Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απτόητοι συνεχίζουν οι ναυτεργάτες

Σε όλα τα λιμάνια αποκρούουν μαχητικά τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς των εφοπλιστών, που στηρίζονται ολόπλευρα από την κυβέρνηση. Σήμερα συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά

Με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία απαντούν ο ναυτεργάτες στη διπλή πρόκληση εφοπλιστών - κυβέρνησης. Οι πρώτοι από προχτές το βράδυ εντείνουν τις πιέσεις τους στα πληρώματα, με στόχο το σπάσιμο της απεργίας. Και η κυβέρνηση, διά στόματος Στ. Σουμάκη,ζήτησε να σταματήσει η απεργία, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος! Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει πανναυτεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά.

Σ' όλα τα λιμάνια τα πλοία παραμένουν "δεμένα", ενώ σήμερα συνεδριάζει ξανά η ΕΕ της ΠΝΟ για να αποφασίσει τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα.

Εφοπλιστής επιτέθηκε σε απεργούς!

"Πρωτοπόρος" στους εκβιασμούς των πληρωμάτων για το σπάσιμο της απεργίας αναδείχτηκε αυτή τη φορά ο εφοπλιστής Αγούδημος.Ο εφοπλιστής από προχτές τη νύχτα εκβιάζει με απόλυση το πλήρωμα του οχηματαγωγού του πλοίου "Νικόλαος Α" στο λιμάνι της Δραπετσώνας. Παρά τους εκβιασμούς, το πλήρωμα αργά το βράδυ έκανε μυστική ψηφοφορία και αποφάσισε υπέρ της απεργίας,ενώ ταυτόχρονα έξω από το πλοίο σε "χρόνο μηδέν" συγκεντρώθηκαν απεργοί ναυτεργάτες και συνδικαλιστές, συμπαραστεκόμενοι στα μέλη του πληρώματος. Στις 5 τα ξημερώματα χτες και αφού οι συγκεντρωμένοι απεργοί είχαν αποχωρήσει από το λιμάνι της Δραπετσώνας, ο εφοπλιστής ανάγκασε το πλήρωμα να δουλέψει, με αποτέλεσμα το πλοίο να αναχωρήσει για το Ρέθυμνο της Κρήτης.

Δίπλα ακριβώς από το "Νικόλαος Α" βρισκόταν δεμένο το οχηματαγωγό πλοίο ΜΑΡΙΕΤΑ ΙΙ,όπου ο πλοιοκτήτης Γεωργούλιας δε δίστασε να επιτεθεί σε απεργούς που εμπόδιζαν την επιβίβαση φορτηγών στο πλοίο! Ο εφοπλιστής από νωρίς το απόγευμα προέτρεπε τους οδηγούς των φορτηγών, που βρίσκονταν έξω από το πλοίο, να επιβιβαστούν. Στις 12 το βράδυ οι οδηγοί άναψαν τις μηχανές των φορτηγών για να αρχίσουν την επιβίβαση. Οι ναυτεργάτες που βρίσκονταν στον καταπέλτη του πλοίου έπεσαν στις ρόδες των φορτηγών, κόβοντάς τους το δρόμο. Αμέσως ο εφοπλιστής μαζί με οδηγούς φορτηγών αρχίζουν να χτυπούν με γροθιές τους απεργούς!Τα επεισόδια σταμάτησαν όταν έξω από το πλοίο συγκεντρώθηκαν δεκάδες απεργοί και συνδικαλιστές, ενώ το πλήρωμα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δε συμμετείχε στην απεργία, δήλωσε ότι απεργεί.

Εκβιασμούς για να σπάσει την απεργία δέχτηκαν χτες το πρωί και οι ναυτεργάτες πλήρωμα του επιβατικού πλοίου ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ από την πλοιοκτήτρια εταιρία "Λαθισιακή Ανώνυμη Εταιρία".Οι 54 ναυτεργάτες του πληρώματος έκαναν επί τόπου ψηφοφορία και αποφάσισαν παμψηφεί συμμετοχή στην απεργία.

Αλληλεγγύη

Την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών."Ο αγώνας σας - τονίζει - είναι και δικός μας αγώνας. Είναι αγώνας όλων μας για να αλλάξει επιτέλους η κατάσταση υπέρ του λαού".

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά εκφράζει την αγανάκτησή της για την ανάλγητη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Στον αγώνα των ναυτεργατών συμπαραστέκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταδικάζει τις τρομοκρατικές, αυταρχικές μεθόδους κυβέρνησης και εφοπλιστών. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ζακύνθου επίσης συμπαραστέκεται στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, που - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της - είναι αγώνας επιβίωσης. Το ίδιο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,καθώς και το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου.

Την απαίτησή του από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα απέναντι στα αιτήματα ζωής των ναυτεργατών, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης,τονίζοντας ότι στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα τους. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που χαιρετίζει τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στο κοινό αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης - εφοπλιστικού κεφαλαίου. Συμπαράσταση εκφράζουν επίσης πολλοί φορείς της Θάσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ