Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενικεύονται οι διώξεις αγροτών

Γενικευμένη μορφή παίρνουν πλέον οι δικαστικές διώξεις και οι καταδίκες των αγωνιζόμενων αγροτών, που συνεχίζουν να αντιστέκονται στην πολιτική ξεκληρίσματος των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Στην Κατερίνη άλλοι 17 αγρότες καταδικάστηκαν σε 7μηνη φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις του καπνοπαραγωγικού κόσμου τον Απρίλη του 1994. Συνολικά μέχρι και τον Οκτώβρη αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου περισσότεροι από 500 αγρότες. Δεκάδες έχουν καταδικαστεί μέχρι σήμερα τόσο για τις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη όσο και για τις κινητοποιήσεις του 1994.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, υπάρχει προγραμματισμένη και μια δίκη, με δεκάδες κατηγορούμενους αγρότες. Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες του Νομού Πιερίας, υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια για την καταδίκη όσο το δυνατόν περισσότερων αγωνιστών, προκειμένου να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα του αγροτικού κόσμου. Κάποιοι μάλιστα βάλλουν και εναντίον του προέδρου του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κατερίνης. Τον χαρακτηρίζουν ως "αγροτοφάγο", αφού μέχρι στιγμής έχει ρίξει βαριές ποινές σε δεκάδες αγρότες. Μάλιστα και στο παρελθόν είχε εκφραστεί με προκατάληψη εναντίον των αγροτών, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να κλείνουν όποτε θέλουν τους δρόμους. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρουν ορισμένοι, θεωρείται προειλημμένη η καταδικαστική απόφαση, και όπως φαίνεται έχει κοπεί και ταρίφα στην ποινή. Οσοι καταδικάζονται, στο σύνολό τους σχεδόν, τρώνε καμπάνα 7μηνης φυλάκισης.

Στην τελευταία δίκη που έγινε την Τετάρτη, ο πρόεδρος της έδρας ήταν και λίγο προκλητικός, αφού πέρα από το ότι έδειχνε να βγάζει τον "πόνο" του γιατί όπως ανέφερε έπεσε και αυτός θύμα του αποκλεισμού των δρόμων, απευθυνόταν προς τους κατηγορούμενους με ύφος. Ορισμένους μάλιστα από τους κατηγορούμενους, τούς θυμόταν όπως είπε από άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Συνολικά την Τετάρτη δικάστηκαν 38 αγρότες, από τους οποίους οι 18 της Συντονιστικής Επιτροπής και 3 άλλοι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, ενώ οι υπόλοιποι 17 μετά την καταδικαστική απόφαση, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ