ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
"Κιτρινόμαυρος" ο Κατσαβός

Ζήτημα χρόνου είναι από χτες η επισημοποίηση της μετεγγραφής του Ευριπίδη Κατσαβού στην ΑΕΚ. Ομόφωνα (6 - 0) η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ έκανε δεκτή την προσφυγή των "κιτρινόμαυρων" κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ως γνωστόν ο αθλητικός δικαστής Γ. Παπαϊωάννου είχε απαγορεύσει στην αθηναϊκή ΠΑΕ ν' αποκτήσει τον παίχτη, θεωρώντας ότι διαπραγματεύτηκε μαζί του σε μη επιτρεπόμενο χρόνο.

Ομως τελεσίδικα όπως αποφάνθηκε η επιτροπή της Ομοσπονδίας αποδείχτηκαν επαφές Βέροιας - ΑΕΚ, άρα ήταν σε γνώση της το θέμα. Αντίθετα δεν τεκμηριώθηκε πως ο δικέφαλος και ο παίχτης διαπραγματεύτηκαν πριν τις 2 Ιανουαρίου, ούτε ότι η μακεδονική ομάδα διαφώνησε να δηλωθεί ο Κατσαβός από την ΑΕΚ στην ΟΥΕΦΑ.

Το τυπικό μέρος της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί στις 18/6. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει την απόφαση της Βέροιας να διακόψει το συμβόλαιο του παίχτη (λήγει στις 30 του μήνα). Αφού όμως δεν υπάρχει κατηγορία φυσικά δε στοιχειοθετείται και διακοπή. Στην ΑΕΚ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, δε θέλησαν όμως να πουν τίποτα παραπάνω.

Αντίθετα διαψεύδουν ότι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του Βασ. Ανδρεάδη που έμεινε ελεύθερος από τον Εδεσσαϊκό. Από την πλευρά του ο 26χρονος επιθετικός δήλωσε πως σήμερα έχει ραντεβού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ, Ν. Στράτο...

Αναφορικά με το φλέγον θέμα της αγοραπωλησίας, η θολούρα παραμένει. Ο Μ. Τροχανάς έφυγε χτες για την Ολλανδία, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον σκοπό της νέας επαφής με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Εν τω μεταξύ στις τάξεις των "κιτρινόμαυρων" συνεχίζεται η αγωνία και η σύγχυση. Αλλοι υποστηρίζουν πως όλα είναι "παραμύθια του Τροχανά" και άλλοι ότι ως το τέλος του μήνα θα 'χει αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
"Θύμα" και η Γκραφ

Οι εκπλήξεις στο διεθνές τουρνουά τένις "Ρολάν Γκαρός", που διεξάγεται στο Παρίσι, συνεχίστηκαν. Η Γερμανίδα πρωταθλήτρια Στέφι Γκραφ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έμεινε εκτός ημιτελικών από τη Νοτιοαφρικανή Αμάντα Κέτζερ, αφού έχασε με 2 - 0 (6 - 1, 6 - 4). Η Κέτζερ θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την Ιβα Μάγιολι από την Κροατία.

Να θυμίσουμε πως νωρίς έχουν αποχαιρετήσει τη διοργάνωση επίσης μεγάλα ονόματα της αντισφαίρισης, όπως η Τσέχα Νοβότνα (Νο3), η Αμερικανίδα Ντάβενπορτ (5) και η Γαλλίδα Πιρς (10). Στους άνδρες η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός του Ελληνοαμερικανού Πιτ Σάμπρας (1). Την ίδια... τύχη είχε ο Ελληνοαυστραλός Μαρκ Φιλιππούσης (21) και οι Ιβανίσεβιτς (Κροατία, 4), Μούστερ (Αυστρία, 5), Κράγιτσεκ (Ολλανδία, 6), Μόγια (Ισπανία, 9), Ροσέ (Ελβετία, 11).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Νέοι μεταγραφικοί στόχοι

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα μεταγραφικά ζητήματα στον Ολυμπιακό. Μετά την απόρριψη του Νορβηγού Γκας Φρίγκαρντ αλλά και του Ισπανού Ολί, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάνει στροφή σε δυο άλλα γνωστά ονόματα. Πρόκειται για τον Βούλγαρο διεθνή μεσοεπιθετικό Ιορντάν Λέτσκοφ της Μαρσέιγ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της γαλλικής εφημερίδας ΕΚΙΠ, ο παίκτης είναι στο στόχαστρο των Πειραιωτών κάτι που παραδέχτηκε ο Μπάγεβιτς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρώτος στη λίστα παραμένει ο Σάσα Τσούρσιτς της Αστον Βίλα, όμως αν δεν πέσουν οι απαιτήσεις της αγγλικής ομάδας δύσκολα θα έρθει ο Σέρβος στο λιμάνι.

Στην επιφάνεια βγήκε και το όνομα του Βασίλη Τσάρτα, που φήμες τον θέλουν να συνεχίζει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Πάντως από το περιβάλλον του παίκτη έγινε γνωστό ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στα ισπανικά γήπεδα (όχι στη Σεβίλλη). Τέλος, από την εγχώρια αγορά ο Δημήτρης Μαυρογενίδης είναι ο υπ' αριθμόν ένα στόχος. Αργά χτες βράδυ ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη. Το θέμα συζήτησης θα ήταν η εξέλιξη των μεταγραφών.

Υπέγραψε χτες το νέο διετές συμβόλαιο ο Ιλια Ιβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός θα πάρει 250 εκατομμύρια.

ΑΘΗΝΑ '97
Η "επιστροφή" του Σμιντ

Ενας από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου την προηγούμενη δεκαετία. Ο Γερμανός εμποδιστής Χάραλντ Σμιντ, ο οποίος το 1982 ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στην Αθήνα, επιστρέφει στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά με άλλη ιδιότητα. Μετά την ενασχόλησή του με την προπονητική (γύμναζε τον Γάλλο εμποδιστή Στεφάν Ντιαγκανά) εργάζεται πλέον για την IAAF και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας θα είναι στην ομάδα που θα παίρνει συνεντεύξεις αστραπή από τους νικητές μετά το τέλος κάθε αγωνίσματος. Ο Σμιντ πέρα από τις γνώσεις του πάνω στον στίβο, θεωρείται ιδανικός για τη συγκεκριμένη δουλιά, αφού εκτός από τη γερμανική γνωρίζει ακόμη 4 ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά).

  • Εφθασε χτες στα γραφεία του "Αθήνα '97" η 177η συμμετοχή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Αυγούστου. Αφορά τα νησιά Κομόρες που βρίσκονται μεταξύ Μοζαμβίκης και Μαδαγασκάρης στον Ινδικό Ωκεανό. Εχουν πληθυσμό 600.000 κατοίκων και θα εκπροσωπηθούν στη διοργάνωση με μια αθλήτρια και ένα αθλητή των 200 μέτρων.
Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Τα βλέμματα στο "Ελ Πάσο"

Στο "Ελ Πάσο" επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της σημερινής 31η αγωνιστικής στο Νότιο Ομιλο της Γ Εθνικής, όπου η Καλλιθέα αντιμετωπίζει τον Ατρόμητο στο συνοικιακό ντέρμπι (17.00 απευθείας ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).

Η Καλλιθέα που μάχεται για την άνοδο στη Β Εθνική θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα έδρας, ενώ από την άλλη οι Περιστεριώτες δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να κρατηθούν στην κατηγορία.

Πιο εύκολο έργο έχει ο πρωτοπόρος Εθνικός Αστέρας, που αντιμετωπίζει στην έδρα του το Ναυπακτιακό (17.00 απευθείας ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), ενώ ο Ιάλυσος υποδέχεται το Βαρβασιακό.

Στο Βόρειο Ομιλο δεσπόζει το ντέρμπι των πρωτοπόρων μεταξύ των Λύκων και της Αναγέννησης Καρδίτσας.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα και στους δυο ομίλους:

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Μαρκό - Ηλυσιακός, Πάτρα - Αιγάλεω, Εργοτέλης - Ενωση Ρ/Δ, Κέρκυρα - Κόρινθος, Αγ. Νικόλαος - Παναιγειάλιος, Αιολικός - Ηρόδοτος.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Ορέστης Ορεστιάδας - Πιερικός, Αετός Σκύδρας - Λαμία, Νιγρίτα - Αγροτικός Αστέρας, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Ηρακλής Πτ., Αναγέννηση Αρτας - Απόλλων Λάρισας, Τύρναβος - Αλμωπός Αριδαίας, Ολυμπιακός Βόλου - Αμπελόκηποι, Κολινδρός - Μηχανιώνα.

Ολοι οι αγώνες και στους δυο ομίλους αρχίζουν στις 18.30.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Μικρή εκπροσώπηση

Μαγγανάς, Πόποτας και Σαρακατσάνη στη Σεβίλλη

Με δυο κολυμβητές και μια κολυμβήτρια θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Σεβίλλης, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο.

Ο Δημήτρης Μαγγανάς και ο Γιώργος Πόποτας μαζί με την Κάτια Σαρακατσάνη θα επωμιστούν το βάρος της εκπροσώπησης των εθνικών χρωμάτων, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στους αγώνες.

Ο κορυφαίος Ελληνας κολυμβητής για το 1996, Δημήτρης Μαγγανάς, συγκεντρώνει τις περισσότερες ελπίδες της χώρας μας για διάκριση καθώς όπως έχει δείξει από τις εμφανίσεις του βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ ας σημειωθεί ότι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μικρής πισίνας στο Ροστόκ είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο 400μ ελεύθερο.

Οσον αφορά τον Γιώργο Πόποτα, ο νεαρός ταλαντούχος κολυμβητής αποτελεί τη μελλοντική ελπίδα της χώρας μας για διακρίσεις, αφού έχει δείξει ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Ο νεαρός κολυμβητής πλησίασε όσο κανένας άλλος τα ρεκόρ του Στίβενσον στα 200μ πεταλούδα (2.01.90) σημειώνοντας επίδοση 2.01.85 και στα 100 πεταλούδα (55.71) σημειώνοντας χρόνο 55.46.

Με δυο συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 1993 και το 1995, η Κάτια Σαρακατσάνη θα προσπαθήσει φέτος για την τρίτη και καλύτερη. Στο πρωτάθλημα ΟΠΕΝ κατέκτησε την πρώτη θέση στα 200 μεικτή και 400 μεικτή.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ
Ξαναφοράνε σκουφάκια

Ξαναπιάνουν δουλιά από σήμερα οι πολίστες της Εθνικής ομάδας, αφού οι υποχρεώσεις ενόψει των Μεσογειακών και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σεβίλλης δεν επιτρέπουν και πολλές μέρες ξεκούρασης.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κούλης Ιωσηφίδης είχε δώσει ρεπό στους διεθνείς μας μόλις δυο εικοσιτετράωρα και έτσι από σήμερα ξαναβουτάνε στα νερά της πισίνας.

Στη συνάντηση της Εθνικής μας θα μετέχουν 20 πολίστες καθώς εκτός από αυτούς που έλαβαν μέρος στο 10ο ΦΙΝΑ ΚΑΠ θα προστεθούν και αυτοί που είχαν αρχικά κληθεί από τον Κούλη Ιωσηφίδη στις αρχές Απρίλη. Ετσι στην παρέα των ασημένιων κυπελλούχων του κόσμου θα μετέχουν από σήμερα οι Χατζηθεοδώρου, Κουτσογιάννης, Βιζυράκης, Φαναριόγλου, Βλοντάκης, Βλάχος, Δεληγιάννης.

Η πρώτη συνάντηση των διεθνών μας θα γίνει στο κολυμβητήριο του Αγ. Κοσμά.

Εξαλλου συνεχώς καταφτάνουν στα γραφεία της ΕΚΟΦ συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής στο 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μεταξύ άλλων συγχαρητήρια στην Κολυμβητική Ομοσπονδία απέστειλαν ο πρόεδρος της ΠΑΚ και του ΤΑΚ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης και η Ομοσπονδία Μπάσκετ.

Με "ξανθό" στον πάγκο θα συνεχίσει για έναν ακόμα χρόνο η ΑΕΚ. Αργά χθες το βράδυ ο Γ. Ιωαννίδης συμφώνησε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία του δικεφάλου και τη νέα περίοδο. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον Παύλο Γιαννακόπουλο να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος προπονητής του ΤΑΚ ΠΑΟ.

Μεθοδεύσεις Τριβέλλα

Δριμύ "κατηγορώ" της ΠΕΚ για τις εκλογές

Δριμύτατη ανακοίνωση κατά της πλειοψηφίας και του προέδρου της ΕΠΟ, Κ. Τριβέλλα προσωπικά, εξέδωσε χτες η Ποδοσφαιρική Ενωτική Κίνηση (ΠΕΚ). Αιτία η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, που βρίσκεται στον... αέρα. Οπως καταγγέλλουν, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, παραβιάζοντας κάθε έννοια νόμου και κανονισμού, "αλαζονικά δηλώνει, "εκλογές θα κάνω όποτε θέλω εγώ"", ενώ η ΠΕΚ υποστηρίζει ότι οι αρχαιρεσίες πρέπει με βάση το καταστατικό να διεξαχθούν τον Ιούλη.

Καταλήγοντας η κίνηση προειδοποιεί "ότι "έχουν γνώση οι φύλακες" και οι αυταρχικές μεθοδεύσεις του παρελθόντος δε θα περάσουν αυτή τη φορά. Η ΠΕΚ είναι πανέτοιμη για τη διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων των Ενώσεων της ΕΠΟ και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 1997".

Με την ΠΕΚ συμφώνησε και η ΕΠΑΕ. Στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στο ΔΣ της ΕΠΟ εκλογές "όπως προβλέπεται από το καταστατικό, 1 - 15 Ιουλίου, γιατί δεν αρμόζει στη δημόσια εικόνα του ποδοσφαίρου η προσφυγή σε διαδικασίες που θα εκθέσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο".

"Γράψε πρώτη μεταγραφή. Ευριπίδης Κατσαβός" θα μπορούσε να υπαγορεύει

"Γράψε πρώτη μεταγραφή. Ευριπίδης Κατσαβός" θα μπορούσε να υπαγορεύει ο Μ. Τροχανάς στον Ν. Στράτο

Μίλησε κανείς για αποκέντρωση;

Καλώς όρισαν στη μεγάλη κατηγορία Πανιώνιος, Προοδευτική και Εθνικός. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όμως οι ισορροπίες στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής άλλαξαν άρδην. Ο ποδοσφαιρικός χάρτης άλλαξε δραματικά για τις ομάδες της βόρειας Ελλάδας και κυρίως για τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ. Αν θέλει ο δικέφαλος να πάρει το πολυπόθητο πρωτάθλημα θα πρέπει να αλώσει το λεκανοπέδιο της Αττικής, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ θα κατέβει στην Αθήνα 9 φορές... Μιλάμε για πραγματικό Γολγοθά. Η πτώση τριών ομάδων της Μακεδονίας (Αρης, Εδεσσαϊκός, Καστοριά) είναι προς όφελος των ομάδων του ΠΟΚ. Οπως γίνεται αντιληπτό ο τίτλος του πρωταθλητή δε θα κριθεί πλέον στην επαρχία, όπως τονίζονταν κατά κόρον τις προηγούμενες χρονιές. Το νέο πρωτάθλημα θα έχει καθαρά Αθηνοκεντρικό χαραχτήρα. Ολα θα κριθούν στο "κλεινόν άστυ".

***

Διερωτώμεθα πώς είναι δυνατόν να χάσουν το πρωτάθλημα ένας εκ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού ή ΑΕΚ. Ενα απλό παράδειγμα θα σας πείσει. Θα δώσουν 17 εντός έδρας ματς. Τα υπόλοιπα 17 εκτός έδρας, θα περιλαμβάνουν 8 εντός Αττικής. Τι μένει δηλαδή; Εννιά ματς εκτός Αθήνας από τα οποία τρία στην Πελοπόννησο και δύο στη Θεσσαλονίκη...

***

Αραγε θα είναι καλό αυτό για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, Γιάννης Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι η ομάδα δεν ανέβηκε γιατί δε θέλησε να "αγοράσει" παιχνίδια. Αν έτσι είναι του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Πάντως είναι κρίμα μια ομάδα με τόσο κόσμο (σ.σ. τόσο όσοι οι τρεις ομάδες που ανέβηκαν στην πρώτη Εθνική) να είναι στη Β' Εθνική. Ποιος μίλησε για αποκέντρωση;

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ