Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτίσε και συ αυθαίρετο, αρκεί να πληρώσεις!

Παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών ετοιμάζουν νέες αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις, προκειμένου να εισπράξουν πρόστιμα 250 δισ. δρχ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα μέλη της εκτοξεύουν σε όλους τους τόνους υποκριτικές "κορόνες" υπέρ της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, ετοιμάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων, με στόχο την εξασφάλιση τεράστιων εσόδων από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και που το ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει ότι ανέρχονται σε 250 δισ. δρχ.!

Το σχέδιο αυτό, για την εξαγγελία μιας νέας καμπάνιας του τύπου "Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις", το έχει έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών από το περασμένο φθινόπωρο, αλλά το θέμα αναζωπυρώθηκε χτες με την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τη συμμετοχή τους σε σύσκεψη στελεχών των δύο υπουργείων με θέμα την επίσπευση των διαδικασιών για την είσπραξη των προστίμων από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι ενώ έχουν επιδοθεί στο 30% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων κοινοποιήσεις για την καταβολή των προστίμων, μόνο ένα 6% από αυτούς έχει πληρώσει το ποσό που του αναλογεί. Ο ίδιος έριξε τα βάρη για τις καθυστερήσεις στις πολεοδομικές υπηρεσίες των... νομαρχιών, επειδή ακολουθούν χρονοβόρες διαδικασίες τόσο στην καταγραφή των αυθαιρέτων όσο και στην είσπραξη των προστίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με άλλες πηγές, συζητήθηκε η χορήγηση ειδικών κινήτρων που θα δίνονται στους υπαλλήλους των Εφοριών που θα ασχοληθούν με το "κυνήγι" των προστίμων. Το βασικότερο όμως είναι ότι ξανατέθηκε στο τραπέζι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο:

  • Ολοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν, αρκεί σε διάστημα 4 μηνών από τη δημοσίευση της νέας νομοθετικής αυτής ρύθμισης να υποβάλουν δήλωση στο οικείο Πολεοδομικό Γραφείο, έτσι ώστε στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου να υπολογίσουν τα ποσά των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.
  • Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι όπου δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας για το αυθαίρετο, το πρόστιμο θα ανέρχεται στο ύψος του συνολικού κόστους της οικοδομικής άδειας (αν μπορούσε να εκδοθεί) προσαυξημένο κατά 70%.
  • Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων. Ετσι σε περιοχές εκτός σχεδίου και για αυθαίρετα κτίσματα μέχρι 70 τετραγωνικά, το ύψος του προστίμου θα ανέρχεται στο ένα τέταρτο του κόστους κατασκευής, για κτίσματα μέχρι 150 τετραγωνικά θα ανέρχεται στο ένα τρίτο του κόστους κατασκευής και για κτίσματα άνω των 150 τετραγωνικών θα ανέρχεται στο ένα δεύτερο του κόστους κατασκευής. Ανάλογα πρόστιμα προβλέπονται και για αυθαίρετα που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Οπως είχε γράψει ο "Ρ" τον περασμένο Δεκέμβρη, που είχε αποκαλύψει το θέμα, η νομιμοποίηση που υπόσχεται με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση όλων συλλήβδην των αυθαιρέτων, προκειμένου να εισπράξει τα τσουχτερά πρόστιμα για να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" του προϋπολογισμού, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα, όσο και με τον οικιστικό νόμο, αλλά και άλλους επιμέρους νόμους που απαγορεύουν την έκδοση κάθε άδειας δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές. Αλλά αυτά θα σκεφτεί η κυβέρνηση; Εδώ το υπουργείο Γεωργίας, πέρσι τέτοιες μέρες έκανε γνωστό το νομοσχέδιό του το οποίο προβλέπει την πώληση χιλιάδων στρεμμάτων δασών στους καταπατητές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ