ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στρώνουν χαλί στη "Λευκή Βίβλο"

Η κυβέρνηση προκαλεί... διαρρέοντας τα σχέδιά της για μείωση χρόνου εργασίας με μείωση αποδοχών, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας μιλά για "πακέτο μέτρων" και "τομή στην αγορά εργασίας"

Με μια... υπολογισμένη διαρροή πληροφοριών από το υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας,η κυβέρνηση έβαλε σε "κυκλοφορία" το σχέδιό της - το οποίο και θα θέσει σαν πρόταση στο τραπέζι του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου" - για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών,υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Κύκλοι της κυβέρνησης επιβεβαίωναν χτες τα κυβερνητικά σχέδια υποστηρίζοντας ότι προωθούνται για να τονωθεί η μερική απασχόληση, που στη χώρα μας υπολογίζεται "μόνο" στο 5% - 6%. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί, ώστε να μειωθεί - δηλαδή να μοιραστεί - η... ανεργία! "Με τη ρύθμιση αυτή - πρόσθεταν - οι επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους. Το ίδιο, άλλες επιχειρήσεις που έκλεισαν και σκοπεύουν να ανοίξουν πάλι και άλλες που θα θελήσουν να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας...".

Τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων και δηλώσεων. Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαπας,επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, δήλωσε ότι προωθείται ένα "πακέτο μέτρων" που θα αποτελέσει "τομή στην αγορά εργασίας" και το οποίο, "όταν θα είναι έτοιμο θα τεθεί στον κοινωνικό διάλογο". Σχετικά με το χρόνο κατάθεσης αυτού του "πακέτου", ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: "υπάρχει ήδη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υπάρχει και απόφαση του κόμματος την Πέμπτη. Υπάρχει μια μεικτή επιτροπή κόμματος - κυβέρνησης που προετοιμάζει αυτό το πακέτο".

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρεται: "Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας δείχνουν το μεσαιωνικό καθεστώς που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει για τους εργαζόμενους. Με πρόφαση την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κύριος Πρωτόπαππας εξάγγειλε λίγους μήνες δουλιά το χρόνο και τους υπόλοιπους ανεργία. Εξάγγειλε χτύπημα στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Μείωση των ωρών εργασίας, με αντίστοιχη μείωση των ήδη πενιχρών εισοδημάτων των εργαζομένων.

Αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση των διακοσίων οικογενειών της πλουτοκρατίας, της στρώνει το έδαφος για περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερη τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, για πιο εντατική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων, σύμφωνα με το Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο" και τις αξιώσεις του ΣΕΒ.

Μπροστά σ' αυτές τις προκλήσεις των υπηρετών της οικονομικής ολιγαρχίας μόνο ένα δρόμο έχουν οι εργαζόμενοι. Την ενότητα, τον αγώνα τους και την απομόνωση των συμβιβασμένων με την κυβερνητική πολιτική συνδικαλιστικών ηγεσιών".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δηλώσεις του σημείωσε ότι και από "τη συγκεκριμένη διαρροή, γίνεται πια φανερό ότι ο θρυλούμενος κοινωνικός διάλογος είναι στημένος μεταξύ κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα είναι αυτοκτονία για το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει μέρος σε σικέ παιχνίδια".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια να συζητάμε για μείωση του ωραρίου εργασίας και μείωση αποδοχών", ωστόσο επέμεινε σε έναν "κοινωνικό διάλογο" που θα δώσει "θετικά αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων".

Καμπάνια για την ανεργία των νέων

Τρίμηνη εκστρατεία ενάντια στην ανεργία και την εκμετάλλευση των νέων θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Νέων της ΓΣΕΕ

Οι στόχοι της τρίμηνης καμπάνιας για την ανεργία των νέων,που πραγματοποιεί η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ για την ενεργητική συσπείρωση της νεολαίας απέναντι στο πρόβλημα, κατατέθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ.

Το πρόβλημα αναλύθηκε διεξοδικά και σε ημερίδα που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η ΓΣΕΕ - στα πλαίσια της καμπάνιας - στην οποία τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όπως και χτες, αναδεικνύουν το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, αφού 260 χιλιάδες άνεργοι είναι νέοι (ποσοστό 64% της συνολικής ανεργίας της χώρας μας)!

Η ευθύνη πραγματοποίησης της καμπάνιας έχει ανατεθεί σε τρεις ομάδες εργασίας, που αντιστοιχούν στις γεωγραφικές περιοχές της Βορείου, της Κεντρικής και της Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδας. Αυτές οι ομάδες θα αναλάβουν να οργανώσουν συσκέψεις συνδικαλιστών, επιτροπές ανέργων κατά κλάδο και κατά νομό, παραστάσεις στις Νομαρχίες και ενημερωτικές περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Ειδικά στην Αθήνα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις με διάφορες μορφές.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σε απολογία συνδικαλιστές!

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Συναυλία σήμερα μπροστά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει"!Μ' αυτό το σύνθημα άνεργοι και εργαζόμενοι της Ζώνης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα πορεία στην Ασφάλεια Πειραιά,καθώς με κλήσεις που επιδόθηκαν χτες - εν μέσω αγώνων - τέσσερις συνδικαλιστές της Ζώνης και ένας εργαζόμενος καλούνται στις 7 Μάρτη σε απολογία για τα γεγονότα του Οκτώβρη του '95 έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας!

Οι συνδικαλιστές καλούνται να απολογηθούν για τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ζώνης έξω από το ΥΕΝ από τα ΜΑΤ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης ενάντια στην ανεργία και την πολιτική της αποβιομηχάνισης. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους συνδικαλιστές είναι "αντίσταση, στάση και θρασύτητα κατά της Αρχής, παρακώλυση συγκοινωνιών, εξύβριση και απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας", καθώς και "πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης"!

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών με τον διευθυντή Ασφάλειας Πειραιά, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα ανασταλεί η διαδικασία της απολογίας.

Ταυτόχρονα εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης συγκεντρώθηκαν χτες για τέταρτη μέρα έξω από το ΥΕΝ και διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική ερήμωσης της Ζώνης. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Π. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά. Παραβρέθηκαν επίσης ο Β. Ξένος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Μανουσογιαννάκης,γραμματέας του ΕΚΠ.

Σήμερα ολοκληρώνεται το πενθήμερο διαμαρτυρίας έξω από το ΥΕΝ, με συναυλία.

"Οχι" στη θηλιά των "τοπικών συμφώνων"

Τη νομιμοποίηση της φτώχειας και την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν κερδηθεί με μακροχρόνιους αγώνες, προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση μέσω των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης" στον τσακισμένο από την ανεργία Νομό Κοζάνης,καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και καλεί το λαό της περιοχής να υπερασπιστεί τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, που είναι η κοινωνική ασφάλιση, το 8ωρο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο νέος "ευρωεισαγόμενος" θεσμός στόχο έχει: Την κατάργηση του θεσμού του κατωτέρου βασικού μισθού, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αμοιβής κάτω από τις ΣΣΕ. Την πλήρη απορύθμιση του ωραρίου και γενικά των εργασιακών σχέσεων. Την παραχώρηση πλήθους προνομίων, επιδοτήσεων, μπόνους και παντός είδους φοροαπαλλαγών στην εργοδοσία, "για την προσέλκυση επενδύσεων".

Το ΕΚ Λάρισας

Την απόφασή του να μην αποδεχτεί τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης" και την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Η κυβέρνηση, σημειώνει, "με πρόσχημα την ανεργία που η πολιτική της γεννάει, έρχεται να εφαρμόσει τις επιταγές της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου", με στόχο τη μείωση του εργασιακού κόστους μέσα από την κατάργηση στην πράξη των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την επιδίωξή της για τη διάσπαση της εργατικής τάξης και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Οι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει αγωνιστικά την αντίθεσή τους στον εργασιακό μεσαίωνα

Συγκέντρωση πέντε ομοσπονδιών

Πέντε ομοσπονδίες εργαζομένων συντονίζουν τη δράση τους για την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απόκρουση των νέων επικείμενων σφοδρών επιθέσεων στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, και μεθαύριο Πέμπτη, πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 6μμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Πρόκειται για τις ομοσπονδίες εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης, οικοδόμων, συλλόγων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, εργαζομένων στο φάρμακο και λογιστών.

"Αποφασίσαμε - τονίζουν σε ανακοίνωσή τους - να συντονίσουμε τη δράση μας, γιατί πιστεύουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και από κοινού πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η επανάπαυση και η μοιρολατρία απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, θα μας στοιχίσει τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά ΤΩΡΑ".

ΟΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
Προτείνει μειωμένη ασφάλιση!

Επικροτεί επίσης τον αποκλεισμό των αλλοδαπών ναυτεργατών από τη διαδικασία καταγραφής και νομιμοποίησης!

Την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο σύνταξης (!), προτείνει για τους αλλοδαπούς εργάτες η ΕΕ της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία - κατά τα άλλα - εκφράζει τη "διαφωνία" της σε ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών. Ειδικότερα, η ΕΕ της ΟΚΕ επικαλείται προβλήματα ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού φορέα για κάποιες κατηγορίες αλλοδαπών, πράγμα που βεβαίως μπορεί να ρυθμιστεί. Ζητά επίσης να αποσαφηνιστεί ακόμα περισσότερο ότι οι διατάξεις του ΠΔ δεν εφαρμόζονται "στους αλλοδαπούς ναυτικούς επί πλοίων με ελληνική σημαία"!Το κείμενο της ΕΕ θα συζητηθεί στην ολομέλεια της ΟΚΕ στις 7 Μάρτη, απ' όπου και θα προκύψει η σχετική γνωμοδότηση προς την κυβέρνηση.

Στις γενικές παρατηρήσεις της, η ΕΕ της ΟΚΕ σημειώνει ότι το ΠΔ έχει δυο σημαντικές αδυναμίες και δεν μπορεί να θεωρηθεί "μέρος μιας νομοθετικής παρέμβασης, η οποία χαρακτηρίζεται από σαφείς στόχους και μεθόδους". Αυτές οι δυο αδυναμίες είναι, κατά την ΟΚΕ, από τη μια η ασάφεια των στόχων του και η μη ενθάρρυνση των αλλοδαπών να καταγραφούν.

Η ΕΕ της ΟΚΕ προτείνει την επιμήκυνση της χρονικής ισχύος της προσωρινής κάρτας σε 12 μήνες, την επ' αόριστο άδεια παραμονής για όσους αλλοδαπούς διαμένουν στην Ελλάδα περισσότερο από 7 χρόνια, την αποσαφήνιση ότι οι αλλοδαποί αγρεργάτες θα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Αρνητικές παρατηρήσεις γίνονται και για την υποδομή του όλου εγχειρήματος, μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς και για τη στενή σύνδεση με την απασχόληση, εφόσον πολλοί αλλοδαποί δεν απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ