και στην "Κόκα - Κόλα",καθώς και το Σωματείο Εργατών Μετάλλου της Πάτρας οργανώνουν σήμερα σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, σχετικά με τη συγκρότηση μετώπου ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο", στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τον κατακερματισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στις 7 μ.μ. στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Συγκέντρωση για τη ΡΑΞΤΑ

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζομένους της πλεκτοβιομηχανίας ΡΑΞΤΑ,που οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας, διοργανώνουν αύριο η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος και άλλοι μαζικοί φορείς, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιο πλήγμα

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

"Με την αναγγελία, εκ μέρους του προέδρου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, 180 νέων διαθεσιμοτήτων και της δυνατότητας αντίστοιχων απολύσεων, καθώς και με το κλείσιμο του ελασματουργείου και της παραγωγής σιδήρου, η μεγαλύτερη ελληνική χαλυβουργία βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό της κλείσιμο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού οι εργοδότες εγκατέλειψαν αυτή την τεράστια επιχείρηση και έκαναν επενδύσεις στο εξωτερικό. Επομένως, εκείνοι που θα χάσουν είναι οι εργαζόμενοι και η παραγωγική βάση της χώρας, που δέχεται ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα. Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση με την πολιτική της εξυπηρέτησης του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, που ακολουθεί. Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ κλείνει σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας γίνονται μεγάλα έργα, που απαιτούν για την κατασκευή τους εκατομμύρια τόνους σίδερο. Ομως το σίδερο εισάγεται από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση! Αυτή είναι η πολιτική του μονόδρομου προς την ΕΕ, που στο όνομά της πίνει νερό η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους μαχητικά, αγωνιστικά να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική. Να συνδέσουν τους σημερινούς αγώνες με την προοπτική της ανατροπής της".

Σκοτώθηκε ναυτεργάτης

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα συνέβη χτες στις 10 το πρωί σε φορτηγό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο, μετά από επισκευή στα Ναυπηγεία Αυλίδας. Συγκεκριμένα στο πλοίο LISSOM,με σημαία Παναμά, ξένων συμφερόντων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών για το άνοιγμα του αριστερού Νο 2 αμπαριού του πλοίου, ο 41 ετών ναύτης Μιν Χλα Αούνγκ έπεσε από ύψος 9 μέτρων μέσα στο αμπάρι και σκοτώθηκε.

Ο νεκρός ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου σήμερα θα γίνει νεκροψία, ενώ το πλοίο αναχώρησε. Σύμφωνα με δήλωση στο "Ρ" του γιατρού κ. Κουντούρη, ο θάνατός του προήλθε από πολλαπλά κατάγματα στα άκρα και στο κρανίο. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ σε διαδήλωση μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ

Στο κλείσιμο, διά της συρρίκνωσης, οδηγείται η "Χαλυβουργική"

Συμβολική παρουσία...

Η συμβολική περικύκλωση της Βουλής, από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, χτες το απόγευμα στα πλαίσια της "πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης ενάντια στην ανεργία", εξελίχθηκε σε συμβολική παρουσία λίγων δεκάδων συνδικαλιστών, οι οποίοι επέδωσαν το σχετικό ψήφισμα στα κόμματα της Βουλής. Εκδηλώσεις για το ίδιο θέμα έγιναν χτες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συντονιστή τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Οι λιγοστοί συγκεντρωμένοι άπλωσαν δύο πανό κοντά στην είσοδο της Βουλής, φώναξαν ορισμένα συνθήματα και μοίρασαν φυλλάδια.

Στο ψήφισμά τους σημειώνονται τα αιτήματα για αναθεώρηση της ΟΝΕ, ειδικό κεφάλαιο για την απασχόληση στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αύξηση των δαπανών για την κοινωνική προστασία, ενίσχυση της απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα...

Διάβημα στη ΓΣΕΕ

Διάβημα στη ΓΣΕΕ πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών 27 σωματείων του Πειραιά,που την περασμένη βδομάδα είχαν πραγματοποιήσει πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο και τον γγ της οργάνωσης Γ. Μαυρίκο και επέδωσε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου "Στέφενσων" και γγ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης, αναφέρθηκε στα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, τονίζοντας ότι "μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση. Η στάση της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ και η συμμετοχή της στον κοινωνικό διάλογο, σημείωσε, δε βοηθά στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης".

Ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σημείωσε ότι "η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμμετέχοντας στο διάλογο δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση", ενώ πρότεινε να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ στο Πέραμα και να ασχοληθεί με τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν την πόλη.

Με την πρόταση συμφώνησε και ο Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος υπεραμύνθηκε του "κοινωνικού διαλόγου".

- Το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Ν. Αττικής, "Ο Προμηθέας" με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το στημένο "διάλογο" και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αφαίρεση των κατακτήσεών τους.

Σύσκεψη σωματείων στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ.-

Τα σωματεία εργαζομένων στην "Αλουκάνκο" και στην "Κόκα - Κόλα",καθώς και το Σωματείο Εργατών Μετάλλου της Πάτρας οργανώνουν σήμερα σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, σχετικά με τη συγκρότηση μετώπου ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο", στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τον κατακερματισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στις 7 μ.μ. στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Συγκέντρωση για τη ΡΑΞΤΑ

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζομένους της πλεκτοβιομηχανίας ΡΑΞΤΑ,που οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας, διοργανώνουν αύριο η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος και άλλοι μαζικοί φορείς, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιο πλήγμα

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

"Με την αναγγελία, εκ μέρους του προέδρου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, 180 νέων διαθεσιμοτήτων και της δυνατότητας αντίστοιχων απολύσεων, καθώς και με το κλείσιμο του ελασματουργείου και της παραγωγής σιδήρου, η μεγαλύτερη ελληνική χαλυβουργία βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό της κλείσιμο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού οι εργοδότες εγκατέλειψαν αυτή την τεράστια επιχείρηση και έκαναν επενδύσεις στο εξωτερικό. Επομένως, εκείνοι που θα χάσουν είναι οι εργαζόμενοι και η παραγωγική βάση της χώρας, που δέχεται ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα. Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση με την πολιτική της εξυπηρέτησης του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, που ακολουθεί. Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ κλείνει σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας γίνονται μεγάλα έργα, που απαιτούν για την κατασκευή τους εκατομμύρια τόνους σίδερο. Ομως το σίδερο εισάγεται από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση! Αυτή είναι η πολιτική του μονόδρομου προς την ΕΕ, που στο όνομά της πίνει νερό η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους μαχητικά, αγωνιστικά να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική. Να συνδέσουν τους σημερινούς αγώνες με την προοπτική της ανατροπής της".

Σκοτώθηκε ναυτεργάτης

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα συνέβη χτες στις 10 το πρωί σε φορτηγό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο, μετά από επισκευή στα Ναυπηγεία Αυλίδας. Συγκεκριμένα στο πλοίο LISSOM,με σημαία Παναμά, ξένων συμφερόντων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών για το άνοιγμα του αριστερού Νο 2 αμπαριού του πλοίου, ο 41 ετών ναύτης Μιν Χλα Αούνγκ έπεσε από ύψος 9 μέτρων μέσα στο αμπάρι και σκοτώθηκε.

Ο νεκρός ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου σήμερα θα γίνει νεκροψία, ενώ το πλοίο αναχώρησε. Σύμφωνα με δήλωση στο "Ρ" του γιατρού κ. Κουντούρη, ο θάνατός του προήλθε από πολλαπλά κατάγματα στα άκρα και στο κρανίο. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ