ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέοι, υποταγμένοι στο ΝΑΤΟ

Και με το νόμο διευκολύνεται πλέον η χειραγώγηση της νεολαίας και η ένταξή της στη στρατοκρατική αντίληψη, που απαιτούν το ΝΑΤΟ και τα άλλα ξένα κέντρα, από τα οποία εξαρτάται η άμυνα της χώρας μας. Στο στρατολογικό νομοσχέδιο, που η συζήτησή του ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή, πέρασε η διάταξη που επιτρέπει στον υπουργό Αμυνας να ορίζει την ηλικία στράτευσης στα 18 και για τους εθελοντές στα 17. Σε μία ηλικία δηλαδή που είναι πολύ πιο εύκολη η διαμόρφωση συνειδήσεων των νέων, σύμφωνα με τις επιθυμίες των στρατοκρατών. Η διάταξη αυτή είναι ο κύριος λόγος, που το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο που ακόμα ρυθμίζει θέματα ανυπότακτων και την καθιέρωση εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στις διατάξεις για τους ανυπότακτους, σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν έχει τις διαστάσεις που ορισμένοι θέλουν να παρουσιάσουν, αφού το 96% - 97% των νέων εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μέχρι το 29ο έτος της ηλικίας τους και το 85% μέχρι 25 ετών. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν μόνον όσους είναι κάτω των 41 ετών. Οι ανήκοντες στην κλάση '77/'85 να υπηρετήσουν πέντε μήνες και όσοι γεννήθηκαν το 1965 και 1966 εννιά μήνες. Σχετικά με την εξαγορά της θητείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να οριστεί στις 50.000 δρχ. το μήνα και σε ορισμένες κατηγορίες να πληρωθεί με δόσεις.

Εναλλακτική θητεία

Η καθιέρωση της εναλλακτικής θητείας ψηφίστηκε από τη Βουλή. Την καταψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, που ζήτησαν να διεξαχθεί για το σχετικό άρθρο ονομαστική ψηφοφορία και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, Κ. Σπυριούνης, ενώ ο Χρ. Κηπουρός ψήφισε "παρών".

Αναπτύσσοντας τη θέση του Κόμματος, ο Στρ. Κόρακας, αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να υπηρετούν τη θητεία τους, είναι τιμή τους και υποχρέωση, αλλά μόνο για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας και τίποτε άλλο, πρόσθεσε ότι στοιχειώδης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι, εάν ένας νέος προβάλει λόγους συνείδησης που θα κριθούν βάσιμοι, πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη. Ακολούθως, υπογράμμισε ότι δε συμφωνεί με τη διάταξη που απαγορεύει στους υπηρετούντες εναλλακτική θητεία να έχουν συνδικαλιστική δραστηριότητα, ή να συμμετέχουν σε απεργία που γίνεται στο φορέα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Οπως και με τη διάταξη που ορίζει ότι η εναλλακτική θητεία δεν ισχύει σε καιρό πολέμου.

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε πως, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας σε σχετική ερώτηση του Κόμματος ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο λύνονται τα αιτήματα των μαθητών των νυκτερινών σχολίων, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι, φυσικά, το θέμα δε θα μείνει έτσι και το Κόμμα θα το επαναφέρει στη Βουλή.

Απαράδεκτη, εξάλλου, χαρακτήρισε ο Στρ. Κόρακας τη ρύθμιση που δεν υπολογίζει την υπηρεσία σε οποιοδήποτε στρατό σαν εκπλήρωση της υποχρέωσης στράτευσης στη χώρα, όπως συμβαίνει με την υπηρεσία σε στρατό χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ. Ετσι, υποχρεούνται ομογενείς, που, για παράδειγμα, έχουν υπηρετήσει στο στρατό της τέως Σοβιετικής Ενωσης να ξαναϋπηρετήσουν στην Ελλάδα.

Απορρίφτηκαν χωρίς συζήτηση τροπολογίες του ΚΚΕ

Με την πρόφαση ότι είχε ολοκληρωθεί ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, απορρίφτηκαν χωρίς συζήτηση οι τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ.

Οι τροπολογίες αυτές αφορούσαν τον ορισμό ότι Εθνική Αμυνα περιλαμβάνει μόνο όσα αφορούν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής.

Οι υπηρετούντες τη θητεία τους δικαιούνται αποζημίωσης ύψους 30.000 δρχ. μηνιαίως, αναπροσαρμοζόμενη κάθε χρόνο σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται στους κληρωτούς να μην υπηρετείται σαν πρόσθετη θητεία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Στόχος πάλης του λαϊκού κινήματος

Βάση της πρότασης νόμου είναι η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος, με την ελάφρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επιβάρυνση των μεγάλων εισοδημάτων και του μεγάλου κεφαλαίου

"Η πρότασή μας - τόνισε αναπτύσσοντας την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ο βουλευτής του Ν. Γκατζής - είναι ταυτόχρονα και στόχος πάλης του λαϊκού κινήματος, γιατί το φορολογικό σύστημα δεν είναι ζήτημα τεχνοκρατικό, αλλά εντάσσεται στις διάφορες ταξικές επιλογές". Και συνέχισε: "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την παρούσα πρόταση νόμου επιδιώκει μια σημαντική παρέμβαση στο κοινωνικά άδικο και έντονα αντιλαϊκό ισχύον φορολογικό σύστημα. Η παρέμβαση αυτή κινείται στα πλαίσια μιας συνολικής πρότασης για ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση και προοδευτική δημοσιονομική πολιτική, πρόταση που δεν είναι δυνατό βέβαια να αποτυπωθεί στο σύνολό της με μια πρόταση νόμου".

Αξονες μιας ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης

Αναφερόμενος στην ανάγκη μιας ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης, ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε: "Το ΚΚΕ έχει πάγια διακηρυγμένη θέση για ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, όχι μόνο γιατί το σημερινό είναι κοινωνικά άδικο και έντονα αντιλαϊκό, αλλά και γιατί χωρίς μια ριζική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των εσόδων του κράτους από τους χρόνια φοροδιαφεύγοντες, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αναπτυξιακή ούτε αναγκαία κοινωνική πολιτική. Το Κόμμα μας θεωρεί ότι βασικοί άξονες μιας προοδευτικής φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και άσκησης μιας γενικότερης προοδευτικής δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να είναι:

- Η φορολόγηση των πραγματικών κερδών εισοδημάτων και περιουσίας, με παράλληλα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, μέτρα για την άμεση είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και την πάταξη της φοροκλοπής.

- Η φορολόγηση των εισοδημάτων με προοδευτική κλίμακα.

- Μέτρα αντιστροφής της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων φόρων, με στόχο τη μείωση της έμμεσης φορολογίας.

- Μέτρα μείωσης της φορολογίας των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και ενίσχυσης του πραγματικού τους εισοδήματος.

- Θεσμική κατοχύρωση της διαφάνειας και της ουσιαστικής συμμετοχής των εργαζόμενων στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση ενός δημοκρατικού φορολογικού συστήματος".

Η αντιλαϊκή φορολογία και τα αποτελέσματά της

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιλαϊκή φορολογική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1974 ως τα σήμερα, υπογραμμίζοντας, πέραν των άλλων, ότι ως αποτέλεσμά της είχε την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. "Οι καταθέσεις - είπε - Ελλήνων στο εξωτερικό το 1984 ήταν 4,7 δισ. δολάρια και το 1996 28 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου από 71,6 δισ. το 1990 έφτασαν στα 244,8 δισ. το 1994 και το 1995 αυξήθηκαν κατά 65% σε σχέση με το '94. Η συμμετοχή της φορολογίας των πλοίων στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 1991 ήταν 0,11% και το 1997 προβλέπεται να είναι 0,06% Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα υποζύγια του προϋπολογισμού εμφανίζονται στην εφορία με μέσο ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό των εμποροβιομηχάνων και εισοδηματιών.

Επίσης την τελευταία 15ετία υπάρχει υπερδιπλασιασμός της φορολογικής βάσης, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν - σε μια πορεία αύξησης της ανεργίας και μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας - να υποχρεώνουν όλο και περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Η συνέχιση της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας οδηγεί σε καταβολή πρόσθετων φόρων από πολίτες μικρών εισοδημάτων, ενώ πολλές από τις φοροαπαλλαγές που κόπηκαν λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η φορολόγηση μιας σειράς επιδομάτων με αύξηση νέων φορολογικών μερών. Δε γίνεται κανένας λόγος για την κατάργηση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων, που οδήγησαν στην άδικη φορολόγηση της πλειοψηφίας των επαγγελματιοβιοτεχνών και των μικρών εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματιών. Αποφεύγεται επιμελώς οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου".

Η πρόταση νόμου

Αναπτύσσοντας στη συνέχεια την πρόταση νόμου του Κόμματος, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι σ' αυτή περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία ανακουφίζουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. "Στόχος μας - είπε - είναι να φορολογείται κάθε πηγή εισοδήματος, με την ελάφρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και του μεγάλου κεφαλαίου".Στη συνέχεια αναφερόμενος στις επιμέρους πλευρές της πρότασης νόμου, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι τα μέτρα που προβλέπονται σ' αυτήν, μεταξύ άλλων, έχουν στόχο:

- Στη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ποσού 2 εκατομμυρίων για το 1997 και στην αύξηση κατά 20% αυτού του αφορολόγητου ποσού για εισοδήματα που προήλθαν από μισθούς και συντάξεις.

- Στη σημαντική αύξηση του ποσού των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα, για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 1996 και την αυτόματη τιμαριθμοποίηση του ποσού αυτού από την 1/1/97 και εφ' εξής. (Ιδιαίτερο βάρος δίνεται: στην αύξηση της δαπάνης που εκπίπτει για ενοίκιο πρώτης κατοικίας. Προτείνεται να εκπίπτει ετήσια δαπάνη για ενοίκιο μέχρι 600.000. Στην αύξηση της δαπάνης που εκπίπτει για ενοίκιο κατοικίας που μισθώνεται για τις ανάγκες στέγασης τέκνων του φορολογούμενου στην περιοχή που αυτά σπουδάζουν. Το ποσό της παραπάνω έκπτωσης διπλασιάζεται. Στην αύξηση του ποσοστού δαπάνης που εκπίπτει χωρίς δικαιολογητικά, όταν ο ίδιος ο φορολογούμενος ή πρόσωπα που συνοικούν μ' αυτόν και τον βαρύνουν έχουν αναπηρία 67% και άνω, είναι τυφλοί κλπ.).

- Στην κατάργηση της φορολόγησης της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι για τη διακοπή, με οποιοδήποτε τρόπο, της εργασιακής τους σχέσης.

- Στην κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των εισοδημάτων που αποκτώνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από ελεύθερο επάγγελμα.

- Στην κατάργηση της φορολόγησης των καθαρών κερδών των προσωπικών εταιριών, των ΕΠΕ, των κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα με συντελεστή 35% και την κατανομή τους μεταξύ των εταίρων και μελών αυτών ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτές και στη συνέχεια η φορολόγηση αυτών των κερδών με τις ισχύουσες διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

- Στη φορολόγηση των συνεταιρισμών με διαφορετικό τρόπο, ώστε να φορολογούνται μόνο τα αδιανέμητα κέρδη. Υστερα από την αφαίρεση των διανεμόμενων στα μέλη τους και των χορηγούμενων σε αυτά εκπτώσεων με χαμηλότερο συντελεστή (15%). Τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται με τις ισχύουσες διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

- Στη φορολογική επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων, πρωταρχικά του μεγάλου κεφαλαίου με άξονες: Την ονομαστικοποίηση του συνόλου των μετοχών όλων των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κερδών του στο 45%, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης αυτών, ώστε τα διανεμόμενα στους μετόχους κέρδη να φορολογούνται με το λοιπό προσωπικό τους εισόδημα. Την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου (κύρια των ναυτιλιακών εταιριών, του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου). Την αύξηση του φορολογικού συντελεστή όσο αυξάνεται το εισόδημα, τη θέσπιση ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα (πάνω από 24.000.0000) που φτάνει το 60% και την προσθήκη δύο φορολογικών κλιμακίων.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Την εμμονή τους στο αντιλαϊκό, υπέρ του κεφαλαίου, φορολογικό σύστημα διακήρυξαν οι δύο εταίροι του δικομματισμού, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Με κοινά επιχειρήματα και κοινή ιδεολογική και πολιτική γραμμή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με τίτλο "μέτρα στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομή των φορολογικών βαρών", που συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι δύο εταίροι του δικομματισμού, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν σε όλους τους τόνους ότι η ταξική φορολογική πολιτική που ακολουθούν σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, είναι κάτι το δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Ετσι, όσο θα νέμονται την κυβερνητική εξουσία - αντικαθιστώντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα ο ένας τον άλλο - οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να αποτελούν τα υποζύγια του προϋπολογισμού, όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. "Μέχρι σήμερα - είπε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Βούλγαρης - έχουν ψηφιστεί όλα τα βασικά νομοσχέδια. Προϋπολογισμός 1997, κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενιαίο μισθολόγιο στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, που υλοποιούν με συνέπεια την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας μας και την κοινωνική πολιτική, όπως εξαγγέλθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996. Κάθε αλλαγή στη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική σημαίνει πισωγύρισμα και ανατροπή της κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας για την οικονομική σύγκλιση και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ". Και κατέληξε, σημειώνοντας, ότι γι' αυτό το λόγο το κόμμα του καταψηφίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ.

"Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ - είπε στη δική του παρέμβαση ο εισηγητής της ΝΔ Α. Ρεγκούζας - διακατέχεται από δύο φιλοσοφίες. Η μία βλέπει με ένα δογματικό τρόπο την υπόθεση του κέρδους. Η δεύτερη είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια πλειοδοσίας λαϊκισμού". Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ο ίδιος άνθρωπος εντελώς ανερυθρίαστα ξεκαθάρισε ότι μια οικονομική και φορολογική πολιτκή είναι ανεκτή, μόνο όταν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. "Το ΚΚΕ - είπε - γνωρίζει ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. κι από τη στιγμή που η πατρίδα μας το χρειάζεται, θα πρέπει να του δώσει κίνητρα για να κάνει επενδύσεις. Αν δώσουμε αντικίνητρα, το κεφάλαιο δε θα έρθει". Τήρησε όμως "σιγήν ιχθύος" όταν ο Ν. Γκατζής σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια δίνονται σκανδαλώδη κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς όμως να γίνονται επενδύσεις, χωρίς να καλυτερεύει η ζωή των εργαζομένων, χωρίς να αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας. Για τον εισηγητή της ΝΔ όταν τίθενται τέτοια ζητήματα μοιάζουν σαν βρόντοι στου κουφού την πόρτα. Γι' αυτό και συνέχισε ακάθεκτος λέγοντας: "Αν γίνει δεκτή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα εντείνει ακόμη περισσότερο τη στρέβλωση που υπάρχει στην οικονομία. Εμείς λέμε να περιοριστούν οι δαπάνες του κράτους και μέσα από τον περιορισμό των δαπανών αυτών μπαίνουμε στις ιδιωτικοποιήσεις".

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Δρυς: "Η πρόταση του ΚΚΕ - είπε - διέπεται από παρωχημένες ιδέες της προηγούμενης 15ετίας. Δεν έχει κατανοήσει (σ.σ. το ΚΚΕ) τις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και επιπλέον η πρόταση είναι οικονομικά επικίνδυνη, διότι διαλύει τον επιχειρηματικό ιστό".

  • Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ψήφισαν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου σημείωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει την πρόταση γιατί συμβάλλει στην ελάφρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Ι. Καρακώστας, τόνισε ότι η πολιτική του ΚΚΕ "είναι πράγματι μια πολιτική ρήξης με το σύστημα" και πρόσθεσε: "Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, είναι εν πολλοίς θετική για εμάς γιατί αποβλέπει σε μια πράγματι δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών".
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Να λυθούν άμεσα τα προβλήματά τους

Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών, που εργάζονται στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,αναπτύσσοντας χτες στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση.

Αφού επισήμανε ότι υπάρχει οργανική σχέση ανάμεσα στις δυνατότητες που έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι αποσπασμένοι σε ξένη χώρα, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα παιδιά των μεταναστών για τη μόρφωσή τους και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τόνισε: "Το επιμίσθιο που παίρνουν είναι ένα ποσό που χορηγείται για την αντιμετώπιση των αναγκών της διαβίωσής τους. Απ' ό,τι γνωρίζουμε στις χώρες του εξωτερικού είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Συνεπώς, δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο φορολογίας, επειδή δε διαβαθμίζεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, τον αριθμό παιδιών κλπ. Δεν έχει σχέση με το μισθό. Είναι ένα συμπλήρωμα. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμαι ότι για να ανταποκριθούν σε αυτό το σκοπό, απαιτείται ισόποση και ταυτόχρονη αντιστάθμισή του, έτσι που να μην υπάρχει μείωση του εισοδήματός τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ζωής που υπάρχουν στις χώρες αυτές".

Αναφερόμενος ακολούθως στο ωράριο εργασίας αυτών των εκπαιδευτικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να ισχύει το ίδιο με αυτό της χώρας μας. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπλέον ώρες εργασίας θα πρέπει να πληρώνονται σαν υπερωρίες.

Τέλος ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι δεν αρκεί το χρονικό διάστημα που έχει οριστεί μέχρι τον Αύγουστο για τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων που έχουν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί του εξωτερικού.

Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος είπε ότι δεν μπορεί για τους συγκεκριμένους δημόσιους υπάλληλους να ισχύουν διαφορετικά από τα ισχύοντα με τους άλλους που εργάζονται στο εξωτερικό.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
4 Τα προβλήματα σπογγαλιείας στη Βουλή

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τα προβλήματα των σφουγγαράδων έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Στρ. Κόρακα που συζητήθηκε χτες. Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε πως το επάγγελμα της σπογγαλιείας είναι μοναδικό, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό της Καλύμνου. "Χρειάζονται, τόνισε, άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε η σπογγαλιεία να προστατευθεί, να αναπτυχθεί και να εξασφαλιστεί ένα εισόδημα για τους σφουγγαράδες, τέτοιο που να επιτρέπει την ενασχόλησή τους μ' αυτή τη δουλιά και την είσοδο σ' αυτή και νέων ανθρώπων. Από υποσχέσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος για το επάγγελμα του σφουγγαρά έχουμε δει και ακούσει πολλά, χωρίς όμως ποτέ να συνοδεύονται με πρακτικά μέτρα".

Αναφερόμενος στα προβλήματα της σπογγαλιείας, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι χρειάζεται:

- Να αναβαθμιστεί η Σχολή Δυτών και να δίνει διπλώματα γενικότερα για δύτες, που θα μπορούν να απασχολούνται και σε άλλες δραστηριότητες.

- Να διευρυνθεί το επάγγελμα των σφουγγαράδων με νέες άδειες, νέα σκάφη, εφοδιασμένα με σύγχρονα μέσα, να ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους.

- Να αναπτυχθούν προγράμματα έρευνας για τα σφουγγάρια και τις ασθένειές τους.

- Να δοθούν δυνατότητες αλιείας σφουγγαριών και κοραλλιών στην περιοχή του Αγίου Ορους.

- Να συναφθούν διμερείς διακρατικές συμβάσεις για σπογγαλιεία με τρίτες χώρες.

- Να μην υφίσταται το επάγγελμα της σπογγαλιείας τους περιορισμούς της αλιείας ψαριών.

- Μέτρα για τα συρόμενα εργαλεία, που καταστρέφουν και τα ιχθυαποθέματα και τα σφουγγάρια.

- Να υπάρξει τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση άδειας συλλογής κοραλλιών.

- Να αξιοποιηθούν οι σφουγγαράδες και από το υπουργείο Πολιτισμού για τον εντοπισμό περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο υφυπουργός Γεωργίας

Απαντώντας στην Ερώτηση ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Γερανίδης, ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τα προβλήματα των σφουγγαράδων. Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι γίνονται προσπάθειες μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξασφάλιση αδειών σπογγαλιείας σε χώρες της Κοινότητας όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Για μεν τη Γαλλία σημείωσε ότι κρατάει αρνητική στάση, ενώ για την Ιταλία τόνισε ότι τα πράγματα είναι καλά και οι άδειες θα αυξηθούν σε 10. Σχετικά με τις άλλες μεσογειακές βορειοαφρικανικές χώρες, ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες αλλά η νομοθεσία τους επιτρέπει τη χορήγηση αδειών στα πλαίσια μεικτών επιχειρήσεων, κάτι που οι Ελληνες σφουγγαράδες δεν το δέχονται. Ακόμη ο Β. Γερανίδης δήλωσε πως η Σχολή Δυτών θα αναπτυχθεί κι ότι έχουν γίνει επενδύσεις. Τέλος τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να επιτραπεί η σπογγαλιεία στο Αγιον Ορος και ότι το υπουργείο έχει τοποθετηθεί θετικά για το ίδιο ζήτημα και σ' ό,τι αφορά τις Βόρειες Σποράδες.

ΨΗΦΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η κυβέρνηση

Σε γενικότητες κατέφυγε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στο αίτημα οι μετανάστες να ψηφίζουν στις χώρες διαμονής τους. Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, είπε ότι το υπουργείο του κατ' αρχάς εξετάζει τη δυνατότητα ψήφου μεταναστών μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς μάλιστα να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αδιευκρίνιστες εξάλλου άφησε και τις προθέσεις του για ψήφιση με επιστολή.

Στο μεταξύ, όπως φάνηκε, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η δημιουργία μελλοντικά εταιρίας, όπου θα συμμετέχουν από κοινού ΕΡΤ και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, προκειμένου να μεταδίδονται δορυφορικά προγράμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ