Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΣΟΚ
Μεθοδεύσεις για άλωση των συνεταιρισμών!

Ενώ ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να βρει συνενόχους για την κατάσταση διάλυσης, στην οποία οδήγησε τους συνεταιρισμούς η αντιαγροτική πολιτική του, ταυτόχρονα ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κινητοποιείται για την εξαπάτηση των συνεταιρισμένων αγροτών

Πανελλαδική σύσκεψη μερικών εκατοντάδων αγροτικών κομματικών στελεχών του, οργάνωσε χτες το ΠΑΣΟΚ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, επιχείρησε να εξωραϊσει την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και να αμβλύνει την αλγεινή εντύπωση για την άρνηση της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά κυρίως, για την τρομοκρατική αντιμετώπιση της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Η σύσκεψη οργανώθηκε για την ανάλυση της απόφασης της "ειδικής συνόδου" της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στις 22 Φλεβάρη για τα αγροτικά, υποτίθεται, αλλά, στην πραγματικότητα, έγινε για την προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές στους συνεταιρισμούς, που άρχισαν ήδη, και με στόχο την άλωση, ξανά, των συνεταιριστικών οργανώσεων. Αλλωστε, αυτό ομολογείται ανοιχτά σε σχετική εγκύκλιο (13/2/97), η οποία στάλθηκε από τον τομέα Συνεταιριστικού στις ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου και αναφέρεται: "Οι συνθήκες διεξαγωγής των συνεταιριστικών εκλογών είναι δύσκολες (σ.σ. για το ΠΑΣΟΚ) καθώς η αναθεωρημένη ΚΑΠ, οι συμφωνίες της ΠΟΕ (ΓΚΑΤΤ) και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης επιφέρουν κλυδωνισμούς και αναστατώνουν την Ελληνική Γεωργία. Η μείωση των προστατευτικών πολιτικών και μέτρων στήριξης, η μείωση των επιδοτήσεων και η διεύρυνση του καθεστώτος των ποσοστώσεων αποδυναμώνουν τα βήματα προσαρμογής και εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Γεωργίας...".

Στην ίδια εγκύκλιο, σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για τους συνεταιρισμούς σημειώνεται ότι "για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να επεξεργαστούμε με ακρίβεια την εκλογική τακτική για τη διατήρηση της μόνιμης πολιτικής μας επιρροής και την επιβεβαίωση της ιδεολογικής μας ηγεμονίας στο χώρο". Μάλιστα, προκειμένου να εξαπατήσουν τους αγρότες, για να ξαναψηφίσουν συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ, δίνουν οδηγίες στις Νομαρχιακές Επιτροπές τους "να συστήσουν εκλογικές επιτροπές και αγροτικό γραφείο για να διεξάγουν τις εκλογές στους συνεταιρισμούς"!

Ακόμα, συστήνουν στις ΝΕ "να αλλάζουν και τον τίτλο της παράταξής τους τοπικά, εφ' όσον τους βοηθά αυτό να συσπειρώσουν (σ.σ. να παρασύρουν, δηλαδή) τους αγρότες", ενώ "για την καλύτερη διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα θεωρούμε αναγκαία την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των στελεχών (του ΠΑΣΟΚ) ", αναφέρεται.

Κατά τα λοιπά, αφού υπογραμμίζεται ότι "η εκλογική μάχη κρίνεται ουσιαστικά στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς", χρεώνεται στις ΝΕ (από τον τομέα συνεταιριστικού του ΠΑΣΟΚ) η ευθύνη, για να οργανώσουν τις εκλογές στους συνεταιρισμούς, και επισημαίνεται ότι πρέπει "να επιδειχτεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκλογή αντιπροσώπων για τις Ενώσεις και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Απαραίτητα (οι εκλεγόμενοι), υπογραμμίζεται, θα είναι ικανά στελέχη, κομματικά μέλη ή συνεταιριστές, που δεν αποχωρίζονται από το χώρο μας" (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή)... Αυτά, βεβαίως, "εν κρυπτώ" και σε εσωκομματικό επίπεδο, γιατί δημόσια τόσο ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν τους αγρότες, μιλώντας για ακομμάτιστους συνεταιρισμούς, για επιλογή των καλύτερων συνεταιριστών στις εκλογές και άλλα τέτοια υποκριτικά. Είναι χαρακτηριστικό, για το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης, ότι την ίδια ώρα στη σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για τροποποίηση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας προανήγγειλε νέες αλλαγές αντιδραστικές - για συνεταιρισμούς επιχειρήσεις ή οικονομικές μονάδες κλπ. "και όποιος αντέξει στη φιλελεύθερη αγορά"... - αλλά και αντιδημοκρατικές όπως π.χ. την κατάργηση κι αυτής της"κουτσής" αναλογικής που ισχύει σήμερα και επιβολή του πλειοψηφικού συστήματος με ενιαίο ψηφοδέλτιο!

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να βρουν συνενόχους απέδωσαν ευθύνες και στους συνεταιρισμούς, αναδείχνοντας, ουσιαστικά συνενόχους τις φιλοκυβερνητικές διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ που, εκτός του ότι έπαιζαν τα κομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ, με την κακοδιοίκηση, την αδιαφάνεια και τη ρουσφετολογική, αντιδημοκρατική λειτουργία, συνέβαλαν ώστε το συνεταιριστικό κίνημα να φτάσει στη σημερινή διαλυτική κατάσταση. Η αποστροφή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και μέσα στους ίδιους τους συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ