Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Στόχος πάλης του λαϊκού κινήματος

Βάση της πρότασης νόμου είναι η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος, με την ελάφρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επιβάρυνση των μεγάλων εισοδημάτων και του μεγάλου κεφαλαίου

"Η πρότασή μας - τόνισε αναπτύσσοντας την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ο βουλευτής του Ν. Γκατζής - είναι ταυτόχρονα και στόχος πάλης του λαϊκού κινήματος, γιατί το φορολογικό σύστημα δεν είναι ζήτημα τεχνοκρατικό, αλλά εντάσσεται στις διάφορες ταξικές επιλογές". Και συνέχισε: "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την παρούσα πρόταση νόμου επιδιώκει μια σημαντική παρέμβαση στο κοινωνικά άδικο και έντονα αντιλαϊκό ισχύον φορολογικό σύστημα. Η παρέμβαση αυτή κινείται στα πλαίσια μιας συνολικής πρότασης για ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση και προοδευτική δημοσιονομική πολιτική, πρόταση που δεν είναι δυνατό βέβαια να αποτυπωθεί στο σύνολό της με μια πρόταση νόμου".

Αξονες μιας ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης

Αναφερόμενος στην ανάγκη μιας ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης, ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε: "Το ΚΚΕ έχει πάγια διακηρυγμένη θέση για ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, όχι μόνο γιατί το σημερινό είναι κοινωνικά άδικο και έντονα αντιλαϊκό, αλλά και γιατί χωρίς μια ριζική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των εσόδων του κράτους από τους χρόνια φοροδιαφεύγοντες, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αναπτυξιακή ούτε αναγκαία κοινωνική πολιτική. Το Κόμμα μας θεωρεί ότι βασικοί άξονες μιας προοδευτικής φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και άσκησης μιας γενικότερης προοδευτικής δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να είναι:

- Η φορολόγηση των πραγματικών κερδών εισοδημάτων και περιουσίας, με παράλληλα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, μέτρα για την άμεση είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και την πάταξη της φοροκλοπής.

- Η φορολόγηση των εισοδημάτων με προοδευτική κλίμακα.

- Μέτρα αντιστροφής της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων φόρων, με στόχο τη μείωση της έμμεσης φορολογίας.

- Μέτρα μείωσης της φορολογίας των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και ενίσχυσης του πραγματικού τους εισοδήματος.

- Θεσμική κατοχύρωση της διαφάνειας και της ουσιαστικής συμμετοχής των εργαζόμενων στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση ενός δημοκρατικού φορολογικού συστήματος".

Η αντιλαϊκή φορολογία και τα αποτελέσματά της

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιλαϊκή φορολογική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1974 ως τα σήμερα, υπογραμμίζοντας, πέραν των άλλων, ότι ως αποτέλεσμά της είχε την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. "Οι καταθέσεις - είπε - Ελλήνων στο εξωτερικό το 1984 ήταν 4,7 δισ. δολάρια και το 1996 28 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου από 71,6 δισ. το 1990 έφτασαν στα 244,8 δισ. το 1994 και το 1995 αυξήθηκαν κατά 65% σε σχέση με το '94. Η συμμετοχή της φορολογίας των πλοίων στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 1991 ήταν 0,11% και το 1997 προβλέπεται να είναι 0,06% Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα υποζύγια του προϋπολογισμού εμφανίζονται στην εφορία με μέσο ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό των εμποροβιομηχάνων και εισοδηματιών.

Επίσης την τελευταία 15ετία υπάρχει υπερδιπλασιασμός της φορολογικής βάσης, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν - σε μια πορεία αύξησης της ανεργίας και μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας - να υποχρεώνουν όλο και περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Η συνέχιση της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας οδηγεί σε καταβολή πρόσθετων φόρων από πολίτες μικρών εισοδημάτων, ενώ πολλές από τις φοροαπαλλαγές που κόπηκαν λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η φορολόγηση μιας σειράς επιδομάτων με αύξηση νέων φορολογικών μερών. Δε γίνεται κανένας λόγος για την κατάργηση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων, που οδήγησαν στην άδικη φορολόγηση της πλειοψηφίας των επαγγελματιοβιοτεχνών και των μικρών εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματιών. Αποφεύγεται επιμελώς οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου".

Η πρόταση νόμου

Αναπτύσσοντας στη συνέχεια την πρόταση νόμου του Κόμματος, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι σ' αυτή περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία ανακουφίζουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. "Στόχος μας - είπε - είναι να φορολογείται κάθε πηγή εισοδήματος, με την ελάφρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και του μεγάλου κεφαλαίου".Στη συνέχεια αναφερόμενος στις επιμέρους πλευρές της πρότασης νόμου, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι τα μέτρα που προβλέπονται σ' αυτήν, μεταξύ άλλων, έχουν στόχο:

- Στη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ποσού 2 εκατομμυρίων για το 1997 και στην αύξηση κατά 20% αυτού του αφορολόγητου ποσού για εισοδήματα που προήλθαν από μισθούς και συντάξεις.

- Στη σημαντική αύξηση του ποσού των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα, για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 1996 και την αυτόματη τιμαριθμοποίηση του ποσού αυτού από την 1/1/97 και εφ' εξής. (Ιδιαίτερο βάρος δίνεται: στην αύξηση της δαπάνης που εκπίπτει για ενοίκιο πρώτης κατοικίας. Προτείνεται να εκπίπτει ετήσια δαπάνη για ενοίκιο μέχρι 600.000. Στην αύξηση της δαπάνης που εκπίπτει για ενοίκιο κατοικίας που μισθώνεται για τις ανάγκες στέγασης τέκνων του φορολογούμενου στην περιοχή που αυτά σπουδάζουν. Το ποσό της παραπάνω έκπτωσης διπλασιάζεται. Στην αύξηση του ποσοστού δαπάνης που εκπίπτει χωρίς δικαιολογητικά, όταν ο ίδιος ο φορολογούμενος ή πρόσωπα που συνοικούν μ' αυτόν και τον βαρύνουν έχουν αναπηρία 67% και άνω, είναι τυφλοί κλπ.).

- Στην κατάργηση της φορολόγησης της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι για τη διακοπή, με οποιοδήποτε τρόπο, της εργασιακής τους σχέσης.

- Στην κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των εισοδημάτων που αποκτώνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από ελεύθερο επάγγελμα.

- Στην κατάργηση της φορολόγησης των καθαρών κερδών των προσωπικών εταιριών, των ΕΠΕ, των κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα με συντελεστή 35% και την κατανομή τους μεταξύ των εταίρων και μελών αυτών ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτές και στη συνέχεια η φορολόγηση αυτών των κερδών με τις ισχύουσες διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

- Στη φορολόγηση των συνεταιρισμών με διαφορετικό τρόπο, ώστε να φορολογούνται μόνο τα αδιανέμητα κέρδη. Υστερα από την αφαίρεση των διανεμόμενων στα μέλη τους και των χορηγούμενων σε αυτά εκπτώσεων με χαμηλότερο συντελεστή (15%). Τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται με τις ισχύουσες διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

- Στη φορολογική επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων, πρωταρχικά του μεγάλου κεφαλαίου με άξονες: Την ονομαστικοποίηση του συνόλου των μετοχών όλων των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κερδών του στο 45%, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης αυτών, ώστε τα διανεμόμενα στους μετόχους κέρδη να φορολογούνται με το λοιπό προσωπικό τους εισόδημα. Την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου (κύρια των ναυτιλιακών εταιριών, του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου). Την αύξηση του φορολογικού συντελεστή όσο αυξάνεται το εισόδημα, τη θέσπιση ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα (πάνω από 24.000.0000) που φτάνει το 60% και την προσθήκη δύο φορολογικών κλιμακίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ