Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στρώνουν χαλί στη "Λευκή Βίβλο"

Η κυβέρνηση προκαλεί... διαρρέοντας τα σχέδιά της για μείωση χρόνου εργασίας με μείωση αποδοχών, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας μιλά για "πακέτο μέτρων" και "τομή στην αγορά εργασίας"

Με μια... υπολογισμένη διαρροή πληροφοριών από το υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας,η κυβέρνηση έβαλε σε "κυκλοφορία" το σχέδιό της - το οποίο και θα θέσει σαν πρόταση στο τραπέζι του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου" - για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών,υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Κύκλοι της κυβέρνησης επιβεβαίωναν χτες τα κυβερνητικά σχέδια υποστηρίζοντας ότι προωθούνται για να τονωθεί η μερική απασχόληση, που στη χώρα μας υπολογίζεται "μόνο" στο 5% - 6%. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί, ώστε να μειωθεί - δηλαδή να μοιραστεί - η... ανεργία! "Με τη ρύθμιση αυτή - πρόσθεταν - οι επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους. Το ίδιο, άλλες επιχειρήσεις που έκλεισαν και σκοπεύουν να ανοίξουν πάλι και άλλες που θα θελήσουν να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας...".

Τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων και δηλώσεων. Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαπας,επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, δήλωσε ότι προωθείται ένα "πακέτο μέτρων" που θα αποτελέσει "τομή στην αγορά εργασίας" και το οποίο, "όταν θα είναι έτοιμο θα τεθεί στον κοινωνικό διάλογο". Σχετικά με το χρόνο κατάθεσης αυτού του "πακέτου", ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: "υπάρχει ήδη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υπάρχει και απόφαση του κόμματος την Πέμπτη. Υπάρχει μια μεικτή επιτροπή κόμματος - κυβέρνησης που προετοιμάζει αυτό το πακέτο".

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρεται: "Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας δείχνουν το μεσαιωνικό καθεστώς που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει για τους εργαζόμενους. Με πρόφαση την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κύριος Πρωτόπαππας εξάγγειλε λίγους μήνες δουλιά το χρόνο και τους υπόλοιπους ανεργία. Εξάγγειλε χτύπημα στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Μείωση των ωρών εργασίας, με αντίστοιχη μείωση των ήδη πενιχρών εισοδημάτων των εργαζομένων.

Αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση των διακοσίων οικογενειών της πλουτοκρατίας, της στρώνει το έδαφος για περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερη τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, για πιο εντατική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων, σύμφωνα με το Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο" και τις αξιώσεις του ΣΕΒ.

Μπροστά σ' αυτές τις προκλήσεις των υπηρετών της οικονομικής ολιγαρχίας μόνο ένα δρόμο έχουν οι εργαζόμενοι. Την ενότητα, τον αγώνα τους και την απομόνωση των συμβιβασμένων με την κυβερνητική πολιτική συνδικαλιστικών ηγεσιών".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δηλώσεις του σημείωσε ότι και από "τη συγκεκριμένη διαρροή, γίνεται πια φανερό ότι ο θρυλούμενος κοινωνικός διάλογος είναι στημένος μεταξύ κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα είναι αυτοκτονία για το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει μέρος σε σικέ παιχνίδια".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια να συζητάμε για μείωση του ωραρίου εργασίας και μείωση αποδοχών", ωστόσο επέμεινε σε έναν "κοινωνικό διάλογο" που θα δώσει "θετικά αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ