ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Δεν παραδίνεται ο εξεγερμένος λαός

ΤΙΡΑΝΑ.-

Να παραδώσουν τα όπλα κάλεσε χτες τους εξεγερμένους πολίτες του νότου ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Ο Μπερίσα, ο οποίος προέδρευσε στη χτεσινή συνάντηση, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των εξεγερμένων θα ανασταλούν, υποσχόμενος παράλληλα "αμνήστευση" σε όσους παραδώσουν τα όπλα τους μέσα σε δύο μέρες και δεν έχουν προβεί "σε εγκληματικές πράξεις".

Παράλληλα, ο Μπερίσα - σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στα Τίρανα - "θα αρχίσει διαβουλεύσεις για το διορισμό νέου πρωθυπουργού, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση".

Την κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν - πλην του Μπερίσα - ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και εκπρόσωποι του "Μπάλι Κομπετάρ", του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, του "Λεγκαλιτέτι" και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ομως οι διαδηλωτές στο Νότο έδειξαν να δυσπιστούν όσον αφορά την ειλικρίνεια του Προέδρου. "Οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι σε θέση να συλλαμβάνουν πολίτες κατά βούληση", έλεγαν οι ηγέτες των εξεγερμένων, οι οποίοι αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα και ζητούν σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών, προκήρυξη εκλογών και παραίτηση του Προέδρου.

Ενα ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πασκάλ Μίλο, δήλωσε πως οι συνομιλίες δεν πέτυχαν τίποτε, αφού ο Μπερίσα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, όπως ζητούν οι αντίπαλοί του και δυτικές χώρες. Το κόμμα του υπέγραψε τη συμφωνία απλώς για να κατευνάσει την κατάσταση στο νότο, είπε ο Μίλο.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό, δε σχολίασε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Οι ταραχές συνεχίστηκαν και χτες ως το βράδυ, τόσο στους Αγίους Σαράντα όσο και στην Αυλώνα, όπου - σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση - υπήρξαν νεκροί και τραυματίες. Ο αριθμός των νεκρών χτες ξεπέρασε τους εφτά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε - τουλάχιστον - 25.

Προσωρινή η ανακωχή

Οι εξεγερμένοι ανατίναξαν νωρίτερα χτες μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα, τη Μουζίνε, κοντά στους Αγίους Σαράντα, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην πόλη. Παρά την ανακοίνωση της αναστολής των επιχειρήσεων, οι οπλισμένοι αντικυβερνητικοί συνέχισαν να προετοιμάζουν την άμυνά τους, στήνοντας οδοφράγματα ανά 100 μέτρα στο οδικό δίκτυο προς τους Αγίους Σαράντα.

Στο Τεπελένι, οι εξεγερμένοι ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης και συγκέντρωσαν τον οπλισμό τους στην κεντρική πλατεία.

Πρώην αξιωματικοί, οι οποίοι έχουν συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην πόλη μέχρις ότου παραιτηθεί ο Πρόεδρος Μπερίσα. "Ο στρατός στη Νότια Αλβανία έχει πάρει το μέρος του λαού", δήλωσε ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.

Στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, που μετείχε στις διαπραγματεύσεις των Τιράνων, έκανε σαφές ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας των 48 ωρών που άρχισε σήμερα (στις 07:00 ώρα Ελλάδος), οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Υποσχέσεις...

Ο Μπερίσα παρείχε χτες διαβεβαιώσεις προς τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, αλλά και τον προεδρεύοντα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Δανό υπουργό Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, ότι "δεν έχει την πρόθεση να προσφύγει σε στρατιωτικά μέσα" για να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα. Ο Αλβανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ "είναι ευπρόσδεκτη" τις προσεχείς μέρες στη χώρα.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Μπερίσα, η Ιταλία έχει επεξεργαστεί σχέδιο εκκένωσης των υπηκόων της από την Αλβανία. Οπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίνο Αντρεάτα, "σε κάθε περίπτωση απειλής για Ιταλούς πολίτες, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι υποχρεωμένες να επέμβουν".

Δυτικοί "σεφ" σε αλβανικό τραπέζι

Στην κορυφή του αλβανικού πολιτικού σκηνικού, με την "καθοδήγηση" Αμερικανών και Ευρωπαίων, φαίνεται πως επιτυγχάνεται συμφωνία. Το πρόβλημα όλων, όμως, είναι πως ο εξεγερμένος αλβανικός λαός δεν ελέγχεται, ούτε εμπιστεύεται καμία πολιτική δύναμη

Οι χώρες της ΕΕ και η Ουάσιγκτον, ικανοποιημένες από τη "συμφωνία" κορυφής χτες στα Τίρανα, αναζητούν τώρα τρόπους για την εκτόνωση της λαϊκής οργής και κυρίως τον αφοπλισμό των εξεγερμένων, καθώς - σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν - η εξέγερση δεν καλύπτεται από καμία πολιτική δύναμη. Ο Σ. Μπερίσα, αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή και τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, δεν πρόβαλε ιδιαίτερη αντίσταση στις απαιτήσεις να παραχωρήσει μερίδιο της "πίτας". Οπως αποκάλυψε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Βαν Μίρλο, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σ. Μπερίσα, ο Αλβανός Πρόεδρος τον ενημέρωσε για τις σκέψεις του για την πραγματοποίηση εκλογών μέσα στις προσεχείς 45 μέρες.

Οι κινήσεις Μπερίσα εξηγούνται πολύ εύκολα, αν λάβει κανείς υπόψη του την αυτοοργάνωση, στην οποία έχουν προχωρήσει οι εξεγερμένοι και τις δηλώσεις των στρατιωτικών τους ηγετών, οι οποίοι υπογράμμισαν πως οι άνθρωποι που πήραν τα όπλα δεν είναι αλήτες, αλλά ο τίμιος αλβανικός λαός που ελάχιστα ενδιαφέρεται αν θα πάρει τα χρήματα που του έκλεψαν οι επιτήδειοι με τις πυραμίδες, αλλά νοιάζεται για την τύχη της χώρας του και ζητά την παραίτηση Μπερίσα και την πραγματοποίηση εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του "Ρ" στις Βρυξέλλες Β. Γκίνιας,έχουν εξουσιοδοτήσει τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου να απαιτήσει κυβέρνηση "εθνικής ενότητας", εκλογές και δημοκρατικό Σύνταγμα σήμερα από τον Αλβανό Πρόεδρο Σ. Μπερίσα. Αυτό αποφασίστηκε, χτες, στις Βρυξέλλες, μετά από συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου (πολιτικοί διευθυντές των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών), ενώ η σχετική ανακοίνωση θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βαν Μίρλο θα μεταφέρει στα Τίρανα ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι δηλαδή η κρίση θα πρέπει να ξεπεραστεί με πολιτικά μέσα, με σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Τον Ολλανδό ΥΠΕΞ θα συνοδεύει και εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία, χτες, εξέδωσε μια ανακοίνωση στις Βρυξέλλες, με την οποία εκφράζει "βαθιά ανησυχία" για τις εξελίξεις και κάνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να δείξουν τη μέγιστη "αυτοσυγκράτηση και ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφευχθεί μεγαλύτερη αιματοχυσία". Η Κομισιόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένει από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εκφράσουν ξεκάθαρα τη θέλησή τους για την αναζήτηση μιας επίλυσης μέσα από "πολιτικά μέσα".

Πενταμελής επιτροπή

Εν τω μεταξύ η δημιουργία 5μελούς επιτροπής, μόνιμης επαφής με την Αλβανία, αποτελούμενη από τις Γερμανία - Γαλλία - Βρετανία και τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας, είναι ο άμεσος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε χτες το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ηταν η πρώτη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Αλβανία και την Τετάρτη σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος θα ενημερώσει εκτενέστερα το Κοινοβούλιο.

Ο Γ. Κρανιδιώτης χτες χαρακτήρισε "επιτυχία" τη δημιουργία 5μελούς επιτροπής του ΟΑΣΕ υπό την προεδρία του Κ. Βρανίτσκι, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδας είχαν εδώ και καιρό εκφραστεί ανησυχίες, για την κατάσταση στην Αλβανία, στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς χωρίς να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Επίσης είπε πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπερίσα δεν είχε τη διεθνή αποδοχή, μετά τις τελευταίες εκλογές στην Αλβανία, οι πιέσεις που ασκήθηκαν δεν ήταν αρκετές.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας, έκανε λόγο για "άτακτες ομάδες", που "δεν καθοδηγούνται από κανέναν" ούτε και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έχει γίνει από το ίδιο το κόμμα στην ελληνική κυβέρνηση. Η άποψη αυτή, πρέπει να σημειωθεί, δεν προβάλλεται μόνο από την Αθήνα, αλλά και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον, με προφανή στόχο να διατηρούνται "ζωντανά" τα σενάρια περί ΝΑΤΟικής επέμβασης. Σενάρια που άφησε ανοιχτά και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ελλάδα "θα έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαδικασίες", αν προκύψουν.

Ο ΣΥΝ

Ο Συνασπισμός όχι απλά θα στηρίξει της κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας στις δρομολογημένες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα τεκταινόμενα στην Αλβανία, αλλά υπερθεματίζει σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό διαφάνηκε στις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Νίκου Κωσταντόπουλου,στο Ρ/Σ "Φλας", ο οποίος μάλιστα άσκησε και κριτική στην κυβέρνηση για ατολμία.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, "χρειάζεται μεγαλύτερη κινητικότητα και μεγαλύτερη τόλμη από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ατολμία κι έναν δισταγμό. Φοβάται μήπως ενδεχομένως η αντίδραση Μπερίσα εκδηλωθεί προς την κατεύθυνση της ελληνικής μειονότητας. Απεναντίας πιστεύω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας ανοιχτά και ενεργά στο ευρύ πεδίο διπλωματικών παρεμβάσεων τους διεθνούς παράγοντα είναι η καλύτερη εγγύηση για την προστασία της μειονότητας". Επίσης ο Ν. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ξανά την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να επιληφθεί του προβλήματος στην Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χθες τέλος τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι Γ. Κατσιμπάρδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Κουράκης και Παρασκευάς Φούντας εξέδωσαν ανακοίνωση από κοινού με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη, με την οποία ζητούν τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, που θα επισκεφθεί την Αλβανία..

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό εξέφρασαν με χτεσινές ανακοινώσεις τους οι Επιτροπές Ειρήνης Τρικάλων, Καματερού και Ρεθύμνου.

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θαυμαστός καινούριος κόσμος;

Στη Δανία, ερευνητές πραγματοποιούν το τελευταίο δίμηνο εργαστηριακά πειράματα πάνω στην τεχνική της κλωνοποίησης, εφαρμόζοντάς την όμως, για πρώτη φορά, πάνω σε κύτταρα από νεκρές αγελάδες.

Στην Ιταλία, τέθηκε από χτες τέρμα στα πειράματα κλωνοποίησης και στη διαφήμιση για τεχνητή γονιμοποίηση σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελεγχθεί κάπως η "ζούγκλα" της αγοράς των σπερματοζωαρίων, ωαρίων και εμβρύων.

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο οι επιστήμονες του πολύκροτου ινστιτούτου "Ρόσλιν" υπενθύμισαν ότι τεχνικά η τεχνολογία της κλωνοποίησης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο, εάν αρχίσουν σχετικές έρευνες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ, Αμερικανός επιστήμονας κατάφερε να "δωρίσει" κελάηδισμα ορτυκιού σε ένα κοτόπουλο, μετά από πειράματα που έκανε στο πεδίο της γενετικής επιστήμης!

Ολα τα παραπάνω, που δεν αποτελούν παρά μόνο μερικές από τις βασικές ειδήσεις του περασμένου 24ωρου πάνω στον τομέα της γενετικής μηχανικής, είναι μάλλον χαρακτηριστικές εικόνες της σύγχυσης που επικρατεί ανά την υδρόγειο μετά το άνοιγμα του "βιοτεχνολογικού" κουτιού της Πανδώρας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά...

Εγχείρημα κλωνοποίησης από κύτταρα νεκρών ζώων

Πειράματα για την κλωνοποίηση οργανισμών από κύτταρα νεκρών αγελάδων έχουν αρχίσει το τελευταίο δίμηνο Δανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους της επιστημονικής επιθεώρησης "New Scientist", οι

"δωρήτριες" αγελάδες είχαν πεθάνει πριν περίπου μισή ώρα από τη στιγμή που έγινε η συλλογή γενετικού υλικού από τα κύτταρά τους. Ο Πέτερ Χολμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Ζωολογίας στο Βίμπουργκ, διευκρίνισε ότι οι έρευνες της ομάδας είναι σε πειραματικό στάδιο, προσθέτοντας ότι καμία νέα προσπάθεια κλωνοποίησης δε θα γίνει έως ότου η κυβέρνηση πάρει κάποια θέση πάνω στη συγκεκριμένη τεχνική.

"Παγώνει" ακόμη και η τεχνητή γονιμοποίηση

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, γύρω από το θέμα της κλωνοποίησης, αλλά κυρίως έπειτα από την αγγελία σε εφημερίδα ιατρικού κέντρου, που ζητούσε "πωλήτριες" ωαρίων, η Ιταλίδα υπουργός Υγείας Ρόζι Μπίντι, με διάταγμα τρίμηνης ισχύος απαγόρευσε χτες όλες τις παραπάνω δραστηριότητες εν αναμονή της ψήφισης σχετικής νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο.

Ετσι, όλα τα κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, που εφαρμόζουν τις διάφορες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, υποχρεούνται, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να υποβάλουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία κάθε ιδρύματος και των υπευθύνων του, όπως επίσης και τις μεθόδους που εφαρμόζουν. Με τα στοιχεία αυτά, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να καταρτίσει "χάρτη" των κέντρων τεχνητής γονιμοποίησης στην Ιταλία.

Αντιδράσεις στην κλωνοποίηση ανθρώπων

Οι επιστήμονες που έπλασαν την "Ντόλι", το πρόβατο που δημιουργήθηκε με την κλωνοποίηση κυττάρου ενήλικου ζώου, ανακοίνωσαν ότι η νέα αυτή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί πολύ σύντομα και στον άνθρωπο και ότι πρέπει να καταρτιστεί διεθνής νομοθεσία που να εμποδίζει αυτή την πρακτική.

"Αν πράγματι θέλει κάποιος να το κάνει, μπορεί", δήλωσε ο Ιαν Ουίλμουτ, επικεφαλής των επιστημόνων στο Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκοτίας, όπου έγινε το πείραμα με το πρόβατο, χαρακτηρίζοντας "δυσάρεστη και προσβλητική" τη διενέργεια ανάλογων ερευνών σε ανθρώπινα ωάρια.

Κοτόπουλο με "φωνή" ορτυκιού!

Αρθρο της περιοδικής έκδοσης της Αμερικανικής Εταιρείας Επιστημών, Προσίντινγκς αναφέρει ότι στις ΗΠΑ έγινε κιόλας το πρώτο πείραμα που αποδεικνύει πως η μεταμόσχευση σε ένα είδος ζώου, τμήματος του εγκεφάλου από άλλο ζώο που κατευθύνει μια συγκεκριμένη λειτουργία - στην περίπτωση τούτη το κελάηδισμα - δεν επηρεάζει τη γενικότερη λειτουργία του ζώου - λήπτη του μοσχεύματος!

Οπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου, το κοτόπουλο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση, δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά και εκτός από την "ασυνήθιστα ωραία φωνή" του δε διαφέρει σε τίποτε από τους άλλους εκπροσώπους του είδους του. Ο Δρ. Ιβαν Μπάλαμπαν, του Ιδρύματος Νευροφυσιολογίας του Σαν Ντιέγκο,που ήταν και ο επικεφαλής των ανάλογων ερευνών, ανακοίνωσε ότι η γενετική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε επικεντρώνεται στην εισαγωγή υλικού στο αβγό της κότας από τον εγκέφαλο του ορτυκιού και συγκεκριμένα εκείνο το τμήμα που ελέγχει τη λειτουργία της φωνής και το οποίο πάρθηκε από το αντίστοιχο αβγό του ορτυκιού.

Ο Μπάλαμπαν υποστήριξε ότι αυτό το πείραμα ανοίγει το δρόμο στη μελλοντική αποκωδικοποίηση του τρόπου, με τον οποίο η ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου ρυθμίζει τη συμπεριφορά των έμβιων όντων.

Στη γραμμή της επέμβασης

Οταν τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποδοκιμάσει και να καταδικάσει ευθέως τις "εθνοσωτήριες ιδέες" του Στ. Παπαθεμελή, ασφαλώς γνώριζε πολύ καλά γιατί το έκανε. Απλούστατα, γιατί η λογική Παπαθεμελή, λογική επέμβασης και ανάμειξης στις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, ακόμα και με τυχοδιωκτικές και ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι λογική της ίδιας της κυβέρνησης. Η διαφορά είναι ότι ο Παπαθεμελής επικαλείται την "προστασία της μειονότητας", ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την παρέμβαση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα "μειονότητας".

* * *

Τα χειροπιαστά δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν επιδέχονται παρερμηνειών, όσον αφορά την πορεία πλεύσης της απέναντι στη λαϊκή εξέγερση στη γειτονική χώρα. Από την αρχή η κυβέρνηση κινήθηκε στη γραμμή της επέμβασης στα εσωτερικά της Αλβανίας, επιχειρώντας μάλιστα να αδράξει την ευκαιρία και να παίξει έναν "πρωταγωνιστικό" ρόλο στο πλαίσιο της παρέμβασης από ΗΠΑ και ΕΕ. Εχει μάλιστα διαμορφώσει και συγκεκριμένη πρόταση για τη μορφή του πολιτικού συστήματος που πρέπει να στηθεί στη γειτονική χώρα, την οποία εξέφρασε χτες με σαφήνεια ο Δ. Ρέππας: "Πρώτον, πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής. Μια κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις και βεβαίως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αντικειμενικές και αδιάβλητες" (!).

Ομως δεν περιορίζεται εκεί η κυβέρνηση. Αφήνει διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε ιμπεριαλιστική επέμβαση, μέσω του ΝΑΤΟ, στη γειτονική χώρα, όταν αυτό το απαιτήσουν οι συνθήκες. "Αν πραγματικά υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στην Αλβανία, τότε εκ των πραγμάτων (!) ίσως χρειάζεται επέμβαση δυνάμεων από το εξωτερικό και εκεί το ΝΑΤΟ θα έχει και τη δική του θέση" (!), δήλωσε απερίφραστα ο εκπρόσωπος.

* * *

Η στάση αυτή της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία απερίσκεπτα δεν υπολογίζει ούτε τα πατήματα που δίνει για γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή (διάβαζε Τουρκία), ούτε το γεγονός ότι η Αλβανία έχει κοινά σύνορα με τη χώρα μας, πηγάζει από την πρεμούρα της να παίξει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια και να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί της. Πασχίζει να αναδειχτεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στην "οικονομική διείσδυση", αλλά και την πολιτική επιρροή στα γειτονικά κράτη προς βορρά. Αυτός είναι ο "διακαής πόθος" τους και η στρατηγική τους.

Αυτό όμως που καταφέρνει είναι να στιγματίζεται από τους γειτονικούς λαούς ως κυβέρνηση που επεμβαίνει στα εσωτερικά τους και προσφέρει χείριστες υπηρεσίες στην ειρήνη, την ασφάλεια και την καλή γειτονία στην περιοχή.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οι λαοί των Βαλκανίων θα σηκώσουν το ανάστημά τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αλβανία, επιβάλλουν την πιο πλατιά και ουσιαστική λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο και εξεγερμένο λαό της εναντίον της κυβέρνησης Μπερίσα. Αποδείχνεται, ότι οι λαοί δε θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στην επέλαση της "νέας τάξης πραγμάτων". Μετά το λαό της Αλβανίας είναι βέβαιο ότι όλοι οι λαοί των Βαλκανίων θα σηκώσουν το ανάστημά τους και θα αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές δυνάστες τους και στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Οι φωνές των κομμάτων που καλούν την ΕΕ να παρέμβει στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας ή συνιστούν την επέμβαση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, συνειδητά παραγνωρίζουν ότι η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Αλβανία και στην εγκαθίδρυση της εξουσίας πρακτόρων του ιμπεριαλισμού. Είναι οι ίδιοι που ξεζουμίζουν τους Αλβανούς εργαζόμενους και ληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της χώρας, με αποτέλεσμα τη μαζική αναγκαστική μετανάστευση. Είναι αυτοί που πυροδότησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον αιματηρό πόλεμο στη Βοσνία. Είναι αυτοί που σήμερα επεμβαίνουν ανοιχτά στη Σερβία, για να καθορίσουν τη διακυβέρνησή της. Πρόκειται για εξελίξεις, τις οποίες τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση είτε έχουν χειροκροτήσει θερμά, είτε συγκαλύπτουν.Επικίνδυνη είναι και η πολιτική που διαχωρίζει την ελληνική μειονότητα από τον υπόλοιπο λαό της Αλβανίας, έστω κι αν βρίσκεται μέσα στην πρακτική της κυβέρνησης Μπερίσα η πιθανότητα προβοκάτσιας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Οι κάτοικοι της μειονότητας είναι αναπόσπαστο τμήμα του αλβανικού λαού και της γειτονικής χώρας. Υφίστανται τα ίδια βάσανα με τους Αλβανούς εργαζόμενους, εξαιτίας της πολιτικής των ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησής τους στην Αλβανία. Επομένως η θέση τους, εξ αντικειμένου, βρίσκεται δίπλα στους εξεγερμένους συμπολίτες τους. Αν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για την ελληνική μειονότητα, ο καλύτερος τρόπος για να εκδηλωθεί αυτό είναι η ανοιχτή καταδίκη του ιμπεριαλισμού και των ανδρεικέλων του, που αυτός στηρίζει. Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν γνήσιο ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα οι πατριδοκάπηλες φωνές που προτείνουν ελληνική στρατιωτική επέμβαση.

Το θέμα δεν είναι γενικά να ηρεμήσει η κατάσταση στην Αλβανία, αλλά να ηρεμήσει με λύση που θα είναι σε όφελος του λαού της Αλβανίας. Αυτή τη λύση θα την καθορίσει αποκλειστικά και μόνο ο λαός της και όχι οι θύτες του.

Η ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους Ελληνες και τους Αλβανούς εργαζόμενους μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και στη χώρα μας, με τον κοινό αγώνα Ελλήνων και Αλβανών μεταναστών ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που πλήττει ιδιαίτερα τους μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες φεουδαρχίας.

Απο την συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Ολλανδίας Χ.Βαν Μίλο με

Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας, Χ. Βαν Μίλο, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη

ΒΟΣΝΙΑ
Νέα αναβολή των δημοτικών εκλογών

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Οι δημοτικές εκλογές στη Βοσνία αναβάλλονται για δύο μήνες και θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 του Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε χτες στην Κοπεγχάγη ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν.

Οι εκλογές στη Βοσνία επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με τον Πέτερσεν η απόφαση για την αναβολή τους πάρθηκε μετά από συστάσεις της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

ΡΩΣΙΑ
Υποσχέσεις και δημαγωγία από τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Μπορίς Γιέλτσιν, στη χτεσινή ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο της κυβέρνησης και της Κρατικής Δούμας. Ζωηρός, ενεργητικός, αυστηρός, οργισμένος, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης του λαού εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας μπροστά στους πολίτες της χώρας στις οθόνες της τηλεόρασης κατά την απ' ευθείας μετάδοση από το Κρεμλίνο. Η παρουσίαση της ετήσιας ομιλίας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση έγινε στο φόντο της αυξανόμενης κρίσης στην οικονομία και της μαζικής διαμαρτυρίας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, τα αιτήματα των οποίων για την καταβολή των μισθών και συντάξεων δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να ικανοποιηθούν με το νέο προϋπολογισμό. Ο Γιέλτσιν επέκρινε δριμύτατα τους υπαίτιους: "Η Ρωσία εισήλθε στο 1997 με ένα βαρύ φορτίο προβλημάτων. Γνωρίζω την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων. Η κατάσταση στη χώρα είναι άκρως περίπλοκη. Πρώτ' απ' όλα αυτό αφορά την οικονομία. Η αβουλία και η αδιαφορία, η ανευθυνότητα και η αναρμοδιότητα στην επίλυση των κρατικών προβλημάτων, αυτό χαρακτηρίζει σήμερα τις ρωσικές αρχές. Είναι καιρός να βάλουμε τάξη! Πρώτα στην εξουσία. Και θα τη βάλω", υποσχέθηκε απειλητικά ο Γιέλτσιν. Στη συνέχεια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς την κυβέρνηση, η οποία "αποδείχτηκε ανίκανη να λειτουργήσει χωρίς να βάλει τις φωνές ο Πρόεδρος.

Τέλος, ο Γιέλτσιν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δήλωσε ότι θα λάβει σύντομα σημαντικές αποφάσεις για τη στρατιωτική μεταρρύθμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ