ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση για νέες... αρρυθμίες

Αμφιλεγόμενη η ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ για την επαναποστείρωση των ηλεκτροδίων στο "Ωνάσειο". Απ' τη μια αποφάνθηκε ότι η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής και απ' την άλλη συνιστά - άγνωστο γιατί - τη συνεχή παρακολούθηση

Ως ομόφωνη παρουσίασαν τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) την απόφασή τους για τη μέθοδο αποστείρωσης των επαναχρησιμοποιούμενων ηλεκτροδίων, που ακολουθείται στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο".

Ανακοίνωσαν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Εντούτοις, τόσο οι φωνές που ακούγονταν μέχρι το διάδρομο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και η παρουσία, μετά τη συνεδρίαση, των μελών της επιτροπής, τέσσερις ώρες αργότερα στους εκπροσώπους του Τύπου, μαρτυρούσαν μια επιφυλακτικότητα, την οποία - για άγνωστους λόγους - απέκρυψαν και δε δημοσιοποίησαν. Η επισήμανση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι στο πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή και υποβλήθηκε χτες το απόγευμα στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα,γίνεται - παρά τις δηλώσεις για ασφάλεια της μεθόδου - και η σύσταση να παρακολουθείται συνεχώς το θέμα από τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα του υπουργείου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρά τη θετική για το ΩΚΚ απόφαση της Επιτροπής του ΚΕΣΥ, συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ και το Διοικητικό Συμβούλιο του "Ωνάσειου". Ποιο άραγε πρόβλημα απασχόλησε το ΔΣ;

Μια άλλη διάσταση - οικονομικού ανταγωνισμού - διαφάνηκε απ' τις δηλώσεις του Στ. Γερουλάνου,μέλους της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΩΚΚ που συμμετείχε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥ. "Οταν - υποστήριξε - αποστειρώνεις κάποιος χάνει επειδή δεν του παραγγέλνεις το ανάλογο μηχάνημα". Οταν ρωτήθηκε τι εννοεί, ο Στ. Γερουλάνος αντιπαρήλθε το ερώτημα λέγοντας: "Δεν εξετάσαμε την οικονομική πλευρά του θέματος αλλά την ιατρική. Είμαστε γιατροί και δε θέλω να θίξω κανέναν".

Η Κεντρική Επιτροπή Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και η Επιτροπή Επεμβατικής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας του ΚΕΣΥ συνεδρίασαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση, την περασμένη Παρασκευή, η έκθεση των ορκωτών λογιστών για το 1995 στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" και ανέφερε ότι πολλά υλικά, όπως τα ηλεκτρόδια - καθετήρες επαναχρησιμοποιούνται, αφού προηγουμένως αποστειρωθούν, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Β. Γολεμάτης,υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Δεν απάντησε στο ερώτημα αν η μέθοδος που ακολουθεί το ΩΚΚ είναι θεμιτή, παρά μόνο ότι η μέθοδος εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και ότι δεν έχει αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία περίπτωση λοιμώξεων από αποστείρωση, μετά από επαναχρησιμοποίηση εργαλείων. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

Στο ερώτημα αν χρειάζεται έστω και μια σύσταση μη επαναχρησιμοποίησης της μεθόδου, μέλος του ΚΕΣΥ έδωσε και πάλι την απάντηση ότι η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής.

Χτες η εφημερίδα "Εθνος" δημοσίευσε την καταγγελία ότι ο θάνατος από ηπατίτιδα Β ενός 59χρονου που νοσηλεύτηκε στο ΩΚΚ προκλήθηκε από τη χρησιμοποίηση ηλεκτροδίων. Την καταγγελία έκανε η σύζυγος του αποβιώσαντος.Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Στ. Γερουλάνος επανέλαβε ότι τα ηλεκτρόδια στην περίπτωση του 59χρονου ήταν καινούρια.

Τι συμβαίνει τέλος πάντων;

Ενώ εξελισσόταν η ιστορία με τα επαναποστειρωμένα ηλεκτρόδια του Ωνασείου ήρθε - αίφνης - στην επικαιρότητα ένα άλλο καρδιολογικό θέμα, με επίκεντρο το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Χτες η "Ελευθεροτυπία" παρουσίασε μια, όπως αναφέρει, διαμάχη στις παρυφές των καρδιολογικών κλινικών και ιδιαίτερα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσοκομείου.

Η ιστορία - όπως παρουσιάστηκε - έχει ως εξής: Οι διευθυντές της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στρέφονται ενάντια στο διευθυντή, με προσωποπαγή θέση, του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Ο διευθυντής του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, ένας από τους πιο έμπειρους "αιμοδυναμιστές" στην Ελλάδα, περιορίστηκε, απ' ό,τι φαίνεται σε ρόλο - θεατή των τεκταινομένων και με έγγραφό του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου καταγγέλλει, μεταξύ των άλλων, τη "διεξαγωγή πειραματικών μελετών σε αρρώστους παρά πάσα έννοια δεοντολογίας και ανθρωπιάς", καθώς και "κατευθυνόμενη χρησιμοποίηση υλικών".

***

Τι συμβαίνει τέλος πάντων;

Κι αν ένα τέτοιο θέμα - γνωστό στους αρμοδίους εδώ και καιρό - δεν αντιμετωπίζεται, σε τι αποσκοπεί η αδράνεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας;

Πέρα από τους όποιους ανταγωνισμούς σε διάφορα επίπεδα λειτουργιών των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και σε επίπεδο επιστημόνων, η νέα περίπτωση καταδεικνύει μια άλλη πλευρά, που απέβη τελικά σε γάγγραινα για το ΕΣΥ: Της μη τακτοποίησης του θέματος της σχέσης πανεπιστημιακών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία.

Η ένταξη των πανεπιστημιακών - όπως και των στρατιωτικών - γιατρών έμεινε γράμμα κενό. Από κει και πέρα άρχισαν όλες οι παρενέργειες που ανακυκλώνονται στο διάβα της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Ολες οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας εδώ και μια δεκαετία φάσκουν και αντιφάσκουν με αυτό το θέμα.

Και αυτό που μένει είναι να εμφανίζεται κάθε φορά μια παρενέργεια που γίνεται αναλώσιμο είδος και αποβαίνει σε βάρος των ασθενών.

Πρόκειται για καταστάσεις που όζουν και πληγές που θα συνεχίζουν να αφορμίζουν, όσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα συνεχίσει να στέκεται άναυδη και αδύναμη απέναντι σε μια λεόντεια λειτουργία, που ευνοεί τους πανεπιστημιακούς και καθηλώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

***

Και εν πάση περιπτώσει. Αυτό το χιλιοβρισμένο ΕΣΥ είναι μια δομή που την πληρώνει - και εν πολλοίς το αξίζει - ο ελληνικός λαός με αιματηρές θυσίες. Επιτέλους δεν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι να έχουν το πολιτικό ανάστημα να ξεχωρίσουν κάποια τσανάκια και να δώσουν μια διέξοδο σε λειτουργικές παρενέργειες, αντί να παραδίνονται σε φιλοσοφίες του ξεπεσμένου φιλελευθερισμού;

Γ. Μ.

Εγκατάλειψη ανάπηρων παιδιών

Στη Θεσσαλονίκη, την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", 65 ανάπηρα παιδιά του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας σιτίζονται πια με ρύζι και ζυμαρικά, γιατί το υπουργείο Υγείας δε δίνει την απαραίτητη επιχορήγηση

Στο έσχατο σημείο εγκατάλειψης έχει φτάσει πλέον το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας. Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και η αδιαφορία των κάθε λογής ανευθυνοϋπευθύνων έχουν οδηγήσει το ίδρυμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για το φαγητό των 65 παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενεί, ενώ οι 150 εργαζόμενοι συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την επίσχεση εργασίας, με μοναδικό αίτημα την άμεση χρηματοδότηση.Καθημερινά τρέφονται μόνο με ρύζι και ζυμαρικά και μέχρι πρόσφατα δε διέθετε ούτε υλικά για την καθαριότητα και το πλύσιμο των ρούχων. Το πρόβλημα χρηματοδότησης δεν αφορά μόνο τους απλήρωτους εδώ και 2 μήνες εργαζόμενους που δεν έχουν πάρει ούτε το δώρο, αλλά κυρίως τα 170 παιδιά του ιδρύματος που στερούνται τις υπηρεσίες του και ιδίως τα 65 που είναι οικότροφα. Πέρα από τις ελλείψεις, όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν τα υπόλοιπα 100 παιδιά έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα προβλήματα να αντιμετωπίζουν και οι γονείς. Χτες ο νομάρχης υποσχέθηκε εκ νέου 27 εκατομμύρια, αλλά το ποσό δε φτάνει ούτε για το μισθό του Δεκέμβρη, ενώ μετά από πιέσεις και του συλλόγου γονέων υποσχέθηκε άλλα 40 εκατομμύρια, για τα οποία όμως δε δεσμεύτηκε χρονικά.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι σήμερα πραγματοποιούν νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τακτική του υπουργείου Υγείας, ενώ δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες, με αφορμή την παρουσία κυβερνητικών παραγόντων στην επίσημη έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, να προχωρήσουν σε συμβολικές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι εργαζόμενοι, πέρα από την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ζητούν να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης με αύξηση των κονδυλίων, ενώ ουσιαστικά σε εκκρεμότητα παραμένει και το πρόβλημα των 35 εκτάκτων, των οποίων η σύμβαση έληξε κανονικά στις 31.1.1997.

Οι συμβάσεις ανανεώθηκαν μόνο για 3 μήνες, ενώ εδώ και χρόνια η ανανέωση ήταν ετήσια, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση προσωπικού.

Πανελλαδική διαμαρτυρία των συνταξιούχων

Θα γίνει στην Αθήνα στις 27 του Φλεβάρη. Την Πέμπτη οι πικετοφορίες σε όλη την Ελλάδα

Με δυο αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα διαδηλώσουν οι συνταξιούχοι την αντίθεσή τους στην ανάλγητη μεταχείρισή τους από την κυβέρνηση του Σημίτη. Χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων αποφάσισε τη διοργάνωση μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στις 27 Φλεβάρη 1997.

Πάντως στη συνεδρίαση της ΣΕΑ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου υποστήριξε ότι η πανελλαδική κινητοποίηση έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση για την επί της ουσίας συζήτηση των αιτημάτων των συνταξιούχων, ενόψει και του ανοίγματος του περίφημου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

  • Στις 30 Γενάρη 1997, ημέρα Πέμπτη, θα γίνουν πικετοφορίες συνταξιούχων σε πολλές πόλεις, ενώ η ΣΕΑ καλεί τις τοπικές επιτροπές να προχωρήσουν σε ανάλογες διαμαρτυρίες.
  • Ηδη έχουν προγραμματιστεί πικετοφορίες στις παρακάτω πόλεις, ώρα 10 πμ:

  • Στην Αθήνα η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Στον Πειραιά θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο. Με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ των συνταξιουχικών σωματείων Πειραιά Ξηράς και Θάλασσας καλεί όλους τους συνταξιούχους στην πικετοφορία.
  • Στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από την πλατεία Βενιζέλου.
  • Στη Λάρισα θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Πάτρα και την Καβάλα δεν έχει ακόμη οριστεί το μέρος όπου θα γίνει η συγκέντρωση.
  • Στις 5 Φλεβάρη 1997 θα γίνει συγκέντρωση των συνταξιούχων της Κρήτης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην αγορά στα Χανιά.
Διπλή φορολογία

Η ΣΕΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη ληστρική φορολογική επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων.

Δε φτάνει η ειδική εισφορά των συνταξιούχων υπέρ των ταμείων από 1-5% που επιβάλλει ο νόμος 2084/92 για τμήματα συντάξεων πάνω από 100.000 δραχμές, αλλά η κυβέρνηση προεισπράττει το φόρο σαν να είχαν εισπράξει οι συνταξιούχοι την εξευτελιστική αύξηση του 2% από 1.1.1997. Βέβαια την αύξηση αυτή οι συνταξιούχοι θα την πάρουν, ως συνήθως, μετά το Μάρτη.

Ετσι αρκετοί συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες σε ονομαστικές τιμές το Γενάρη και το Φλεβάρη.

ΕΙΝΑΠ
"Το Ωνάσειο να ενταχθεί στο ΕΣΥ"

Την ένταξη του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ζητά για πολλοστή φορά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με χτεσινή ανακοίνωσή της.

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η ένταξή του στο ΕΣΥ αποτελεί μοναδική λύση για την παροχή πραγματικής φροντίδας υγείας στους ασθενείς χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και για τη διαφανή διαχείριση των πόρων. "Αποδείχτηκε - σημειώνει - ότι Ιδρύματα "νόθου χαρακτήρα" όπως το "Ωνάσειο" δεν μπορούν να αποτελέσουν λύσεις και πρότυπα για τα προβλήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, εφόσον τα περίφημα "ιδιωτικοοικονομικά" κριτήρια λειτουργίας τους, προκαλούν απάτη εις βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και εκβιασμό στους ασθενείς, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία υποχρεούνται να πληρώσουν 1,5 και 2 εκ. δραχμές για "αναβάθμιση θέσεως"".

Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη μεγάλη διαφορά στις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που υπάρχει μεταξύ των γιατρών Δημοσίων Νοσοκομείων και του "Ωνασείου". "Μια μικρή ομάδα γιατρών - τονίζει - αμείβεται με αστρονομικά ποσά μηνιαίως, 10 - 30 εκατ. δραχμές, ενώ οι όροι συμβάσεων είναι αδιαφανείς όπως και τα κριτήρια προσλήψεων".

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ καλεί το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και παράλληλα να φροντίσει για την αναβάθμιση και σύγχρονη ανάπτυξη του Δημόσιου Καρδιοχειρουργικού Τομέα στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ