ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουν λόγους να κράζουν

Φαίνεται ότι ο κομμουνιστικός δάκτυλος χτύπησε, όπως θα 'λεγε και ο κατά φαντασίαν καπετάνιος, μέσα στο μυαλό του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Γιατί, πώς αλλιώς θα εξηγήσουν οι ομογάλακτοί του, της Δικαιοσύνης, της Γεωργίας, της Ανάπτυξης, τη δημόσια δήλωσή του ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έβλαψαν καθόλου την οικονομία της χώρας;

Τι έχουν άραγε να μας πουν τώρα, οι Μαρίνοι, Κωστόπουλοι, Νικολάρες και οι παρέες τους -βιομήχανοι, μεγαλοεξαγωγείς, χονδρέμποροι και άλλες ρουφήχτρες του ιδρώτα του ελληνικού λαού- για την "καταστροφή" που πάθανε;

Και όμως είχαν και έχουν λόγους να κράζουν όλοι αυτοί και οι πιο πολλοί από τους κυβερνώντες που εργολαβικά έχουν αναλάβει το ρόλο του βαστάζου της ολιγαρχίας. Συκοφαντούν, βρίζουν χυδαία, απειλούν κι εκβιάζουν τους αγρότες, γιατί τόλμησαν να βγάλουν στη φόρα, το ότι η εκσυγχρονιστική πολιτική τους, όπως και εκείνη της ΕΕ, έκανε τους βαμβακοπαραγωγούς να χάσουν τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 100 δισ., τους κτηνοτρόφους άλλα τόσα, τους καπνοπαραγωγούς μόνο από τη μείωση της παραγωγής 50 δισ., τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας για φέτος μόνο 5 δισ., τους ρυζοπαραγωγούς 4 δισ., τους παραγωγούς πορτοκαλιών - λεμονιών 30 δισ., τους σιτοπαραγωγούς και παραγωγούς καλαμποκιού πάνω από 30 δισ., όπως συμβαίνει και με όλους σχεδόν τους παραγωγούς. Φέτος ήρθε και η σειρά των παραγωγών λαδιού. Τους χάλασε τα σχέδια η κινητοποίηση των αγροτών, γιατί έμαθε όλος ο κόσμος ότι οι αγρότες πληρώνουν το πετρέλαιο τέσσερις και πάνω φορές από τους εφοπλιστές, ότι πληρώνουν το ρεύμα τρεις φορές περισσότερο από την ΠΕΣΙΝΕ των Γάλλων, την ΑΓΕΤ της "Καλτζεστρούτσι". Εμαθαν ότι τα κέρδη των 10-15 καπνεμπόρων και καπνοβιομηχάνων ξεπερνάνε τα 15 δισ. το χρόνο, όπως συμβαίνει και με τις 4 γαλακτοβιομηχανίες, τους σιτέμπορους, αλευροβιομηχάνους. Αν δε, συνυπολογιστούν τα κέρδη των 50 εκκοκκιστών και 20 - 30 κλωστοϋφαντουργών, που ξεπερνούν τα 75 δισ., καθώς και των λίγων εισαγωγέων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και μηχανημάτων, θα διαπιστώσουν όλοι ότι τα κέρδη τους υποσκελίζουν και υπερβαίνουν τις ζημιές των αγροτών, γιατί αυτοί ξεζουμίζουν και τους εργάτες, αλλά και όλους τους καταναλωτές. Ισως γι' αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι δε ζημίωσε η εθνική οικονομία. Γιατί για την κυβέρνηση η οικονομία πάει καλά, όταν μια χούφτα ανθρώπων θησαυρίζει και το 90% του ελληνικού λαού πληρώνει και αυτούς και τα κρατικοδίαιτα όργανά τους.

Να λοιπόν γιατί φωνάζουν οι υπουργοί του και προτάσσουν τα στήθη τους για την υπεράσπιση τους κράτους και του νόμου της ολιγαρχίας. Να γιατί κραδαίνουν το φραγγέλιο. Τους χάλασε η σούπα γιατί έμαθε ο ελληνικός λαός ότι ο παραγωγός πουλάει το γάλα 90 - 110 δραχμές το κιλό και ο καταναλωτής το πληρώνει 280 - 340 δραχμές, το ρύζι 80 - 90 δραχμές και ο καταναλωτής το πληρώνει 600 - 700 δραχμές, τα πορτοκάλια 20 - 40 δραχμές και ο καταναλωτής 100 δραχμές. Κάτι που συμβαίνει για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Εχουν όμως και άλλους σοβαρούς λόγους να κράζουν αυτοί οι κύριοι.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική που ακολουθούν, αυτοί και η ΕΕ, θα δημιουργεί συνέχεια νέα προβλήματα και θα προσθέτει νέα φτώχεια στη μικρομεσαία αγροτιά. Και επειδή δεν είναι διατεθειμένη να ξεριζωθεί από το χωριό και το χωράφι της, θα αντιστέκεται πιο μαζικά, πιο δυναμικά. Γι' αυτό δεν πρέπει να σηκώσει κεφάλι. Πρέπει να "παταχτεί" το κακό εν τη γενέσει του. Και γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Υβρεις, φοβέρες, συλλήψεις, ΜΑΤ, διαβολή και εκβιασμός. Αυτά είναι τα σύγχρονα μέσα άσκησης εκσυγχρονιστικής πολιτικής.Και διαδίδουν κι από πάνω ότι είναι υποκινούμενοι και συνεχίζουν απτόητοι, αφού έχουν και το φραγγέλιο.

Γνωρίζουν όμως, αλλά προς το παρόν δε θέλουν να το σκέφτονται, ότι το φραγγέλιο έχει δύο άκρες και είναι κατασκευασμένο από αγρότες. Ακόμη και σήμερα λοιπόν μπορεί να έχουν αυτοί την "καλή άκρη", αλλά τους φοβίζει και το ξέρουν ότι θα 'ναι μάλλον αδύνατο να την κρατήσουν αύριο, όταν η αλληλεγγύη και η ενότητα που εκφράζεται σήμερα μεταξύ των αγροτών και των άλλων εργαζομένων, θα μετατραπεί σε κοινό μέτωπο απέναντι στην ολιγαρχία και τις κυβερνήσεις της. Γι' αυτό και προσπαθούν να διχάσουν το λαό, με αντιδικίες τύπου Κρήτης. Ας είναι όμως σίγουροι ότι οι περιβόητοι αγανακτισμένοι πολίτες όλο και λιγοστεύουν, γιατί την περηφάνια του ελληνικού λαού δε θα την εξαργυρώσουν, ό,τι και να σκαρφιστούν.

Σ. Σ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Αρον άρον ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή

Ανένδοτη η κυβέρνηση στις χτεσινές προτάσεις της αντιπολίτευσης να δοθεί μία ακόμα μέρα συζήτησης στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, επέμεινε και τελικά με τη βοήθεια του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη πέτυχε να ολοκληρωθεί χτες, συμπιέζοντας όχι μόνο το χρόνο ομιλίας των βουλευτών, αλλά και τη συζήτηση σοβαρότατων τροπολογιών, όπως για τους πολύτεκνους, τη φορολόγηση των ναυτεργατών κλπ. Φυσικά, με τη διαδικασία που επιβλήθηκε ήταν αδύνατον να συζητηθούν οι τρεις τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ που είχαν κατατεθεί πριν πολλές μέρες. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία ενότητα του νομοσχεδίου, που αφορούσε στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, περιέχονταν διατάξεις σαφώς "φωτογραφικές" υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τις "φωτογραφικές" διατάξεις της τελευταίας ενότητας απαλλάσσονται από το φόρο τα ορυχεία στη Μακεδονία, που πρόσφατα πουλήθηκαν σε καναδική εταιρία. Ακόμα απαλλάσσονται τα ξενοδοχεία και οι εκτάσεις που ανήκουν σε ΠΑΕ. "Και στα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου επικρατεί η αντίληψη της κυβέρνησης να πέσει το φορολογικό βάρος στην οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,προσθέτοντας: "Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι δεν περνά η συναίνεση, επιστρατεύει τον αυταρχισμό. Δε μιλά τυχαία ο Γιαννόπουλος για τον "509"". Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,υπογράμμισε ότι, ενώ με την πρώτη ενότητα του νομοσχεδίου δίδεται συντριπτικό χτύπημα στους εργαζόμενους, με την τελευταία, τα όποια δειλά βήματα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ακυρώνονται με τις ολοφάνερα προκλητικές διατάξεις του άρθρου για τα ορυχεία, τις ΠΑΕ και τα ξενοδοχεία. Σοβαρά ερωτηματικά εξάλλου δημιουργεί η διατύπωση άλλου άρθρου αναφερόμενου στη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας μειονοτικών νομικών προσώπων. "Μήπως η συγκεκριμένη διάταξη σκοπεύει στην παραπάνω φορολόγηση των μειονοτικών;", ρώτησε ο Ν. Γκατζής, και ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε: "Γνωρίζουμε τι κάνει η άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Εμείς θα πάμε με τις ίδιες λογικές;".

Ο Μήτσος Κωστόπουλος για την τροπολογία που αφορούσε στους πολυτέκνους και αναμενόταν η συζήτησή της να αρχίσει αργά το βράδυ, τόνισε ότι αποτελεί βαρύτατη προσβολή και για τους ίδιους και για τη νοημοσύνη των βουλευτών, καλώντας την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να την αποσύρει.

  • Τροποποιείται το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα για νησιά της Ελλάδας που έχουν πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Με τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Γ. Δρυς στο ίδιο νομοσχέδιο οι φορολογικές απαλλαγές που είχαν εξαγγελθεί για τα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους επεκτείνονται και στα υπόλοιπα - με τον ίδιο αριθμό κατοίκων - νησιά της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση αφορά σε πολύ λίγο κόσμο, ενώ ερευνητέο είναι εάν ευνοούνται και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΟΤ
Ξεπουλιέται όσο όσο

Το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, στο όνομα της υποτιθέμενης αξιοποίησης, επανέλαβε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη μέθοδο της μακροχρόνιας εκμίσθωσης στη σταδιακή εκχώρηση εκτάσεων του ΕΟΤ σε ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα ουσιαστικά χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων από τα ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλά μισθώματα μονάδων, τα οποία όμως δεν αποδίδουν οι μισθωτές. Να σημειωθεί ότι όπως επισήμανε ο Ν. Γκατζής οι μισθωμένες μονάδες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κυριολεκτικά λεηλατηθεί από τους ιδιώτες μισθωτές, με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων αρνητικών να δυσφημίζεται ο ελληνικός τουρισμός.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική να βαφτίζεται το κρέας ψάρι, προσπάθησε να παρουσιάσει το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ σαν αξιοποίηση εγκαταλειμμένης περιουσίας, χωρίς όμως να πει ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. Σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στις μισθωμένες μονάδες του Οργανισμού παραδέχτηκε μεν ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη όσον αφορά το ύψος του καταβαλλόμενου μισθώματος, αντί όμως να αναφερθεί σε ποιες λύσεις θα προχωρήσει για να διορθωθεί η κατάσταση, είπε απλώς ότι εξετάζεται η λήψη μέτρων. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Οικονομικών με προφανή σκοπό να συσκοτίσει την πραγματικότητα, αφού ισχυρίστηκε ότι από την εκχώρηση περιουσίας του ΕΟΤ θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα επενδυθούν πολλά δισεκατομμύρια, πρόσθεσε χωρίς να αιτιολογήσει την άποψή του ότι ο ΕΟΤ δεν μπορεί να κάνει τέτοιες επενδύσεις και σαν άλλοθι επικαλέστηκε το επιχείρημα πως σαν επιχειρηματίας έχει αποτύχει.

Κοπή πίτας

H Μαθητική Οργάνωση Αλσούπολης - Καλογρέζας της ΚΝΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 1 Φλεβάρη και ώρα 8.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Καλογρέζας (Βυζαντίου & Ζωοδόχου Πηγής γωνία). Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και ζωντανή μουσική.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση για τη διάθεση της παραγωγής μήλων, την προστασία της, καθώς και την προστασία του εισοδημάτων των μηλοπαραγωγών, επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Κόμματος. Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, καλώντας τη να πάρει μέτρα ενάντια στις εισαγωγές που πλήττουν την εγχώρια παραγωγή. Να ενισχύσει τις εξαγωγές και σ' ό,τι αφορά την εσωτερική κατανάλωση να τροφοδοτηθεί ο στρατός, τα νοσηλευτικά ιδρύματα κ. ο. κ.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα διάθεσης της μηλοπαραγωγής, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι εισαγωγές γίνονται ακόμη και από την Τουρκία. Ζήτησε δε, από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στην καταγγελία ότι ο Στρατός τροφοδοτείται με μήλα που προέρχονται από τη γειτονική χώρα. Επίσης σε ό,τι αφορά τη χυμοποίηση, τόνισε ότι έρχονται παγοκολόνες από την Αμερική και μάλιστα αδασμολόγητα, λόγω ΓΚΑΤΤ, με αποτέλεσμα ο φρέσκος ελληνικός χυμός να εκτοπίζεται. Τέλος ο Ν. Γκατζής κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα τις αποζημιώσεις των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής αρνήθηκε (!) ότι γίνονται εισαγωγές μήλων και δεσμεύτηκε ότι θα ελέγξει το θέμα και θα πάρει αυστηρά μέτρα, αν οι καταγγελίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη διάθεση της μηλοπαραγωγής, όπως δραστηριοποίηση των μονάδων χυμοποίησης, ενίσχυση των εξαγωγικών φορέων κλπ.

Γέφυρα επικοινωνίας των λαών Ελλάδας - Τουρκίας

Συνάντηση δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Τουρκία διοργανώνει η κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη", με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κρίση στα Ιμια. Η συνάντηση θα γίνει στηΧίο από αύριο Παρασκευή 31 Γενάρη μέχρι την Κυριακή 2 Φλεβάρη.Στόχος των διοργανωτών είναι η διαμόρφωση ενός διαφορετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εχουν κληθεί και από τις δύο χώρες να πάρουν μέρος δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άνθρωποι του πολιτισμού, που θέλουν να συμβάλουν σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Την Κυριακή ο χορός της ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν την Κυριακή 2 Φλεβάρη τον ετήσιο χορό ειρήνης ο οποίος θα γίνει στο κοσμικό κέντρο "Το Αρμενάκι",στον Ταύρο (Πειραιώς 209 και Πατρ. Ιωακείμ 1, τηλ. 3474.716). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη, Ελένη Λεγάκη, Πέτρος Σταμπούλης, Ελένη Κορτιανού, Παν. Θεοδωρογιάννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ