ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει, πάλι, το θερμόμετρο
  • Παλαιστινιακή αγανάκτηση για την απόφαση αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων μόνο από το 9% της Δυτικής Οχθης
  • Ετοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, δηλώνουν οι Παλαιστίνιοι και το απέδειξαν με χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Αγανάκτηση και απογοήτευση προκάλεσε στους Παλαιστίνιους η χτεσινή απόφαση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού μόλις από το 9% του εδάφους της Δυτικής Οχθης. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική από την επικείμενη οικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

Την οργισμένη αντίδραση της παλαιστινιακής αρχής, αλλά και την απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού προκάλεσε η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, η πρώτη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη να είναι μικρού μεγέθους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο ισραηλινός στρατός να αποχωρήσει από το 9% των υπαίθριων περιοχών της Δυτικής Οχθης, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο του αναμενόμενου από τους Παλαιστινίους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δε δεσμεύτηκε για μια εντυπωσιακή αποχώρηση απέναντι στους Παλαιστινίους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα ισραηλινά σχέδια για την οικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της πόλης. Παρά την ένταση, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης κατάφεραν να συγκρατήσουν τους οργισμένους διαδηλωτές με ισχυρές ομάδες περιφρούρησης και έτσι αποφεύχθηκαν επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία, που είχε ενισχύσει την παρουσία της στην πόλη. Οι συγκρούσεις δεν αποσοβήθηκαν, όμως, στο χωριό Μπέιτ Ομάρ της Δυτικής Οχθης, όπου οι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, απογοητευμένοι από την αναβολή της χτεσινής του αποχώρησης από την περιοχή.

"Σοκαρισμένος", δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης από την ισραηλινή απόφαση αποχώρησης και προειδοποίησε ότι η διαρκώς αυξανόμενη απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού δε θα αργήσει να ξεσπάσει. Τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας, χαρακτήρισε την οικοδόμηση του Χαρ Χόμα ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι μακρινή η πιθανότητα μιας νέας αιματοχυσίας.

Διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε, χτες, η προσπάθεια των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να κάμψουν την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να προχωρήσουν σε ένα καταδικαστικό, για την ισραηλινή κυβέρνηση, ψήφισμα. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για μεροληπτική στάση απέναντί της και τόνισε ότι θα επανεξετάσει το κατά πόσο η ευρωπαϊκή παρέμβαση στην "ειρηνευτική διαδικασία" είναι επιθυμητή.

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Εκκληση για απαγόρευσή της σε ανθρώπους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη γενική απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπινου γένους ζήτησε χτες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικής Βιομηχανίας,υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση των γενετικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με τρόπους που να συμβαδίζουν πλήρως με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία, που αντιπροσωπεύει περίπου 2.200 επιχειρήσεις φαρμάκων στην Ευρώπη, "συμμερίζεται τις ανησυχίες της κοινής γνώμης που προκλήθηκαν από την κλωνοποίηση ενός ενήλικου προβάτου", απευθύνοντας, ως εκ τούτου, έκκληση για την απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπινου είδους.

Τάχθηκε, πάντως, υπέρ της χρήσης των γενετικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών - έπειτα από αίτημα των ίδιων των ασθενών - αλλά με τρόπο που να συμβαδίζει πλήρως με το νόμο.

  • Ο Αργεντινός πρόεδρος Κάρλος Μένεμ απαγόρευσε με σχετικό διάταγμα όλα τα πειράματα κλωνοποίησης σε ανθρώπους. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε 60 μέρες η κυβέρνηση της Αργεντινής θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου πάνω στο θέμα αυτό στο Κοινοβούλιο.
Ουμπέρτο Εκο: Τα γονίδια δεν είναι πεπρωμένο!

Η παραφιλολογία γύρω από τις ενδεχομένως φρικιαστικές εφαρμογές της κλωνοποίησης προκάλεσε χτες το ξέσπασμα του γνωστού σημειολόγου και συγγραφέα, Ουμπέρτο Εκο. Ο άνθρωπος δεν είπε τίποτε περισσότερο από αυτό που προτάσσει η κοινή λογική. Τι; "Η μοίρα του ανθρώπου δεν έγκειται μόνο στα γονίδιά του"!

Σε άρθρο, που δημοσιεύεται αυτές τις μέρες σε ιταλικό περιοδικό, ο Εκο φαντάστηκε, όπως ...φαντάζονται πολλοί τις τελευταίες μέρες, ότι κάποιος τρελός επιστήμονας δημιουργεί το "ομοίωμά" του: "Θα είχε τα μαλλιά μου, τα μάτια μου - γράφει - αλλά ο Ουμπέρτο ο Β θα μπορούσε να μεγαλώσει μέσα σε μια προτεσταντική οικογένεια σε μια φάρμα του Μιντγουέστ. Στην ηλικία μου, λοιπόν, πώς θα ήταν; Φυσικά, κάτι το διαφορετικό από μένα...".

Η κλωνοποίηση, κατά τον Ουμπέρτο Εκο, σηματοδοτεί μια "καμπή", αλλά γύρω από τις φιλόπονες προσπάθειες επιστημονικής φαντασίας υπάρχει ένα είδος αφελούς ματεριαλιστικής αιτιοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η μοίρα ενός ανθρώπου ορίζεται αποκλειστικά από τη γενετική του κληρονομία. "Σαν να μην είχαν σχέση η αγωγή, το περιβάλλον, οι κακοτυχίες του πιθανού, τα χάδια και τα χαστούκια από τους γονείς", επισημαίνει ο Ουμπέρτο Εκο.

Πέθανε ο Κουρτ Μπάχμαν

Πέθανε ο Κουρτ Μπάχμαν, πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Γεννήθηκε το 1909 στην πόλη Ντίρεν και διατέλεσε πρόεδρος του ΓΚΚ από το 1969 μέχρι το 1973. Πρόκειται για έναν κομμουνιστή ηγέτη, που για 70 ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στο χιτλερικό φασισμό και για τα συμφέροντα της γερμανικής εργατικής τάξης.

Μέλος του τότε και σήμερα απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας έγινε το 1932, ύστερα από μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση, στην οποία είχε μιλήσει ο πρόεδρος του ΚΚΓ, Ερνστ Τέλμαν. Με την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε στη Γαλλία, όπου συμμετείχε δραστήρια στον αντιφασιστικό αγώνα. Για τη δράση του αυτή, είχε συλληφθεί και κλείστηκε σε στρατόπεδο, απ' όπου και είχε δραπετεύσει. Μετά την ίδρυση του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1969, είχε εκλεγεί πρόεδρός του.

Οπως έλεγε ο ίδιος ο Μπάχμαν, τη δύναμή του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος την αντλούσε από τη ρεαλιστική του αισιοδοξία και από τη μαρξιστική του κοσμοθεωρία. Η κηδεία του θα γίνει στις 17 του Μάρτη, στην Κολωνία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η παραίτηση του πρύτανη σταμάτησε τις διαδηλώσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μετά από 106 ημέρες φοιτητικών διαδηλώσεων, ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ντραγκουτίν Βελίσκοβιτς, παραιτήθηκε.

Οι φοιτητές είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη ότι ήταν διατεθειμένοι να σταματήσουν τη μαραθώνια εκδήλωση διαμαρτυρίας και ότι θα επέστρεφαν χτες στα μαθήματά τους εάν παραιτηθεί ο πρύτανης. Ο πρύτανης Βελίσκοβιτς είχε πει, από την πλευρά του, ότι θα παραιτηθεί μόνο εάν οι φοιτητές επιστρέψουν στα μαθήματά τους. Γι' αυτό και η χτεσινή απόφαση παραίτησης του πρύτανη αιφνιδίασε τους περισσότερους φοιτητές.

Επεμβάσεις στα ΜΜΕ

Η ανεξάρτητη τηλεόραση του Βελιγραδίου "ΒΚ" μετέδωσε ότι της απαγορεύτηκε από το Σερβικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να εκπέμπει εκτός Βελιγραδίου.

Η "ΒΚ" χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως "την πιο κατάφωρη επίθεση εναντίον της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία, που περιορίζει το δικαίωμα πληροφόρησης των Σέρβων πολιτών".

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντο" ανακοίνωσε ότι αφιερώνει την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Κυριακή - με την ευκαιρία της 6ης επετείου των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Βελιγράδι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δύο άτομα - στην ελευθερία του Τύπου στη Σερβία.

"ΡΕΝΟ"
Επιτυχία της πολυεθνικής κινητοποίησης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με επιτυχία προχώρησε η στάση εργασίας μιας ώρας των εργαζομένων στα εργοστάσια της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" στο Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ αναμενόταν παρόμοια κίνηση και από τους εργαζόμενους στη "Ρενό" στη Σλοβενία. Παράλληλα, σε μια κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες "Βόλβο" και "Φολκσβάγκεν" προχώρησαν σε σύντομες στάσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Ρενό" στο Βιλβόρντε του Βελγίου συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία χτες και αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρεσβευτή. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Ανοίξτε τη "Ρενό"" και χαρακτήρισαν την απόφαση να πιάσουν δουλιά ορισμένοι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο του Βιλβόρντε, στη Γαλλία, σαν ένα εσπευσμένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος επίτροπος Πάτρικ Φλιν επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του για μια "περισσότερο κοινωνική Ευρώπη", δήλωσε ότι "η ανακοίνωση της απόφασης της "Ρενό" να κλείσει το εργοστάσιλο της στο Βιλβόρντε προκάλεσε έκπληξη. Η απώλεια 3.000 θέσεων εργασίας είναι καταστροφή για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς και για το ίδιο το Βιλβόρντε...".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξήγησε ο Π. Φλιν, δεν μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. Αυτό το ρόλο πρέπει να τον αναλάβουν οι εθνικές αρχές, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις δεν υπάρχουν στις εθνικές νομοθεσίες.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συλλήψεις στη χώρα των Βάσκων

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-

Ενδεκα άτομα συνελήφθησαν χτες το πρωί στη Χώρα των Βάσκων, μόλις ξεκίνησε μια μέρα γενικής απεργίας μετά από κάλεσμα της αυτονομιστικής οργάνωσης "Χέρι Μπατασούνα" (ΗΒ), πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Οι συλληφθέντες που μετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας προσπάθησαν να φράξουν με σιλικόνη κλειδαριές καταστημάτων της περιοχής και εκδοτηρίων εισιτηρίων. Τέσσερις συνελήφθησαν στην επαρχία Μπισκάγιε, δύο στην Γκουιπουθκόα και πέντε στην Αλαβα.

Για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, η αυτόνομη βασκική αστυνομία τριπλασίασε το δυναμικό της στις βιομηχανικές ζώνες και τους δρόμους, κινητοποιώντας 5.000 άνδρες.

Η οργάνωση ΗΒ αναμένεται να διαμαρτυρηθεί για την προφυλάκιση τον περασμένο μήνα 18 ηγετικών στελεχών της, τα οποία κατηγορούνται για "συνεργασία με ένοπλη ομάδα", επειδή προέβαλαν στη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων της ΗΒ, στις αρχές του 1996, βιντεοταινία της οργάνωσης ΕΤΑ.

Πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες παρακολουθούν διαδήλωση των Παλαιστινίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ