Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και παπιστές και αλχημιστές!

Πράγματι είναι δύσκολος ο διάλογος ανάμεσα στους "παπιστές" και σε αυτούς που αμφισβητούν το αλάθητο. Και γίνεται αδύνατος, όταν αυτοί που στα λόγια αμφισβητούν το αλάθητό τους, στην πράξη δε διστάζουν να λαθροχειρούν, να χρησιμοποιούν επιλεκτικά και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επειδή αυτή δεν εξυπηρετεί τους προκαθορισμένους στόχους να συκοφαντήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το ΚΚΕ, που με συνέπεια και ειλικρίνεια στήριζε αυτούς τους αγώνες.

Οι αγρότες, που ανακάλυψαν το σύνθημα "τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών", γνωρίζουν ότι η χώρα μας το 1996 πήρε από την ΕΕ 1,8 τρισ. δραχμές από τα οποία περίπου 1 τρισ. και όχι 1,2 τρισ. δραχμές δόθηκαν στη γεωργία.

Δε γνωρίζουν, όμως, μόνο αυτά. Αλλά και τα υπόλοιπα, που συνειδητά αποσιωπά ο γεωργο - οικονομολόγος του "ΣΥΝ" Γιώργος Κατσάς.

Γνωρίζουν ότι το 1996 η χώρα μας κατέβαλε στην ΕΕ 348,4 δισ. δραχμές και είχε έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο με τις χώρες της ΕΕ 3,2 τρισ. δραχμές. Δηλαδή, η χώρα μας πλήρωσε διπλάσια από όσα πήρε από την ΕΕ.

Γνωρίζουν ότι το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο οφείλεται στην παραγωγική αποσάθρωση, που επέβαλε στη χώρας μας η ΕΕ, σε όλους τους τομείς και στη γεωργία, με αποτέλεσμα να καλπάζουν τα ελλείμματα και στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.

Δε χρειάζεται να είναι κανένας γεωργο - οικονομολόγος, για να καταλάβει ότι οι ποσοστώσεις σε όλα τα προϊόντα και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, εκτός από τη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αυξάνουν τις εισαγωγές(ζωοκομικά κ.ά.) και μειώνουν τις εξαγωγές (βαμβάκι, καπνός κ.ά.).

Γνωρίζουν ότι η χώρα μας υποχρεώθηκε να αγοράζει τα ζωοκομικά προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ σε πολύ ψηλότερες από τις διεθνείς τιμές, που στο βοδινό κρέας η διαφορά είναι περίπου 800 δραχμές το κιλό.

Γνωρίζουν ότι το 1980, που η χώρα μας δεν ήταν στην ΕΟΚ και δεν υπήρχαν τιμές Βρυξελλών και κοινοτικές επιδοτήσεις, η τιμή του βαμβακιού ήταν 35,7 δραχμές το κιλό, η οποία, αν πληθωριστεί, το 1996 έπρεπε να ήταν 425 δραχμές το κιλό και όχι 250 - 270, που πιθανόν θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί και αυτό επειδή καταστράφηκε η παραγωγή τους. Παρόμοιες τιμές υπήρχαν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η εθνική στήριξη των αγροτικών προϊόντων ήταν ασύγκριτα καλύτερη από την κοινοτική και αυτό αποδείχτηκε και στην Αυστρία, όπου, μέσα στον πρώτο χρόνο ένταξης, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 5%. Αποδεικνύεται και στην Κύπρο, όπου το αγροτικό εισόδημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χώρα μας.

Η επιλεκτική αντιμετώπιση των δοσοληψιών της χώρας μας με την ΕΕ οδήγησε τον Γ. Κατσά στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η ΚΑΠ κάθε άλλο παρά αντιαγροτική είναι γι' αυτό τα συνθήματα "όχι στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ" και "η ΕΕ θέλει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς" είναι εκτός αντικειμενικής πραγματικότητας γι' αυτό δε συσπειρώνουν τους αγρότες.

Το δυστύχημα για τον Γ. Κατσά και τον ΣΥΝ είναι ότι οι αγρότες, με πρωτοφανέρωτη μαζικότητα και αποφασιστικότητα συσπειρώθηκαν, με βάση αυτά τα συνθήματα μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα.

Γιατί, οι αγρότες γνωρίζουν αυτό που άλλωστε διακηρύσσει η ΕΕ, ότι στόχος της νέας ΚΑΠ είναι μέχρι το 2000 να μπουν στην αγρανάπαυση 120 εκατομμύρια στρέμματα και να ξεκληριστεί το 1/3 των αγροτικών νοικοκυριών, δηλαδή 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ακουσαν κατ' επανάληψη τον υπουργό Γεωργίας δημοσίως να δηλώνει ότι μέχρι το 2000 θα πρέπει τα μισά αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας να ξεκληριστούν, γιατί δεν είναι βιώσιμα.

Αυτούς τους στόχους και αυτές τις δηλώσεις είναι αδύνατο να μην τις γνωρίζει ο Γ. Κατσάς. Εκτός, αν δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα νοικοκυριά, αλλά για τα ελάχιστα, που παίρνουν -όπως γράφει ο ίδιος- 25 εκατομμύρια δραχμές κοινοτικές επιδοτήσεις.

Δυστυχώς για τον Γ.Κ. οι αγρότες δεν καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, γιατί τους άφησαν στην τύχη τους. Τις καταγγέλλουν για τις συγκεκριμένες αγροτικές πολιτικές που εφάρμοσαν στα πλαίσια της ΚΑΠ με ολέθρια αποτελέσματα για τα νοικοκυριά τους.

Καταγγέλλουν, επίσης, κάθε πρόταση για εθνική αγροτική πολιτική που θα έχει ως σημείο αναφοράς την ΚΑΠ, γιατί ξέρουν ότι δε θα είναι εθνική και σε τίποτα διαφορετική από αυτές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα. Γιατί η ΚΑΠ είναι ασύμβατη με την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Γιατί η ΚΑΠ δεν είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και την εκμετάλλευση των αγροτών, ούτε και καρπός αγώνων του αγροτικού κινήματος.

Αντίθετα, η ΚΑΠ είναι η πολιτική των πολυεθνικών και του Διευθυντηρίου και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε κανέναν κανονισμό δεν έχουν γίνει αποδεκτές όχι μόνο οι προτάσεις του αγροτικού κινήματος, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου και σε πολλές περιπτώσεις και των κυβερνήσεων (ποσόστωση στο γάλα κ.ά.).

Με τα επιχειρήματα εξωραϊσμού της ΚΑΠ και το σκιάχτρο της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, που σοφίστηκε το ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσει την υποταγή του στην ΕΕ, ο Γ. Κατσάς δεν προσθέτει τίποτα το καινούριο. Αν διαβάσει κανένας την εισήγηση του αγροτικού υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία σύνοδο της ΚΕ, δύσκολα θα ξεχωρίσει ποιος αντιγράφει ποιον.

Απλά με το άρθρο του αυτό ο Γ. Κατσάς δήλωσε "παρών" στην επίθεση κατά των αγωνιζομένων αγροτών και του ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που πραγματικά στηρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Και για να μη γίνει αντιληπτός στο ρόλο του, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και δηλώνει κατ' αρχάς ότι εκτιμάει την αγωνιστικότητα όλων εκείνων που πήραν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι δηλώσεις όμως αυτές είναι εκ του πονηρού και απευθύνονται σε αφελείς, γιατί ο Γ. Κατσάς και ο ΣΥΝ δε συμφώνησαν ούτε με τα αιτήματα των αγροτών ούτε και με τις μορφές πάλης τους και πρωτοστάτησαν στην εξύβρισή τους.

Γιατί, αυτές οι κινητοποιήσεις δεν ήταν για την τιμή των όπλων που δικαιολογεί την ύπαρξη κάποιων κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών συμπεριλαμβανομένων και του ΣΥΝ.

Ηταν πραγματικά λαϊκές κινητοποιήσεις που ξεσκέπασαν αυτές τις ηγεσίες, που ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες και τις πολιτικές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, που χτύπησαν το ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία.

Αυτές τις κατακτήσεις που αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία των επερχόμενων κινητοποιήσεων φοβάται και ο Γ.Κ., γι' αυτό κατέβαλε τον μίζερο οβολό του στην προσπάθεια συκοφάντησης των αγροτών και του ΚΚΕ.

Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ