Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Εκκληση για απαγόρευσή της σε ανθρώπους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη γενική απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπινου γένους ζήτησε χτες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικής Βιομηχανίας,υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση των γενετικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με τρόπους που να συμβαδίζουν πλήρως με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία, που αντιπροσωπεύει περίπου 2.200 επιχειρήσεις φαρμάκων στην Ευρώπη, "συμμερίζεται τις ανησυχίες της κοινής γνώμης που προκλήθηκαν από την κλωνοποίηση ενός ενήλικου προβάτου", απευθύνοντας, ως εκ τούτου, έκκληση για την απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπινου είδους.

Τάχθηκε, πάντως, υπέρ της χρήσης των γενετικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών - έπειτα από αίτημα των ίδιων των ασθενών - αλλά με τρόπο που να συμβαδίζει πλήρως με το νόμο.

  • Ο Αργεντινός πρόεδρος Κάρλος Μένεμ απαγόρευσε με σχετικό διάταγμα όλα τα πειράματα κλωνοποίησης σε ανθρώπους. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε 60 μέρες η κυβέρνηση της Αργεντινής θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου πάνω στο θέμα αυτό στο Κοινοβούλιο.
Ουμπέρτο Εκο: Τα γονίδια δεν είναι πεπρωμένο!

Η παραφιλολογία γύρω από τις ενδεχομένως φρικιαστικές εφαρμογές της κλωνοποίησης προκάλεσε χτες το ξέσπασμα του γνωστού σημειολόγου και συγγραφέα, Ουμπέρτο Εκο. Ο άνθρωπος δεν είπε τίποτε περισσότερο από αυτό που προτάσσει η κοινή λογική. Τι; "Η μοίρα του ανθρώπου δεν έγκειται μόνο στα γονίδιά του"!

Σε άρθρο, που δημοσιεύεται αυτές τις μέρες σε ιταλικό περιοδικό, ο Εκο φαντάστηκε, όπως ...φαντάζονται πολλοί τις τελευταίες μέρες, ότι κάποιος τρελός επιστήμονας δημιουργεί το "ομοίωμά" του: "Θα είχε τα μαλλιά μου, τα μάτια μου - γράφει - αλλά ο Ουμπέρτο ο Β θα μπορούσε να μεγαλώσει μέσα σε μια προτεσταντική οικογένεια σε μια φάρμα του Μιντγουέστ. Στην ηλικία μου, λοιπόν, πώς θα ήταν; Φυσικά, κάτι το διαφορετικό από μένα...".

Η κλωνοποίηση, κατά τον Ουμπέρτο Εκο, σηματοδοτεί μια "καμπή", αλλά γύρω από τις φιλόπονες προσπάθειες επιστημονικής φαντασίας υπάρχει ένα είδος αφελούς ματεριαλιστικής αιτιοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η μοίρα ενός ανθρώπου ορίζεται αποκλειστικά από τη γενετική του κληρονομία. "Σαν να μην είχαν σχέση η αγωγή, το περιβάλλον, οι κακοτυχίες του πιθανού, τα χάδια και τα χαστούκια από τους γονείς", επισημαίνει ο Ουμπέρτο Εκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ