ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Καταδικάστηκαν 65 κάτοικοι του Αυλώνα

Ενώ κανείς δε δικάζεται για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, το δικαστήριο έκρινε ενόχους όσους θέλησαν να προστατέψουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας

Μάθημα υποταγής, προς όποιον κινητοποιείται για το δίκιο του και το δημόσιο συμφέρον, επιχείρησε να δώσει χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, που καταδίκασε 65 κατοίκους του Αυλώνα, ανάμεσά τους το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, γιατί όρθωσαν το ανάστημά τους κόντρα στην καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Με προσχηματική κατηγορία την παρακώλυση συγκοινωνιών, το δικαστήριο επέβαλε ποινή 10 μηνών με τριετή αναστολή σε κάθε ένα από τους 65 κατοίκους. Οι κάτοικοι σύρθηκαν στο δικαστήριο, εξαιτίας των περσινών κινητοποιήσεων που έκαναν ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που προβλέπουν καταστροφή μέρους του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας για την εγκατάσταση εκεί Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη αυτεπάγγελτη δίωξη αφορούσε το συμβολικό κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στις 30/4/96 και στις 27/5/96 έξω από το σταθμό του Αυλώνα.

Νέες κινητοποιήσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου εξόργισε τους εκατοντάδες κατοίκους του Αυλώνα, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο με μαύρες σημαίες για να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες τους. Εκφράζοντας τις διαθέσεις των κατοίκων, ο δήμαρχος δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι θα εισηγηθεί στο ΔΣ νέες κινητοποιήσεις. Κατήγγειλε ακόμα ότι η απόφαση του δικαστηρίου είχε σκοπό να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και προέβλεψε ότι "μέσα σε ένα μήνα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης θα οδηγήσει τα σκουπίδια προς τον Αυλώνα".

Τις κατηγορίες ανέλαβαν να στηρίξουν τρεις αστυνομικοί από το Αστυνομικό Τμήμα του Αυλώνα, που δήλωσαν αποκαλυπτικότατα ότι η κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών αποδόθηκε ονομαστικά κατά των συγκεκριμένων 65 κατοίκων, επειδή αυτών τα ονόματα γνώριζαν από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στις γραμμές. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι κάτοικοι έκαναν μια ειρηνική κινητοποίηση, που δεν είχε στόχο να πλήξει τον ΟΣΕ, αλλά για να δημοσιοποιήσουν την αντίδρασή τους στα σχέδια για δημιουργία χωματερής στο δάσος της Πάρνηθας.

Αλλοι έπρεπε να δικαστούν

Από την πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσε ως μάρτυρας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,ο οποίος επισήμανε ότι στη θέση των κατηγορούμενων έπρεπε να ήταν αυτοί που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Το ζήτημα, είπε, δεν είναι η παρακώλυση των συγκοινωνιών, αλλά το πρόβλημα της σωτηρίας 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που κινδυνεύει η υγεία τους, αν δε λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ο Αυλώνας είναι ακατάλληλος να λύσει το πρόβλημα". Επισήμανε ακόμα ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ήταν μέσα στα πλαίσια του νόμου, ενώ χαρακτήρισε έγκλημα για το δάσος της Πάρνηθας εάν πάει εκεί η χωματερή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης από την πλευρά τους επισήμαναν στο δικαστήριο ότι οι κάτοικοι δεν είχαν πρόθεση να κάνουν ζημιά στον ΟΣΕ, αλλά απλώς έκαναν έναν ειρηνικό αγώνα για να σώσουν το δάσος της Πάρνηθας. Τόνισαν ακόμα ότι η κατηγορία είναι διάτρητη, σημειώνοντας ότι ο ΟΣΕ είχε ειδοποιηθεί για τις κινητοποιήσεις και είχε αλλάξει τα δρομολόγια.

Ο δήμαρχος Αυλώνα στην απολογία του τόνισε ότι όλοι οι κάτοικοι δικάζονται επειδή τόλμησαν να υπερασπίσουν το περιβάλλον και κατήγγειλε ότι πίσω από τις μεθοδεύσεις για να επιλεγεί ο Αυλώνας κρύβονται πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο εισαγγελέας της έδρας επέμενε να κριθούν όλοι οι κάτοικοι ένοχοι, γιατί εμπόδιζαν τη διέλευση των τρένων.

Ο Νίκος Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στην περιοχή, δήλωσε στο "Ρ" ότι η απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε μια ολόκληρη πόλη που αγωνίζεται να σώσει το περιβάλλον. "Η απόφαση δείχνει το τι θα ακολουθήσει σε επόμενες κινητοποιήσεις κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια σε αποφάσεις που έχουν οικονομικές - πολιτικές - περιβαλλοντικές προεκτάσεις", επισήμανε.

Δεν ήταν ατυχήματα

Αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές και τα έργα και της ασυδοσίας της εργοδοσίας, σε συνδυασμό με τη "μαύρη" εργασία και την υπερεκμετάλλευση των αλλοδαπών, είναι τα εργατικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν προχτές σε δύο διαφορετικές περιοχές στη Θεσσαλία.

Μέσα σε μια μέρα, στην κατασκευαζόμενη σήραγγα των Τεμπών και σε φρεάτιο της ΔΕΥΑΛ κοντά στο πάρκο Αλκαζάρ της Λάρισας, σκοτώθηκαν ο 41χρονος Χουσεϊν Αγκάογλου και ο 19χρονος Σπετίμ Τζιόκα αντίστοιχα, ενώ τρεις ακόμη εργάτες τραυματίστηκαν. Την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών, όπου σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη, έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρία "ΑΚΤΩΡ" του Ομίλου Μπόμπολα, ωστόσο μετά το ατύχημα η Αστυνομία αναζήτησε μάταια και δεν κατόρθωσε να εντοπίσει τον υπεύθυνο εργολάβο Ι. Μπουρνάζο.Ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει και το αποχετευτικό έργο της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας, όπου σκοτώθηκε ο δεύτερος εργαζόμενος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την ασυδοσία της εργοδοσίας, στην προσπάθειά της για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σημειώνει ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, με την υπερεκμετάλλευση και τη "μαύρη" εργασία, είναι έρμαια της πολιτικής της κυβέρνησης, που τους κρατά ομήρους, ώστε να δέχονται όποιες συνθήκες εργασίας τούς επιβάλλουν οι εργοδότες. Το Συνδικάτο καταγγέλλει ακόμη χαλάρωση του μηχανισμού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, μετά μάλιστα τη μεταφορά των οργάνων ελέγχου από το υπουργείο Εργασίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εγκαλεί τους εργοδότες ότι δε χρησιμοποιούν ειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό, αλλά αντίθετα στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους εκμεταλλεύονται - με κόστος την ίδια τους τη ζωή - ανειδίκευτους αλλοδαπούς.

Στην περίπτωση του έργου των Τεμπών, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων που δημοσίευσε χτες η τοπική εφημερίδα "Ελευθερία", δεν υπάρχει στο χώρο του εργοταξίου γιατρός, ενώ απουσιάζει και το παραμικρό ίχνος φαρμακευτικού υλικού. Την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη η σήραγγα, μήκους περίπου 150 μέτρων, γέμισε από κομμάτια βράχων, τα οποία καταπλάκωσαν τον άτυχο εργάτη, άνοιξε κρατήρας βάθους ενός περίπου μέτρου και πλάτους 7, ενώ εργάτες χτυπήθηκαν από την ωστική δύναμη σε απόσταση 450 περίπου μέτρων. Ατσάλινοι δοκοί κατέρρευσαν σαν χαρτί, ενώ εκσφενδονίστηκε 40 μέτρα μακριά ένα φορτηγάκι που βρισκόταν στο χώρο της έκρηξης. Ενας νεκρός, τρεις τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μια περιοχή "βομβαρδισμένη" συμπληρώνουν την εικόνα που περιγράφει στην καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων. Στο δεύτερο εργοτάξιο ο άτυχος 19χρονος, που εργαζόταν σε χαντάκι για την κατασκευή αποχετευτικού αγωγού, καταπλακώθηκε όταν αποκολλήθηκαν και κατέρρευσαν όγκοι χωμάτων μαζί με τμήμα τσιμεντένιου ρείθρου πεζοδρομίου.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Θα πάρουν μέτρα, όταν δε θα υπάρχει λίμνη

Μέτρα για την προστασία της λίμνης Κορώνειας ανακοινώθηκαν και πάλι μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης υπό την προεδρία του υπουργού Φ. Πετσάλνικου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνου, εκπροσώπων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της ΤΑ του Λαγκαδά.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σήμανση των ορίων της λίμνης, την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς για τις δράσεις στην ευρύτερη περιοχή, την εγκατάσταση του βιολογικού σταθμού καθαρισμού, έργο που θα ολοκληρωθεί, όπως υποστήριξαν, σε τρία χρόνια, όταν - σύμφωνα με τους επιστήμονες - δε θα υπάρχει πλέον η λίμνη.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά Νίκος Ασμάνης επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι καινούριες, αλλά επαναλαμβάνονται σε κάθε παρόμοια σύσκεψη, χωρίς ποτέ να γίνουν πράξη, με αποτέλεσμα η λίμνη της Κορώνειας να έχει μετατραπεί σε βούρκο. Οι κάτοικοι του Λαγκαδά, πρόσθεσε, θα κλείσουν την οδό Λαγκαδά στο ύψος του Αγίου Βασιλείου στις 9 το πρωί του Σαββάτου, διαμαρτυρόμενοι για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων, που κατά καιρούς παίρνονται από τους διάφορους φορείς.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Πρωτοβουλία της ΝΑΣ ενάντια στην καύση των απορριμμάτων

Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Βοιωτίας πραγματοποιείται το Σάββατο, 7 Ιούνη, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα ΣΦΕ Θήβας, με πρωτοβουλία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Βοιωτίας.

Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Γ. Χρόνης,πολιτικός μηχανικός και νομαρχιακός σύμβουλος, με θέμα "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων νομού Βοιωτίας" και ο Μπ. Ζιώγας,πολιτικός μηχανικός, υγιεινολόγος και διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, με θέμα "Ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διάθεσης και η μέθοδος της καύσης".

Τα εισηγούμενα θέματα "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Βοιωτίας" από τον πολιτικό μηχανικό και νομαρχιακό σύμβουλο Γ. Χρόνη και "Ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διάθεσης και η μέθοδος της καύσης" από τον πολιτικό μηχανικό, υγιεινολόγο και διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής Μπ. Ζιώγα,οι παρεμβάσεις και προτάσεις των φορέων, που έχουν προσκληθεί, θα αποτελέσουν επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση των κομμουνιστών για πάλη και διεκδίκηση ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια κατασκευής εργοστασίου καύσης, του κυβερνητικού νομάρχη και "πλασιέ" μεθόδων που έχουν εγκαταλειφθεί, Γ. Σταμούλη και στην "ένοχη σιωπή" του ΥΠΕΧΩΔΕ, που παράλληλα με την επιχειρούμενη - παρά τη λαϊκή αντίθεση - εγκατάσταση 99 βυρσοδεψείων (ήδη η ΒΙΠΕΤΒΑ ΑΕ, προκειμένου να προβεί στην ανάθεση της μελέτης "Τοπογραφική αποτύπωση και κτηματογράφηση ΒΙ. ΠΕ. Δάφνης - Βυρσοδεψικού Πάρκου νομού Βοιωτίας", κάλεσε τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν αίτηση) θα καταντήσουν τη Βοιωτία την πιο ρυπογόνα περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ήδη διαταραγμένη οικολογική ισορροπία και όχι μόνο του νομού.

Εάν δε, ληφθεί υπόψη η ρύπανση που δέχεται σήμερα ο κλειστός κόλπος του Ευβοϊκού, μέσω των βιομηχανικών, τοξικών και άλλων λυμάτων της ΒΙΠΕ Οινοφύτων, που μεταφέρονται μέσω του Ασωπού ποταμού και η φημολογούμενη κατασκευή χωματερής τοξικών αποβλήτων νότιας Ελλάδας στην περιοχή της Ριτσώνας, τότε δε μιλάμε για απλή περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά για εγκληματική ενέργεια κατά της ζωής των κατοίκων δύο νομών (Βοιωτίας - Εύβοιας).

"Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, αναφέρουν οι δυο σύμβουλοι της ΝΑΣ, γιατί μας ανησυχεί η έλλειψη προγραμματισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό μας... γιατί μας ανησυχεί το ενδεχόμενο επιλογής της μεθόδου της καύσης... ".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Θέλουν καλή συγκοινωνία

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μετώπου αγώνα για καλύτερες αστικές συγκοινωνίες, αναλαμβάνει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" και καλεί τους κατοίκους του Δήμου Ζωγράφου να πάρουν μέρος στη σημερινή ανοιχτή συγκέντρωση. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 μ.μ. σήμερα, στην Πλατεία Τερζάκη (τέταρτη στάση Ανω Ιλισίων).Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", αναφέρεται ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συγκρότηση μετώπου αγώνα για τις συγκοινωνίες, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και του κάθε επιβάτη, της νεολαίας, των φοιτητών, των μαθητών και γενικά όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, ώστε όλοι μαζί "να υπερασπίσουμε το στοιχειώδες κοινωνικό δικαίωμα για γρήγορη, άνετη, ασφαλή και φθηνή μετακίνηση μέσα στην πόλη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ