Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος, η εδραίωση των κατακτήσεων του σοσιαλιστικού συστήματος

Για τις εξελίξεις στην κουβανική οικονομία μίλησαν Κουβανοί οικονομολόγοι, στην προχτεσινή εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, στον Πειραιά

"Αλληλεγγύη για μας σημαίνει να νιώθει κανείς στο πετσί του την αδικία, σε όποια γωνιά τουπλανήτη μας κι αν συντελείται".

Με αυτά τα λόγια του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα,άνοιξε την ομιλία του ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ,στέλεχος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χτες ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, στον κινηματογράφο Χάι - Λάιφ στον Πειραιά, με θέμα τις εξελίξεις στην κουβανική οικονομία.

Ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, μαζί με άλλους δύο Κουβανούς οικονομολόγους, τον Μάριο Λοζάνο Φερνάντες και τον Τόμας Γκάο,βρίσκονται στη χώρα μας, προσκεκλημένοι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και θα μιλήσουν σε σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στη χώρα μας σχετικά με την κουβανική οικονομία.

"Οι ΗΠΑ εκτός από τον οικονομικό αποκλεισμό που ασκούν στη χώρα μας, εδώ και 30 χρόνια, επιδίδονται και σε μια σφοδρή πολιτική και ιδεολογική επίθεση με στόχο την παραπληροφόρηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε σχέση με την κατάσταση στην Κούβα", τόνισε ο Ρ. Ροντρίγκεζ, επισημαίνοντας ακόμη ότι ο κουβανικός λαός χάρη και στους σωστούς χειρισμούς της κυβέρνησης και του Κόμματος, αντιστέκεται ηρωικά και θα συνεχίζει να αντιστέκεται μέχρι την τελική νίκη.

Πρόσθεσε ότι ο κουβανικός λαός, γνωρίζει καλά πως ο αγώνας που δίνει σήμερα για την εθνική του ανεξαρτησία και τον σοσιαλισμό, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους προοδευτικούς ανθρώπους όλου του κόσμου, και πως η δική του αντίσταση είναι αντίσταση του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος στη νέα τάξη πραγμάτων.

Στην ομιλία του ο Μάριο Λοζάνο Φερνάντες, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κούβα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, έπεσε κατά 30% το ΑΕΠ της χώρας μέσα σε τρία χρόνια. Παρέλυσε το 75% των εργοστασίων, ενώ υπήρξε πτώση των κρατικών επενδύσεων σε όλους τους οικονομικούς τομείς κατά 80%.

Ανέφερε ότι χάρη σε αυτά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, το έτος 1994 καταγράφτηκε ως η πρώτη χρονιά απ' όταν ξεκίνησε η "ειδική περίοδος" για την Κούβα, οπότε και υπήρξε η πρώτη, μικρή, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, ενώ το '96, η αύξηση έφτασε το 7%.

"Στόχος αυτών των μέτρων, σημείωσε, είναι να βρούμε νέες φόρμουλες για να συνεχίσουμε το εξωτερικό εμπόριο, αφού τώρα πια δεν υπάρχουν οι σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης. Γνώμονας πάντοτε αυτών των μέτρων που παίρνουμε, είναι να μην χάνει το κράτος τον έλεγχο". Στη συνέχεια ο Μ. Λ. Φερνάντες μίλησε για τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου που δημιουργήθηκαν στο κουβανικό έδαφος για να προσελκυσθούν οι ξένοι επενδυτές, για το μέτρο της αυτοαπασχόλησης - της ελευθερίας δηλαδή μικρής ιδιωτικής παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων αυτών από τους μικροπαραγωγούς - και τη θέσπιση της μεικτής ιδιοκτησίας, πέραν της κρατικής και συνεταιριστικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της από κοινού ιδιοκτησίας κάποιων τομέων της παραγωγής από το κράτος και τους ξένους επενδυτές.

"Αυτά τα ανοίγματα, είπε ο Μ. Λ. Φερνάντες, εκτός του ότι αύξησαν τους δείκτες της οικονομίας μας, είχαν και πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή του κουβανικού λαού", ξεκαθαρίζοντας πως ό,τι μέτρο παίρνεται από την κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας, γίνεται με στόχο την εδραίωση των κεκτημένων του σοσιαλιστικού συστήματος της Κούβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ