Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί την κατάσταση που διαμορφώνεται γι' αυτούς, με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, μετά και από την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογεί τους μισθούς τους, που, όπως τονίζουν, είναι πενιχροί για το επίπεδο διαβίωσης στο εξωτερικό.

Μεταφέροντας την εμπειρία του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας Κ. Σμπόνιας, σε επιστολή του στο "Ρ", επισημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα διαβίωσης, καθώς αυτή τη στιγμή παίρνουν το 1/3 του μισθού του διπλωματικού υπαλλήλου αντίστοιχων τυπικών προσόντων, είναι όλοι ανασφάλιστοι στο εξωτερικό και τα ενοίκια που πληρώνουν στην Ευρώπη είναι το 1/2 του μισθού τους. Παράλληλα, επισημαίνει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και διάλυσης της εκπαίδευσης των μεταναστών και παράδοσής της σε πρωτοβουλίες γονιών, εκκλησιών, φιλανθρωπιών κλπ.

"Οι κυβερνήσεις, τονίζει, αδιαφορώντας και υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, υποβαθμίζουν τους εκπαιδευτικούς τους, τους πετάνε στην κυριολεξία, πατώντας πάνω στα οικονομικά προβλήματα που έχουν πριν φύγουν και, φυσικά, όταν κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσης και δουλιάς τους, υπάρχει η μόνιμη επωδός από τον υφυπουργό ως τον τελευταίο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου: "Αν δε σου αρέσει, να γυρίσεις πίσω"".

"Κοντά σ' αυτά, τονίζει ο Κ. Σμπόνιας, ήρθε πρόσφατα η φορολόγηση αυτών των πενιχρών ποσών που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί για το επίπεδο διαβίωσης στο εξωτερικό, ώστε να εξαναγκαστούν να φύγουν ή να γίνουν υποτακτικοί χωρίς δικαιώματα και αντιστάσεις", τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και καταγγέλλει: "Αυξάνουν συγχρόνως με φτηνά τερτίπια κατά 30% το ωράριο των καθηγητών στη Γερμανία, γιατί φαίνεται μας βρήκαν εύκολη λεία σαν μια πρόβα τζενεράλε, ενόψει της εφαρμογής στην Ελλάδα, με εισηγητές με ολόφρεσκες ανανεωτικές ιδέες του στιλ "όσους λιγότερους μαθητές έχεις στην τάξη σου, τόσο περισσότερες ώρες θα δουλεύεις", δηλαδή αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση με κριτήριο το κέρδος και όχι τον άνθρωπο, όπως οι βιομήχανοι που εφαρμόζουν σήμερα τα ελαστικά ωράρια απασχόλησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ