Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Επείγοντα Περιστατικά"...

Μπορεί να συμβεί στον καθένα, είναι η καθημερινότητα του απρόβλεπτου, του έκτακτου περιστατικού. Κάποια μικρή αδιαθεσία, ένα χρόνιο πρόβλημα, αποτέλεσμα της βιοπάλης, των κακουχιών του τυχαίου ανθρώπου, του λεγόμενου φτωχού, του κινούμενου μέσα στη λαϊκή μάζα και με τη μικροσκοπική του παρουσία έχει τη συμβολή του σε εκείνο που λέμε μηχανή της κοινωνίας.

Λίγο - πολύ, κάποια επίσκεψη σε νοσοκομείο όλοι έχουμε κάνει, αναπόφευκτα τα αίτια της φθοράς, ο ανθρώπινος οργανισμός αναγκάζεται να διαβεί αυτή τη "μεγάλη πόρτα". Δεν το θέλει. Αν μπορούσε, θα την είχε σφραγίσει. Αλλά, να όμως, που σε αυτήν την πόρτα καθημερινά μπαινοβγαίνουν χιλιάδες άνθρωποι, οι άρρωστοι, οι συγγενείς, οι φίλοι.

Το έκτακτο, έτυχε να με φέρει, για άλλη μια φορά, κοντά στα "επείγοντα περιστατικά" και ζωντάνεψε στα μάτια η εικόνα της σύγχρονης φρίκης. Στην αρχή νόμισα ότι έκανα κάποιο λάθος. Υπέθεσα ότι, δεν μπορεί, η ανακατωσούρα είναι περαστική και θα διαλυθεί γρήγορα... Οσο περνούσε η ώρα, έβλεπα ότι έκανα λάθος, διαπίστωνα ότι είναι η καθημερινή πραγματικότητα. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πατημένη στους διαδρόμους. Φωνές. Το "μέσον" μπροστά σου να μπαινοβγαίνει ελεύθερα.

Θλίψη σε κυριεύει, καθώς βλέπεις τα λαϊκά νοσοκομεία που συντηρούνται από τους βαρείς φόρους του εργατόκοσμου, του βιοπαλαιστή, να είναι απερίγραπτα φέουδα. Η σύγχρονη κοινωνία του κέρδους και των "νόμων της αγοράς" έχει για τα καλά στρογγυλοκαθίσει μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και ενισχύεται καθημερινά από τις μεγάλες και πολύμορφες ελλείψεις και τις περικοπές της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Η εμπλοκή του ιατρικού - νοσηλευτικού δυναμικού στα γρανάζια του κυρίου "τάδε", το υποβιβάζει και το ωθεί σε κραυγαλέες διακρίσεις, ανεπίτρεπτες με την υψηλή του αποστολή.

Η ζωή έχει την ίδια αξία για όλους. Ο θεμελιακός προαναφερόμενος απαράβατος αιώνιος κανόνας της ιατρικής επιστήμης αποτελεί την προϋπόθεση για την ύπαρξη Ανθρώπινου Συστήματος Υγείας, γιατί η απάλειψη του ανθρώπινου πόνου δε νοείται να ταυτίζεται με το κέρδος. Ο ιατρικός κόσμος δίνει όρκο και οφείλει να τον τηρεί και να τον προφυλάσσει από τον εκφυλισμό της ιδιοτέλειας και του πλουτισμού.

Μια μικρή παραμονή στα νοσηλευτικά ιδρύματα σού βάζει αμέσως τη σκέψη ότι απαιτούνται ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στη Δημόσια Υγεία και διαπιστώνεις ταυτόχρονα ότι και στο χώρο τούτο ΖΕΙ, η ελπίδα. Υπάρχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, που έχουν τα κότσια και μπορούν ν' αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή αυτής της προσπάθειας. Είναι οι ίδιοι, που δίνουν και σήμερα ό,τι καλύτερο διαθέτουν, παρά τις έντονα αντίξοες συνθήκες.

Αγωνιστικότητα χρειάζεται, η διαδικασία είναι αμφίδρομη.

Εκ του μέρους συντίθεται το όλον και αντιστρόφως.

Τα μεγάλα συμφέροντα έχουν κάθε λόγο να διατηρείται το "ολίγον ξεχαρβάλωμα" στη Δημόσια Υγεία, γιατί αποτελεί φλέβα του σώματός τους.

Κι αυτή, η αλυσίδα της εξαθλίωσης και της εξαχρείωσης - όπως και πολλές άλλες - είναι ανάγκη των καιρών να σπάσει και σπάει με έναν και μόνον τρόπο, με τη δύναμη του Σφυριού.

Β. ΒΑΛΤΙΣΤΙΝΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ