Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζει πακέτο ο Ρ. Χόλμπρουκ

Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση από την τοποθέτηση του "ικανότερου Αμερικανού διπλωμάτη" ως ειδικού συντονιστή της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό

H ελληνική κυβέρνηση υποδέχτηκε το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως ειδικού συντονιστή της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό, σαν να ήταν δική της επιλογή, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις υποδείξεις του "ικανότερου - σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών - Αμερικανού διπλωμάτη".

"Ο διορισμός του κ. Χόλμπρουκ, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, είναι μια σαφής ένδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος". Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχεια έπλεξε, μέχρι παρεξηγήσεως, το εγκώμιο του Αμερικανού διπλωμάτη, υποστηρίζοντας πως "είναι ισχυρή προσωπικότητα και μπορεί πραγματικά να χειριστεί το κυπριακό πρόβλημα με τρόπο αποτελεσματικό". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας διευκρίνισε πως η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Ρ. Χόλπρουκ "δεν έχει σχέση με τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή θεμάτων που αφορούν το Αιγαίο".

Στο μεταξύ η εφημερίδα TIMES αναφέρεται σε χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς - που ο Πρόεδρος Κλίντον έχει επιλέξει για τη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα - ότι "ο διορισμός του πιο σκληρού μας διαπραγματευτή, αντιπροσωπεύει μια ανανέωση της δέσμευσής μας να βοηθήσουμε στην προώθηση μιας τελικής πολιτικής λύσης στο Κυπριακό".

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις που ο κ. Χόλμπρουκ (ο οποίος - όπως αναφέρεται - "είχε παίξει σημαντικό ρόλο, με την ιδιότητα του βοηθού υπουργού Εξωτερικών, στις συνομιλίες για χαλάρωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για διαφιλονικούμενες νησίδες στο Αιγαίο") έκανε στην εφημερίδα από τηλεφώνου, από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, ότι "το Κυπριακό μετά το Βοσνιακό, είναι το μεγάλο άλυτο πρόβλημα της Ευρώπης" και ότι "με τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, έχουν χαλαρώσει και οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Τώρα, εμφανίζεται ένα είδος ισορροπίας, που όμως δεν μπορεί να είναι μακρόχρονης διάρκειας".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης στις δηλώσεις του συνέδεσε το Κυπριακό με τα ελληνοτουρκικά, παρατηρώντας ακόμη ότι "η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε έξαρση γι' αυτό είναι απόλυτη ανάγκη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα και είναι μεγάλη τιμή που μου ανατέθηκε αυτή η αποστολή".

Υπογράμμισε δε ότι "τόσο οι Ελληνες, όσο και οι Τούρκοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μια λύση που θα σέβεται αμφότερες τις κοινότητές τους, θα είναι προς όφελός τους".

Οι "Τάιμς" υπενθυμίζουν ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα εξετάσει την ένταξη της Κύπρου του χρόνου, πιέζει από την πλευρά της για επίτευξη λύσης.Ωστόσο, γράφει η εφημερίδα, ο κ. Χόλμπρουκ παραδέχτηκε ότι "υπάρχει το μεγάλο ερώτημα κατά πόσον οι πολιτικές συνθήκες στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία θα επιτρέψουν την επίτευξη λύσης".

Ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε τέλος στους "Τάιμς" ότι θα περιμένει να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ τον ερχόμενο μήνα, πριν επιχειρήσει μια περιοδεία στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ