ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μήνυμα ανυποχώρητης πάλης κατά των ναρκωτικών
  • Από το Αιγάλεω άρχισαν χτες οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, με κεντρικό σύνθημα "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - αντίσταση στην αποχαύνωση και στην υποταγή"
  • Σπ. Στριφτάρης: Εχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και τη νέα γενιά να αγωνιστούμε για να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο κίνημα κατά όλων των ναρκωτικών

"Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά". Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες από την πλατεία Ελ. Βενιζέλου στο Αιγάλεω η ΚΝΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" που είναι αφιερωμένες στην πάλη κατά των ναρκωτικών.

Εκατοντάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ. Την εκδήλωση άνοιξε η Λ. Κυριαζέλου,μέλος του Τομεακού Γραφείου Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου, τονίζοντας ότι η ΚΝΕ στέλνει μήνυμα αντίστασης κι ανυποχώρητης πάλης ενάντια στα ναρκωτικά, γιατί το μέλλον της νεολαίας δε βρίσκεται στους ψεύτικους παραδείσους, αλλά στον αγώνα για τα δικαιώματά της μαζί με το λαϊκό κίνημα. Χαιρετισμό στη χτεσινή εκδήλωση απηύθυνε ο Η. Μιχαλαρέας,θεραπευτής στην κοινότητα "18 ΑΝΩ", ο οποίος τόνισε ότι η θεραπεία από τα ναρκωτικά περνάει μέσα από τον αγώνα για έναν άλλον άνθρωπο σε μια διαφορετική ζωή.

"Αντισταθείτε και αντεπιτεθείτε. Ναι, δε θα μας γονατίσουν. Είμαστε οι πολλοί και είναι οι λίγοι. Είμαστε αυτοί που θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι και όχι εξαρτημένοι. Είμαστε αυτοί που θέλουμε να ξεριζώσουμε τη μάστιγα των ναρκωτικών από την κοινωνία και όχι οι υποταγμένοι και συμβιβασμένοι που θέλουν να μας συνηθίσουν να ζούμε και με τα ναρκωτικά, και με ό,τι αυτά φέρνουν στη νέα γενιά, στην κοινωνία γενικότερα". Ετσι άρχισε την ομιλία του ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ακόμη πως σε αυτούς που προπαγανδίζουν τέτοιες αντιλήψεις, "έχουμε να πούμε ότι αυτό το παιχνίδι δεν είναι καινούριο, δεν το βλέπουμε πρώτη φορά και δεν το παίζουν μόνο με τα ναρκωτικά". Και εξήγησε:

"Οι ισχυροί του χρήματος, με τις υποτακτικές κυβερνήσεις τους, τους καλοπληρωμένους προπαγανδιστές των συμφερόντων τους, χρόνια τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια. Να μάθουμε να ζούμε με τον πόλεμο, τις πλημμύρες, το νέφος και την καταστροφή του περιβάλλοντος".

Αυτό το ονομάζουν "ρεαλισμό και εκσυγχρονισμό, αριστερό και προοδευτικό" είπε ο Σπ. Στριφτάρης και συνέχισε: "Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς απ' αυτούς που επιμένουν να μας λένε ότι ο στρατός μας που πήγε στην Κορέα πολεμούσε για τα ιδανικά; Γιατί τι άλλο μας λένε για να μας δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και πρόσφατα στην Αλβανία; Ποιος άραγε κινδυνεύει από την εξέγερση του αλβανικού λαού; Δεν ήταν ο δικτάτορας Μπερίσα και αυτοί που τον στηρίζουν, λαθρέμποροι ληστές και κάθε απόβρασμα της κοινωνίας;".

Θέλουν υποταγμένους

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει σήμερα ο νέος, αλλά και στα πρότυπα που καλλιεργούνται από την άρχουσα τάξη, ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε: "Στη χώρα μας, όπως και σ' όλη την Ευρώπη, σήμερα κυνηγιέται ο ανθρωπισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η εργατική τάξη. Η ίδια η εργασία για το συλλογικό συμφέρον θεωρείται ξεπερασμένη.

Τα πρότυπα που καλλιεργούν τα ΜΜΕ, ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα - υπηρέτες και διαχειριστές της πλουτοκρατίας, είναι αυτά του υποταγμένου ανθρώπου στο μεγάλο κεφάλαιο, του παθητικού τηλεθεατή ή αναγνώστη, του μοιρολάτρη ψηφοφόρου, που περιμένει από τα κόμματα αυτά και την εργοδοσία που υπηρετούν, να του λύσουν τα προβλήματα.

Η νέα και ο νέος, 24 ώρες το 24ωρο διαπαιδαγωγείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτούν ευάλωτη και ατομικιστική προσωπικότητα, να είναι ανασφαλής, εξαρτημένος, γεμάτος ή γεμάτη απόγνωση.

Η αντίσταση και οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας γίνεται αντικείμενο συκοφαντίας, λοιδορίας όχι μόνο από τους παραδοσιακούς αντιπάλους των εργαζομένων, τα κόμματα των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, αλλά και από άλλους, που συμβιβάστηκαν, υποκλίθηκαν στους σκοπούς και τους στόχους της ολιγαρχίας του πλούτου και δυστυχώς έχουν γίνει "βασιλικότεροι του βασιλέως"".

Οπλο υποταγής των λαών και της νεολαίας

"Για να υποτάξουν τους λαούς και τη νεολαία στους άνομους στόχους της πλουτοκρατίας, ένα ισχυρό όπλο είναι και η διάδοση και χρήση των ναρκωτικών ουσιών", συνέχισε την ομιλία του Ο Σπ. Στριφτάρης. "Παρά τα κροκοδείλια δάκρυά τους για το κακό που προκαλούν στην κοινωνία οι ουσίες αυτές, παρά τις βαρύγδουπες αναλύσεις τους, το ενδιαφέρον τους για τη νεολαία και τους χρήστες είναι υποκριτικό και οι αντιλήψεις τους επικίνδυνες. Και είναι υποκριτές και επικίνδυνοι όχι μόνο γιατί δε λένε την αλήθεια για τις αιτίες που οδηγούν τις νέες και τους νέους να γίνονται χρήστες των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά γιατί οι αντιλήψεις για διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά ή οι χρήστες να καλλιεργούν μόνοι τους την ποσότητα που θέλουν, το μόνο που κάνουν είναι να διαδίδουν πιο πολύ τις ναρκωτικές ουσίες, να πολλαπλασιάζονται οι χρήστες και φυσικά να εθίζεται και η κοινή γνώμη, η κοινωνία γενικότερα να ζει με τα ναρκωτικά.

Τόσο υποκριτές και φαρισαίοι είναι που δε διστάζουν να επικαλούνται την ελευθερία του ατόμου. Στην ουσία τού λένε ότι είναι ελεύθερο να διαλέξει τον τρόπο που θα πεθάνει, αρκεί να μη γίνεται ενοχλητικό και αμφισβητήσει την οικονομική ολιγαρχία, τη "νέα τάξη πραγμάτων"".

Παντού μετερίζια αγώνα

Στη συνέχεια ο ομιλητής, αφού επισήμανε και ανέλυσε γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι γέννημα συγκεκριμένων πολιτικών αιτιών και σύμφυτο με τον καπιταλισμό, υπογράμμισε:

"Εχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, στη νέα γενιά να πρωτοστατήσουμε μαζί με όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργάτες, τις εργάτριες, τους προοδευτικούς διανοούμενους για να μη βρουν άλλο έδαφος στην ελληνική κοινωνία οι έμποροι του θανάτου. Είναι ανάγκη σήμερα να πρωτοστατήσουμε για να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο κίνημα κατά των ναρκωτικών, όλων των ναρκωτικών. Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να κάνουν κάθε χώρο δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας, μετερίζι οργάνωσης και πάλης για τη λήψη μέτρων για εξάλειψη των αιτιών".

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης πάλης κατά της εξουσίας των πολυεθνικών, της πολιτικής που έχει κίνητρο και σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος."Είναι στενά δεμένος, είπε, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που οδηγεί τους λαούς σε αμάθεια και φτώχεια. Δένεται με την ανάγκη για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η ηττοπάθεια και ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά".

Συλλογική η ευθύνη της κυβέρνησης

Παρέμβαση στον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου περί ατομικής καλλιέργειας χασίς, έκαναν, κατά την επίσκεψη του υπουργού στην Αρτα, τα μέλη Συλλόγων Γυναικών ΒΔ Ελλάδας που επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τις εκπροσώπους των Συλλόγων Γυναικών, η απάντηση του Κ. Γείτονα ήταν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις του Γ. Παπανδρέου αποτελούν προσωπικές του απόψεις. "Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις συλλογικές της ευθύνες για τη μάστιγα των ναρκωτικών που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις", τονίζουν οι εκπρόσωποι των γυναικείων συλλόγων.

Στο κείμενο που επέδωσαν στον υπουργό, τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη των συλλόγων εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και τονίζουν: "Με τις περίεργες δηλώσεις του, ο κ. υπουργός προετοιμάζει την ιδεολογία της νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών από τη νεολαία, φέρνοντάς τα σαν υποκατάστατα στα αδιέξοδα, που έχουν συσσωρεύσει οι πολιτικές των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων, στη δουλιά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό". Οι σύλλογοι γυναικών, που υπογράφουν το κείμενο, απαιτούν από την κυβέρνηση εθνικό σχεδιασμό και πρόληψη.

  • Η πορεία των προγραμμάτων πρόληψης, που πραγματοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 1996 - '97, στα σχολεία του Πειραιά από τον τομέα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πειραιά, θα συζητηθεί σήμερα στις 10.30 - 13.30 στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στη συνάντηση, θα συμμετάσχουν γονείς και εκπαιδευτικοί του Πειραιά.
8Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Τα παιδιά διδάσκουν πολιτισμό και δημιουργία

Μια "ηλιαχτίδα" χαράς μέσα στα γκρίζα σύννεφα του καιρού μας αποφάσισε να δώσει η νεολαία του Δήμου Ελληνικού, με το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ που γίνεται υπό την αιγίδα του δήμου, σε συνεργασία με το Μαρίνειο Μορφωτικό Κέντρο,την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

"Με μηνύματα αγάπης συνυπάρχουμε", είναι το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις με χορούς, θέατρο, τραγούδι, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής, αθλητικές εκδηλώσεις, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα σχολεία του δήμου.

"Το Φεστιβάλ είναι ένα γεγονός που τα παιδιά το περιμένουν και αποτελεί σταθμό στη σχολική περίοδο", μας λέει η Ρόδη Γεωργακάκη,υπεύθυνη της Επιτροπής Παιδείας του δήμου, για να συνεχίσει λέγοντας: "Μέσα από το Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με κάτι ξεχωριστό, πέρα από τα μαθήματα του σχολείου, με τη βοήθεια βέβαια των καθηγητών τους".

Το Μαθητικό Φεστιβάλ για το δήμο αποτελεί θεσμό, ενώ έχουν γίνει θετικά βήματα στην οργάνωση και στη συμμετοχή. "Αυτό που είναι ουσιαστικό - σημειώνει η Ρ. Γεωργακάκη - είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν κάτι συλλογικά μέσα στο σχολείο, ενώ παίρνουν μεγάλη χαρά όταν παρουσιάζουν τη δουλιά τους. Ολα δείχνουν ότι τα παιδιά μπορούν να εργαστούν συλλογικά. Η επιμονή τους δείχνει, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ότι τους αρέσει να δημιουργούν, αντιστέκονται επιλέγοντας ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης".

Ο Νίκος Σούγελας,αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μιλώντας γι' αυτή την πρωτοβουλία του δήμου, μας είπε: "Είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδακτικές ώρες για να μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη δημιουργία. Ο δήμος έχει κάνει προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, αλλά δυστυχώς το υπουργείο είχε κλειστά τα αυτιά του σε τέτοιες πρωτοβουλίες". Σημείωσε, μάλιστα, ότι το κίνημα των γονιών και των εκπαιδευτικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να διεκδικήσει τέτοιες παρεμβάσεις, φέρνοντας τα παιδιά κοντά στην κουλτούρα, τη δημιουργία, τον πολιτισμό.

Προχτές το βράδυ, η Γ τάξη Βρεφονηπιαγωγών του ΤΕΛ Ελληνικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποίησε τρίωρο δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, ενώ στη συνέχεια αποχαιρέτησαν τα παιδιά με θεατρική παράσταση, με το μύθο του Αισώπου "Το μυρμήγκι και ο τζίτζικας".

"Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στους γονείς τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Δεν είναι μόνο χώρος φύλαξης οι παιδικοί σταθμοί, αλλά και χώρος όπου μπορούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Είναι μια μορφή χαράς, τους προσφέρει πολλές δραστηριότητες, έρχονται σε επαφή με το παιχνίδι και τη διασκέδαση", μας είπε για την εκδήλωση η Αννα Μπόρλα,καθηγήτρια στο ΤΕΛ.

Η Ελένη Λεάκου,μαθήτρια, με τη σειρά της τόνισε ότι το Φεστιβάλ είναι μια καλή ευκαιρία για να μπορέσουν να δείξουν τη δουλιά τους, σημειώνοντας όμως ότι χωρίς τη βοήθεια του δήμου, δε θα μπορούσαν να τα καταφέρουν.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει μεθαύριο την Κυριακή με αθλητικές δραστηριότητες, ενώ αύριο, στις 9 μμ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στα Σούρμενα, το Δημοτικό Ωδείο διοργανώνει συναυλία με γνωστά κομμάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Τέλος, τα έσοδα φέτος από το Φεστιβάλ τα παιδιά θα τα δώσουν σε μια καθηγήτρια, ενός σχολείου του δήμου, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αναζητούν φόρμουλα για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε αναζήτηση φόρμουλας, που θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, επιδίδεται η κυβέρνηση, η οποία, παρά τη ρητή της δήλωση ότι δεν αλλάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, φαίνεται αποφασισμένη να βαδίσει στο "μονόδρομο" του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία που υπαγορεύουν την ιδιωτικοποίησή της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες, τα οποία, ενώ στην ουσία θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα ονομάζονται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τα ιδρύματα αυτά θα υπόκεινται σε έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας ως προς τα προγράμματα σπουδών και την πιστοποίηση των πτυχίων που θα παρέχουν και θα προβλέπουν φυσικά δίδακτρα για τους φοιτητές. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, τα ιδρύματα αυτά θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς τα κέρδη από δίδακτρα κλπ. θα επανεπενδύονται στο ίδρυμα, σύμφωνα με το πρότυπο των πανεπιστημίων σε άλλες χώρες. Στο ίδιο πλαίσιο, θα αναγνωριστούν και τα πτυχία που παρέχουν και τα κάθε λογής κολέγια, που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τα παραπάνω θα χρησιμοποιηθούν βέβαια από την κυβέρνηση ως Δούρειος Ιππος για να υλοποιήσει τη δηλωμένη πια πρόθεσή της για αποσύνδεση του πτυχίου από επαγγελματικά δικαιώματα. Ηδη, κυβερνητικά στελέχη έχουν εκτιμήσει ότι το Σύνταγμα επιτρέπει οριακές αλλαγές, τις οποίες σκοπεύει να θεσμοθετήσει με Προεδρικά Διατάγματα.

Πάντως, όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα του Τύπου, πέρα από την παραπάνω φόρμουλα, από κυβερνητικά στελέχη εκφράζονται απόψεις για την "αξιοποίηση" του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η "ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου", ενώ δεν κάνει λόγο για την ανώτερη εκπαίδευση (ΤΕΙ).

Στο παιχνίδι της αναζήτησης τρόπων παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος όμως, φαίνεται ότι αποφάσισε να πάρει μέρος και ο νομάρχης Βοιωτίας Κ. Σταμούλης, ο οποίος εισηγείται τη δημιουργία πανεπιστημίου στο νομό με δίδακτρα, επικαλούμενος "τη δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα περί ιδρύσεως ιδρυμάτων που θα παρέχουν συστηματική εκπαίδευση στην Περιφέρεια".

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Ενισχύεται σημαντικά η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Ολοκληρώνονται στις 18 του Ιούνη οι γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας για τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης και την εκλογή των αντιπροσώπων των δασκάλων στην 66η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που θα αναδείξει τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Η 66η εκλογική Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ πραγματοποιείται από 23 μέχρι 26 Ιούνη στο ξενοδοχείο "Νοβοτέλ" στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την εικόνα που έρχεται από τις γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται κοντά στο στόχο της παράταξης να αναδειχτεί σε τρίτη δύναμη στους δασκάλους και νηπιαγωγούς και να συμμετάσχει στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Παράλληλα υπάρχει αύξηση της συμμετοχής των δασκάλων και νηπιαγωγών στις γενικές συνελεύσεις σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω αποτελέσματα:

Αιγάλεω: ΠΑΣΚ 175 ψήφους (2 εκπροσώπους), ΔΑΚΕ 30 ψήφους, ΔΕΕ 70 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΣΥΝ 39 ψήφους.

Περιστέρι: ΠΑΣΚ 125 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΔΑΚΕ 87 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΔΕΕ 182 ψήφους (2 εκπροσώπους), ΣΥΝ 81 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΑΣΕ 90 ψήφους (1 εκπρόσωπο).

Κορυδαλλός: ΠΑΣΚ 87 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΔΑΚΕ 65 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΔΕΕ 76 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΑΑΚ 41 ψήφους.

Κερατσίνι - Πέραμα: ΠΑΣΚ 133 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΔΑΚΕ 36 ψήφους, ΔΕΕ 83 ψήφους (1 εκπρόσωπο), "Αυτόνομη Παρέμβαση" 57 ψήφους (1 εκπρόσωπο).

Λάρισα: ΠΑΣΚ 619 (6 εκπροσώπους), ΔΑΚΕ 468 (5 εκπροσώπους), ΔΕΕ 163 (2 εκπροσώπους), "Αυτόνομες Κινήσεις" 49 ψήφους.

Β. Χαλκιδική: ΠΑΣΚ 56, ΔΕΕ 61 (1 εκπρόσωπο).

Σέρρες: ΠΑΣΚ και ΣΥΝ 586 (6 εκπροσώπους), ΔΑΚΕ 401 (4 εκπροσώπους), ΔΕΕ 48 (1 εκπρόσωπο).

Σύλλογος Αριστοτέλης (Κ. Πατήσια - Κυψέλη): ΠΑΣΚ 154 (2 εκπροσώπους), ΔΑΚΕ 223 ψήφους (2 εκπροσώπους), ΔΕΕ 111 ψήφους (1 εκπρόσωπο), ΣΥΝ 25 ψήφους, ΑΑΚ 139 ψήφους (2 εκπροσώπους).

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα γίνουν:

Σήμερα,στην κεντρική πλατεία Κυψέλης στις 7.30 μ.μ. με ομιλητές τον Μπ. Αγγουράκη,βουλευτή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλ. Μιχαλαρέα ψυχολόγο - θεραπευτή στο "18 ΑΝΩ". Θα συμμετέχει και η θεραπευτική κοινότητα "Παρέμβαση", με έκθεση φωτογραφίας.

Αύριο Σάββατο,στο Χαλάνδρι στις 8.00 μ.μ. (κεντρική πλατεία) με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα συμμετέχει και η κοινότητα "Παρέμβαση", με έκθεση φωτογραφίας.

Την ίδια μέρα, στον Κορυδαλλό στις 7.30 μ.μ. (Περιβολάκι), με ομιλήτρια την Χρ. Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του Συμβουλίου Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ. Θα συμμετέχει η κοινότητα "Νόστος", με έκθεση φωτογραφίας.

Τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στην Καλλιθέα στις 7.30 το απόγευμα (πλατεία Δαβάκη) με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 11 Ιούνη, στην Ηλιούπολη στις 7.30 το απόγευμα (κεντρική πλατεία), με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό,γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΑΠΘ
Νέος πρύτανης ο Μ. Παπαδόπουλος

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Μιχάλης Παπαδόπουλος είναι από χτες ο νέος Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την επικράτησή του στο δεύτερο γύρο των εκλογών επί του πρώην πρύτανη Αντώνη Μάντη. Και οι δύο υποψήφιοι στηρίχτηκαν στον πρώτο γύρο από δυνάμεις της ΝΔ. Οπως φάνηκε όμως από το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, η κατά κράτος υπεροχή του Μ. Παπαδόπουλου ήρθε και με τη στήριξη των κατά τα λεγόμενα"κεντροαριστερών" δυνάμεων. Συνολικά από τους 3.969 εγγεγραμμένους ο συνδυασμός του Μ. Παπαδόπουλου έλαβε 1.835 ψήφους, έναντι 1.113 του Αντ. Μάντη. Νέοι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ εκλέχθηκαν η καθηγήτρια Ιατρικής Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη και ο καθηγητής Φυσικής Γιάννης Αντωνόπουλος, σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας επί θητείας Γιώργου Σουφλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ