ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ο θύτης επιλέγει τα θύματα

Η Ελλάδα ήταν το πρώτο μεταπολεμικό θύμα στην Ευρώπη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και η επιλογή του στόχου στα Βαλκάνια είναι εμφανής. Η "Χέραλντ Τρίμπιουν" έγραφε τότε: "Δεν εκλέξαμε την Τουρκία και την Ελλάδα... επειδή είναι φωτεινά παραδείγματα Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επειδή αποτελούν τη στρατηγική είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα και στην καρδιά της Σοβιετικής Ενωσης".

Η επέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή με το μεταβαρκιζιανό τρομοκρατικό καθεστώς. Η άρχουσα τάξη βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής χρεοκοπίας. Σκοπός ήταν να δοθούν στηρίγματα στο μοναρχοφασισμό, να οξυνθεί ο εμφύλιος πόλεμος, να χτυπηθεί το λαϊκοδημοκρατικό κίνημα για να πραγματοποιηθούν τα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και να μετατραπεί η Ελλάδα σε πολεμικό προγεφύρωμα ενάντια στις Λαϊκές δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ.

Το ΚΚΕ σάλπισε τον αγώνα της αντίστασης του λαού ενάντια στους νέους εισβολείς. Η ΚΟΜΕΠ στο τεύχος του Απρίλη το 1947 έγραφε: "Ο λαός μας σε ριζική αντίθεση με τους αλαλαγμούς των προδοτών αποκρούει κάθε είδους επέμβαση και την παραμικρότερη επιβουλή της ανεξαρτησίας του από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Η λευτεριά και η ανεξαρτησία ενός Εθνους δεν παζαρεύεται με δολάρια. Θέλει τη φιλία και τη βοήθεια όλων των λαών... Δε δέχεται προ πάντων να μεταβληθεί η χώρα του σε πεδίο νεοφασιστικής αντίδρασης... Η απομάκρυνση των ξένων από τη χώρα μας θα αφαιρέσει το κυριότερο έρεισμα του μοναρχοφασισμού και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ομαλή εσωτερική ζωή με την κατάπαυση του εμφυλίου πολέμου και την αποκατάσταση των ελευθεριών του".

Για την υλοποίηση των στόχων του "Δόγματος Τρούμαν" ο ρους της επέμβασης έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στις 20 Ιούνη 1947 υπογράφηκε στην Αθήνα η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας "προς πρόληψιν οικονομικής κρίσεως, προαγωγήν της εθνικής ανασυγκροτήσεως και αποκατάστασιν της εσωτερικής γαλήνης". Φυσικά, δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά επιβολή των ΗΠΑ, οι όροι υπαγορεύθηκαν από τους Αμερικανούς και η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε και τους αποδέχτηκε. Ο Α. Θ. Αγγελόπουλος στο βιβλίο του "Οικονομικά" σημειώνει: "η ελληνική κυβέρνηση είδε την αμερικανική βοήθεια σαν τη μόνη σανίδα σωτηρίας και την αποδέχτηκε, ανεξάρτητα από τους όρους που περιείχε".

Η υποτακτική διάταξη του άρθρου 8 της "συμφωνίας" στην οποία επέβαλαν οι ΗΠΑ ταπεινωτικούς όρους και υποχρεώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλοφροσύνης της ντόπιας άρχουσας τάξης. Το άρθρο αυτό της συμφωνίας έλεγε: "Η ελληνική κυβέρνησις θέλει προβεί εις πάσαν ενέργειαν, την οποία ήθελε ζητήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διά την ασφάλειαν παντός αντικειμένου, υπηρεσίας ή πληροφορίας... Δεν εθέλει μεταβιβάζει άνευ της συγκαταθέσεως του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωμα ή κατοχήν οιουδήποτε τοιούτου αντικειμένου ή πληροφορίας, ουδέ θα επιτρέπει άνευ τοιαύτης τινός πληροφορίας παρ' ουδενός".

Η "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" στο τεύχος του Ιούλη 1947 δημοσίευσε κύριο άρθρο με τον τίτλο "Συμφωνία προδοσίας". Στο άρθρο τονίζεται ότι η "συμφωνία" είναι τόσο ταπεινωτική που "η ελληνική κυβέρνηση υποβιβάζεται σε απλό εκτελεστικό όργανο που βρίσκεται κάτω από τις διαταγές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς κανένα δικαίωμα, ανεξαρτήτως δράσης... υπάρχουν οπωσδήποτε και άλλοι μυστικοί όροι που τους κρύβουν από τον ελληνικό λαό".

Εκτός από το πολιτικό και στρατιωτικό μέρος παραδίδονταν όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Ελλάδας χωρίς καμιά διάκριση στις αμερικανικές πολυεθνικές. Ετσι η Ελλάδα δενόταν χειροπόδαρα στα νύχια των βασιλιάδων του δολαρίου με οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον και το λαό της. Το άρθρο της ΚΟΜΕΠ που αναφέραμε, σημείωνε: "Και τον ταπεινωτικό αυτό όρο που καταπατεί το πρωταρχικό δικαίωμα κάθε κράτους τον υπόγραψε χωρίς δισταγμό η κυβέρνηση της δοσίλογης μοναρχοφασιστικής Δεξιάς, κάτω από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του Κέντρου".

Ο μονόδρομος της ελπίδας

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που ψήφισε το 15ο Συνέδριο, τονίζεται: "Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα... προσαρμόζεται περισσότερο οργανικά στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή της σε διεθνείς διακρατικές συμφωνίες". Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι οργανικό μέλος της ΕΕ δε σημαίνει και αναίρεση του κυρίαρχου ρόλου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, κυρίως στον πολιτικοοικονομικό τομέα.

Είναι γνωστό ότι οι βασικές αποφάσεις παίρνονται έξω από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, ωστόσο πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων ή των άλλων κομμάτων που συναινούν με τις βασικές κατευθύνσεις.

Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο αγώνας ενάντια στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων" είναι πιο δύσκολος. Το ΚΚΕ όπως το 1947 έτσι και το 1997 καλεί και πρωτοστατεί στην πάλη για αντίσταση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιβουλές. Σαλπίζει τον αγώνα ενάντια στο Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, σε συσπείρωση και πάλη, για την υπεράσπιση των βασικών εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ενάντια στη λαίλαπα της καταστροφής του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγειονομικής περίθαλψης, της παιδείας, κατά της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και τα λαϊκά στρώματα γνώρισαν καλά τις ωμές καταστροφικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου Αγγλία και ΗΠΑ επέμβαιναν και συντόνιζαν τις ενέργειες. Τώρα συντονίζουν τη δράση οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο Σαντέρ ζήτησε από τον Κλίντον να παρέμβει στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, γιατί διαφορετικά θα "θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική πορεία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ". Τότε διοριζόταν ο Βαν Φλιτ, τώρα έρχεται ο Χόλμπρουκ για να επιβάλει την πολιτική των ΗΠΑ.

Επιτακτική είναι η ανάγκη της πάλης για μη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επεμβάσεων, όπως στη Βοσνία, την Αλβανία κ. α.

Η "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" στο τεύχος Μάρτης - Απρίλης 1997 δημοσιεύει Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζεται:

"Παρά τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό, η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τους λαούς της περιοχής είναι η οργανωμένη και συντονισμένη πάλη εναντίον των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών στην περιοχή. Οπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα είναι ο μονόδρομος που ανοίγει το παράθυρο στην ελπίδα και τις ανάγκες των λαών".

Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η θέση των κομμουνιστών, αυτό ήταν, είναι και θα είναι το χρέος των κομμουνιστών.

Τα κείμενα έγραψε ο Νίκος ΚΥΡΙΤΣΗΣ

"Κυβερνώμεν την Ελλάδαν"

Η λεγόμενη "βοήθεια" προοριζόταν για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του κυβερνητικού στρατού. Οι δύο πρώτες στρατιωτικές αποστολές από Αμερικανούς αξιωματικούς είχαν φτάσει στην Ελλάδα στα τέλη του Μάη 1947. Ακολούθησαν και άλλες. Ο συνολικός αριθμός των αξιωματικών και ειδικών αυτών ξεπέρασε τις 5.000. Η αμερικανική στρατιωτική αποστολή είχε δύο βασικούς κλάδους στην ελλάδα την G-3 και G-4. Ο δε στρατηγός Βαν Φλιτ, που έφτασε στη χώρα μας στις 24 Φλεβάρη 1948, ήταν ο πραγματικός αρχιστράτηγος στον τόπο μας.

Επίσης συγκροτήθηκε η λεγόμενη "Αμερικανική αποστολή Βοήθειας προς την Ελλάδα" (AMAG). Ο αρχηγός της αποστολής αυτής, Ντουάιτ Γρινγουόλντ, δήλωσε στις 24 Οκτώβρη 1947: "Η AMAG έχει εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο να ασκήσει αυστηρό έλεγχο... Αυτό σημαίνει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και δε βλέπω τι ωφελεί να υποκρινόμαστε πως η AMAG είναι κάτι άλλο". Ο Ουόλτερ Λίππμαν έγραφε σχετικά με την εξαγγελία του "Σχεδίου Μάρσαλ" στις 6 Ιούνη 1947: "Αν ο τρόπος καθ' ον κυβερνώμεν την Ελλάδα είναι το Δόγμα Τρούμαν εις την εφαρμογήν του τότε δεν τίθεται ζήτημα" να εφαρμοστεί "και εις άλλας ευρωπαϊκάς χώρας". Αυτό το γραπτό του Λίππμαν αποκαλύπτει πολύ παραστατικά το ρόλο των Αμερικανών, τη δουλοπρέπεια της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα και ποιος ουσιαστικά κυβερνούσε σ' αυτόν τον τόπο.

Τα ποσά της λεγόμενης βοήθειας από το Δόγμα Τρούμαν και τα κονδύλια από το Σχέδιο Μάρσαλ 1948 - 1950 τροφοδότησαν την επέκταση του εμφυλίου πολέμου, έδωσαν τη δυνατότητα στο αμερικανικό κεφάλαιο να διεισδύσει βαθιά στην ελληνική οικονομία και να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας. Συνολικά οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 4 δισ. δολάρια για να χτυπήσουν το λαϊκό - δημοκρατικό κίνημα, να στηρίξουν την ντόπια ολιγαρχία και να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας προς μια ανεξάρτητη δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση.

Οι συνέπειες της αγγλοαμερικανικής επέμβασης και ο εμφύλιος πόλεμος, που τον επέβαλλαν μαζί με την ντόπια αντίδραση είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 154.000 άτομα, οι ξεσπιτωμένοι αγρότες σε 80.000, τα κατεστραμμένα σπίτια ολικώς ή μερικώς σε 46.626 και πολλές άλλες ζημιές. Ακολούθησε απόλυτη επικυριαρχία των ΗΠΑ στον τόπο μας, σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Ο βίος και η πολιτεία του μετεμφυλιακού καθεστώτος είναι πολύ νωπά και γνωστά πράγματα. Διώξεις, δολοφονίες, εξορίες, μηχανορραφίες, πραξικοπήματα, μυστικές υπηρεσίες.

Ενταξη το Φλεβάρη του 1952 της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ στις 30 Μάρτη 1952 δολοφονείται ο Νίκος Μπελογιάννης. Αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο βρόμικο πόλεμο κατά του λαού της Κορέας.

Στις 12 Οκτώβρη 1953 υπογράφηκε η στρατιωτικοπολεμική συμφωνία, ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Η ελληνική ολιγαρχία παραχώρησε στους Αμερικανούς το δικαίωμα δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων και τη χρησιμοποίηση από αυτούς του εδάφους της Ελλάδας, του εναέριου χώρου, της θάλασσας, των λιμανιών, των σιδηροδρομικών γραμμών, των οδικών αρτηριών. Το προσβλητικό της συμφωνίας ήταν και η επιβουλή της αρχής της ετεροδικίας. Αποκορύφωμα των αμερικανικών επεμβάσεων ήταν η 7χρονη δικτατορία των συνταγματαρχών της ΚΥΠ.

Δόγμα ιμπεριαλιστικής δράσης

Είναι γνωστό ότι πέντε μήνες πριν ακόμη τελειώσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος η Αγγλία επενέβη ένοπλα και παράταξε 80.000 στρατό, 200 τανκς, 80 αεροπλάνα, κλπ. για να χτυπήσει και εξοντώσει το ΕΑΜικό λαϊκό δημοκρατικό κίνημα, να επαναφέρει τη λαομίσητη μοναρχία και το αστοτσιφλικάδικο καθεστώς. Και μετά το 1945 παρέμειναν στην Ελλάδα ισχυρές βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Δημιουργήθηκε η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή (ΒΣΑ), με αρχηγό τον στρατηγό Ρόλινγκς ο οποίος ήταν ο άρχοντας και ο ουσιαστικός αρχιστράτηγος στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μια επιστολή του προς τον υπουργό Αμυνας Πέτρο Μαυρομιχάλη επέβαλε εξευτελιστικούς όρους και συγκεκριμένα έγραφε:

"Ουδείς νόμος ή διάταγμα θα υπογράφεται προ της λήψεως των επ' αυτών σχολίων του αρχηγού της ΒΣΑ".

Μετά από 28 μήνες αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της βρετανικής αυτοκρατορίας και της συμπαράστασης των προοδευτικών δυνάμεων, η Αγγλία κήρυξε αδυναμία και δήλωσε ότι τερματίζει την επέμβασή της στην Ελλάδα στις 31 Μάρτη 1947.

Οι ΗΠΑ που βγήκαν δυναμωμένες από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, υιοθέτησαν αντικομμουνιστική στρατηγική περικύκλωσης της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων Λαϊκών Δημοκρατιών στην Ευρώπη. Για να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς αυτούς επέλεξαν ως πρώτη βάση εξόρμησης την Ελλάδα και την Τουρκία. Οσον αφορά την Ελλάδα έπρεπε αρχικά να σώσουν και στηρίξουν την αστική τάξη και αυτό έγινε σε συνεννόηση με την Αγγλία. Μια αμερικάνικη εφημερίδα έγραφε δύο μέρες πριν μιλήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ: "Το ζήτημα σήμερα δεν είναι ότι παριστάμεθα μάρτυρες της εξασθένισης μιας αυτοκρατορίας... Η πτώση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας θα είναι ανάλογη με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας... Αν η καμπάνα ηχεί πένθιμα για την αγγλική αυτοκρατορία, θα ηχεί και για μας σαν σύνθημα δράσης".

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τρούμαν, στις 12 Μάρτη 1947 εξάγγειλε το περιβόητο Δόγμα βάσει του οποίου ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επενέβαινε στην Ελλάδα και αναλάμβανε τα ηνία από την Αγγλία από την 1η Απρίλη 1947. Ο Τρούμαν στην ομιλία του προς τα δύο σώματα της Αμερικής ανάμεσα στ' άλλα είπε: "Η ελληνική κυβέρνησις δεν είναι σε θέσιν να αντιμετωπίσει την κατάστασιν. Ο ελληνικός στρατός είναι ολιγάριθμος και πενιχρά εξοπλισμένος... Η βρετανική κυβέρνησις η οποία μέχρι σήμερον ενίσχυσε την Ελλάδα, εδήλωσεν ότι ευρίσκεται εν αδυναμία όπως παράσχει περαιτέρω ενίσχυσιν μετά την 31η Μαρτίου... Η κατάστασις είναι επείγουσα, απαιτούσα άμεσον δράσιν".

Υστερα από την ομιλία αυτή τα αντιπροσωπευτικά σώματα των ΗΠΑ ψήφισαν το νομοσχέδιο που το υπέγραψε ο Πρόεδρος Τρούμαν στις 22 Μάρτη 1947 "διά παροχήν βοηθείας εκ 400.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα και την Τουρκία". Ετσι το "Δόγμα Τρούμαν" έγινε νόμος των ΗΠΑ. Στις 28 Μάη 1947 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρσαλ, ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης του "Δόγματος Τρούμαν".

ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πλήρης ένταξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των Αμερικανών

Την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου επιβεβαίωσε το ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε χτες. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία και την Αλβανία, η Ελλάδα - όπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος - είναι έτοιμη να στείλει σύντομα στρατεύματα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης που σκοπεύει να στείλει ο ΟΑΣΕ για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Η προθυμία αυτή έρχεται προφανώς ν' ανταποκριθεί στο έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα πετρέλαια της περιοχής, αλλά συνδέεται και με το παιχνίδι που γίνεται γύρω από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργάς - Αλεξανδρούπολης.Ο Α. Τσοχατζόπουλος φαίνεται στο μεταξύ πως ανέλαβε και ρόλο από τους Αμερικάνους για τη διερεύνηση του εδάφους και για το σκοπό αυτό θα επισκεφτεί τις χώρες του Καυκάσου μέσα στον Ιούλιο. Η επίσπευση των "ειρηνευτικών" διαδικασιών στον Καύκασο είναι απαίτηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών που έχουν επενδύσει στην περιοχή τεράστια συμφέροντα. Οσον αφορά τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως τα Ελληνοτουρκικά, ο Α. Τσοχατζόπουλος εισέπραξε από τους Αμερικανούς συνομιλητές του "σιωπή", όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, όταν τους έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ενώ προανήγγειλε αμερικανική μεσολαβητική πρωτοβουλία. Δεν παρέλειψε πάντως να προσπαθήσει να πείσει τους υπερατλαντικούς συμμάχους για την πίστη της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά ιδεώδη και στην προσήλωσή της στις επιδιώξεις της "νέας τάξης" στην περιοχή και να κάνει προτάσεις με στόχο τη μονιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια με τη θεσμοθέτηση "Συμβουλίου Ασφαλείας" για την περιοχή ή "Συμβουλίου Πρόβλεψης Κρίσεων".

Ενα άλλο κεφάλαιο ήταν αυτό των νέων εξοπλισμών, που όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, χωρίς περιστροφές, εντάσσονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών της νέας δομής του ΝΑΤΟ και κάλεσε τους αμερικανικές εταιρίες όπλων να συμμετέχουν στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ
Πενήντα χρόνια από την ταπεινωτική συμφωνία

Στις 20 Ιούνη έκλεισαν 50 χρόνια από την υπογραφή της διαβόητης συμφωνίας των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας που έδεσε στο άρμα της ιμπεριαλιστικής υποταγής, με το Δόγμα Τρούμαν, τη χώρα μας και το λαό της.Η Ελλάδα βρισκόταν μέσα στις φλόγες του εμφυλίου πολέμου, έναν πόλεμο που του επέβαλλαν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η ντόπια αντίδραση. Η άρχουσα τάξη της χώρας ήταν ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη λαϊκή αντίσταση, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε την πρωτοβουλία στα πεδία των μαχών, ο κυβερνητικός στρατός διατηρούσε, βασικά, αμυντική στάση. Η αποικιοκρατική αγγλική αυτοκρατορία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Παρέμβηκε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για να σώσει από τη βέβαιη κατάρρευση το μοναρχοφασιστικό καθεστώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ