Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων
  • 48ωρες απεργίες 17-18, 26-27 Μάρτη και δύο πανελλαδικά συλλαλητήρια 17 και 27 Μάρτη
  • Ο Δήμος Πατρέων δηλώνει ότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα για τους σταθμούς και απειλεί με νέους φόρους

Νέες δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, μέσα στο μήνα, σε όλη τη χώρα, αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ), μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημά τους για τη μη μεταφορά των σταθμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Για τις 11 Μάρτη 1997 διοργανώνουν συγκεντρώσεις, ώρα 5 μμ,στο Χαλάνδρι,το Αιγάλεω και τη Θεσσαλονίκη και για τις 12 του μήνα,την ίδια ώρα, στους Αγίους Αναργύρους και τον Πειραιά. Την Πέμπτη 13 Μάρτη διοργανώνουν συλλαλητήριο, με συγκέντρωση στις 5 μμ στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και πορεία στη Βουλή. Ακόμη, αποφάσισαν δύο 48ωρες απεργίες 17-18 Μάρτη και 26-27 του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν δύο πανελλαδικά συλλαλητήρια τη Δευτέρα 17 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι και την Πέμπτη 27 Μάρτη στις 10.30 πμ στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΚΠΣ, ο Σύλλογος Διαχειριστών ΚΠΣ, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων ΚΠΣ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικού Βοηθητικού Προσωπικού Παιδικών Σταθμών, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την επιμονή της να προωθήσει αναγκαστικές μετατάξεις των εργαζομένων στα νέα Δημοτικά Πρόσωπα.

"Επειδή η κατάσταση είναι πλέον οριακή η οποιαδήποτε θετική ή αρνητική εξέλιξη εξαρτάται όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τη δική μας συμμετοχή και αντίδραση", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προβλήματα στους σταθμούς της Πάτρας

Τρανό παράδειγμα της υποβάθμισης της δημόσιας προσχολικής αγωγής, με τη μεταβίβαση των Κρατικών Παιδικών Σταθμών στους Δήμους, αποτελεί η Πάτρα.

Τα προβλήματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους καθώς ο Δήμος Πατρών δηλώνει πως αδυνατεί να αντεπεξέλθει στη λειτουργία των σταθμών και απειλεί τους δημότες με νέους φόρους. Είναι φανερό πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν στα σχέδια αλλαγής του νομικού καθεστώτος των ΚΠΣ. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας του Σωματείου εργαζομένων βοηθητικού προσωπικού των ΚΠΣ Κική Λεβεντάκου είναι κατηγορηματική, καθώς τονίζει: "Η κατάσταση στην Πάτρα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα υπάρχοντα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς οξύνονται ιδιαίτερα με το νόμο 2218/94 που εντάσσει τους ΚΠΣ στην ΤΑ. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους εργαζόμενους οι οποίοι φοβούνται πως θα γίνουν νέα θύματα που θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ανέργων της Πάτρας. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης που εναρμονίζεται με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απέναντι σε αυτή την επίθεση, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά. Να βάλουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης, να ματαιώσουμε την υλοποίησή τους και να περιφρουρήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα".

Στην πόλη λειτουργούν 11 ΚΠΣ οι οποίοι δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης καθώς στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους (παλιά σπίτια και αποθήκες), αλλά και προσωπικού, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις κυρίως σε βοηθητικό προσωπικό. Οπως είναι φυσικό οι αιτήσεις είναι σαφώς περισσότερες από τις θέσεις που οι ΚΠΣ μπορούν να καλύψουν, με συνέπεια πολλοί γονείς να καταφεύγουν στους ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ άλλοι γονείς (κυρίως νοσηλευτές) προσπαθούν να δουλεύουν ο ένας πρωινή βάρδια κι ο άλλος βραδινή για να κρατούν τα παιδιά τους οι ίδιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ