Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
4 Τα προβλήματα σπογγαλιείας στη Βουλή

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τα προβλήματα των σφουγγαράδων έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Στρ. Κόρακα που συζητήθηκε χτες. Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε πως το επάγγελμα της σπογγαλιείας είναι μοναδικό, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό της Καλύμνου. "Χρειάζονται, τόνισε, άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε η σπογγαλιεία να προστατευθεί, να αναπτυχθεί και να εξασφαλιστεί ένα εισόδημα για τους σφουγγαράδες, τέτοιο που να επιτρέπει την ενασχόλησή τους μ' αυτή τη δουλιά και την είσοδο σ' αυτή και νέων ανθρώπων. Από υποσχέσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος για το επάγγελμα του σφουγγαρά έχουμε δει και ακούσει πολλά, χωρίς όμως ποτέ να συνοδεύονται με πρακτικά μέτρα".

Αναφερόμενος στα προβλήματα της σπογγαλιείας, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι χρειάζεται:

- Να αναβαθμιστεί η Σχολή Δυτών και να δίνει διπλώματα γενικότερα για δύτες, που θα μπορούν να απασχολούνται και σε άλλες δραστηριότητες.

- Να διευρυνθεί το επάγγελμα των σφουγγαράδων με νέες άδειες, νέα σκάφη, εφοδιασμένα με σύγχρονα μέσα, να ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους.

- Να αναπτυχθούν προγράμματα έρευνας για τα σφουγγάρια και τις ασθένειές τους.

- Να δοθούν δυνατότητες αλιείας σφουγγαριών και κοραλλιών στην περιοχή του Αγίου Ορους.

- Να συναφθούν διμερείς διακρατικές συμβάσεις για σπογγαλιεία με τρίτες χώρες.

- Να μην υφίσταται το επάγγελμα της σπογγαλιείας τους περιορισμούς της αλιείας ψαριών.

- Μέτρα για τα συρόμενα εργαλεία, που καταστρέφουν και τα ιχθυαποθέματα και τα σφουγγάρια.

- Να υπάρξει τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση άδειας συλλογής κοραλλιών.

- Να αξιοποιηθούν οι σφουγγαράδες και από το υπουργείο Πολιτισμού για τον εντοπισμό περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο υφυπουργός Γεωργίας

Απαντώντας στην Ερώτηση ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Γερανίδης, ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τα προβλήματα των σφουγγαράδων. Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι γίνονται προσπάθειες μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξασφάλιση αδειών σπογγαλιείας σε χώρες της Κοινότητας όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Για μεν τη Γαλλία σημείωσε ότι κρατάει αρνητική στάση, ενώ για την Ιταλία τόνισε ότι τα πράγματα είναι καλά και οι άδειες θα αυξηθούν σε 10. Σχετικά με τις άλλες μεσογειακές βορειοαφρικανικές χώρες, ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες αλλά η νομοθεσία τους επιτρέπει τη χορήγηση αδειών στα πλαίσια μεικτών επιχειρήσεων, κάτι που οι Ελληνες σφουγγαράδες δεν το δέχονται. Ακόμη ο Β. Γερανίδης δήλωσε πως η Σχολή Δυτών θα αναπτυχθεί κι ότι έχουν γίνει επενδύσεις. Τέλος τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να επιτραπεί η σπογγαλιεία στο Αγιον Ορος και ότι το υπουργείο έχει τοποθετηθεί θετικά για το ίδιο ζήτημα και σ' ό,τι αφορά τις Βόρειες Σποράδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθ' οδόν: Στην Κάλυμνο (2000-09-03 00:00:00.0)
Τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ (1998-01-17 00:00:00.0)
"Φουντώνει" η οργή των ψαράδων (1998-01-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο αγώνας των ψαράδων (1998-01-14 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται ψαράδες και σφουγγαράδες (1997-12-23 00:00:00.0)
Στήριξη της αλιείας και σπογγαλιείας ζητά το ΚΚΕ (1997-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ