ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε θέση "μάχης" για το φορολογικό

Σύσκεψη για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας, ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο, πραγματοποιήθηκε χτες στη ΓΣΕΕ

Σε κατάσταση ετοιμότητας, για την "υποδοχή" του αντεργατικού φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία, βρίσκονται η ΓΣΕΕ,οι ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν χτες σε σύσκεψη στα γραφεία της Συνομοσπονδίας για την καλύτερη οργανωτική προετοιμασία της απεργίας.

Η βασική κατεύθυνση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατά τη χτεσινή σύσκεψη, ήταν η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων από τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες, την έκδοση ενημερωτικού υλικού, την προπαγάνδιση των αιτημάτων και των στόχων της κινητοποίησης.

Στα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης, δηλαδή την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς στο ύψος του ετήσιου εισοδήματος ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και τη συζήτηση για φορολογική μεταρρύθμιση με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αναφέρθηκε ο Γ. Ορφανός,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ.

Ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις με τους φορολογικούς νόμους χτυπούν το βιωτικό επίπεδο των εργαζομένων και ενισχύουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Σημείωσε ακόμα ότι και το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί έχει τον ίδιο χαρακτήρα, στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης".

Για τα αιτήματα της κινητοποίησης, τόνισε ότι η κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου με την ταυτόχρονη διαφύλαξη των εργατικών κατακτήσεων, η μη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, η μείωση του ΦΠΑ για είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, πρέπει να αποτελέσουν μαζί με τα άλλα αιτήματα, τη συνολική πρόταση για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα για την κινητοποίηση, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί κατεύθυνση προοπτικής του αγώνα, ενώ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι μιας σειράς επιχειρήσεων, όπως της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, της ΣΟΦΤΕΞ, των ναυπηγείων, μαζί με τους ναυτεργάτες, βρίσκονται σε κινητοποίηση και πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων σ' αυτούς.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Και απολύσεις και αναίρεση δικαιωμάτων!

Νέα θρασύτατη ...πρόταση της "Χαλυβουργικής", που έχει βάλει στο σημάδι όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσει να λειτουργεί παραγωγικά η "Χαλυβουργική" και με τον όρο της περικοπής όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων και την αποδοχή ελαστικού ωραρίου! Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της εταιρίας, Ε. Βάβας,σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της εταιρίας είπε ότι προτίθεται να λειτουργήσει το εναπομείναν παραγωγικό τμήμα (ελασματουργείο) της εταιρίας μέχρι τέλους του '97 και να κρατήσει μέχρι τότε περίπου 360 εργαζόμενους από τους 422 που απασχολεί σήμερα,με τους εξής όρους: Να αποδεχτούν κατάργηση όλων των οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει με διμερείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να αποδεχτούν εκ περιτροπής λειτουργία της παραγωγής, δηλαδή να δουλεύουν τέσσερα 12ωρα τη μια βδομάδα και τρία 12ωρα την επόμενη!

Στο μεταξύ συνεχίζονται καθημερινά από την εταιρία οι αθρόες εισαγωγές από Τουρκία, Ουαλία και άλλες χώρες χιλιάδων τόνων χαλυβουργικών προϊόντων και κυρίως μπετόβεργας. Εισαγωγές, που έχουν αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για όλη την εγχώρια χαλυβουργία.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουμπούρης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Εχει υπογραμμιστεί από τη διοίκηση του σωματείου και στην πρόσφατη γενική συνέλευση πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε περικοπές στα δικαιώματά μας. Επιδίωξή μας είναι να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων από πλευράς εταιρίας, γιατί μόνο έτσι μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και όχι με την κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Θα συνεδριάσει άμεσα το ΔΣ του σωματείου, για να καθορίσει την παραπέρα πορεία μας".

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η "Χαλυβουργική" και οι εργαζόμενοί της, καθώς βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο και τη μετατροπή της σε εμπορική - εισαγωγική, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Ν. Γκατζής,με ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε 150 νέες απολύσεις και θα θέσει σε διαθεσιμότητα 54 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι - σημειώνουν - αντιδρώντας αγωνιστικά, πέτυχαν προσωρινή αναστολή των διαθεσιμοτήτων, όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον τους παραμένει. Ηδη - συνεχίζουν - η "Χαλυβουργική" κατακλύζει την αγορά με εισαγωγή σιδήρου από Τουρκία, γεγονός που θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα και στα υπόλοιπα χαλυβουργικά εργοστάσια της χώρας".

Τονίζουν ότι οι παραπάνω εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής από την κυβέρνηση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εργοδοτικής ασυδοσίας και επισημαίνουν πως η κυβέρνηση, εμμένοντας σε αυτή την πολιτική, οδηγεί στη Λαυριοποίηση του Θριάσιου,με δεδομένο ότι και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις.

Τέλος ρωτούν τους υπουργούς αν πρόκειται να πάρουν μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, με τον περιορισμό και τον ποιοτικό έλεγχο των εισαγωγών, με την καθιέρωση χρησιμοποίησης ποσοστού ελληνικού σιδήρου στα μεγάλα έργα και αν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα χαλυβουργίας, με κορμό τη ΛΑΡΚΟ.

Η πίτα της ΕΣΑΚ

Την πίτα της κόβει η ΕΣΑΚ, σήμερα Πέμπτη 16 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στα νέα γραφεία της, Σόλωνος 130, 3ος όροφος.

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ""Χαλυβουργικής"" ενάντια σ

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της "Χαλυβουργικής" ενάντια στις απολύσεις και τη συρρίκνωση

Κατάργηση των συμβάσεων ζητάνε οι ξενοδόχοι!

Την "προκλητική στάση της ηγεσίας των ξενοδόχων και κυρίως του προέδρου της Ομοσπονδίας τους", καταγγέλει με ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού.Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, οι ξενοδόχοι κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με εκπροσώπους των εργαζόμενων για την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζήτησαν να καταργηθεί ο θεσμός της σύμβασης, ενώ δεν απάντησαν σε κανένα από τα αιτήματα που τους τέθηκαν. Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για το φορολογικό.

Κινητοποίηση το Σάββατο για το ωράριο

Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση

Εξω από τέσσερα κεντρικά καταστήματα του "Κωτσόβουλου" θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους με την παράταση του ωραρίου του Σαββάτου ως τις 9 το βράδυ, που αποφάσισε η επιχείρηση, εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ κι αυτό το Σάββατο. Πρόκειται για τα καταστήματα της Ομόνοιας, του Περιστερίου, της Νέας Ιωνίας και του Παγκρατίου. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ και το Σωματείο του Ηρακλείου Κρήτης μελετά το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στα καταστήματα της επιχείρησης.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων κήρυξε για το Σάββατο στάση εργασίας που ισχύει για όσα καταστήματα παρατείνουν το ωράριό τους μετά τις 4 το απόγευμα. Με συνεχείς εξορμήσεις στα καταστήματα οι συνδικαλιστές ενημερώνουν τους εργαζόμενους για την κινητοποίηση του Σαββάτου, αλλά και για τη στάση εργασίας, καλώντας τους ταυτόχρονα να συμμετάσχουν.

Στο μεταξύ ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής,με αφορμή την παράταση του ωραρίου από την επιχείρηση, επανέφερε το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας ερωτάται τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση μετά και τη νέα προκλητική ενέργεια των πολυκαταστημάτων και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και πότε, ώστε να θεσπιστεί νομοθετικά ότι τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά για τρεις μέρες μέχρι τις 8μμ (8.30μμ για τους καλοκαιρινούς μήνες), για άλλες τρεις (συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου) έως τις 3μμ (3.30μμ για τους καλοκαιρινούς μήνες) και να κατοχυρώνεται η κυριακάτικη αργία.

ΣΟΦΤΕΞ
"Οι μάσκες έπεσαν"

Η "Συμπαράταξη" καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και υπογραμμίζει την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν ενάντια στο ξεπούλημα

Την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση - χάρισμα της ΣΟΦΤΕΞ,στα μεγάλα συμφέροντα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη διάλυση της επιχείρησης, καθώς και μαζικές απολύσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ".

Η "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ" αναφερόμενη στην προχτεσινή συνάντηση με την υφυπουργό Ανάπτυξης, τονίζει πως "πλέον οι μάσκες έπεσαν. Η υφυπουργός δε δεσμεύτηκε ουσιαστικά για τίποτα, ούτε ακόμα και γι' αυτή την "περίφημη" συμφωνία, για την οποία είπε απλώς ότι κάνει προσπάθειες να εφαρμοστεί. Απροκάλυπτα όμως ανέφερε το χρονοδιάγραμμα ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, προαναγγέλλοντας και απολύσεις εργαζομένων"!

Η παράταξη σημειώνει ότι η κυβέρνηση αν και εμφανίζεται να θέλει να φτάσει στο ξεπούλημα με λειτουργία της επιχείρησης, ωστόσο την εναποθέτει στην καλή θέληση των τραπεζών, με την έννοια πως δε θα απαιτήσουν τα χρέη, αφού όμως προσημειώσουν περιουσιακά της στοιχεία. Ταυτόχρονα επισημαίνει και τις σοβαρές ευθύνες που βαρύνουν τις πλειοψηφίες των σωματείων των δυο εργοστασίων και κυρίως τους προέδρους, γιατί "έχουν συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και γιατί δεν τους ενημέρωσαν, βγαίνοντας απ' το υπουργείο για το ξεπούλημα που ανακοίνωσε η υφυπουργός και τις απολύσεις που προανήγγειλε".

Αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, επισημαίνει την απελπιστική οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, καλεί τη διοίκηση της εταιρίας να τοποθετηθεί άμεσα και να αφήσει κατά μέρος τα σενάρια για πληρωμές με έναντι.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η μαζική και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ στην προχτεσινή κινητοποίηση αποδεικνύει πως "είναι αποφασισμένοι και θα παλέψουν να μην περάσουν τα σχέδια ξεπουλήματος της εταιρίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ