Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΑΒ
"Θεμέλιος λίθος" μετά 12 χρόνια

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο χαρακτήρας του ΕΚΑΒ θα παραμείνει πλήρως δημόσιος, ενώ κατά τα άλλα επανέλαβε σχεδιασμούς της τελευταίας τριετίας ενταγμένους στο πακέτο Ντελόρ

Δώδεκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου και οχτώ χρόνια από τηνσύσταση του Οργανισμού του ΕΚΑΒ, μπήκε χτες και ο θεμέλιος λίθος των κεντρικών υπηρεσιών του - με την προσδοκία ότι κάποτε θα θεμελιωθούν και τα κτίρια των 12 παραρτημάτων στην περιφέρεια. Το κτίριο θα βρίσκεται στο χώρο του Γενικού Κρατικού νοσοκομείου και θα έχει επιφάνεια 7.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η προσφορά στην προνοσοκομειακή φροντίδα συμπυκνώθηκε στα λόγια του προέδρου του ΕΚΑΒ Μ. Τζαγκαράκη: "Καταξιώθηκε άστεγο". Κι όχι μόνο άστεγο, αλλά με πολλαπλές ελλείψεις σε πολλά επίπεδα. Δεν καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα. Υπάρχουν μόνο 9 - και σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργούν - παραρτήματα απ' τα 12 συνολικά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα μεταφοράς είναι τεράστιες.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Π. Μπράτσος έθεσε ευθέως - όπως και ο Μ. Τζαγκαράκης, με αναφορές σε απόψεις του Γ. Γεννηματά - το ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας, αν θα παραμείνει στο δημόσιο ή όχι η προνοσοκομειακή φροντίδα ή θα εκχωρηθεί και αυτή στον ιδιωτικό τομέα. "Μας ανησυχεί, είπε ο Π. Μπράτσος, το γεγονός ότι βλέπουμε ορισμένα ιδιωτικά ελικόπτερα να κάνουν μεταφορές ασθενών και ξέρουμε ότι κάποιοι βλέπουν ως καλή επιχείρηση το ΕΚΑΒ".

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, χαρακτήρισε το ΕΚΑΒ "καρδιά" του ΕΣΥ, ενώ, αναφερόμενος στο ερώτημα για το χαρακτήρα του, είπε ότι θα ήταν βαρβαρότητα και αβδηριτισμός, αν μια τόσο μεγάλη υπόθεση παραδιδόταν στους νόμους της αγοράς. Το ΕΚΑΒ, πρόσθεσε, θα διατηρήσει πλήρως το δημόσιο χαρακτήρα του και ο στόχος είναι η ανάπτυξή του.

Ωστόσο, τα έργα για την ανάπτυξη ήταν παλιότεροι - και μη εκπληρωμένοι - σχεδιασμοί, οι οποίοι όμως παρουσιάστηκαν σαν τελειωμένα έργα κατά την προεκλογική περίοδο. Ετσι, στα προεκλογικά φυλλάδια του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του 1996 υπήρχε - δυο φορές μάλιστα - το στοιχείο ότι εξασφαλίστηκε ένα σύστημα μέσων αερομεταφοράς από δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, ενώ χτες ακούστηκε απ' τον υπουργό Υγείας ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη και αναμένεται η σχετική προκήρυξη. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται και η προμήθεια των 70 κινητών μονάδων, που αποτελεί και πάλι παλιότερο σχεδιασμό. Επίσης, ανακοινώθηκε και πάλι ότι θα προκηρυχτούν απ' το ΑΣΕΠ οι 500 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Ολα τα έργα είναι ενταγμένα στο Β Πακέτο Ντελόρ. Ετσι, όταν τίθεται το ερώτημα, αν μπορεί να γίνει και η σχετική απορρόφηση, για να γίνουν αυτά τα έργα μέχρι το 2000 δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση. Ετσι δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρη και η παράδοση του κτιρίου, που θεμελιώθηκε χτες μέσα σε δύο περίπου χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ