Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεθοδεύουν δικαστήρια για τον Β. Μπούτα!
  • Ο εισαγγελέας Καρδίτσας ζητά από τη Βουλή να άρει τη βουλευτική ασυλία του Β. Μπούτα για να δικαστεί για... παρακώλυση συγκοινωνιών!
  • Καταγγέλλεται η φασιστικού τύπου πρόκληση

Στα αγροτοδικεία σκοπιμότητας επιχειρεί η κυβέρνηση να σύρει, τώρα, και τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,γιατί συμπαραστάθηκε και πρωτοστάτησε στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις! Χτες έφτασε στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής η σχετική αίτηση άρσης της ασυλίας του, μετά από δίωξη που του άσκησε ο εισαγγελέας Καρδίτσας, κατηγορώντας τον για παρακώλυση συγκοινωνιών! Η ενέργεια αυτή του εισαγγελέα προφανώς εντάσσεται στις γενικότερες υποδείξεις της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των αγώνων και τρομοκράτηση των αγροτών. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, υπέδειξε από του βήματος της Βουλής, όταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν σε εξέλιξη, το άρθρο του Ποινικού Κώδικά βάσει του οποίου οι εισαγγελείς πρέπει να ασκήσουν τις διώξεις. Και το άρθρο αυτό δεν ήταν άλλο από το αναφερόμενο στην παρακώλυση συγκοινωνιών.

Ετσι, λίγες μόνο μέρες μετά την καταδίκη των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) και άλλων αγροτών, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, η Εισαγγελία Καρδίτσας, τώρα, ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ προκειμένου να τον δικάσουν για τη συμμετοχή του στην Πανθεσσαλική και τους μεγαλειώδεις αγώνες των αγροτών. Μ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η όλη μεθόδευση και αποκαλύπτεται, ότι σκόπιμα διαχωρίστηκε από τα άλλα μέλη της Πανθεσσαλικής η υπόθεση του Β. Μπούτα, για να μην καθυστερήσει η δίκη και να δικαστούν - και καταδικαστούν - εσπευσμένα τα μέλη της ΠΑΣΕ "προς γνώσιν και συμμόρφωσιν" των αγροτών και όσων άλλων επιμένουν αγωνιστικά... Αυτό, άλλωστε, το επισήμανε και ο ίδιος ο βουλευτής του ΚΚΕ, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης κατά τη δίκη των μελών της ΠΑΣΕ και των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι - εφόσον ποινικοποιούνται οι αγροτικοί αγώνες στους οποίους συμμετείχε - η θέση του είναι μαζί με τα άλλα μέλη της ΠΑΣΕ.

Πέραν αυτών, όμως, η ίδια η ποινικοποίηση της βουλευτικής δράσης και η επιδιωκόμενη παραπομπή σε δίκη του βουλευτή του ΚΚΕ αποτελούν αντιδημοκρατική - φασιστική πρόκληση. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η παρεμπόδιση της δράσης και λειτουργίας των βουλευτών, που οφείλουν, όχι μόνο να συμπαραστέκονται, αλλά να πρωτοστατούν στους αγώνες των εργαζομένων και των αγροτών για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτό ακριβώς έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας πρωτοστατώντας στους αγροτικούς αγώνες, κάτι που, άλλωστε, έκανε και πριν γίνει βουλευτής...

Αθλιότητα

Η εισαγγελική απόφαση για άρση της βουλευτικής ασυλίας, άμεσα, προκάλεσε την αντίδραση των αγροτών της περιοχής μόλις το έμαθαν, ενώ και επώνυμα αγροτικά στελέχη όταν το πληροφορήθηκαν χαρακτήρισαν προκλητική τη δικαστική απόφαση, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, την κυβερνητική ευθύνη για τις τρομοκρατικές διώξεις αγροτών. Σχετικές δηλώσεις στο "Ρ" έκαναν χτες τα μέλη της Πανθεσσαλικής Γιώργος Νταφούλης και Νασούλιας Νασίκας.

Ο Γ. Νταφούλης τονίζει: "Οι δίκες και καταδίκες των χιλιάδων αγροτών δεν ικανοποίησαν φαίνεται την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του. Τώρα, ζητάνε, την "κεφαλήν επί πίνακι" του κομμουνιστή βουλευτή Βαγγέλη Μπούτα ως ηθικού αυτουργού των αγώνων της αγροτιάς. Αφού μεθόδευσαν την εξαίρεσή του από τη δίκη της Πανθεσσαλικής για να μην "μπλοκάρει" η υπόθεση εξαιτίας της βουλευτικής ασυλίας, περνάνε, τώρα, σε νέα σκευωρία. Πρόκειται για διεστραμμένες αντιδραστικές ενέργειες φασιστικού τύπου, που έχουν στόχο την κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων τα οποία και οι ίδιοι, στα λόγια, ορκίζονται ότι σέβονται.

Βεβαίως, είναι τιμητικό για τον κομμουνιστή βουλευτή ότι... κατηγορείται γιατί υπεράσπισε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και πρωτοστάτησε στους αγροτικούς αγώνες για την ικανοποίησή τους. Ομως, αυτό είναι άλλο και είναι επικίνδυνο να φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν και παραπέμπουν βουλευτή στο δικαστήριο γιατί υπεράσπισε και αγωνίζεται για τα συμφέροντα του λαού που τον ψήφισε! Γιατί, τότε, πρέπει να μιλάμε για αντιδραστικές ενέργειες και για καλά οργανωμένο σχέδιο μετατροπής της κουτσουρεμένης δημοκρατίας σε "ιδιόρρυθμη δικτατορία", όπου έχουμε συνεχή διολίσθηση στον αυταρχισμό. Εμείς προειδοποιούμε ότι η κυβέρνηση "υπερέβη τα εσκαμμένα". Ταυτόχρονα, τονίζουμε πως δεν είναι άμοιροι ευθυνών και όσοι δικαστές και εισαγγελείς γίνονται "βασιλικότεροι του βασιλέως" και δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο σ' αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο. Να είναι σίγουροι, όμως, όλοι πως θα εισπράξουν στο ακέραιο την ανταμοιβή τους από τον ίδιο το λαό για όσα κάνουν σε βάρος του.

Από την πλευρά του ο Νασούλιας Νασίκας δήλωσε στο "Ρ": "Πρόκειται για μια αθλιότητα και η όλη μεθόδευση που ακολουθείται προκαλεί αηδία. Ο Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε μόνος του την άρση της ασυλίας του στη δίκη της Λάρισας για να δικαστεί μαζί με τα άλλα κατηγορούμενα μέλη της Πανθεσσαλικής. Ομως αυτό δεν έγινε τότε για ευνόητους λόγους. Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις εκπορεύονται από ψηλά. Ομως όλα αυτά ούτε φοβίζουν ούτε τρομοκρατούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Εχουν καταλάβει πια για τα καλά τι μέσα και μεθοδεύσεις χρησιμοποιούνται, από την κυβέρνηση, για να σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ