ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΤΡΟΙ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ"
Αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική υγείας

Τον πενταπλασιασμό της ιατρικής επίσκεψης αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι γιατροί του ΙΣΑ

Την αντίθεσή τους στην πολιτική υγείας που ακολουθείται, εξέφρασαν έμπρακτα χτες οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" με την αυξημένη συμμετοχή τους για την ανάδειξη πενταμελούς επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Ακόμη, απέδειξαν τη θέλησή τους να βοηθήσουν στο έργο της ΕΙΝΑΠ - η οποία κατ' επανάληψη έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την υγεία που κατατέθηκε στη Βουλή - ενισχύοντας τις διαδικασίες μαζικοποίησής της.

Προχτές, οι γιατροί που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον πενταπλασιασμό της ιατρικής επίσκεψης - πράξης, που παραμένει επί εξαετία καθηλωμένη, και την ετήσια αναπροσαρμογή της με βάση τα εκάστοτε δεδομένα. Αποφάσισαν επίσης να δηλωθεί στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας η πλήρης αντίθεση του ΙΣΑ στο τμήμα του νομοσχεδίου για την υγεία που αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τη δημιουργία δικτύων, "διότι - τονίζει ο ΙΣΑ σε χτεσινή ανακοίνωση - τα προβλήματα που θα επισωρεύσει θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο επίπεδο των υπηρεσιών, που εν τέλει θα αποβούν σε βάρος των πολιτών, εκτός του ότι θα επιτείνουν τη μέχρι τώρα απαράδεκτη ταλαιπωρία τους".

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο αίτημα των γιατρών. Ωστόσο, άσκησε κριτική στις διοικήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του ΙΣΑ, που όλα αυτά τα χρόνια δεν πάλεψαν το θέμα των συμβάσεων. Ακόμη ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του ζητήματος των συμβάσεων ως βασικού θέματος συζήτησης, όταν τα τελευταία τρία χρόνια - από τότε δηλαδή που έγινε η τελευταία γενική συνέλευση των γιατρών - μελών του ΙΣΑ - έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, προς το χειρότερο, στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα,η γενική συνέλευση ήταν αποκομμένη από τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας, καθώς ο πρόεδρος του ΙΣΑ στην εισήγησή του δεν έκανε αναφορά στο Προεδρικό Διάταγμα για τα Διαγνωστικά Κέντρα, στις αυξήσεις των φαρμάκων και στο νομοσχέδιο για την υγεία συνολικά.

Απαγορεύτηκαν 31 "συμπληρώματα διατροφής"

Τη διακίνηση και διάθεση 31 προϊόντων,που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως εφεδρίνη, καφεϊνη, αναβολικά και κρεατίνη,απαγόρευσε με απόφασή του στις 3 Ιούνη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ έκρινε ότι τα προϊόντα αυτά, που στην πλειοψηφία τους είναι εισαγόμενα, διακινούνται παράνομα, καθώς δεν έχουν έγκριση κυκλοφορίας από τον Οργανισμό. Εντάσσονται στις κατηγορίες "συμπληρώματα διατροφής" και "ειδικής διατροφής" και χορηγούνται σε άτομα που υποβάλλονται σε έντονη μυϊκή προσπάθεια, κυρίως σε αθλητές. Ο ΕΟΦ συνεχίζει τους ελέγχους που ξεκίνησε με πριν δύο βδομάδες σε γυμναστήρια, καταστήματα υγιεινών τροφών και εισαγωγικές εταιρίες.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ότι η χρήση προϊόντων που περιέχουν τις παραπάνω τέσσερις ουσίες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία.Οι ονομασίες των 31 προϊόντων που κυκλοφορούν παράνομα είναι: "DHEA PLUS - 100", "SPORT & FITNESS FAT BURNER", "SPORT & FITNESS SPORTS DIET", "CYCLOMBE", "THERMOGEN PLUS", "VITA PLUS", "FAT BURNERS", "SUPER PAK", "L - CARN 500", "MUSCLE FOOD", "VANADYL SULFATE 2", "STEROLE PLUS", "SUPER PAKS MAX MUS'L", "HARDBODY AMINO 1000", "CREATINE FYEL POWDER", "CREATINE POWER", "MESOBOLIN PLUS", "VANADYL", "EPHEDRINE II", "DHEA", "UNIVERSAL DHEA", "CUTS III", "CYBERBLAST", "RIPPED FUEL", "L - CARNITINE", "HARD FAST", "ANIMAL PAK", "CREATINE 2500", "SUPER SMILAX PLUS", "NUTRI - VITES MULTI VITAMIN & MINERAL", "MEGA FAT BURNER "THE DRINK"".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Τελούμε την Κυριακή 8.6.97 και ώρα 10.15 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών, για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΠΑΝΑΓΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ

Δημοσιογράφου

Η σύζυγος: Αικατερίνη.

Τα παιδιά: Μιχάλης και Χαρίκλεια Λυμπεράτου, Γρηγόρης και Θεοχάρης Λυμπεράτος.

Τα αδέλφια: Αποστόλης και Ματούλα Λυμπεράτου, Ευστάθιος και Ματίνα Λυμπεράτου, Ανδρέας και Φωτεινή Λυμπεράτου, Νίκη Λυμπεράτου.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο την Κυριακή 8.6.97 και ώρα 9.30 π.μ. εις τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝ. ΜΙΧΟΥ

Η σύζυγος: Παναγιώτα.

Τα αδέλφια: Τάσος και Βασιλική Φωτοπούλου, Ευθυμία Καρασάββα, Διονυσία Πέτρου, Δημήτριος και Παναγιώτα Υφαντή, Αικατερίνη Αντύπα, Αρτεμις Μίχου.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Στη μνήμη του η γυναίκα του διέθεσε στη Στέγη Γερόντων της Ενορίας 100.000 δρχ.

Διακοπή νερού

Διακοπή νερού πρόκειται να σημειωθεί από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης 10 Ιούνη στο δίκτυο ύδρευσης των περιοχών Λαυρίου, Λεγρενών, Αγίου Κωνσταντίνου και ΕΒΟ. Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού θα γίνει, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Εργατικό δυστύχημα

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες στις 7.20 το βράδυ ο 60χρονος εργοδηγός Χρήστος Σκαμπαρδώνης κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στην οδό Ψάχου 49 στο Κερατσίνι. Ο άτυχος εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα που έπεσαν από φορτηγό, ενώ βρισκόταν πίσω από αυτό. Στην προσπάθειά του να γλιτώσει, επιχείρησε να κρατηθεί απ' την πόρτα του φορτηγού, η οποία όμως έπεσε, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του στο κεφάλι. Ο 60χρονος μεταφέρθηκε νεκρός στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας.

Εκφοβισμός ή ανοιχτοί λογαριασμοί;

Από το χώρο του κοινού εγκλήματος μέχρι και τις τρομοκρατικές οργανώσεις πιθανολογεί η Αστυνομία ότι μπορεί να προέρχονται οι δράστες της χτεσινής επίθεσης εναντίον του Β. Κυριακού,ιδιοκτήτη γκαράζ στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά και ενός από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Κ. Περατικού από τη "17 Νοέμβρη".

Τα ξημερώματα χτες άγνωστοι δράστες γάζωσαν το αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο έξω απ' το γκαράζ του, ελάχιστα μέτρα από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Κ. Περατικός. Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να πρόκειται για επιχείρηση εκφοβισμού του μάρτυρα από τους τρομοκράτες, η Αστυνομία φαίνεται να θεωρεί επικρατέστερη την εκδοχή κάποιου είδους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή άλλης υπόθεσης, που πάντως να κινείται στο χώρο του κοινού εγκλήματος.

Οσον αφορά το όπλο, ένα εννιάρι τύπου "παραμπέλουμ", με το οποίο οι δράστες πυροβόλησαν το αυτοκίνητο του Κυριακού, ύστερα από τον βαλλιστικό έλεγχο που έγινε στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προέκυψε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε ενέργεια τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο σύμφωνα με την Αστυνομία δεν αποκλείεται να ανήκει στο οπλοστάσιό της. Εννιάρι "παραμπέλουμ", αλλά όχι το ίδιο όπλο, είχε χρησιμοποιήσει παλιότερα η "17Ν", όμως το όπλο αυτό είναι συνηθισμένο και στο χώρο του κοινού εγκλήματος.

ΕΥΟΣΜΟΣ
Απαιτούν άμεση λειτουργία του "Παπαγεωργίου"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών "Παπαγεωργίου", πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι κάτοικοι του Δήμου Ευόσμου, απαιτώντας την άμεση λειτουργία του για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται μακριά από τα υπόλοιπα νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι κάτοικοι ζητούν από το υπουργείο Υγείας και από το Ιδρυμα "Παπαγεωργίου" την άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει η παροχή ιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, αλλά και των ανασφάλιστων - απόρων της Κοινωνικής Πρόνοιας και τέλος τη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ενός εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - κατά προτίμηση από περιφερειακό δήμο.

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών καλεί τους φίλους της σε Ολομέλεια στις 9 Ιούνη και ώρα 9 μμ, στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ (Μάρνη 30, 7ος όροφος). Θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, ιδίως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και για τη στάση των νοσοκομειακών γιατρών.

Αποκατάσταση ακοής

Η παρουσίαση του κοχλιακού εμφυτεύματος που τοποθετείται σε άτομα που πάσχουν από βαρηκοϊα, έγινε χτες στο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τον καθηγητή ΩΡΛ Γ. Δοκιανάκη.Πρόκειται για μία ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη ώστε να επαναφέρει την ικανότητα της ακοής και επομένως τη δυνατότητα επικοινωνίας σε άτομα με έντονη βαρηκοϊα ή πρακτική κώφωση. Οι ενήλικες υποψήφιοι για κοχλιακό εμφύτευμα είναι εκείνοι με επίκτητη βαρηκοϊα (μετά την ανάπτυξη της ομιλίας) οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τον προφορικό λόγο με τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοϊας. Μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι οι χρήστες των κοχλιακών εμφυτευμάτων ωφελούνται σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, τονίστηκε ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα δεν αποκαθιστούν τη φυσιολογική ακοή και τα αποτελέσματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Καλώς έπραξαν...

Στο αρχείο καταλήγει η υπόθεση της μεγάλης κόντρας, που είχε απασχολήσει τον περασμένο Φλεβάρη τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δωρής, που διενήργησε τη σχετική έρευνα, εισηγείται την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αφού, κατά την άποψή του, καλώς έπραξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Αν. Καπόλας και έθεσε στο αρχείο τις έρευνες για τη διαχείριση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σωστά επίσης έκανε ο υφιστάμενός του Δ. Σιδέρης και τον κατήγγειλε με αναφορά του στον Αρειο Πάγο.

Ο Δ. Δωρής είχε κληθεί να ερευνήσει και να εισηγηθεί, αν θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του Αν. Καπόλα και άλλων δικαστικών λειτουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Δ. Δωρή, δηλαδή υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης, συμφωνεί και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος.

ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΖΑΝΤΖΗ - ΚΟΣΜΑ
Θα λείπει για πάντα

Συμπληρώθηκαν σαράντα μαύρες και πικρές μέρες από τότε που "έφυγε" ξαφνικά και αναπάντεχα η συνταξιούχος δασκάλα Λουίζα Καζαντζή - Κοσμά,σύζυγος του λαογράφου Νίκου Β. Κοσμά.

Οσο περνά ο καιρός τόσο πιο πολύ λείπει από το λατρευτό της σύζυγο, στον οποίο συμπαραστάθηκε άγρυπνα στη συγγραφή του έργου του.

Οσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ λείπει από τα αδέλφια της, τα ανίψια, τους μαθητές της, στους οποίους δίδαξε το ήθος, που η ίδια εποίησε, τους συναγωνιστές της και τη διδασκαλική οικογένεια.

Λείπει και θα λείπει για πάντα η ευγένειά της, η καλοσύνη της, το ζεστό χαμόγελό της, η σεμνότητα και αγάπη της για το λαϊκό άνθρωπο.

Μαζί με το σύζυγό της αγωνίστηκαν για την πραγματοποίηση των ανθρωπιστικών ονείρων τους. Μαζί με το σύζυγό της αγωνίστηκαν για την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος, που σκοπός του είναι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Το μνημόσυνο έγινε στη λουτρόπολη του Λαγκαδά. Στην ακριβή μνήμη της ο σύντροφός της Νίκος Β. Κοσμάς προσφέρει: Στο ΚΚΕ 100.000 δρχ. Στην αδελφότητα Μιχαλιτσίου - Ιωαννίνων 100.000 δρχ. Στο 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, του οποίου η Λουίζα ήταν απόφοιτος, για τη βράβευση ενός άριστου μαθητή της Γ' τάξης από την πόλη του Λαγκαδά 50.000 δρχ. Στο 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά για τη βράβευση ενός άριστου μαθητή της Γ' τάξης από την πόλη του Λαγκαδά 50.000 δρχ. Στο Δημοτικό Σχολείο Κολχικού Λαγκαδά, που το ζεύγος Κοσμά υπηρέτησε 15 χρόνια, για τη βράβευση ενός άριστου μαθητή της ΣΤ' τάξης 50.000 δρχ.

Η Λουίζα Καζαντζή - Κοσμά απόφοιτος της Ιστορικής Παιδαγωγικής Ακαδημί

Η Λουίζα Καζαντζή - Κοσμά, απόφοιτος της Ιστορικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ