Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Χωματερή σε αρχαιολογικό χώρο!

Σε χωματερή θα μετατραπεί ένας αρχαιολογικός χώρος στα Χανιά προκειμένου να δέχεται τα σκουπίδια του νομού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη Νομαρχίας και ΥΠΕΧΩΔΕ!

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, μετά την επιβολή του προστίμου των 8 εκατομμυρίων ημερησίως, λόγω της λειτουργίας παράνομης χωματερής στον Κουρουπητό, προχώρησε στην έγκριση περιοχής που έχει χαρακτηριστεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αρχαιολογικός χώρος, για την κατασκευή εργοστασίου κομποστοποίησης και χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Μάλιστα, η νομάρχης Χανίων, Αλ. Μαρκογιαννάκη,παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι "οι διαδικασίες ίδρυσης εργοστασίου κομποστοποίησης και ΧΥΤΑ στην περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι" Ακρωτηρίου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς"... Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που τελικά επιλεγεί αυτή η περιοχή ως χώρος απόθεσης των απορριμμάτων του νομού.

Συγκεκριμένα, φορείς του Ακρωτηρίου, όπου βρίσκεται και η παράνομη χωματερή Κουρουπητού, τονίζουν ότι "από τη μια με τον Κουρουπητό και απ' την άλλη με την περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι", η περιοχή θα μετατραπεί σ' έναν απέραντο σκουπιδότοπο με τραγικές συνέπειες, για μας και τα παιδιά μας". Πριν μερικές μέρες έστειλαν επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου τόνιζαν και τη διαπίστωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ότι "η εν λόγω περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος". Η απάντηση όμως του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνου, ήταν σαφής και δεν άφηνε κανένα περιθώριο επανεξέτασης της περιοχής, ακόμα κι αν αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που απαγορεύει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Στην απάντησή του προς τους κατοίκους, ο υφυπουργός σημείωσε ότι "για την ίδρυση του εργοστασίου στην περιοχή υπάρχει ήδη προέγκριση του έργου".

Το θέμα του προστίμου ύψους 8 εκατομμυρίων ημερησίως, που επιβλήθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη λειτουργία της παράνομης χωματερής του Κουρουπητού, θα απασχολήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων σε συνεδρίαση που θα γίνει τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ