Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τώρα, δεν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος

Το Στ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι δεν πρέπει να κηρυχτεί ολόκληρος ο νόμος 2240/94 αντισυνταγματικός. Με προηγούμενη απόφαση άλλου τμήματος χαρακτηριζόταν αντισυνταγματικός

Από πολλές περιπέτειες περνάει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που προβλέπεται με το νόμο 2240/94, καθώς νεότερη απόφαση του Στ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) φέρνει τα πάνω - κάτω και ανατρέπει πρόσφατη απόφαση άλλου Τμήματος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση (888/97) του Στ Τμήματος του ΣτΕ, το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του νόμου 2240/94 πρέπει να ερευνάται σε κάθε περίπτωση μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν πρέπει να κηρύσσεται αντισυνταγματικός ολόκληρος ο νόμος.

Επίσης, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού δεν έχουν εξουσία να θέτουν κανόνες δικαίου, αλλά είναι αρμόδιοι για τοπικές υποθέσεις διοικητικής φύσης.

Η απόφαση του Στ Τμήματος ελήφθη με αυξημένη (επταμελή) σύνθεση και έκρινε την ίδια υπόθεση με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το θέμα, λόγω μείζονος σημασίας, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει ο νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης και ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του περιφερειακού διευθυντή που αφορούσε την ανασυγκρότηση του κολυμβητηρίου Λιβαδειάς, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε προσφύγει στο ΣτΕ η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) εναντίον πράξης του νομάρχη Βοιωτίας Γ. Σταμούλη για ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα, στη χτεσινή απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι:

  • Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία πρέπει να γίνεται, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, χωρίς να διαταράσσεται το οργανωτικό σχήμα για κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ και του κράτους, χωρίς όμως να εκμηδενίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Στα άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος "περί οργανώσεως της διοικήσεως" έχει καθοριστεί η κατανομή μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του κράτους και έχει προβλεφτεί πως η τροποποίηση αυτού του καθεστώτος μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι ειδικές αρμοδιότητες μεταβιβάζονται με νόμο ή με κανονιστικό διάταγμα σε περιφερειακές διοικήσεις.
  • Η σχετική διάταξη του νόμου 2240/94, με βάση την οποία συγκροτήθηκε το περιφερειακό όργανο από τον περιφερειακό διευθυντή της Βοιωτίας δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και επομένως η αίτηση ακύρωσης του Γ. Σταμούλη δεν είναι βάσιμη και πρέπει να απορριφθεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ