ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Εκδηλώσεις στο φόντο της πιο σκληρής επίθεσης

Στάση εργασίας μιας ώρας κήρυξε για σήμερα η ΓΣΕΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στους εργασιακούς χώρους. Στάση και στους κλάδους ένδυσης. Σε αντίσταση στο ζοφερό μέλλον, που προδιέγραψαν Μάαστριχτ και "Λευκή Βίβλος", καλούν τα συνδικάτα τις εργαζόμενες γυναίκες

Στο φόντο της συντονισμένης επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών για πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που πρώτο στόχο έχει την εργαζόμενη γυναίκα,γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.Το γεγονός επισημαίνεται στις ανακοινώσεις των συνδικάτων που καλούν τις γυναίκες, συσπειρωμένες στις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, να αναπτύξουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους.

Στάση εργασίας μιας ώρας κήρυξε για σήμερα Πέμπτη η ΓΣΕΕ,προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε χώρους δουλιάς ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας,στις 8 Μάρτη. Η στάση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα, μέσα στο ωράριο εργασίας, ανάλογα με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν και τις δυνατότητες του κάθε κλάδου. Σε εγκύκλιό της η ΓΣΕΕ, καλεί όλα τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και κυρίως τις γυναίκες εργαζόμενες να "δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία των εκδηλώσεων και της στάσης εργασίας".

Στάση εργασίας σήμερα από 10 π.μ. έως 1μ.μ. καλεί και το Συνδικάτο κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Αττικής.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πραγματοποιεί σήμερα στις 6 το απόγευμα σύσκεψη στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130 - 3ος όροφος, με θέμα την υγιεινή και ασφάλεια στα νοσηλευτικά ιδρύματα και οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών. Αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις εργαζόμενες του "Μινιόν".

Σωματεία της Αθήνας καλούν τις εργαζόμενες να συγκεντρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην πλατεία Κάνιγγος στις 5 μ.μ., απ' όπου θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου και θα πραγματοποιήσουν παράσταση και θα παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Ο Δήμος Αιγάλεω,με την προσφορά της Ιατρικής Ερευνας Αιγάλεω, πραγματοποιεί δωρεάν ΤΕΣΤ-ΠΑΠ και εξέταση μαστού. Το πρόγραμμα άρχισε στις 3 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μάρτη. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στην Ιατρική Ερευνα Αιγάλεω (Ιερά Οδός 277). Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 5315.679.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ απευθύνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις γυναίκες, τονίζοντας ότι διεκδικεί γι' αυτές "κοινωνική ασφάλεια στη ζωή τους, απέναντι στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για ολοένα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, απέναντι στη διογκούμενη ανεργία". Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι"η πορεία για την ΟΝΕ, σύμφωνα με τις επιταγές του Μάαστριχτ, οξύνει τα προβλήματα των εργαζόμενων".

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες να ενδυναμώσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδικώντας: Τη βελτίωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, την επέκταση των παροχών. Το δικαίωμά τους στην πλήρη απασχόληση, την αποτροπή των πολιτικών απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ενώ όπως τονίζεται, "η ΓΣΕΕ κατηγορηματικά απορρίπτει προτάσεις μείωσης των ωρών εργασίας, έναντι μειωμένου μισθού".

"Αλλη μια χρονιά θα γιορτάσουμε την ημέρα της γυναίκας, που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επώνυμους για παχιά λόγια περί ελευθερίας και ισονομίας των γυναικών, περί κοινωνικής προστασίας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι σκληρή σε μια κοινωνία που γίνεται προσπάθεια, τα πάντα να μετατραπούν σε εμπορευματική συναλλαγή", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει τα μέσα ενημέρωσης για "τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσδίδουν στην ημέρα της γυναίκας, αποσιωπώντας το ιστορικό της υπόβαθρο", αλλά και την κυβέρνηση, η οποία "καταργεί κάθε θετική κατάκτηση υπέρ της γυναίκας, που σχεδιάζει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησής της". "Μπροστά στη μαύρη προοπτική που διαγράφεται για τις γυναίκες, τις αρνητικές εξελίξεις που υπαγορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ", ο Σύνδεσμος καλεί όλες τις γυναίκες ενωμένες να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

ΧΑΝΙΑ
Χωματερή σε αρχαιολογικό χώρο!

Σε χωματερή θα μετατραπεί ένας αρχαιολογικός χώρος στα Χανιά προκειμένου να δέχεται τα σκουπίδια του νομού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη Νομαρχίας και ΥΠΕΧΩΔΕ!

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, μετά την επιβολή του προστίμου των 8 εκατομμυρίων ημερησίως, λόγω της λειτουργίας παράνομης χωματερής στον Κουρουπητό, προχώρησε στην έγκριση περιοχής που έχει χαρακτηριστεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αρχαιολογικός χώρος, για την κατασκευή εργοστασίου κομποστοποίησης και χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Μάλιστα, η νομάρχης Χανίων, Αλ. Μαρκογιαννάκη,παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι "οι διαδικασίες ίδρυσης εργοστασίου κομποστοποίησης και ΧΥΤΑ στην περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι" Ακρωτηρίου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς"... Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που τελικά επιλεγεί αυτή η περιοχή ως χώρος απόθεσης των απορριμμάτων του νομού.

Συγκεκριμένα, φορείς του Ακρωτηρίου, όπου βρίσκεται και η παράνομη χωματερή Κουρουπητού, τονίζουν ότι "από τη μια με τον Κουρουπητό και απ' την άλλη με την περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι", η περιοχή θα μετατραπεί σ' έναν απέραντο σκουπιδότοπο με τραγικές συνέπειες, για μας και τα παιδιά μας". Πριν μερικές μέρες έστειλαν επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου τόνιζαν και τη διαπίστωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ότι "η εν λόγω περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος". Η απάντηση όμως του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνου, ήταν σαφής και δεν άφηνε κανένα περιθώριο επανεξέτασης της περιοχής, ακόμα κι αν αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που απαγορεύει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Στην απάντησή του προς τους κατοίκους, ο υφυπουργός σημείωσε ότι "για την ίδρυση του εργοστασίου στην περιοχή υπάρχει ήδη προέγκριση του έργου".

Το θέμα του προστίμου ύψους 8 εκατομμυρίων ημερησίως, που επιβλήθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη λειτουργία της παράνομης χωματερής του Κουρουπητού, θα απασχολήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων σε συνεδρίαση που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
10.000 υποψήφιοι για 2.456 θέσεις εποχικής απασχόλησης!

Δικαίωμα στην εργασία, έστω και για λίγους μήνες, διεκδικούν περισσότερα από 10.000 άτομα, στη συντριπτική πλειοψηφία, νέες και νέοι, που υπέβαλαν αίτηση για πρόσληψη στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού!

Απ' αυτούς, ο ένας στους οχτώ θα υπογράψει με την εταιρία σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου και μετά τη λήξη της σύμβασης, θα ριχτεί και πάλι στην ανεργία. Οι θέσεις εποχικής απασχόλησης που προκήρυξε η ΟΑ, μόνο για την Αθήνα, είναι 1.356 και επίκειται η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη, περίπου, άλλων 1.100 ατόμων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΟΑ, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα με τους αρμόδιους της εταιρίας, πρέπει να προσληφθούν 2.500 άτομα για εργασία στο έδαφος (εργάτες, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων, οδηγοί, τεχνικοί κ.ά.).

Στο μεταξύ, είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού στην ΟΑ γίνονται σε περίοδο εκλογών δύο Σωματείων Εργαζομένων στον εθνικό αερομεταφορέα. Στις 11 και 12 Μάρτη ψηφίζουν οι 700 πτυχιούχοι μηχανικοί, μέλη της ΕΠΤΑΟΑ και στις 17 - 20 του μήνα τα 1.020 μέλη του Σωματείου Εργατικού Προσωπικού ΟΑ (ΣΕΠΟΑ). Η χρονική αυτή συγκυρία προσλήψεων - εκλογών στην "Ολυμπιακή" ...πέφτει γάντι για τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, καιρό τώρα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός, τάζοντας "λαγούς με πετραχήλια" στους εργαζόμενους για να εξαγοράσουν την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Απεργούν οι εργαζόμενοι για την ιδιωτικοποίηση

Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Αιγάλεω, στην πρόθεση της δημοτικής αρχής που πρόσκειται στον ΣΥΝ, να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες του δήμου, να τον μετατρέψει σε επιχείρηση και να επιβαρύνει με πρόσθετα φορολογικά βάρη τους δημότες.

Η δημοτική αρχή πρότεινε το καλοκαίρι να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης με μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, που "θα διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας" συμπεριλαμβάνοντας μέσα την πλειοψηφία των δημοτικών υπηρεσιών. Υστερα από τις αντιδράσεις όμως των εργαζομένων αλλά και της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", το θέμα αναβλήθηκε δύο φορές και τελικά θα συζητηθεί στο σημερινό ΔΣ στις 8.30 το βράδυ.

Η αντίδραση των εργαζομένων και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν για σήμερα, "ανησύχησαν" το δήμαρχο Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλο ο οποίος χτες όλη μέρα περιοδεύοντας σε όλους τους χώρους εργασίας του δήμου προσπαθούσε να πείσει τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να θιχτούν οι εργασιακές τους σχέσεις και πως τίποτα δε θα αλλάξει. Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν προγραμματίσει δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της πόλης. Η πρώτη είναι στις 10 το πρωί και η δεύτερη στις 8.30 το βράδυ, την ώρα που θα συζητείται και το θέμα της σύστασης της Δημοτικής Επιχείρησης, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Η ΚΕΔΚΕ θα βοηθήσει την κυβέρνηση

Σύμφωνη να βοηθήσει την κυβέρνηση για να προωθήσει τις χωρίς κίνητρα και κριτήρια, αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμφανίστηκε, χτες, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγετική ομάδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Το ΔΣ της Ενωσης, σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών που τους παρουσίασε το σχετικό πρόγραμμα, έκανε σαφές ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στο να προωθήσει τον υποτιθέμενο διάλογο με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να "πείσει" για την αναγκαιότητα των υποχρεωτικών συνενώσεων. Ενα διάλογο, που θα γίνει μέσα στο ασφυκτικό, για τους αιρετούς, πλαίσιο του προγράμματος και δε θα αφήνει περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Αβραμόπουλος, είπε στον υπουργό ότι "η συμβολή και η συμπαράσταση της ΤΑ θα είναι αμέριστη" και πως θα υπάρξουν κάποια προβλήματα και αντιδράσεις για τις συνενώσεις, "οι οποίες θα ξεπεραστούν αν υπάρξει συνεργασία, καλή πίστη και συναντίληψη του στόχου". Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ΚΕΔΚΕ θα πραγματοποιήσει ειδικό θεματικό συνέδριο στις 26 - 28 του Μάρτη με αντικείμενο τη "λειτουργική αναβάθμιση των σύγχρονων ΟΤΑ", όπου οι αιρετοί θα ασχοληθούν με το ζήτημα των συνενώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ