ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 1997
Σελ. /50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιβλίο

"Παραμύθια" της αλήθειας

"Πίστευε και μη ερεύνα" διδάσκουν ακόμα όσοι φοβούνται ότι με την αλήθεια θα κινδυνεύσουν τα συμφέροντά τους κι η εξουσία τους επί των εξουσιαζομένων. Οι... αθεόφοβοι, παρ' ό,τι τόσο τον επικαλούνται, ακόμα παραχαράσσουν και τα λόγια του Χριστού "Ερευνάτε τας Γραφάς". Και σήμερα φιμώνουν ορισμένοι τις απορίες των παιδιών από τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης. "Είναι αλήθεια ή... παραμύθια όσα γράφει;", αναρωτιούνται τα πιο... ξύπνια. Και όλοι το ξέρουμε, όσο πιο πολύ ρωτούν τα παιδιά κι όσο πιο πολύ την αλήθεια ακούν, τόσο πιο πολλά, σωστά και γρήγορα μαθαίνουν. Τόσο πιο υγιή - πνευματικά και ψυχικά - και άξια για τη δική τους καλύτερη ζωή και χρήσιμα για την κοινωνία γίνονται. Ενας τρόπος για να μαθαίνουν την αλήθεια τα παιδιά είναι και τα "παραμύθια" εκείνα που κατέχουν τη γνώση της αληθείας και την τέχνη της μεταφορικής φαντασίας.

Τέτοια γνώση και τέτοια, διασκεδαστική για μικρούς και μεγάλους, τέχνη κατέχει ο Χάρης Σακελλάριου και οδηγεί τα παιδιά, σχετικά με την Παλαιά Διαθήκη, στην αλήθεια με το βιβλίο του "Τα παραμύθια του Αβραάμ",το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε η "Σύγχρονη Εποχή".Μια φορά κι ένα καιρό, που λέτε, ήταν "ένα παιδί ιδιότροπο". Το έλεγαν Ισαάκ και δεν κοιμόταν αν ο εκατόχρονος πατέρας του Αβραάμ δεν του λεγε παραμύθια. Θεόγερος ο Αβραάμ κουραζόταν. Αλλά η γυναίκα του, Σάρα, τον πίεζε "... Βόηθα το παιδί να πλαγιάσει". Ενα βράδυ του ρθε του Ισαάκ "Η μεγάλη απορία": "... εγώ πώς έγινα;". Ο Αβραάμ δεν ξεμπέρδεψε με το "Σ' έφερε ο θεός". "Σωρός οι απορίες" του μικρού με τα περί της "θεόθεν" δημιουργίας του κόσμου. Ο Αβραάμ αποκαμωμένος αποκοιμήθηκε πριν φτάσουν στην "έβδομη μέρα της δημιουργίας". Ομως ένας καβγάς της Σάρας με την παλιότερη γυναίκα του Αβραάμ, την Αγαρ και το "γυφτάκι" γιο τους τον Ισμαήλ, έγινε η αιτία για να ξετυλιχτεί η αλήθεια για το "γερο- σαλιάρη" Αβραάμ που στα εκατόν πενήντα χρόνια του παντρεύτηκε την Χεττούρα και έτεκεν κι άλλους πέντε γιους. Του "Θεού" κι αυτοί... "Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου", αναφωνεί γραπτώς ο Χ. Σακελλάριου.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Γράμματα από το ... Λονδίνο

"Παρακολουθούμε μετά πολλού ενδιαφέροντος το δύσκολον έργον της διακυβερνήσεως της πατρίδος και ευχόμεθα και προσευχόμεθα διά την ευόδωση και επιτυχίαν του κυβερνητικού προγράμματος, επ' αγαθώ του έθνους και του απανταχού ελληνισμού". Ποιος τα λέει αυτά; Ο μεγαλοεφοπλιστής Ι. Αδ. Χατζηπατέρας, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, του περιβόητου "Κομίτι", σε επιστολή που έστειλε στις 4 Δεκέμβρη 1996, στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και δημοσιεύτηκε προχτές στη "Ναυτεμπορική".

Προφανώς, έχει συγκεκριμένους και χειροπιαστούς λόγους ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών να προσεύχεται για την κυβέρνηση Σημίτη και την ευόδωση και επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος. Εναν από αυτούς τον αναφέρει χωρίς προσχήματα στην επιστολή του: "Ενα από τα επιβαλλόμενα, λόγω συνθηκών, μέτρα είναι η ελαστικότητα στην επιλογή επανδρώσεως των πλοίων μας". Δηλαδή, κανένας περιορισμός στη σύνθεση των πληρωμάτων.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ποτέ δε χάλασαν χατίρια στο πλέον αρπακτικό τμήμα της οικονομικής ολιγαρχίας, τους εφοπλιστές. Θα χαλάσει τώρα η κυβέρνηση Σημίτη;

Τα "παγανά"

- Κι από δω,

παπά μου, να,

έλα

με την αγιαστούρα,

έλα, διώξ'

τα "παγανά"

που 'χω χρόνια

στην καμπούρα!

- Τώρα, θα ρθω

να σε δω,

μα να ξέρεις

φτωχομάνι,

πως αυτοί

οι "εξαποδώ"

δε σκορπάνε

με λιβάνι.

Για να γίνουνε

"μπουχοί"

τέτοιοι διάολοι

μεγάλοι

δεν αρκεί

η προσευχή,

θελ' αντίσταση

και πάλη!

Ο οίστρος

Κιμ Γιανγκ - Σαμ

Η απεργιακή θύελλα που σαρώνει τη Νότια Κορέα από τις 26 Δεκέμβρη ξεκίνησε με αφορμή την ψήφιση του αντεργατικού νόμου από την κυβέρνηση του Προέδρου, Κιμ Γιανγκ - Σαμ. Με το νομοσχέδιο - νυστέρι, που ψηφίστηκε εν μία νυκτί και εν απουσία των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, άνοιξε και με το νόμο... ο δρόμος για την κατάργηση κεκτημένων και αυτονόητων μέχρι πρότινος εργατικών δικαιωμάτων.

Ετσι, η δαμόκλειος σπάθη των απολύσεων κρέμεται, πλέον, πάνω από τα κεφάλια δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, καθώς η εργοδοσία έχει εφεξής το δικαίωμα της "συρρίκνωσης" των θέσεων απασχόλησης, στο όνομα του κέρδους. Αλλα, επιμέρους, άρθρα του αντεργατικού νόμου - νυστέρι επιχειρούν την αποδυνάμωση της ισχύος των συνδικάτων και τις αλλαγές του ωραρίου των εργαζομένων, με γνώμονα όχι τις ανάγκες τους, αλλά τις ανάγκες της εταιρίας - κολοσσού!

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έβαλαν λουκέτο για μία βδομάδα σε αυτοκινητοβιομηχανίες - κολοσσούς και σε ναυπηγεία. Τη σκυτάλη πήραν, με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την πραγματοποίηση συμβολικών στάσεων εργασίας. Ολες οι ενδείξεις προδιαγράφουν ότι η αρχή του νέου χρόνου στη Νότια Κορέα θα είναι κάτι παραπάνω από θερμή.

Σ' αυτή την περίπτωση, φαίνεται πως οι δικαιολογίες του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Κιμ Γιανγκ - Σαμ, περί "αντιμετώπισης" των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που έφθασαν στο ποσό - ρεκόρ των 20 δισ. δολαρίων, μέσω της θέσπισης αντεργατικών νόμων, προσκρούουν σε "απρόθυμα" αυτιά. Και αυτό, γιατί εργαζόμενοι σε δεκάδες κλάδους απασχόλησης συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει επ' ουδενί να θυσιάσουν και άλλα δικαιώματα στο "βωμό" της ευημερούσας οικονομίας!

Δ. Ο.

Πικρός ... Καφφές

Η Λάρισα "πληρώνει" πανάκριβα τον ...Καφφέ. Δεν έφταναν οι συνεχείς ανατιμήσεις στα δημοτικά τέλη και στο νερό, το ξεπούλημα σε ιδιώτες ή και το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, έρχεται τώρα και η απόλυση 247 εργαζομένων του δήμου, που αποφάσισε ο δήμαρχος Χρ. Καφφές και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν, με νέες προσλήψεις που προετοιμάζουν, πελατειακές και ρουσφετολογικές επιδιώξεις.

Η απάντηση των τριών σωματείων των εργαζομένων στο δήμο ήταν άμεση με κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανομένων απεργιών. Αλλο δρόμο, εκτός από αυτόν του αγώνα, δεν έχουν οι εργαζόμενοι για ν' αντιμετωπίσουν και τη νέα πρόκληση του δημάρχου Λάρισας. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει ν' αντιδράσουν κι όλοι οι Λαρισαίοι δημότες, αφού ένας δήμος που επί δημαρχίας Λαμπρούλη αποτελούσε πρότυπο δημιουργίας, ανάπτυξης και λαϊκής αποδοχής και στήριξης για ολόκληρη την Ελλάδα, μετατρέπεται σε δουλικό φερέφωνο της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, πετάει εργαζόμενους στο δρόμο και επιβαρύνει τους πολίτες με πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου

Νέες ανατιμήσεις στα νοίκια, τα τσιγάρα, τα ποτά, στα καύσιμα, στ' ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας και στις τιμές αυτοκινήτων, καθώς και στις ΔΕΚΟ, αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση εξαπολύει νέα επιδρομή στην τσέπη των φορολογουμένων, μια επιδρομή που θα ολοκληρωθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται. Ταυτόχρονα, για λογαριασμό της φορομπηχτικής κυβερνητικής πολιτικής ενεργούν Νομάρχες και Δήμαρχοι, οι οποίοι επιβάλουν πρόσθετους φόρους, δήθεν για την οικονομική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το καπιταλιστικό κράτος μαζεύει χρήματα από τους φτωχούς Ελληνες για να χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο, που αυξάνει συνεχώς τα κέρδη του. Η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστή" Κ. Σημίτη ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων - των Βαρδινογιάννη, Κάκκαλη, Λάτση, Κοπελούζου, με τους οποίους συναντήθηκε και τα είπαν η Βάσω Παπανδρέου - και των εφοπλιστών, οι οποίοι πνίγουν τους ναυτικούς μας στα σαπιοκάραβα, πλωτά φέρετρά τους. Δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για επενδύσεις στη χώρα μας του μεγάλου κεφαλαίου - αλλά τους προτρέπει να ξεχυθούν για κέρδη στα Βαλκάνια - αφού από το πρόγραμμα βιομηχανίας απορροφήθηκε μόλις το 13,6% του προϋπολογισθέντος ποσού.

Αυτή η νεοσυντηρητική κυβέρνηση έχει βαλθεί ν' απογυμνώσει την Ελλάδα μετατρέποντάς τη σε δούλο των αφεντικών του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Και αν δεν ξεσηκωθεί γρήγορα ο λαός μας, θα τα καταφέρει...

Σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες

Τα πράγματα δεν είναι δύσκολα για την κυβέρνηση Σημίτη, είναι ακόμη χειρότερα. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός φτάνει στο σημείο, με αφορμή την παραίτηση Ροζάκη και αν πιστέψουμε τις σχετικές πληροφορίες, να θέτει ζήτημα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το πρόβλημα το "διαρροών", που "αλλοιώνουν την εικόνα της κυβέρνησης" και το ανάγει ως κυρίαρχο ζήτημα, τότε η κατάσταση για την κυβέρνηση δεν προδιαγράφεται καθόλου ευοίωνη.

Το ζήτημα που τίθεται, άλλη μια φορά, ενώπιον της κυβέρνησης είναι απλό: Υποταγή και πρόσδεση στα σχέδια και συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ανάθεση σ' αυτούς της επίλυσης των καυτών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής ή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που υπάρχουν;

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει από την αρχή αποδείξει ότι ακολουθεί με "υπερηφάνεια" τον πρώτο δρόμο, τον οποίο - αυτή είναι η μοναδική της προσπάθεια - επιχειρεί να εμφανίσει ως το μόνο που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είναι ξεκάθαρο, επομένως, και ας μην παραπονιέται ο πρωθυπουργός. Ανέμους σπέρνει, θύελλες θερίζει.

Εξόφθαλμη εξαχρείωση

Ωστε γίνονται τέτοια πράγματα στη χώρα μας; Η "υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία" φοροδιαφεύγει, ακόμα και μέσω παρεμβάσεων στη μνήμη των ταμιακών μηχανών και της έκδοσης εικονικών αποδείξεων; Δεν το πιστεύουμε, ότι οι καθ' όλα τίμιοι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε τέτοια ποταπά μέσα εξαπάτησης...

Ομως για να σοβαρευόμαστε, ακόμα κι αυτό είναι αλήθεια. Εδώ, στην Ελλάδα του σωτήριου έτους 1997. Με τους... ευυπόληπτους πολίτες να φοροδιαφεύγουν, προσφεύγοντας στα πιο πιθανά και απίθανα μέσα, αφού εκμεταλλεύονται στο έπακρο ένα προσχεδιασμένα διαλυμένο ελεγκτικό μηχανισμό. Με την επίσημη πολιτική ηγεσία του "εκσυγχρονισμού" να υποθάλπει σκάνδαλα, όπως αυτό της μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών, που έχει να αναλάβει ο όμιλος Κόκκαλη και "Κύριος οίδε" πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα πάρουν τέλος οι εκβιασμοί και οι απάτες.

Και σ' αυτό τον κυκεώνα της διαφθοράς, των μικρών και μεγάλων σκανδάλων, οι θησαυροφύλακες του υπουργείου Οικονομικών ανακαλύπτουν κάθε χρόνο και νέες τρύπες στους προϋπολογισμούς, φορτώνουν με νέα βάρη τους φτωχούς και διαλύουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Στην αυγή του 1997 η πολιτική, κοινωνική και ηθική κρίση των πραιτοριανών της αστικής εξουσίας είναι πλέον εξόφθαλμη.

Μαθήματα φιλανθρωπίας

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής των "φιλεργατικών", συνάμα δε και "φιλανθρωπικών" - λόγω των ημερών - αισθημάτων της. Χορήγησε στους 132 - απλήρωτους εδώ και τρεις μήνες - εργαζόμενους της κλωστοϋφαντουργίας "ΒΙΟΠΑΛ" έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200.000 δραχμών. Ως εδώ καλά. Ελα όμως που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα! Μάλιστα για να είναι σίγουρη η επιστροφή τους, θα παρακρατηθούν - σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση - από το επίδομα ανεργίας! Κι αυτό, την ίδια στιγμή που τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Μ. Τσιπλάκου, η κυβέρνηση φαίνεται να τα έχει διαγράψει από τα τεφτέρια της ή αν δεν τα έχει διαγράψει, δεν κόπτεται καθόλου για την είσπραξή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ