ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν και σοβαρότερα πράγματα...

Από τον Κυριάκο Κυριακόπουλο, λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

"Προς τη Σύνταξη του "Ριζοσπάστη"

Κύριοι,

Νομίζω πως το παρακάνατε. Υπάρχουν τόσα σοβαρά ζητήματα με τα οποία μπορείτε και θα 'πρεπε ν' ασχοληθείτε, και σεις, για περισσότερο από μια εβδομάδα, χαβαλεδιάζετε, ασχολούμενοι μ' έναν ...χασοδίκη που ακούει στο όνομα Γιαννόπουλος.

Επιτέλους! Αρκετά παίξατε με τη νοημοσύνη μας. Φτάνει πια!

Δε νομιμοποιείστε να ασχολείστε με αηδίες, επειδή αυτός που τις λέει βαφτίστηκε από κάποιους "υπουργός".

Αυτοί που τον βάφτισαν έτσι, ξέρουν πολύ καλά γιατί το έκαναν.

Ηθελαν να ασχολούνται μαζί του οι αφελείς, και να αφήνουν έτσι τους άλλους να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλιά τους.

Το έκαναν, όμως, και γιατί θέλησαν με τον τρόπο αυτό να ...τιμήσουν, τη δικιά τους ΜΑΣΚΟΤ, στο δικό τους το θίασο. Οχι, φυσικά, γιατί εκτίμησαν τις ικανότητές του. Απλά, την ανυπαρξία αυτών των ικανοτήτων οι άνθρωποι είχαν την έμπνευση να αξιοποιήσουν. Και αυτό, με μια έννοια, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Είναι ένα γεγονός, που, τηρουμένων των αναλογιών, εκδηλώνεται, από καταβολής κόσμου, τόσο στην ιστορία, όσο και στα παραμύθια τα παιδικά.Σκεφθήκατε ποτέ πόσο άχαρος θα ήταν ο ρόλος του έξυπνου Σκρουτζ, χωρίς την παρουσία του ηλίθιου Ντόναλντ;

- Αναλογιστήκατε ποτέ την απογοήτευση των αναγνωστών του Μίκι - Μάους, χωρίς τις περιπέτειες του ανόητου Γκούφι;

- Φανταστήκατε τι θα γινόταν ο Αστερίξ, χωρίς τον Οβελίξ;

- Ο Λούκι Λουκ, χωρίς τον Ραν Ταν Πλαν;

- Η συμμορία των Ντάλτον, χωρίς τον "κόπανο" Αβερελ;

- Ακόμα και οι 7 νάνοι της Χιονάτης, αλλά και τα σύγχρονα Στρουμφάκια, είχαν και έχουν τον δικό τους Ευάγγελο.

Πώς, λοιπόν, θέλετε ένα ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον Γιαννόπουλο;

Επειδή δηλαδή ο άνθρωπος λέει ότι του κατέβει;

Μα είναι σαφές πως πρόκειται για άτομο ...ΕΠΕ (περιορισμένης ευθύνης).

Πρόκειται για άτομο, που, όταν ανοίξει το στόμα του, ή ...κουταμάρα θα πει, ή ...θα φτύσει. Αυτό ξέρει να κάνει, αυτό κάνει.

Αν ήξερε να κάνει πολιτική, θα έκανε πολιτική. Επειδή δηλαδή ο άνθρωπος νομίζει πως είναι υπουργός, επειδή υπογράφει νομοσχέδια που του συντάσσουν κάποιοι άλλοι, νομίζετε πως έχετε το δικαίωμα να του ζητάτε να υπερβεί τον εαυτό του;

Σταματήσατε κάποια μέρα, κύριοι, στα φανάρια στο Δαφνί, να δείτε πόσοι θα σας πλησιάσουν, που νομίζουν πως είναι Καίσαρες, Ναπολέοντες κλπ.;

Από αυτούς, δηλαδή, γιατί δε ζητάτε ευθύνες για τη Ρώμη και το Βατερλό;

Επειδή δε βρέθηκε σύγχρονος πολιτικός φορέας να επισφραγίσει αυτή τους την ιδιότητα; Η μήπως επειδή εκείνοι σας ζητούν δεκάρικα, ενώ ο Ευάγγελος το κάνει αφιλοκερδώς;

Κύριοι,

Νομίζω πως πρέπει να σοβαρευτείτε.

Ο άνθρωπος αυτός έχει το ακαταλόγιστο και το ξέρετε. Ο άνθρωπος αυτός ζει ένα δράμα και το ξέρετε.

Οταν ήταν μικρός, ο μπαμπάς του ήθελε να γίνει δικηγόρος. Και μετά ήθελε να τον κάνει πολιτικό. Και το όνειρο του μπαμπά έγινε πραγματικότητα. Ο Βαγγελάκης μεγάλωσε και έγινε και δικηγόρος και προπάντων "πολιτικός".

Ελα, όμως, που κάπου χάλασε η δουλιά!

Και ο μεγάλος χασοδίκης - συγνώμη, δικηγόρος ήθελα να πω - νιώθοντας αδυναμία να υπερασπίσει τον εαυτό του, απειλεί με δικαστήρια όλους αυτούς που γελούν με τα χάλια του. Ελα, όμως, που ξαναχάλασε η δουλιά και ο ασυμβίβαστος επαναστάτης αποδείχτηκε κότα με λειρί (συμπαθές δίποδο η κότα - και το λειρί, κορόνα στο κεφάλι της - εξ ου και συμπαθέστατο τετράποδο ο γάιδαρος) και αποδέχτηκε την πρόσκληση της κυρίας Βελλίδη! Και πήγε στην πρεμιέρα της - ο ασυμβίβαστος - ξεχνώντας την υποχρέωσή του να σεβαστεί τα παντελόνια του - συγνώμη, τα γαλόνια του ήθελα να πω - όντας ο ίδιος υπουργός Δικαιοσύνης (Δεν το πιστεύω!!! Αλλο υπουργείο ήθελαν να του δώσουν και κάποιο λάθος έγινε στην τελετή παράδοσης).

(Αλήθεια, κύριε υπουργέ, αυτό που διαπράξατε τι λογής έγκλημα είναι; Πώς λέγεται να δεις... Απιστία σε βαθμό ξεφτιλίσματος λέγεται; Δεν ξέρω ακριβώς, θα σας γελάσω).

Ε, τώρα!!! Από έναν τέτοιο "Πολιτικό Ανδρα", που εκτελεί χρέη υπουργού επί της απονομής της Δικαιοσύνης, δεν ξέρω τι μπορείτε να περιμένετε, τόσο εσείς, όσο και οι δύστυχοι δικαστές και εισαγγελείς - και ιδίως αυτοί - που "κατασυκοφαντήθηκαν" και είχαν την ατυχία να αναλάβει ο Βαγγέλης αυτόκλητα το έργο της υπεράσπισής τους.

Εδώ που τα λέμε, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους δε θα ήθελα να ήμουν με το Βαγγέλη συνήγορο. Εδώ που τα ξαναλέμε, μέχρι και απεργία πείνας θα έκανα (αν ήμουν δικαστής) για να απαλλαγώ από έναν τέτοιο συνήγορο υπεράσπισης.

Κύριοι του "Ριζοσπάστη",

Ξανανομίζω πως πρέπει να ...σοβαρευτείτε.

Είναι σαφές πως δεν μπορείτε να περιμένετε τίποτα από έναν ...νεανίζοντα, αλλά, κατά τα άλλα, ξιπασμένο και ανισόρροπο "πολιτικό" ραμολιμέντο.

Καταλαβαίνω πως σας τρομάζουν οι ψήφοι του στη Δυτική Αθήνα. Ηταν ψήφοι ..."βαθιά πολιτικοί", λίγο λιγότερο βέβαια από τις ψήφους του Λεβέντη. Μόνο που ο Λεβέντης ατύχησε. Δεν είχε την ευκαιρία να βρίσκεται σ' ένα ΠΑΣΟΚ, για να επαναλάβει έναν ανάλογο ...θρίαμβο. Βλέπετε, το ΠΑΣΟΚ έχει το δικό του"Λεβέντη" - έστω και imitation - γι' αυτό ...χτυπιέται από το δικό του κανάλι ο ...οriginal.

- Κουταμάρα, λοιπόν, ο Γιαννόπουλος... φραπέ ο Λεβέντης.

Παροιμία ο imitation... απόφθεγμα ο original.

Και πάει λέγοντας η δουλιά.

Δεν έχει καμία σημασία αν στο στόμα και των δυο δεινοπαθεί η ελληνική γλώσσα (Αυτό το ..."συκοφαντισμούς", πολύ μου άρεσε υπουργάρα μου!!!, υπερασπιστά του Πλουμπίδη!!! Εκεί που... ο Πλουμπίδης, φύτρωσες εσύ υπουργέ μου!!!).

Σημασία έχει πως τούτος ο λαός πρέπει να πειστεί πως ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλο, προκειμένου να δώσει την ψήφο του στο ...χειρότερο, για να μπορεί στη συνέχεια να αποκαλεί:

- τον ένα ...ΥΠΟΥΡΓΕ μου.

- τον άλλο ...ΠΡΟΕΔΡΕ μου.

Και να γελά ασταμάτητα με τα καμώματα και των δυο, καπηλευόμενος - είναι αλήθεια - το ...ψώνιο τους, να βρίσκονται όσο γίνεται περισσότερο πίσω από το γυαλί. Ωστόσο, πρέπει να τους αναγνωρίσει κανείς πως διαθέτουν και οι δυο, μια αξιοθαύμαστη αυτογνωσία.

- Ο πρόεδρος: Ξέρει πως βγάζει γέλιο - χωρίς να το θέλει - και, προσπαθώντας να κρύψει την ασχετοσύνη του με την πολιτική, μιλάει για πολιτική.

- Ο υπουργός: Ξέρει πως δεν βγάζει πολιτική - αν και το θέλει - και, προσπαθώντας να κρύψει την ασχετοσύνη του με την πολιτική, βγάζει γέλιο.

Ζουν και οι δυο δηλαδή ένα ...δράμα.

Κύριοι,

Δεν ξέρω τι θα κάνετε με τον πρόεδρο, όμως για τον υπουργό σίγουρα μπορείτε να κάνετε κάτι καλύτερο από το να γράφετε γι' αυτόν. ΓΡΑΦΤΕ ΤΟΝ!!! Βέβαια, σίγουρα έτσι θα του κάνετε μεγάλο κακό, γιατί θα πέσει στα αζήτητα και θα τον αποσύρουν αυτοί που τον ανέχονται, χαζογελώντας κάτω από τα ...ανύπαρκτα μουστάκια. Θα προσφέρετε, όμως, ανεκτίμητη υπηρεσία στην κοινωνία μας, αφού θα την έχετε απαλλάξει από τη χειρότερη και την πλέον αντιπαθέστατη φιγούρα ενός ιδιότυπου Θεάτρου Σκιών.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και για το χώρο που ελπίζω να μου διαθέσετε στην εφημερίδα σας".

Ενέργειες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές

Πλήθος προσωπικοτήτων και μαζικών φορέων καταδικάζουν την επίθεση Γιαννόπουλου κατά του "Ρ" και γενικότερα κατά της ελευθερίας του Τύπου.

  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ τονίζει: "Δηλώνουμε ανοιχτά ότι ο "αντιστασιακός" υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος ανεξάρτητα από το τι δηλώνει ο ίδιος, αποδεικνύεται αντικομμουνιστής με τις ενέργειές του και αποκρύπτει την αλήθεια, την οποία πολύ καλά γνωρίζει". Και συμπληρώνει: "Σαν συνταξιούχοι στην εφημερίδα "Ρ" βρήκαμε τον πιο άξιο υποστηρικτή της αλήθειας, όπως είναι τα κραυγαλέα αιτήματά μας. Μας κρατάει όρθιους και άθικτους μέχρι στιγμής από τα θανατερά αντιασφαλιστικά - αντισυνταξιουχικά μέτρα που έκανε νόμους η ΝΔ και τους εφαρμόζει ο κύριος Ε. Γιαννόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης, μαζί με την κυβέρνησή του".
  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" διαμαρτύρεται εντονότατα και καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης και τονίζει: "Εμείς οι συνταξιούχοι, στην εφημερίδα "Ρ" βρήκαμε ένα θερμό συμπαραστάτη στους αγώνες μας και γι' αυτό εκδηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας".
  • Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ιλίου (Ν. Λιόσια) "με αγανάκτηση καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Γιαννόπουλου, να φιμώσει τη φωνή της αλήθειας και αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση, τη φωνή του "Ρ" με εξώδικο που του έστειλε καθώς και την ΕΣΗΕΑ, καλώντας τους να παίρνουν την προέγκρισή του πριν από κάθε δημοσίευμα". Και καταλήγει: "Λογοκρισία; Φασισμός; Μαύρες εποχές; Τι να πει κανείς;".
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι "τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους και μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη των αγώνων του μαζικού λαϊκού κινήματος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΣΕΒ και την οποία ενέκριναν με την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ πριν από πέντε χρόνια στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΠΟΛ. ΑΝ. και ο ΣΥΝ και συνεχίζουν να στηρίζουν, παρά τη μεγάλη όξυνση των προβλημάτων που έφερε για τη χώρα και τους εργαζόμενους".
  • Αποκορύφωμα των τελευταίων μέτρων και ενεργειών της αυταρχικής - αντιδημοκρατικής στάσης της κυβέρνησης, τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, είναι η επίθεση Γιαννόπουλου κατά του "Ρ" και κατά της ΕΣΗΕΑ, το πολυνομοσχέδιο Δικαιοσύνης, που θεσμοθετεί το αυταρχικό κράτος και ποινικοποιεί τους αγώνες. Οι ενέργειες και τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης, συνεχίζει, μας γυρίζουν στην εποχή του "Ιδιώνυμου" και του Νόμου 509. "Οι ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης που καλύπτεται πίσω από το "αντιστασιακό" του άλλοθι και το ιδιόμορφο, "αθυρόστομο και αυριανίστικο" ύφος του, είναι συγκεκριμένες και επιδιώκουν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους και το λαό και να εκφασίσουν την πολιτική ζωή της χώρας, καλύπτονται πλήρως από την κυβέρνηση και εκφράζουν στην ουσία την πολιτική τους".
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Τοπικών Φορέων του Δήμου Αγίου Δημητρίου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στο "Ρ". "Την επίθεση αυτή, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, είναι φυσικό να την αισθανόμαστε σαν επίθεση ενάντιά μας, ενάντια σε κάθε εργάτη, εργαζόμενο, φοιτητή, συνταξιούχο, γιατί ο "Ρ" είναι η εφημερίδα που πάντα και με συνέπεια υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τους αγώνες των εργαζομένων".
  • Η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση" αποδοκιμάζει "την απαράδεκτη και προκλητική προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου, που εξαπέλυσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης".
  • Το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο "Ρ" και καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης ενάντια στον εφημερίδα για τα δημοσιεύματα σχετικά με τους αγώνες των αγροτών. "Μια τέτοια ενέργεια, τονίζει, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, φασιστικής νοοτροπίας, που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, στις εποχές που όποιος δε συμπαρατασσόταν με τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων ντόπιων και ξένων και δεν τα υπηρετούσε πιστά, δεν ήταν Ελληνας, ήταν εχθρός της πατρίδας". Και σημειώνει: "Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του οφείλουν να πάρουν θέση, σε διαφορετική περίπτωση σημαίνει ότι τους χαρακτηρίζει όλους "το ύφος και ήθος" του Ε. Γιαννόπουλου".
Ο λύκος και τα πρόβατα

Αφού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιτείνουν την πολιτική και οικονομική κρίση στη Βουλγαρία. Αφού κατάφεραν να προκαλέσουν όχι απλά έξαρση της φτώχειας αλλά και της εξαθλίωσης (τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι αυξάνει ο αριθμός των Βουλγάρων που ζουν με... ζωοτροφές ή ότι υπάρχει έλλειψη ψωμιού), τώρα το... παίζουν σαν "σωτήρες". Ο λόγος για τους ισχυρούς της Δύσης (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία, που ερίζουν για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στην περιοχή), που παίζουν διάφορα βρώμικα παιχνίδια είτε μεμονωμένα είτε μέσω των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΟΣΑ κλπ. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι συντονισμένες προσπάθειές τους για το διορισμό ενός "οικονομικού διευθυντηρίου" - με ανθρώπους της επιλογής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - το οποίο θα αναλάβει... "να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Βουλγαρία"!

***

Δεν πρόκειται για κίτρινη προπαγάνδα, αλλά για ειδήσεις οι οποίες μεταδόθηκαν αυτή τη βδομάδα από το "Ρόιτερ" και το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων", με βάση σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ιδού και τα τεκμήρια:

  • "Η Βουλγαρία χρειάζεται ένα αυστηρό και καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, ικανό να λύσει τα προβλήματά της και εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε", δήλωσε η Αν Μακ Γκερκ (αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) μετά το τέλος της συνεργασίας που είχε στη Σόφια με τον πρωθυπουργό, Στεφάν Σοφιγιάνσκι, σχετικά με τη συγκρότηση ενός οικονομικού διευθυντηρίου.
  • "Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να στείλει στη Βουλγαρία σιτάρι αξίας δύο εκατομμυρίων ΕΝΜ, για να αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η έλλειψή του", δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών, Στόγιαν Στάλεφ, στον οποίο υποσχέθηκαν να στείλει η ΕΕ σιτάρι στη Βουλγαρία στα πλαίσια του ανθρωπιστικού προγράμματος βοήθειας ECHO της ΕΕ...
  • "Ηρθε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ως Ευρωπαίοι γείτονές της, πρέπει να βοηθήσουμε τη Βουλγαρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες της". Η δήλωση αυτή ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας που εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάρρευση της βουλγάρικης οικονομίας και υποσχέθηκε βοήθεια, με τον όρο όμως ότι "η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει αμέσως ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" γιατί όπως υποστήριξε "η έλλειψη πίστης στην οικονομία της αγοράς και οι προσπάθειες θεραπείας των συμπτωμάτων και μόνο της κρίσης πρέπει να σταματήσουν".

***

Αντί άλλου σχολίου, για τις δραματικές στιγμές που ζει ο βουλγάρικος λαός, θα θυμίσουμε τη λαϊκή παροιμία που λέει "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Και στην προκειμένη περίπτωση, η προθυμία των διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - που οδήγησαν τη Βουλγαρία στα σημερινά αδιέξοδα - που φόρεσαν τη μάσκα του "άγγελου προστάτη" του... βουλγάρικου λαού και δηλώνουν σήμερα έτοιμοι να βοηθήσουν, κάνει επίκαιρη τη λαϊκή παροιμία που λέει πως "έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"...

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Απαντούν στην πρόκληση Γιαννόπουλου

Συνεχίζονται οι δηλώσεις προσωπικοτήτων με αφορμή την επίθεση Γιαννόπουλου κατά του "Ρ".

Λάκης Λαζόπουλος

Ηθοποιός - συγγραφέας

"Νομίζω ότι ο Γιαννόπουλος με την πραγματική δίωξη που κάνει, προχωρά σε δίωξη των δικών του αγώνων. Αυτών των αγώνων που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει κάνει. Νομίζω ότι στο παρελθόν είχε δείξει ότι είναι άνθρωπος που είχε και χιούμορ και επαφή με τα προβλήματα των εργαζομένων.

Οταν όμως οι εργαζόμενοι γίνονται "γαϊδούρια", "σκερβελέδες", "ανόητοι", "άχρηστοι", "υποκινούμενοι", τότε ποιος είναι αυτός που πρέπει να διώξει τον Γιαννόπουλο για αυτή τη δεξιότατη στροφή του μυαλού του και την αγενέστατη συμπεριφορά απέναντι σε ένα λαό που αντιμετωπίζει προβλήματα πραγματικά;

Νομίζω ότι ο Γιαννόπουλος πρέπει να σταματήσει τις διώξεις κατά του εαυτού του. Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι, οι λίγο σκεπτόμενοι, είναι εναντίον κάθε τέτοιου είδους πράξεων απέναντι στο "Ρ", που αν μη τι άλλο, πέρα από τις οποιεσδήποτε διαφορές, έχει μια σταθερή πορεία συμπαράστασης στο πλευρό των εργαζομένων".

Γιώργος Ρούσης

Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

"Αν για ορισμένους "αντικειμενικούς" και "σοβαρούς" δημοσιογράφους ο κύριος Ευάγγελος Γιαννόπουλος είναι κυρίως γραφικός και τηλεοπτικά αποδοτικός, για την κυβέρνηση Σημίτη φαίνεται ότι αποτελεί τη μια όψη του εκσυγχρονισμού, της οποίας η άλλη είναι το "Nitro".

Από αυτήν τη σκοπιά η στάση του κυρίου Γιαννόπουλου βοηθάει για να αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το πραγματικό πρόσωπο των επάρχων, λογιστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με δεδομένο όμως ότι ο φασισμός γεννιέται από ένα σύμπλεγμα κοινωνικής απελπισίας και λαϊκισμού, το φαινόμενο Γιαννόπουλου και ιδιαίτερα η τελευταία επίθεσή του κατά του "Ριζοσπάστη" απαιτεί άμεση αντίδραση και μαζική καταδίκη από κάθε πολίτη, σε όποια παράταξη κι αν ανήκει.

Υ.Γ. Η εικόνα του κ. Γιαννόπουλου με τη φωτογραφία του Αρη πίσω από το γραφείο του δεν ξέρω γιατί μου φέρνει στο νου τον περίφημο Γεωργαλά της χούντας".

Γιάννης Πανούσης

Πρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

"Πιστεύω ότι η ιστορία και οι αγώνες του "Ριζοσπάστη" απαιτούν σεβασμό ακόμα και στις περιπτώσεις που διαφωνεί κανείς με τις απόλυτες θέσεις και απόψεις τις οποίες υποστηρίζει. Από την άλλη πλευρά και η προσωπική διαδρομή (πολιτική και αγωνιστική) του Ευαγγ. Γιαννόπουλου δεν αφήνει περιθώρια για καταγγελίες οι οποίες θα μπορούσαν ν' αποδοθούν μόνο σε ανθρώπους και σε πρακτικές που έχουν συνδεθεί με σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Επειδή η ανοχή των πολιτικών στην κριτική συμβάλλει στην ανοχή των θεσμών, κρίνω σκόπιμο ο Ευαγγ. Γιαννόπουλος να μην υιοθετήσει διαδικασίες που είμαι σίγουρος πως και ο ίδιος βαθιά μέσα του καταδικάζει και ν' αφήσει την ίδια τη ζωή να (απο)δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι σ' αυτή τη σύγκρουση.

Η κοινωνία και η ιστορία είναι άλλωστε αδιάψευστοι κριτές όλων μας, ισχυρότεροι των όποιων καταγγελιών ή δικαστικών αποφάσεων".

Μνημόσυνο της Ρούλας Κουκούλου

Πραγματοποιήθηκε χτες σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, ύστερα από επιθυμία των συγγενών της, το μνημόσυνο της Ρούλας Κουκούλου,της αξέχαστης συντρόφισσας και ακούραστης αγωνίστριας της Ειρήνης, που διατέλεσε για χρόνια μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκαν ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και ο Νίκος Καλούδης.

Συγκέντρωση ετεροδημοτών

Οι επιτροπές Ετεροδημοτών Σαμιωτών και Ικαριωτών της Αθήνας του ΚΚΕ καλούν τα μέλη και τους φίλους τους σε γενική συγκέντρωση την Τετάρτη 5 Μάρτη στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Θέμα της συζήτησης η ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τα προβλήματα της παροικίας και των νησιών.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Μενιδίου,στα πλαίσια της σύσφιξης των δεσμών των μελών και οπαδών της, σας καλεί στη συνεστίαση που θα γίνει σήμερα Σάββατο και ώρα 9 μ.μ. στη "ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΚΑΛΥΒΑ" (19ο χιλ. Λεωφόρου Πάρνηθος).
  • Η ΚΟ Πατησίων διοργανώνει χορό σήμερα Σάββατο στις 9.00 μ.μ. με την ευκαιρία της 8ης Μάρτη, Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, στην οικογενειακή ταβέρνα "Ο Θύμιος από τα Τρίκαλα".
Αντίο σύντροφέ μας

Πέθανε χτες στις 2 μ.μ. μετά από μάχη με την ανίατη αρρώστια ο σύντροφός μας ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΟΥΛΗΣ, εργαζόμενος στο μηχανουργείο της "Τυποεκδοτικής". Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή 2.3.97 στην πατρίδα του, τη Νάξο.

Οι εργαζόμενοι στην "Τυποεκδοτική" εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον αγαπημένο του γιο Γιάννη.

Ασέβεια και καπηλεία

Τρίτη επιστολή (με την απειλή ότι ..."επακολουθεί και τέταρτη") προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωρυόμενος, με το γνωστό του ύφος και ήθος, κατά του ΚΚΕ και του "Ρ". Ο Ε. Γιαννόπουλος, μετά το εξώδικο και τους εκβιασμούς προς το "Ρ", μετά τις απειλές προς την ΕΣΗΕΑ, που ομόφωνα τον κατήγγειλε για την επιχείρηση "περιστολής της ελευθερίας του Τύπου", που συνιστούν οι πρακτικές του εναντίον της εφημερίδας, τώρα πέρασε σε νέο στάδιο. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζητά από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πιστοποιητικά συμμετοχής στον ΕΛΑΣ και στα Δεκεμβριανά...

Σε ό,τι αφορά τον ηρωικό ΕΛΑΣ της Αθήνας, είναι σίγουρο ότι ο αγώνας του ήταν μεγαλειώδης, πατριωτικός, αξιοπρεπής και "οδηγητής" για το λαό μας και τα οράματά του. Οράματα, όπως η αποτίναξη του ιμπεριαλιστικού ζυγού από τη χώρα μας και την κυριαρχία του λαού στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Γιαννόπουλο, εξίσου σίγουρο είναι ότι ανήκει στις "εφεδρείες" όλων αυτών που με την αντιλαϊκή πολιτική τους υπηρετούν τους ιμπεριαλιστές.

Επειδή, δε, ο άνθρωπος δε σέβεται στο ελάχιστο τους χιλιάδες γνήσιους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αγωνιστές, που η γνησιότητά τους επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ποτέ δε διανοήθηκαν να καπηλευτούν για προσωπική προβολή εκείνους τους αγώνες, θα συμφωνήσουμε με αυτό που ο λαός μας αποτυπώνει σε πέντε μόλις λέξεις: Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Συνεστίαση ειρήνης

Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης καλεί όλους τους φίλους της Ειρήνης της περιοχής του στη συνεστίαση που διοργανώνει σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ. στην αίθουσα των εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου (τέρμα λεωφορείου 222).

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών του Νομού Μαγνησίας διοργανώνει αύριο στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (πρώην ΤΕΕ), Τοπάλη 35, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Κοινωνική Πολιτική και Γυναίκα - Ασφαλιστικό". Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η γιατρός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Καλλιόπη Μπουντούρογλου και η δικηγόρος, γγ της ΟΓΕ Κατίνα Καραμάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ