Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν ήταν ατυχήματα

Αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές και τα έργα και της ασυδοσίας της εργοδοσίας, σε συνδυασμό με τη "μαύρη" εργασία και την υπερεκμετάλλευση των αλλοδαπών, είναι τα εργατικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν προχτές σε δύο διαφορετικές περιοχές στη Θεσσαλία.

Μέσα σε μια μέρα, στην κατασκευαζόμενη σήραγγα των Τεμπών και σε φρεάτιο της ΔΕΥΑΛ κοντά στο πάρκο Αλκαζάρ της Λάρισας, σκοτώθηκαν ο 41χρονος Χουσεϊν Αγκάογλου και ο 19χρονος Σπετίμ Τζιόκα αντίστοιχα, ενώ τρεις ακόμη εργάτες τραυματίστηκαν. Την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών, όπου σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη, έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρία "ΑΚΤΩΡ" του Ομίλου Μπόμπολα, ωστόσο μετά το ατύχημα η Αστυνομία αναζήτησε μάταια και δεν κατόρθωσε να εντοπίσει τον υπεύθυνο εργολάβο Ι. Μπουρνάζο.Ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει και το αποχετευτικό έργο της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας, όπου σκοτώθηκε ο δεύτερος εργαζόμενος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την ασυδοσία της εργοδοσίας, στην προσπάθειά της για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σημειώνει ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, με την υπερεκμετάλλευση και τη "μαύρη" εργασία, είναι έρμαια της πολιτικής της κυβέρνησης, που τους κρατά ομήρους, ώστε να δέχονται όποιες συνθήκες εργασίας τούς επιβάλλουν οι εργοδότες. Το Συνδικάτο καταγγέλλει ακόμη χαλάρωση του μηχανισμού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, μετά μάλιστα τη μεταφορά των οργάνων ελέγχου από το υπουργείο Εργασίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εγκαλεί τους εργοδότες ότι δε χρησιμοποιούν ειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό, αλλά αντίθετα στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους εκμεταλλεύονται - με κόστος την ίδια τους τη ζωή - ανειδίκευτους αλλοδαπούς.

Στην περίπτωση του έργου των Τεμπών, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων που δημοσίευσε χτες η τοπική εφημερίδα "Ελευθερία", δεν υπάρχει στο χώρο του εργοταξίου γιατρός, ενώ απουσιάζει και το παραμικρό ίχνος φαρμακευτικού υλικού. Την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη η σήραγγα, μήκους περίπου 150 μέτρων, γέμισε από κομμάτια βράχων, τα οποία καταπλάκωσαν τον άτυχο εργάτη, άνοιξε κρατήρας βάθους ενός περίπου μέτρου και πλάτους 7, ενώ εργάτες χτυπήθηκαν από την ωστική δύναμη σε απόσταση 450 περίπου μέτρων. Ατσάλινοι δοκοί κατέρρευσαν σαν χαρτί, ενώ εκσφενδονίστηκε 40 μέτρα μακριά ένα φορτηγάκι που βρισκόταν στο χώρο της έκρηξης. Ενας νεκρός, τρεις τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μια περιοχή "βομβαρδισμένη" συμπληρώνουν την εικόνα που περιγράφει στην καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων. Στο δεύτερο εργοτάξιο ο άτυχος 19χρονος, που εργαζόταν σε χαντάκι για την κατασκευή αποχετευτικού αγωγού, καταπλακώθηκε όταν αποκολλήθηκαν και κατέρρευσαν όγκοι χωμάτων μαζί με τμήμα τσιμεντένιου ρείθρου πεζοδρομίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ