Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Οι καταστροφείς χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα"

Και φέτος θυμήθηκαν όλοι την προστασία του περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος που γιορτάζεται σήμερα. Πίσω από τις φιέστες, τις δηλώσεις, τις εορταστικές εκδηλώσεις, τα φώτα και τα πυροτεχνήματα, κρύβεται η υποκρισία όλων εκείνων που δημιούργησαν μια τραγική περιβαλλοντική πραγματικότητα και καταδικάζουν τους λαούς να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η προηγούμενη της ΝΔ, ενώ δε θα έπρεπε να αισθάνονται περήφανοι για το έργο τους για την προστασία του περιβάλλοντος, εκδίδουν υποκριτικές ανακοινώσεις. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι όμως. Ο απολογισμός της δράσης τους και η πολιτική που ακολουθούν είναι εκείνες που ενισχύουν την καταστροφή της φύσης σε όφελος των μεγαλοεκδοτών, των οικοπεδοφάγων, των εργολάβων και σε βάρος των εργαζομένων. Το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο η εμφάνιση του νέφους χτες, παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, στην πρωτεύουσα. Το αποδεικνύουν τα υπόλοιπα τραγικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας:

- Κάθε χρόνο χύνονται στη θάλασσα 650.000 τόνοι πετρελαιοειδών

- Κάθε χρόνο γίνονται στάχτη 400.000 στρέμματα δασών

- Η δασοκάλυψη από 54% πριν από 150 χρόνια έφτασε το 19%

- Η Θεσσαλονίκη και εκατοντάδες πόλεις και κοινότητες πάσχουν από λειψυδρία

- 3.500 χωματερές λειτουργούν ανεξέλεγκτα

- Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αναπνέουν κάθε χρόνο 530.000 τόνους ρύπων που προέρχονται από τα αυτοκίνητα, τις κεντρικές θερμάνσεις και τις 3.500 περίπου βιομηχανίες.

- Κάθε χρόνο πάνω από 630.000 τόνοι επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων ψάχνουν αποδέκτες...

- Οι βιότοποι και οι Εθνικοί Δρυμοί καθημερινά καταστρέφονται, οικοπεδοποιούνται και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται

- Η χωροταξική - οικιστική αναρχία, η οικοπεδοποίηση, η κερδοσκοπία στη γη, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου οδηγούν σε μια αντιανθρώπινη ανάπτυξη με κυρίαρχο το κέρδος.

- Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί μισό τετραγωνικό μέτρο πρασίνου.

Ο γιορτασμός της Μέρας Περιβάλλοντος συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Και έρχεται στο μυαλό όλων η κάλπικη "δέσμευση" των πλούσιων χωρών να διαθέτουν στο τέλος της 5ετίας το 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους, ως βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Δέσμευση που όχι μόνο αθετήθηκε, αλλά τρία χρόνια μετά το Ρίο οι πλούσιες χώρες διέθεσαν για το σκοπό αυτό λιγότερα χρήματα (0,27% του ΑΕΠ) από αυτά που διέθεταν δύο χρόνια πριν το Ρίο (0,33%)!

Η διαπίστωση αυτή ξεσκεπάζει τη βαθιά υποκρισία των καπιταλιστικών κρατών απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη. Για όλους αυτούς, λοιπόν - ντόπιους και ξένους - που θυμούνται όψιμα το περιβάλλον και χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα", έτσι που το κατάντησαν ένα έχουμε να πούμε:

Αιδώς Αργείοι!

Οσο όμως κι αν ο δρόμος για την αντιστροφή της κατάστασης δείχνει δύσκολος, δεν είναι αδιέξοδος. Οπως τονίζει άλλωστε σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, η συντονισμένη πάλη των μαζικών φορέων, των μαχόμενων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της προοδευτικής διανόησης, των οικολογικών οργανώσεων, των ευαισθητοποιημένων ατόμων, δείχνει το δρόμο για την επίλυση "μικρών" και μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ