Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κερδοφόρες γαλάζιες σημαίες

Το βραβείο της γαλάζιας σημαίας απονεμήθηκε φέτος σε 311 οργανωμένες ακτές της χώρας μας, οι οποίες ανακοινώθηκαν χτες από την "Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης". Ωστόσο, είναι σίγουρο πως αν υπήρχε αντίστοιχη αναγνώριση για τις ρυπογόνες και παραμελημένες παραλίες, τότε χιλιάδες ακτές της Ελλάδας θα κατακτούσαν τη "μαύρη σημαία".

Η ρύπανση των παραλιών από τόνους πετρελαιοειδών, τα χιλιάδες αυθαίρετα πάνω στο κύμα, οι μικρές χωματερές στις αμμουδιές και η ανυπαρξία ελέγχου της ποιότητας των νερών σε εκατοντάδες παραλίες είναι μια πραγματικότητα, η οποία όμως δεν "αγγίζει" τον θεσμό της "Γαλάζιας σημαίας στην Ευρώπη", που τέθηκε σε ισχύ πριν από 10 χρόνια.

Αλλωστε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο για τις οργανωμένες παραλίες της χώρας, που σημαίνει πρακτικά ότι οι παραλίες που βραβεύονται και προστατεύονται, με την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ, αφορούν εκείνες τις οποίες εκμεταλλεύονται κατά κύριο λόγο οι ιδιώτες ή ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού... Ετσι, πολλές ακτές που δεν είναι "οργανωμένες", αλλά είναι καθαρές, δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Κριτήρια του προγράμματος για τη βράβευση των ακτών και των μαρίνων είναι ο έλεγχος νερών κολύμβησης, η οργάνωση της ακτής, η ασφάλεια των λουομένων, η πληροφόρηση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Φέτος οι ακτές που βραβεύτηκαν είναι: στον Εβρο 1, στη Ροδόπη 2, στην Ξάνθη 1, στην Καβάλα 8, στη Θεσσαλονίκη 9, στη Χαλκιδική 41, στην Πιερία 13, στη Λάρισα 1, στη Μαγνησία 27, στη Φθιώτιδα 7, στην Εύβοια 6, στην Αττική 2, στην Κόρινθο 6, στην Αργολίδα 4, στην Αρκαδία 1, στη Λακωνία 4, στη Μεσσηνία 7, στην Ηλεία 3, στην Αχαϊα 2, στη Φωκίδα 2, στην Αιτωλοακαρνανία 3, στη Θεσπρωτία 2, στην Κέρκυρα 22, στην Κεφαλονιά 4, στη Ζάκυνθο 5, στην Χανιά 14, στο Ρέθυμνο 8, στο Ηράκλειο 13, στο Λασήθι 26, στη Ρόδο 31, στην Κω 4, στις Κυκλάδες 14, στο Βόρειο Αιγαίο 4, στη Λέσβο 14 και στη Λήμνο 1. Ακόμα βραβεύτηκαν πέντε μαρίνες της Αττικής και από μία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ