Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέοι, υποταγμένοι στο ΝΑΤΟ

Και με το νόμο διευκολύνεται πλέον η χειραγώγηση της νεολαίας και η ένταξή της στη στρατοκρατική αντίληψη, που απαιτούν το ΝΑΤΟ και τα άλλα ξένα κέντρα, από τα οποία εξαρτάται η άμυνα της χώρας μας. Στο στρατολογικό νομοσχέδιο, που η συζήτησή του ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή, πέρασε η διάταξη που επιτρέπει στον υπουργό Αμυνας να ορίζει την ηλικία στράτευσης στα 18 και για τους εθελοντές στα 17. Σε μία ηλικία δηλαδή που είναι πολύ πιο εύκολη η διαμόρφωση συνειδήσεων των νέων, σύμφωνα με τις επιθυμίες των στρατοκρατών. Η διάταξη αυτή είναι ο κύριος λόγος, που το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο που ακόμα ρυθμίζει θέματα ανυπότακτων και την καθιέρωση εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στις διατάξεις για τους ανυπότακτους, σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν έχει τις διαστάσεις που ορισμένοι θέλουν να παρουσιάσουν, αφού το 96% - 97% των νέων εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μέχρι το 29ο έτος της ηλικίας τους και το 85% μέχρι 25 ετών. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν μόνον όσους είναι κάτω των 41 ετών. Οι ανήκοντες στην κλάση '77/'85 να υπηρετήσουν πέντε μήνες και όσοι γεννήθηκαν το 1965 και 1966 εννιά μήνες. Σχετικά με την εξαγορά της θητείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να οριστεί στις 50.000 δρχ. το μήνα και σε ορισμένες κατηγορίες να πληρωθεί με δόσεις.

Εναλλακτική θητεία

Η καθιέρωση της εναλλακτικής θητείας ψηφίστηκε από τη Βουλή. Την καταψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, που ζήτησαν να διεξαχθεί για το σχετικό άρθρο ονομαστική ψηφοφορία και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, Κ. Σπυριούνης, ενώ ο Χρ. Κηπουρός ψήφισε "παρών".

Αναπτύσσοντας τη θέση του Κόμματος, ο Στρ. Κόρακας, αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να υπηρετούν τη θητεία τους, είναι τιμή τους και υποχρέωση, αλλά μόνο για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας και τίποτε άλλο, πρόσθεσε ότι στοιχειώδης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι, εάν ένας νέος προβάλει λόγους συνείδησης που θα κριθούν βάσιμοι, πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη. Ακολούθως, υπογράμμισε ότι δε συμφωνεί με τη διάταξη που απαγορεύει στους υπηρετούντες εναλλακτική θητεία να έχουν συνδικαλιστική δραστηριότητα, ή να συμμετέχουν σε απεργία που γίνεται στο φορέα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Οπως και με τη διάταξη που ορίζει ότι η εναλλακτική θητεία δεν ισχύει σε καιρό πολέμου.

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε πως, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας σε σχετική ερώτηση του Κόμματος ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο λύνονται τα αιτήματα των μαθητών των νυκτερινών σχολίων, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι, φυσικά, το θέμα δε θα μείνει έτσι και το Κόμμα θα το επαναφέρει στη Βουλή.

Απαράδεκτη, εξάλλου, χαρακτήρισε ο Στρ. Κόρακας τη ρύθμιση που δεν υπολογίζει την υπηρεσία σε οποιοδήποτε στρατό σαν εκπλήρωση της υποχρέωσης στράτευσης στη χώρα, όπως συμβαίνει με την υπηρεσία σε στρατό χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ. Ετσι, υποχρεούνται ομογενείς, που, για παράδειγμα, έχουν υπηρετήσει στο στρατό της τέως Σοβιετικής Ενωσης να ξαναϋπηρετήσουν στην Ελλάδα.

Απορρίφτηκαν χωρίς συζήτηση τροπολογίες του ΚΚΕ

Με την πρόφαση ότι είχε ολοκληρωθεί ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, απορρίφτηκαν χωρίς συζήτηση οι τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ.

Οι τροπολογίες αυτές αφορούσαν τον ορισμό ότι Εθνική Αμυνα περιλαμβάνει μόνο όσα αφορούν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής.

Οι υπηρετούντες τη θητεία τους δικαιούνται αποζημίωσης ύψους 30.000 δρχ. μηνιαίως, αναπροσαρμοζόμενη κάθε χρόνο σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται στους κληρωτούς να μην υπηρετείται σαν πρόσθετη θητεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ