ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχία για την "γκρίζα εικόνα"
  • Η διαρκής αναμέτρηση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην "εικόνα" της κυβέρνησης
  • Με "επιθετική πολιτική" και επιταχυνόμενους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών, απαντά ο Κ. Σημίτης

Σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών της αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σημίτη τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, γεγονός που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει νέους τρόπους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Στην πραγματικότητα αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες η κυβέρνηση εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης, εξαιτίας της αναμέτρησης με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η εικόνα της έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των αγροτών, των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, κλπ., γεγονός που αντανακλάται και στο εσωκομματικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθούν οι προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού σε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ περί "δυσκολιών και καθυστερήσεων" στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και περί "γκρίζας καθημερινής πραγματικότητας που επισκιάζει το κυβερνητικό έργο".

Προς το παρόν ο Κ. Σημίτης περιορίστηκε να απευθύνει προειδοποίηση στους υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη να σταματήσουν τις δημόσιες διαφοροποιήσεις και να "αυτοπειθαρχήσουν", αλλά είναι βέβαιο ότι οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την αρχή μιας πορείας λήψης νέων μέτρων, με τα οποία θα επιδιωχτεί η "ομογενοποίηση" του κυβερνητικού σχήματος και η κυριαρχία των"εκσυγχρονιστικών" ιδεών. Ταυτόχρονα, σταθερός στόχος του πρωθυπουργού είναι η διαμόρφωση μιας νέας ηγετικής ομάδας στο κυβερνών κόμμα, η οποία θα αναλάβει να στηρίξει περισσότερο αποτελεσματικά τις αντιλαϊκές επιλογές.

Τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ερμήνευσε "αυθεντικά" ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, Θ. Τσουκάτος.Σχολιάζοντας στον "Φλας"τα περί γκρίζας πραγματικότητας είπε τα εξής: "Λογικό δεν είναι; Βρισκόμαστε σε μια κατάστασημόνιμης διεκδίκησης με διάφορους τρόπους που δεν είναι φυσιολογική (!). Δε διεκδικεί μια κοινωνική ομάδα κάτι για τον εαυτό της, ώστε η διεκδίκηση να είναι μόνο συγκεκριμένα με την κυβέρνηση χωρίς να παρεμποδίζει κάτι άλλο (!)... Λογικό είναι ο πρωθυπουργός να θέλει γρηγορότερους ρυθμούς από την κυβέρνηση, θέλει μια επιθετική πολιτική στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, θέλει μεγαλύτερη ταχύτητα".

Πάντως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διέψευσαν το ενδεχόμενο ενός επικείμενου ανασχηματισμού, γιατί, όπως είπε ο Θ. Τσουκάτος, "τρεις μήνες μετά τις εκλογές δεν μπορεί η κυβέρνηση να σκέπτεται τέτοια πράγματα".

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας επιχείρησε να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα και ισχυρίστηκε ότι η "γκρίζα καθημερινότητα υπάρχει λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην κοινωνία και γι' αυτό ο πρωθυπουργός συνέστησε εντονότερη δουλιά".

Στις εσωκομματικές εξελίξεις παρέμβηκε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης,επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απόψεις και αιχμές του, επιβεβαιώνοντας τις τριβές που υπάρχουν στο πλαίσιο αναδιανομής ρόλων και εξουσιών. Το νέο ΠΑΣΟΚ, είπε μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ του Λεκανοπεδίου, "δεν μπορεί να οικοδομηθεί ούτε με παράλληλους θεσμούς, ούτε με εξ εφόδου κατάληψη θέσεων και εξουσιών, ούτε με αναπαραγωγή των προ του συνεδρίου πρακτικών, λειτουργιών, αντιθέσεων και συσχετισμών". Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση, διαπίστωσε ότι "το Κίνημα δεν αφυδατώθηκε μόνο ιδεολογικά και πολιτικά από την αλλοτρίωση των σχέσεων εξουσίας, αλλά και επιπλέον απογυμνώθηκε από το σύνολο σχεδόν του περιεχομένου της πολιτικής διαδικασίας".

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την κοινή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδη και του Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ) είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και τάσσεται υπέρ του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.
  • Με αφορμή τη δημοσίευση στο περιοδικό "Νέμεσις" απόρρητου εγγράφου για τη συνάντηση Κλίντον - Σημίτη, το οποίο ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε πλαστό, ο Δ. Ρέππας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δ. Λιάνη - Παπανδρέου, χωρίς να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για "ζόμπι της πολιτικής", τα οποία "καλό είναι να μην επιδιώκουν διά του τρόπου αυτού να επανέλθουν στο προσκήνιο".
"Γκρίζο", σχεδόν μαύρο

Πρέπει να ομολογήσουμε, από την αρχή, ότι ο πρωθυπουργός διακρίνει πολύ καθαρά την "καθημερινή πραγματικότητα" και, μάλιστα, μπορεί να της δώσει το χρώμα που της ταιριάζει, το γκρίζο. Διαμορφώνεται, είπε προχτές στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μια γκρίζα πραγματικότητα, η οποία επισκιάζει το έργο μας. Ετσι είναι!

Το πρόβλημα, όμως, για τον Κ. Σημίτη είναι ότι δεν μπορεί - ούτε θα μπορούσε - να προσδιορίσει τους παράγοντες και τις αιτίες που βάφουν με γκρίζα χρώματα την καθημερινή πραγματικότητα της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών". Ετσι, αναμασάει τα γνωστά στερεότυπα των διαχειριστών της εξουσίας όλων των εποχών, περί "δυσκολιών και καθυστερήσεων στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής", περί "αυτοπειθαρχίας στις αποφάσεις" και άλλα παρόμοια.

* * *

Ομως, η κόπωση και η απογοήτευση που αισθάνεται ο πρωθυπουργός έχει προφανώς βαθύτερα αίτια. Κυρίαρχο πρόβλημα για την κυβέρνηση Σημίτη - όπως και για τους προκατόχους της - είναι ότι επιχειρεί μια επέλαση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα, που τη φέρνει σε κατάφωρη αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια κυβέρνηση που στέκεται αντιμέτωπη με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Δεν είναι καθόλου ασήμαντη η παράμετρος της εικόνας της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας που εκπέμπει η κυβέρνηση. Κατάπληκτη η "κοινή γνώμη", τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τις εκλογές, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη επιδεικνύει μια πρωτοφανή περιφρόνηση στα λαϊκά αιτήματα και ανάγκες. Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι πιστεύει και προσκυνάει σε άλλο θεό, των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους οικονομικά ισχυρούς, την πίστη στη νέα μεγάλη ιδέα του έθνους, το Μάαστριχτ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άρχισε και εκτυλίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορός της, που σηματοδοτήθηκε από τις φασίζουσες θεωρίες περί "κοινωνικού αυτοματισμού", τη δραστηριοποίηση των μηχανισμών καταστολής. Γενική ήταν η αίσθηση ότι οι"εκσυγχρονιστές" γυρίζουν την πολιτική ζωή και τον τόπο πολύ πίσω στο παρελθόν, σε περασμένες δεκαετίες. Στόχος, να καθυποτάξουν όσους σηκώνουν κεφάλι και αντιστέκονται στο μονόδρομο της πολιτικής τους.

* * *

Ηταν επόμενο αυτή η πολιτική, αλλά και η συμπεριφορά της κυβέρνησης να προκαλέσει τη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση, η οποία όμως δεν υπάρχει απλά διάχυτη στην ατμόσφαιρα, αλλά εκδηλώνεται με σκληρούς και αποφασιστικούς αγώνες, πρωτόγνωρους για τη μαζικότητα και τον ηρωισμό τους.Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται, βολεμένη στην προστασία που της παρέχουν τα μεγάλα αφεντικά, προσποιούμενη ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σκληρή γι' αυτήν πραγματικότητα.

Ας είναι βέβαιοι ότι η καθημερινή πραγματικότητα θα αποκτά γι' αυτήν όλο και πιο σκούρο χρώμα. Σχεδόν μαύρο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΙΜΙΑ: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ
Από τον ένα στον άλλο οι ευθύνες

Ενα χρόνο μετά τα γεγονότα της Ιμιας ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές εκείνης της νύχτας, δίχως ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης, να προσπαθούν να μεταφέρουν, ο ένας στην πλάτη του άλλου, τις ευθύνες των χειρισμών που οδήγησαν στην εδραίωση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και αναγόρευσαν την Ουάσιγκτον σε διαιτητή των ελληνοτουρκικών "διαφορών". "Οταν έπρεπε, συμμετείχε σε αντιαμερικανικές και αντιευρωπαϊκές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα που άλλοι, κάνοντας τη δουλιά τους και για να βγάλουν το ψωμί τους αμείβονταν από τους Αμερικανούς".

Τα παραπάνω "πατριωτικά εύσημα" είναι προς τον πρωθυπουργό της χώρας και τα απένειμε, χτες από την εκπομπή του ΑΝΤΕΝΑ "Η ώρα της Αλήθειας" ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος. Εύσημα, που πρέπει να σημειωθεί, απονέμονται ημέρες επετείου της κρίσης της Ιμιας, η οποία απέδειξε τη γύμνια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, την ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί μια κρίσιμη κατάσταση και το "χάος" που επικρατεί μεταξύ πολλών στελεχών της κυβέρνησης.

Ο Θ. Πάγκαλος, σε αντιδιαστολή του αντιαμερικανισμού "όταν έπρεπε" του πρωθυπουργού, πρόβαλε την "ανεπάρκεια" του υπουργού Αμυνας κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας, Γερ. Αρσένη, ο οποίος - σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος - "δε γνώριζε ότι είχε δοθεί διαταγή για την αποβίβαση (ελληνικού) αγήματος" στη βραχονησίδα. Ο Θ. Πάγκαλος, στη χτεσινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΑ για την Ιμια, θυμήθηκε πως "ακόμη τίθενται τα ερωτήματα αν είχε ή όχι κάλυψη ο δήμαρχος της Καλύμνου" - ο οποίος να σημειωθεί συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτικών φίλων του Γερ. Αρσένη.

Στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Εξωτερικών καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του προέδρου της ΝΔ, Μ. Εβερτ, για τον τρόπο που επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση της Ιμιας.

ΚΚΕ
Δίμηνο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Δίμηνο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων διοργανώνει από 2 Φλεβάρη - 13 Απρίλη το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.Στην έναρξη αυτών των εκδηλώσεων σάς καλούν στην παράσταση του θεατρικού έργου "Το τέλος των Ατρειδών" στο θέατρο Πολύτεχνο (Μαυρομιχάλη 157 και Διγενή Ακρίτα 15) το Σάββατο 2 Φλεβάρη, στις 6.30 μμ.ΕΙΣΟΔΟΣ δρχ. 2.000. Τις κάρτες εισόδου μπορείτε να προμηθεύεστε στα γραφεία της ΚΟΑ, στην ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και στις Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
Τιμή μου, η αγάπη που μου είχε

Δήλωση του μεγάλου συγγραφέα για το θάνατο της Ρούλας Κουκούλου

Με αφορμή το θάνατο της Ρούλας Κουκούλου, ο Αντώνης Σαμαράκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η Ρούλα Κουκούλου δεν είναι πια ανάμεσά μας. Μια ολόκληρη ζωή αγωνίστηκε με πάθος, αυτοθυσία και ταπείνωση για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδανικά που μόνο αυτά δίνουν νόημα στη ζωή μας, όπως έλεγε και έπραττε η ίδια η Ρούλα Κουκούλου. Για να δει επιτέλους καλύτερες μέρες ο λαός μας, ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος. Για μένα ήταν και μεγάλη τιμή και βαθιά χαρά, η αγάπη που μου είχε".

Ρωσική "είσοδος" στην κυπριακή σκηνή

Με θετική διάθεση αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τις προσπάθειες της Μόσχας να εμπλακεί στις διπλωματικές διεργασίες που αφορούν στο Κυπριακό. Βέβαια, όπως παρατηρούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ενδιαφέρον της Μόσχας συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια της Μόσχας να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα της αγοράς όπλων, που θα σημάνει και την ενίσχυση του ρόλου αυτής της χώρας στη Διεθνή Σκηνή.

Οι ρωσοκυπριακές εμπορικές συμφωνίες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου αποτέλεσαν την "είσοδο" της Μόσχας στη νέα παρτίδα του κυπριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής δραστηριότητας απεσταλμένοι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας πραγματοποιούν περιοδεία στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας και χτες συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τους Ρώσους απεσταλμένους δήλωσε πως διαπιστώθηκε "εκτεταμένη σύμπτωση απόψεων, οι ιδέες μας είναι κοινές. Είναι ότι η Κύπρος είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ότι ο ΟΗΕ πρέπει να παραμείνει το κύριο πλαίσιο για τις προσπάθειες επίλυσής του". Ο Θ. Πάγκαλος στις δηλώσεις του είπε επίσης πως ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για τη βοήθεια της Ρωσίας στην ενίσχυση της κυπριακής άμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ