Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Και απολύσεις και αναίρεση δικαιωμάτων!

Νέα θρασύτατη ...πρόταση της "Χαλυβουργικής", που έχει βάλει στο σημάδι όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσει να λειτουργεί παραγωγικά η "Χαλυβουργική" και με τον όρο της περικοπής όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων και την αποδοχή ελαστικού ωραρίου! Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της εταιρίας, Ε. Βάβας,σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της εταιρίας είπε ότι προτίθεται να λειτουργήσει το εναπομείναν παραγωγικό τμήμα (ελασματουργείο) της εταιρίας μέχρι τέλους του '97 και να κρατήσει μέχρι τότε περίπου 360 εργαζόμενους από τους 422 που απασχολεί σήμερα,με τους εξής όρους: Να αποδεχτούν κατάργηση όλων των οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει με διμερείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να αποδεχτούν εκ περιτροπής λειτουργία της παραγωγής, δηλαδή να δουλεύουν τέσσερα 12ωρα τη μια βδομάδα και τρία 12ωρα την επόμενη!

Στο μεταξύ συνεχίζονται καθημερινά από την εταιρία οι αθρόες εισαγωγές από Τουρκία, Ουαλία και άλλες χώρες χιλιάδων τόνων χαλυβουργικών προϊόντων και κυρίως μπετόβεργας. Εισαγωγές, που έχουν αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για όλη την εγχώρια χαλυβουργία.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουμπούρης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Εχει υπογραμμιστεί από τη διοίκηση του σωματείου και στην πρόσφατη γενική συνέλευση πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε περικοπές στα δικαιώματά μας. Επιδίωξή μας είναι να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων από πλευράς εταιρίας, γιατί μόνο έτσι μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και όχι με την κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Θα συνεδριάσει άμεσα το ΔΣ του σωματείου, για να καθορίσει την παραπέρα πορεία μας".

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η "Χαλυβουργική" και οι εργαζόμενοί της, καθώς βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο και τη μετατροπή της σε εμπορική - εισαγωγική, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Ν. Γκατζής,με ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε 150 νέες απολύσεις και θα θέσει σε διαθεσιμότητα 54 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι - σημειώνουν - αντιδρώντας αγωνιστικά, πέτυχαν προσωρινή αναστολή των διαθεσιμοτήτων, όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον τους παραμένει. Ηδη - συνεχίζουν - η "Χαλυβουργική" κατακλύζει την αγορά με εισαγωγή σιδήρου από Τουρκία, γεγονός που θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα και στα υπόλοιπα χαλυβουργικά εργοστάσια της χώρας".

Τονίζουν ότι οι παραπάνω εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής από την κυβέρνηση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εργοδοτικής ασυδοσίας και επισημαίνουν πως η κυβέρνηση, εμμένοντας σε αυτή την πολιτική, οδηγεί στη Λαυριοποίηση του Θριάσιου,με δεδομένο ότι και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις.

Τέλος ρωτούν τους υπουργούς αν πρόκειται να πάρουν μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, με τον περιορισμό και τον ποιοτικό έλεγχο των εισαγωγών, με την καθιέρωση χρησιμοποίησης ποσοστού ελληνικού σιδήρου στα μεγάλα έργα και αν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα χαλυβουργίας, με κορμό τη ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ