Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
"Κι οκτώ κι εννιά και δέκα εβδομάδες... "

Χιλιάδες καθηγητές διαδήλωσαν και πάλι χτες στο κέντρο της Αθήνας, οργισμένοι ακόμα περισσότερο από την κυβερνητική στάση απέναντι στα αιτήματά τους

Οι απεργοί καθηγητές συνεχίζουν να συγκλονίζουν και να εκπλήσσουν πολλούς με το μεγαλειώδη αγώνα που διεξάγουν εδώ και ενάμιση μήνα, με πείσμα και πρωτοφανή αντοχή, παραδίδοντας έτσι το καλύτερο ίσως μάθημα που έχουν δώσει ποτέ: Το μάθημα της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Χτες οι καθηγητές πραγματοποίησαν ένα ακόμα συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με τα στοιχεία του πάθους και της αποφασιστικότητας να εμπλουτίζονται από το συναίσθημα της οργής που προκαλεί η αλαζονεία με την οποία τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος, έχοντας μαζί τους μαθητές τους, διδάσκοντάς τους "αξιοπρέπεια και όχι υποταγή", όπως λέει και ένα από τα κεντρικά συνθήματα των απεργών καθηγητών.

Για άλλη μια φορά στο χτεσινό συλλαλητήριο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους μαθητικά συμβούλια και σύλλογοι γονέων, ενώ χαιρετισμό στη συγκέντρωση των καθηγητών απηύθυναν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Την ανάγκη της συστράτευσης με τους καθηγητές όλων όσοι βιώνουν σήμερα την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Γρ. Καλομοίρης, ενώ κατήγγειλε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την αρνητική στάση που κρατάει στο θέμα του διαλόγου.

"Αυτή η απεργία είναι η αρχή..."

Περίπου στη 1 το μεσημέρι οι καθηγητές ξεκίνησαν την πορεία τους προς το υπουργείο Παιδείας διά μέσου της οδού Ακαδημίας, με κεντρικά συνθήματα "Αυτή η απεργία είναι η αρχή, έρχεται εξέγερση πανεκπαιδευτική" και "Οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία". Στην "κεφαλή" της πορείας τέθηκαν τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ και των απεργιακών επιτροπών με το κεντρικό απεργιακό πανό: "Αγώνας διαρκείας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας". Από πίσω ακολουθούσαν οι μαθητές με τύμπανα και σφυρίχτρες και ένα πανό που έλεγε, με νόημα: "Ποιος έχει τα κότσια να κυβερνήσει μορφωμένο λαό;"

Το σύνθημα - μήνυμα, "μαθητές - καθηγητές ενωμένοι νικητές" έκανε ξανά την εμφάνισή του στα πανό και στα χείλη των διαδηλωτών, ενώ ενδεικτικό για τις διαθέσεις των καθηγητών, όσον αφορά τη συνέχιση του αγώνα τους, ήταν το σύνθημα "κι οχτώ, και εννιά και δέκα εβδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 2.000"...

"Οχι" στο διάλογο από την κυβέρνηση

Φτάνοντας οι καθηγητές στο υπουργείο Παιδείας ζήτησαν να συναντηθούν με την ηγεσία του, στο πλαίσιο συνέχισης του διαλόγου με την κυβέρνηση που ζητούν οι καθηγητές. Τους εκπροσώπους των καθηγητών δέχτηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος - ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης είχε πάει να διαφημίσει ανεπιτυχώς την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης στη Νομική Σχολή - ο οποίος όμως αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με κλειστά τα σχολεία.

Η στάση αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αποδοκιμάστηκε έντονα από τους διαδηλωτές, οι οποίοι μόλις ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας τους ενημέρωσε για την απάντηση του υφυπουργού, άρχισαν να φωνάζουν "αίσχος" και "αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας". Οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι τις 3 περίπου έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, και αποχώρησαν, ίσως περισσότερο οργισμένοι και αγανακτισμένοι από κάθε άλλη φορά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές (2000-02-03 00:00:00.0)
"Τη νίκη θα τη φέρει ο αγώνας" (1999-01-26 00:00:00.0)
Μαχητικά και στη Θεσσαλονίκη (1997-03-13 00:00:00.0)
"Πάρτε το χαμπάρι, η οργή φουντώνει" (1997-03-04 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα ξεκινά η απεργία διαρκείας (1997-01-16 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικό κλοιό η αντιεκπαιδευτική πολιτική (1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ