ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΤΙΖΑΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 71 - 81
Παρτιζάνος ο Ολυμπιακός

Δυνατός και αποφασισμένος έκανε το βήμα της πρόκρισης

Αλλος είχε το όνομα κι άλλος τη χάρη χτες στο Βελιγράδι. Παρτιζάνος ήταν ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι παίζοντας με πάθος και ψυχραιμία πρωτόγνωρη, νίκησαν την Παρτιζάν με 81 - 71, κάνοντας το μεγάλο βήμα για πρόκριση στη Β φάση της Ευρωλίγκα. Ηρωας της βραδιάς ο Φράνκο Νάκιτς. Ο Κροάτης που την τελευταία στιγμή πήρε τη θέση του τραυματία Γκρέι στη βασική πεντάδα, έσπασε όλα τα αμυντικά συστήματα των πρώην συμπατριωτών του. Κάνοντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, σημείωσε 25 πόντους, τους περισσότερους στα κρίσιμα σημεία του αγώνα.

Οι Γιουγκοσλάβοι κατώτεροι του αναμενομένου, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν. Χωρίς ρυθμό και με απελπιστική αστοχία από τη γραμμή των ελεύθερων βολών, προσπάθησαν με συστήματα άμυνας ζώνης να κρατήσουν τους ψηλούς του Ολυμπιακού μακριά από τη ρακέτα. Κάτι πέτυχαν στο ξεκίνημα της επανάληψης όταν μετέτρεψαν το 27 - 37 σε 53 - 55, αλλά χωρίς συνέχεια. Απέναντι στους Νάκιτς, Ρίβερς δεν είχαν λύσεις και το χειρότερο γι' αυτούς, δεν προσπάθησαν να πιέσουν τους αντιπάλους τους σε όλο το γήπεδο, ακόμα κι όταν το 59 - 72 του 34ου λεπτού έδειχνε ότι η νίκη άρχισε να κάνει φτερά για τον Πειραιά.

Ο Ντ. Ιβκοβιτς γνώριζε άριστα το παιχνίδι της Παρτιζάν, όμως ούτε κι ο ίδιος θα περίμενε ότι οι συμπατριώτες του θα ήταν τόσο άστοχοι από τα 6.25 μέτρα. Η ομάδα του κυριάρχησε κοντά στη ρακέτα κι αν δε χρεώνονταν με 3 φάουλ οι Τάρλατς και Φασούλας στο 15, το παιχνίδι ίσως να κρίνονταν πολύ νωρίτερα.

Ο δεύτερος αγώνας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Φάληρο και λογικά η Παρτιζάν δεν μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Βίντατιτς 6, Μπρκιτς 13 (1), Τσουμπρίλο 6, Μπέριτς 12 (1), Κουτούροβιτς 8, Τομάσεβιτς 11, Ντρόμπνιακ 4, Λουκόφσκι 11 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς, Σιγάλας 6, Παπανικολάου 8, Νάκιτς 25 (1), Φασούλας 11, Τόμιτς, Τάρλατς 11, Βελπ 6, Ρίβερς 14 (2).

ΠΑΡΙ Σ.Ζ. - ΑΕΚ 0-0
Πριγκίπισσα η ΑΕΚ

Ατενίζει με αισιοδοξία την πρόκριση, μετά το χτεσινό αποτέλεσμα και την εμφάνισή της στο Πάρκο των Πριγκίπων

Το πρώτο... ημίχρονο τελείωσε επιτυχημένα για την ΑΕΚ. Στο "πάρκο των Πριγκίπων" ο δικέφαλος απέσπασε 0-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν και πλέον θα την υποδεχτεί στη Ν. Φιλαδέλφεια με πολλές ελπίδες, στην υπόθεση πρόκριση για τα ημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων. Ταυτόχρονα έφερε ένα... βήμα πιο κοντά τη χώρα μας στην πολυπόθητη 8η θέση, στη σχετική κατάταξη της ΟΥΕΦΑ.

Η καλή...νύχτα για την ελληνική ομάδα φάνηκε νωρίς. Στην εξέδρα, περίπου 4.500 χιλιάδες φίλοι της, ζέσταναν την ατμόσφαιρα. Από την πλευρά τους οι "κιτρινόμαυροι" μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να μην απογοητεύσουν αυτούς, που κατάφεραν πολλές φορές να κερδίσουν τη μάχη της εξέδρας.

Ο "πατριάρχης" (όπως τον αποκάλεσαν οι Γάλλοι) Στέλιος Μανωλάς με τη χτεσινή του συμμετοχή έφτασε τις 35 και έπιασε τον Μίμη Παπαϊωάννου στην πρώτη θέση του πίνακα των "δικέφαλων ευρωπαιχτών". Γιόρτασε λοιπόν με μια εκπληκτική εμφάνιση. Στα 94 ήταν πραγματικά αλάνθαστος. Μ' ένα μείγμα εμπειρίας και ψυχής, όχι μόνο σταματούσε σχεδόν κάθε επικίνδυνη ενέργεια στη γέννησή της, αλλά ενέπνεε και τους συμπαίχτες του.

Αξιος συμπαραστάτης του ο Ηλίας Ατματσίδης που πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ως τώρα καριέρας του. Σταθερός και γρήγορος στις επεμβάσεις του, όποτε χρειάστηκε δήλωσε "παρών". Οι γηπεδούχοι όπως αναμενόταν μπήκαν φουριόζοι στον αγώνα με σκοπό να αιφνιδιάσουν. Μόλις στο 1 λοιπόν σε σέντρα του Λεονάρντο, ο Βαλντέζ, μόνος του στο ύψος της μικρής περιοχής, έπιασε κεφαλιά, αλλά ο Ατματσίδης έδιωξε ωραία σε κόρνερ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν πίεζε, αλλά η Ενωση με συνεχή πρέσιγκ, πάθος και ωριμότητα άντεξε. Ουσιαστικά μια ακόμα ευκαιρία δημιουργήθηκε ως το ημίχρονο, αλλά το σουτ από τον Φουρνέ έδιωξε την κατάλληλη στιγμή ο Μανωλάς. Η ΑΕΚ από την πλευρά της έκανε αισθητή την παρουσία της όταν ο Κετσπάγια με δυνατό σουτ - φάουλ έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Στην επανάληψη η πίεση των Γάλλων αυξήθηκε και απείλησαν τρεις φορές...

Στο 58 ο Βαλντέζ μέσα στην περιοχή καθυστέρησε και τον πρόλαβε ο Μπορμπόκης, στο 62 ο Ατματσίδης μπλόκαρε στα πόδια του Φουρνέ, ενώ στο 65 φάουλ του Λεονάρντο έδιωξε ο Ελληνας τερματοφύλακας. Τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη είχε η ΑΕΚ με τον Νικολαϊδη. Στο 74 μπήκε στην περιοχή καθυστέρησε όμως, όσο χρειαζόταν ο Ν Γκοτί να διώξει. Για 2-3 δευτερόλεπτα χάθηκε ένα γκολ που ίσως αποδεικνυόταν... χρυσό.

Από την Π. Σ. Ζ. ξεχώρισαν οι Λεονάρντο, Βαλντέζ, Κένεντι. Από την ΑΕΚ εκτός των δύο που ήδη αναφέρθηκαν, καλά τα πήγαν σχεδόν όλοι. Πάντως Μπατίστα και Κετσπάγια μπορούσαν να δώσουν περισσότερα.

Π.Σ. Ζ.: Λαμά, Κένεντι, Ν Γκοτί, Λεγκέν, Λεονάρντο, Βαλντέζ (75 Πουζέ), Ραϊ, Φουρνέ, Κοέ, Αλού, Λοκό.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μαχαιρίδης (72 Ντόμπος), Κωστένογλου, Βλάχος, Κετσπάγια, Σαβέφσκι, Μπατίστα, Νικολαϊδης (82 Μαρτσέλο), Μανωλάς, Κασάπης, Μπορμπόκης.

Κίτρινη κάρτα είδαν οι Κένεντι, Μπορμπόκης, Κωστένογλου (χάνει τη ρεβάνς).

ΠΑΟ - ΛΙΜΟΖ 68 - 67
Αρπαξε τη νίκη στο τέλος

Ο Σκονοκίνι πολύτιμος παίκτης των πράσινων που έχαναν με 58 - 63 τρία λεπτά πριν τη λήξη

Πολύ σκληρός για να πεθάνει από ένα... σκληρό καρύδι όπως η Λιμόζ, ήταν χθες ο Παναθηναϊκός. Με την ψυχή στο στόμα οι πράσινοι επικράτησαν με 68 - 67 και έτσι τώρα ατενίζουν με αισιοδοξία το δεύτερο ματς στο Πο την ερχόμενη Τρίτη. Αναμφίβολα το ματς στο Μαρούσι δεν προσφερόταν για... καρδιακούς. Στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχαν τα ηνία του αγώνα και κατάφεραν να συντηρήσουν μια διαφορά επτά πόντων (37 - 30). Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε και οι Γάλλοι ήταν αυτοί που αφυπνίστηκαν και έκαναν το ματς... ντέρμπι. Το τελευταίο πεντάλεπτο είχε κάτι από σενάριο... Χίτσκοκ. Και τι δεν έγινε μεταξύ 35' και τέλους. Μέχρι και ο ηλεκτρονικός πίνακας δεν άντεξε την... αγωνία και τέθηκε νοκ άουτ. Οι Λιμουζό πέρασαν μπροστά με πέντε πόντους (58 - 63), έργο Τρέβορ Ράφιν με δύο διαδοχικά τρίποντα, όμως ο Ούγκο Σκονοκίνι δεν είχε πει τον τελευταίο λόγο. Σχεδόν από το... πουθενά ο κοινοτικός πήρε το νόμο στα... χέρια του ισοφάρισε 63 - 63 με προσωπικά καλάθια και όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Δυόμισι λεπτά πριν την εκπνοή είχαμε το "μπλακ άουτ" του πίνακα. Ο αγώνα διακόπηκε για ένα τέταρτο και μόλις άρχισε, ο... ντελάλης έδινε το στίγμα του χρόνου. Ο Ντίνκινς με βολές ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 68 - 65, ο Οκανσέ μείωσε στον πόντο με ίδιο τρόπο και μόλις πέντε δεύτερα πριν το τέλος ο Μπάιρον Ντίνκινς αστόχησε σε δύο βολές όμως ο Φεράν Μαρτίνεθ σαν από μηχανής θεός πήρε το ριμπάουντ και λύτρωσε τον ΠΑΟ. Νίκη αγχώδης αλλά "χρυσάφι".

Από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισαν οι Οικονόμου, Μαρτίνεθ και Σκονοκίνι. Αισθητή η απουσία του τραυματία Αλβέρτη που έπαιξε πολύ λίγο καθώς και του Αμίτσι που έμεινε εκτός 10άδας. Η Λιμόζ ήταν ανώτερη του αναμενομένου και είχε κορυφαίους Μπονατό και Ράφιν. Λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά αν είχε και λίγο τύχη παραπάνω.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης, Κόρφας, Κοχ 8 (2τρ.), Οικονόμου 21 (2τρ.), Ντίνκινς 9, Νικόλα 10 (1τρ.), Σκονοκίνι 6 (1τρ.), Μαρτίνεθ 10, Νουόσου 4.

ΛΙΜΟΖ: Φορτέ 6 (1τρ.), Μάρκοβιτς 11 (2τρ.), Ντιμάς, Οκανσέ 10, Μπονατό 18, Μπαϊα 2, Ράφιν 18 (3τρ.), Βάις 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Αγωνία για την πέμπτη πόλη

Με την Αθήνα να θεωρείται σίγουρα μέσα στις τέσσερις πόλεις, ανακοινώνονται σήμερα στη Λωζάνη οι υποψήφιες που θα συνεχίσουν

Τέσσερις ή πέντε πόλεις. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί σήμερα στη Λωζάνη, αφού οι τέσσερις πόλεις που θα συνεχίσουν τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας 2004 είναι κατά το μάλλον ή ήττον γνωστές. Αθήνα και Ρώμη κατά πρώτο λόγο και Μπουένος Αϊρες και Κέιπ Τάουν κατά δεύτερο, θεωρούνται σίγουρες ότι θα είναι στη διεκδίκηση μέχρι τέλους των Ολυμπιακών του 2004. Οι τέσσερις αυτές πόλεις έχουν επιλεγεί με βάση γεωπολιτικά και τεχνικά κριτήρια. Οι πολιτικές όμως πιέσεις ενδέχεται να επιβάλλουν και την προεπιλογή μιας πέμπτης πόλης, ανάμεσα στο Ρίο, τη Στοκχόλμη, την Κων/πολη και τη Σεβίλλη. Για να επιλεγεί και πέμπτη πόλη πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση της 14μελούς επιτροπής που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μέλη της ΔΟΕ.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η πέμπτη υποψηφιότητα δυσκολεύει τα πράγματα για την Αθήνα στην τελική επιλογή που θα γίνει το Σεπτέμβρη.

Η ανακοίνωση των πόλεων θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια τελετής που θα ξεκινήσει στις 2μμ (ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1.

Προς το παρόν πάντως οι εκπρόσωποι της ελληνικής υποψηφιότητας ήταν απολύτως ευχαριστημένοι από την παρουσίαση που έκαναν σήμερα το μεσημέρι ενώπιον της επιτροπής. Η πρόεδρος της επιτροπής Γ. Δασκαλάκη δήλωσε ότι "η σημερινή ημέρα κύλησε πολύ καλά και περιμένουμε την ανακοίνωση του Συμβουλίου Επιλογής". Σαν θετικό στοιχείο εκτιμόνταν και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ελληνικής υποψηφιότητας υποβλήθηκαν μόνο δύο ερωτήσεις από ξένους δημοσιογράφους.

Οι αντιρρήσεις

Την ίδια ώρα σε μπελάδες έβαλε την ιταλική υποψηφιότητα ο πρώην επίτροπος της ΕΟΚ και νυν βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Ρίπα Ντι Μεάνα, που έδωσε στη Λωζάνη συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τις αντιρρήσεις του για την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2004 από τη Ρώμη. Οι Ελληνες "συνάδελφοί" του περιορίστηκαν να διανείμουν στον Τύπο ανακοίνωση για το υπόμνημα αντίθεσης στην Ολυμπιάδα που έστειλαν στη ΔΟΕ. Επίσης ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόταση που περιέχεται στο φάκελο διεκδίκησης, γιατί τα προτεινόμενα έργα δε συντείνουν στη βελτίωση του φυσικού και πολεοδομικού περιβάλλοντας στην πρωτεύουσα.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Νίκη εκτός η Μπαρτσελόνα

Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα ήταν οι κερδισμένοι της πρώτης αγωνιστικής. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν στο Βελιγράδι της Παρτιζάν με 81 - 71 και οι "μπλαουγκράνα" συνέτριψαν την Αλμπα στο Βερολίνο με 95 - 77. Στους άλλους αγώνες επικράτησαν οι γηπεδούχοι.

Τα αποτελέσματα: Βιλερμπάν - Εστουντιάντες 97 - 74, Τιμσίστεμ Μπολόνια - Κάχα Σαν Φερνάντο 73 - 70, Στεφανέλ Μιλάνο - Κίντερ Μπολόνια 67 - 59, Αλμπα - Μπαρτσελόνα 77 - 95, Παρτιζάν - Ολυμπιακός 71 - 81, Εφές Πίλσεν - Μακάμπι Τελ Αβίβ 76 - 67, Τσιμπόνα - Ολίμπια 61 - 58, Παναθηναϊκός - Λιμόζ 68 - 67.

Ενώπιος ενωπίω βρέθηκαν χθες οι εκρπόσωποι του ""Αθήνα 2004"" με τα μέ

Ενώπιος ενωπίω βρέθηκαν χτες οι εκπρόσωποι του "Αθήνα 2004" με τα μέλη του συμβουλίου επιλογής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ