Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
Προτείνει μειωμένη ασφάλιση!

Επικροτεί επίσης τον αποκλεισμό των αλλοδαπών ναυτεργατών από τη διαδικασία καταγραφής και νομιμοποίησης!

Την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο σύνταξης (!), προτείνει για τους αλλοδαπούς εργάτες η ΕΕ της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία - κατά τα άλλα - εκφράζει τη "διαφωνία" της σε ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών. Ειδικότερα, η ΕΕ της ΟΚΕ επικαλείται προβλήματα ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού φορέα για κάποιες κατηγορίες αλλοδαπών, πράγμα που βεβαίως μπορεί να ρυθμιστεί. Ζητά επίσης να αποσαφηνιστεί ακόμα περισσότερο ότι οι διατάξεις του ΠΔ δεν εφαρμόζονται "στους αλλοδαπούς ναυτικούς επί πλοίων με ελληνική σημαία"!Το κείμενο της ΕΕ θα συζητηθεί στην ολομέλεια της ΟΚΕ στις 7 Μάρτη, απ' όπου και θα προκύψει η σχετική γνωμοδότηση προς την κυβέρνηση.

Στις γενικές παρατηρήσεις της, η ΕΕ της ΟΚΕ σημειώνει ότι το ΠΔ έχει δυο σημαντικές αδυναμίες και δεν μπορεί να θεωρηθεί "μέρος μιας νομοθετικής παρέμβασης, η οποία χαρακτηρίζεται από σαφείς στόχους και μεθόδους". Αυτές οι δυο αδυναμίες είναι, κατά την ΟΚΕ, από τη μια η ασάφεια των στόχων του και η μη ενθάρρυνση των αλλοδαπών να καταγραφούν.

Η ΕΕ της ΟΚΕ προτείνει την επιμήκυνση της χρονικής ισχύος της προσωρινής κάρτας σε 12 μήνες, την επ' αόριστο άδεια παραμονής για όσους αλλοδαπούς διαμένουν στην Ελλάδα περισσότερο από 7 χρόνια, την αποσαφήνιση ότι οι αλλοδαποί αγρεργάτες θα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Αρνητικές παρατηρήσεις γίνονται και για την υποδομή του όλου εγχειρήματος, μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς και για τη στενή σύνδεση με την απασχόληση, εφόσον πολλοί αλλοδαποί δεν απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ