Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Παράταση στην... περιβαλλοντική ρύπανση

Το αμαρτωλό εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας στην Κοινότητα Περίβλεπτου Ιωαννίνων, που προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική πύπανση στη γύρω περιοχή, θα συνεχίσει να λειτουργεί προσωρινά. Η λειτουργία του κρίθηκε αναγκαία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να περατωθεί σχετική έρευνα του Γενικού Χημείου του Κράτους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου εργοστασίου και η οποία έρευνα διενεργείται μετά από αίτημα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 124/1997 απόφασή του ανέστειλε προσωρινά τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, που έχει επιβληθεί από διοίκηση. Η διακοπή ήταν απαραίτητη λόγω της εκκρεμοδικίας, που υπάρχει ως προς τη ρύπανση του περιβάλλοντος και γιατί το Γενικό Χημείο αδυνατούσε να φέρει σε πέρας σχετική έρευνα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου, που χρειάζονταν το δικαστήριο για την έκδοση οριστικής απόφασης στην υπόθεση.

Από τη λειτουργία του εργοστασίου, όπως έχουν ήδη υποστηρίξει στην προσφυγή τους στο ΣτΕ οι εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων της περιοχής, απελευθερώνονται χημικές και τοξικές ουσίες (κρεοζωτέλαιο, φαινόλες κλπ.) που ρυπαίνουν τις πηγές της Τούμπας, από τις οποίες υδρεύονται δεκάδες κοινότητες της γύρω περιοχής.

Κατά τη συζήτηση στο Ε Τμήμα, οι συνήγοροι των κοινοταρχών και του δημοσίου είχαν υποστηρίξει ότι προκαλείται τεράστια επιβάρυνση των υδάτων και του αέρα της γύρω περιοχής και ότι η βιομηχανία διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 2.900 τόνων κρεοζωτέλαιου. Μοναχά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παυλόπουλος και συνήγορος των ιδιοκτητών του εργοστασίου είχε υποστηρίξει ότι το εργοστάσιο δεν προκαλεί ρύπανση.

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ με προδικαστική απόφαση έχει διατάξει τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας από το Γενικό Χημείο του Κράτους για πιθανή ρύπανση.

Στο μεταξύ, τον περασμένο Δεκέμβρη έληξε η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου και η Νομαρχία Ιωαννίνων και η υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια. Στην απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι η διοίκηση οφείλει να αναστείλει τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου, λόγω της εκκρεμοδικίας της υπόθεσης. Η δικάσιμος για την προσφυγή στο ΣτΕ της εταιρίας έχει οριστεί για τις 11 Ιουνίου 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ