Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Εκδηλώσεις στο φόντο της πιο σκληρής επίθεσης

Στάση εργασίας μιας ώρας κήρυξε για σήμερα η ΓΣΕΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στους εργασιακούς χώρους. Στάση και στους κλάδους ένδυσης. Σε αντίσταση στο ζοφερό μέλλον, που προδιέγραψαν Μάαστριχτ και "Λευκή Βίβλος", καλούν τα συνδικάτα τις εργαζόμενες γυναίκες

Στο φόντο της συντονισμένης επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών για πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που πρώτο στόχο έχει την εργαζόμενη γυναίκα,γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.Το γεγονός επισημαίνεται στις ανακοινώσεις των συνδικάτων που καλούν τις γυναίκες, συσπειρωμένες στις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, να αναπτύξουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους.

Στάση εργασίας μιας ώρας κήρυξε για σήμερα Πέμπτη η ΓΣΕΕ,προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε χώρους δουλιάς ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας,στις 8 Μάρτη. Η στάση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα, μέσα στο ωράριο εργασίας, ανάλογα με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν και τις δυνατότητες του κάθε κλάδου. Σε εγκύκλιό της η ΓΣΕΕ, καλεί όλα τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και κυρίως τις γυναίκες εργαζόμενες να "δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία των εκδηλώσεων και της στάσης εργασίας".

Στάση εργασίας σήμερα από 10 π.μ. έως 1μ.μ. καλεί και το Συνδικάτο κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Αττικής.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πραγματοποιεί σήμερα στις 6 το απόγευμα σύσκεψη στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130 - 3ος όροφος, με θέμα την υγιεινή και ασφάλεια στα νοσηλευτικά ιδρύματα και οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών. Αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις εργαζόμενες του "Μινιόν".

Σωματεία της Αθήνας καλούν τις εργαζόμενες να συγκεντρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην πλατεία Κάνιγγος στις 5 μ.μ., απ' όπου θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου και θα πραγματοποιήσουν παράσταση και θα παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Ο Δήμος Αιγάλεω,με την προσφορά της Ιατρικής Ερευνας Αιγάλεω, πραγματοποιεί δωρεάν ΤΕΣΤ-ΠΑΠ και εξέταση μαστού. Το πρόγραμμα άρχισε στις 3 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μάρτη. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στην Ιατρική Ερευνα Αιγάλεω (Ιερά Οδός 277). Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 5315.679.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ απευθύνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις γυναίκες, τονίζοντας ότι διεκδικεί γι' αυτές "κοινωνική ασφάλεια στη ζωή τους, απέναντι στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για ολοένα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, απέναντι στη διογκούμενη ανεργία". Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι"η πορεία για την ΟΝΕ, σύμφωνα με τις επιταγές του Μάαστριχτ, οξύνει τα προβλήματα των εργαζόμενων".

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες να ενδυναμώσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδικώντας: Τη βελτίωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, την επέκταση των παροχών. Το δικαίωμά τους στην πλήρη απασχόληση, την αποτροπή των πολιτικών απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ενώ όπως τονίζεται, "η ΓΣΕΕ κατηγορηματικά απορρίπτει προτάσεις μείωσης των ωρών εργασίας, έναντι μειωμένου μισθού".

"Αλλη μια χρονιά θα γιορτάσουμε την ημέρα της γυναίκας, που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επώνυμους για παχιά λόγια περί ελευθερίας και ισονομίας των γυναικών, περί κοινωνικής προστασίας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι σκληρή σε μια κοινωνία που γίνεται προσπάθεια, τα πάντα να μετατραπούν σε εμπορευματική συναλλαγή", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει τα μέσα ενημέρωσης για "τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσδίδουν στην ημέρα της γυναίκας, αποσιωπώντας το ιστορικό της υπόβαθρο", αλλά και την κυβέρνηση, η οποία "καταργεί κάθε θετική κατάκτηση υπέρ της γυναίκας, που σχεδιάζει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησής της". "Μπροστά στη μαύρη προοπτική που διαγράφεται για τις γυναίκες, τις αρνητικές εξελίξεις που υπαγορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ", ο Σύνδεσμος καλεί όλες τις γυναίκες ενωμένες να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ